Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Stiven King - Noćna smena
Ovo je prva zbirka priča koju je King objavio, dakle to su priče pre nego što je postao bestseler pisac. On kao pisac ima previše
nedostataka, ali je to u kratkoj formi manje vidljivo nego u onim njegovim glomaznim romanima. Ima ovde nekih interesantnih priča,
ali je to u poređenju sa majstorima horora, kakvi su Lavkraft, Blekvud, Maken, Ejkman, Ligoti... Jednostavno smešno, najviše mi
smeta što je tematika priča često vrlo banalna, infantilna... Kao u nekim horor filmovima B produkcije.

Ne diram ga, pročitaj neke od ovih što sam naveo, videćeš da ima i boljih od njega.
Имам на полици Четири годишња доба. Кажу да је баш добра збирка дужих прича. Мени је Стивен Кинг ок, али наравно да има и бољих од њега у том жанру.

Имам на полици Четири годишња доба. Кажу да је баш добра збирка дужих прича. Мени је Стивен Кинг ок, али наравно да има и бољих од њега у том жанру.
Čitao sam je, to su novele, nisu loše, Nadaren učenik je najbolja, ima i film urađen po njoj.
https://www.imdb.com/title/tt0118636/

"Ostani uz mene" se zove film koji je snimljen po knjizi/noveli S. Kinga( o klincima sto idu prugom da vide leš ).
" Vatra i krv " trenutno čitam od R.R Martina "300 godina pre Igre prestola"
Hronologija i istorija Targarijana od dolaska u 7 Kraljevstva i njihovo vladanje istim.
Malo sam se pogubio kod 3 generacije Targarijana.Radnja je ubrzana i "pripovedačka".
Lično, bolja mi je "Igra prestola".

Mala skola filotofskog misljenja- Karl Jaspers. Ovde Jaspers na kratak i sazet način ukratko izlaze svoja filozofska shvatanja. Da su sve filozofske knjige ovako pisane, verovatno bi ih mnogo češće čitao.
Sve filozofske knjige i jesu tako pisane. Potrebno je samo uzeti ih u ruke, ali to je fizički posao a on ne priliči filozofima

Svetlana Aleksijevič - Černobiljska molitva
Na čitanje ove knjige podstakla me je odlična serija Černobilj. Ovo je dokumentaristička proza, autorka prenosi
svedočanstva običnih ljudi koji su živeli u bilzini reaktora, takođe i onih koji su radili na sanaciji katastrofe.
Teške i tužne priče...

Verovatno si primetio da su neka svedocanstva iz knjige upotrebljena u seriji. Najupecatljivije je svakako svedocenje zene ciji muz zaglavi u bolnicu pa se ona prakticno preseli kod njega.
Ona je, inace, na pitanje koje je postavljeno sad skoro, da li je u seriji verodostojno predstavljena katastrofa, odgovorila: Ne, bilo je mnogo gore!

Verovatno si primetio da su neka svedocanstva iz knjige upotrebljena u seriji. Najupecatljivije je svakako svedocenje zene ciji muz zaglavi u bolnicu pa se ona prakticno preseli kod njega.
Ona je, inace, na pitanje koje je postavljeno sad skoro, da li je u seriji verodostojno predstavljena katastrofa, odgovorila: Ne, bilo je mnogo gore!
Da, primetio sam. Knjiga mi je bila teška za čitanje, strašne i tužne priče.

Nije da su sve tako napisane, kada sam pokusao da citam fenomenologiju duha i kritiku cistog uma imao sam osecaj da mi se mozak raspada na atome.

Ako hoćeš da čitaš filozofiju, možeš početi sa Ničeom (koji nije toliko težak pošto nije sistematičan) za kog smatram da je uvek relevantan i možda čak i relevantniji od Hegela, možeš Kamija (koji je više pisac nego filozof, jer su mu dela uglavnom romani), možeš Sartra (Biće i ništavilo mu je magnum opus i jeste poprilično teško jer se delimično oslanja na Hajdegerovu fenomenološku ontologiju)

Ako hoćeš da čitaš filozofiju, možeš početi sa Ničeom (koji nije toliko težak pošto nije sistematičan) za kog smatram da je uvek relevantan i možda čak i relevantniji od Hegela, možeš Kamija (koji je više pisac nego filozof, jer su mu dela uglavnom romani), možeš Sartra (Biće i ništavilo mu je magnum opus i jeste poprilično teško jer se delimično oslanja na Hajdegerovu fenomenološku ontologiju)

Sa Niceom i Kamijem sam dosta dobro upoznat, citao sam ih. Sartra nisam, ali sam citao dosta o njemu i njegovoj filozofiji, kada sad trazio Mucninu nije je bilo u prodaji. Kerkegor takodje pise razumljivo i lepo. Hegel, Kant, Hajdeger, Aristotel teško.

Sa Niceom i Kamijem sam dosta dobro upoznat, citao sam ih. Sartra nisam, ali sam citao dosta o njemu i njegovoj filozofiji, kada sad trazio Mucninu nije je bilo u prodaji. Kerkegor takodje pise razumljivo i lepo. Hegel, Kant, Hajdeger, Aristotel teško.

I Platon je relativno lak za čitanje, s tim što se ja nimalo ne slažem s njegovom filozofijom pa osim Države nisam ništa čitao. Jesi čitao Marksa?

I Platon je relativno lak za čitanje, s tim što se ja nimalo ne slažem s njegovom filozofijom pa osim Države nisam ništa čitao. Jesi čitao Marksa?

Platon, da. Drzavu sam citao samo, za nesto drugo nisam ni cuo. Nisam se upustio u to da citam Marksa, a prema njemu imam otprilike stav kakav ti imas prema Platonu, tako da sam upoznat sa osnovnim odrednicama njegove filozofije, ali se nisam studiozno bavio njime.

Platon, da. Drzavu sam citao samo, za nesto drugo nisam ni cuo. Nisam se upustio u to da citam Marksa, a prema njemu imam otprilike stav kakav ti imas prema Platonu, tako da sam upoznat sa osnovnim odrednicama njegove filozofije, ali se nisam studiozno bavio njime.

A koja te filozofska disciplina najviše interesuje? Ja sam se najviše opredelio za filozofiju vrednosti i morala, metafizika i epistemologija me slabo zanimaju, politička me interesuje samo do neke mere, a egzistencijalizam kao pravac mi deluje kao nešto neophodno

A koja te filozofska disciplina najviše interesuje? Ja sam se najviše opredelio za filozofiju vrednosti i morala, metafizika i epistemologija me slabo zanimaju, politička me interesuje samo do neke mere, a egzistencijalizam kao pravac mi deluje kao nešto neophodno

Meni egzistencijalizam deluje zanimljivo, iako se ne bih slozio sasvim, ali mi je zanimljivo da ga citam, jer i ja osecam tegobe koje su osecali egzistencijalisti, upravo tu mucninu o kojoj govori Sartr. Politicka filozofija i pragmatizam me smara jer je ogranicen i ne bavi se sustinom, ne dotice onu bit zivota, vec ostaje u horizontali. Zanimljivi su mi Jaspers, Nice, Kerkegor, Sartr, a od novijih mi je simpatican Lakan iako ni sâm nisam shvatio da li ga najbolje razumem.

Back