Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Po Vajthedovoj genijalnoj zamisli, podzemna železnica nije samo metafora – mašinovođe i kondukteri rade u tajnoj mreži pruge i tunela pod južnjačkim tlom. Korina i Cezarova prva stanica je u Južnoj Karolini, u gradu koji im se isprva čini kao bezbedna luka. No ispod mirne površine krije se podmukao plan za crne žitelje. A što je još gore – za petama im je Ridžvej, zloglasni i neumoljivi lovac na robove. Primorana da ponovo beži, Kora kreće na mučno putovanje iz jedne u drugu državu u potrazi za pravom slobodom. Poput glavnog junaka Guliverovih putovanja, Kora se na svakoj deonici puta susreće s različitim svetovima – a njena je odiseja i kroz prostor i kroz vreme.

Vajthed je majstorski satkao sagu o Americi od brutalnog dovođenja Afrikanaca na njeno tlo do neostvarenih obećanja današnjice, briljantno dočaravajući neizrecive strahote crnaca iz vremena pre Građanskog rata. Podzemna železnica je u isti mah i priča o ženi nesalomive volje rešene da pobegne od užasa ropstva i bolno, moćno razmišljanje o prošlosti zajedničkoj svim Amerikancima.

Njetocka Njezvanova - Dostojvski
str 114
.....Zan- Zak Ruso, gospodjo ! Ali Zak-Zan Ruso nije mogao to reci. Zak-Zan nije autoritet Zak-Zan Ruso nije smeo govoriti o vaspitanju, nije imao pravo na to. Zak-Zan Ruso se odrekao svoje sopstvene dece, gospodjo ! Zak-Zan Ruso je bio rdjav covek, gospodjo !
Zak-Zan Ruso ! Zak- Zan Ruso rdjav covek covek ! Kneze, kneze sta vi to govorite ?
Madam Leotar sva planu.......

ps Ovaj roman Dostojevski nije zavrsio :sad2:

Kanski festival iz drugog ugla, inace krimic i prica o tastini.

download (3).jpeg

Sad sam je zaklopio.
Lezaljka, suncobran i Koeljo...
Odmor za pozeleti.
😎👍

Ma nema frke nego jel to vredno citanja. Ne znam sta da citam
Чудесно је. Класик, који је слабо превођен код нас. Геније који је био сведок револуције и нај уажснијег термидора света, у коме му је убијен син, мада овде не пише о томе. Мајстор језика.

Preko reke pa u šumu, Ernest Hemingvej
Nakon Drugog svetskog penzionisani američki pukovnik svoje poslednje dane provodi u Italiji. Fizički je oštećen ali to ne sprečava devetnaestogodišnjakinju da se zaljubi u njega. Kritičari kažu da je ovo najslabiji Hemingvejev roman ali meni leži.
Meni nikako nije lego :D
Nego osim Starac i more nista mi od njega nikada i nije leglo
tako da je vise do mene;)

Back