Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Да резимирамо... Голгота Србије завршена. Свака препорука. Писали су о нама и странци и то са дивљењем.
Почела сам да читам књигу "Никола Пашић и његово доба 1845-1926" - Васа Казимировић. Васа је изузетан историчар и одлично пише. Седам година је радио на овом делу које чине две књиге. Прву сам завршила.

Одлучила сам да направим паузу након оволико историје са лаганијом литературом. Наручих оних пет књига Доната Каризија.
Прво сам прочитала "Шаптача". Ох, одлична крими прича. Опичена и јако необична. Малопре сам завршила и "Игру шаптача". Она је чисто лудило. Одушевљена сам. Непредвидиво је и неочекивано. Не толико напето, али заиста невероватно искуство. Чита се и без даха и без предаха исколачених очију добар део времена и јежећи се. Каризи је генијалан.

Сада се размишљам да ли да се бацим на други део Пашића или на остатак ове моје мини колекције Каризија.

20200818-113225.jpg

Nisam ju još krenula da čitam, budem danas ako mi se bude dalo.

20200818-113253.jpg

A. Storr: Feet of Clay

511j1JA8ecL._SX317_BO1,204,203,200_.jpg

O fenomenu guruizma. Autor je cijenjeni britanski psihijatar Anthony Storr, a primjeri koje analizira su:

* Rudolf Steiner
* Georgij Gurdjieff
* Freud
* Jung
* Osho Rajneesh
* Ignacije Loyola i Isus

Radi se o fenomenu karizmatske osobnosti, te sekatama i kultovima oko njih. S većinom se slažem, iako imam neke zamjedbe

* Storr je čudno neniformiran o ezo kozmologijama, pa mu je Steinerova nešto novo
* kriterij mu je sex eksploatacija učenica, no to je delikatnije
* najbenigniji ispada Isus među svim guruima
* svi imaju neke manije veličine, vjerojatno narcisoidni poremećaj, te nesposobnost za prijateljstvo
* isto je protegao na velike vođe kao Churchill i Hitler- zapravo, radi se o karizmi

Slažem se da je opus Gurdjijeffa, Steinera, Rajneesha...bezvrijedan.
Freud i Jung imaju važnost u kulturi, no kao terapeuti, psihijatri, slijepa su ulica i promašaj.

И синоћ коначно заврших и други део Пашића. Изузетно историјско дело. Разјашњава многе сумње и недоумице око наше историје. Макар је моје разрешило. Лепа и богата прича о једном од наших највећих државника. Коначно ми је кристално јасно како и зашто смо дошли до оне накарадне творевине од Југославије због које и дан данас плаћамо цех. Што се самог Пашића тиче, био је заиста изузетна личност. Велики патриота. Једину замерку имам на његову опсесију странком.
Данас крећем опет са Васом Казимировићем. Овога пута "Црна рука". С обзиром на то да сам прочитала "Пуковника Аписа", да је то писао његов сестрић и да је та контроверзна прича испричана пристрасно, свакако морам да је сагледам и из неког другог угла. Можда је угао Васе Казимировића најбољи за комплетирање слике колико о Апису, толико и о организацији на чијем је челу био.
Нек ми је Бог у помоћи више са овим историјским црним књигама од по 700-800 страна. :fdlan:

Priručnik za menadžere, Efraim Kišon
Simpatična zbirčica priča izraelskog humoriste Kišona o porezima, vladi, biznisu, novcu i tako tim temama. Sad čitam njegove knjižice ( hvala Bodriju! )
Od Kišona obavezno procitaj i "Kita boli more"
To je zbirka Kišonovih humoristickih putopisa u kojima dočarava svoje zgode i nezgode na putovanjima u Grčku, Italiju, Austriju, Francusku, Španiju, Švajcarsku, Englesku i Ameriku, naravno, u pratnji najbolje supruge na svetu.

Back