Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Platon, da. Drzavu sam citao samo, za nesto drugo nisam ni cuo. Nisam se upustio u to da citam Marksa, a prema njemu imam otprilike stav kakav ti imas prema Platonu, tako da sam upoznat sa osnovnim odrednicama njegove filozofije, ali se nisam studiozno bavio njime.
Da li si čitao Mišela Onfrea? Na netu se može naći Moć postojanja. I Sartrova Mučnina postoji na netu.

Da li si čitao Mišela Onfrea? Na netu se može naći Moć postojanja. I Sartrova Mučnina postoji na netu.

Sudeci po tvom imenu, verovatno volis postmodernizam, pa mi kaži odakle da počnem s njima i ukratko koji se filozof čime bavi (jer iskreno nisam mnogo raspoložan za lingvističku filozofiju). Jesi čitao Fukoa i šta misliš o njemu?

Onfrea sam nedavno upoznao gledajuci neki njegov intervju koji je davao kod Nede Lazovic ili kako se vec zove voditeljka. Znam u osnovim crtama da je zakleti ateista, da je imao nesrecno detinjstvo, citao sam neke kolumne u kojima piše o negstivnom uticaju religije i sve i da je to tacno ( a dobar deo jewte) nekako mi je postao dosadan jer prica jedno te isto, kao Dokins otprilike.

Sudeci po tvom imenu, verovatno volis postmodernizam, pa mi kaži odakle da počnem s njima i ukratko koji se filozof čime bavi (jer iskreno nisam mnogo raspoložan za lingvističku filozofiju). Jesi čitao Fukoa i šta misliš o njemu?
Što se tiče postmodernizma, teško je reći koji se filozof čime bavi, jer sama postmoderna filozofija je vrlo eklektična,
i nema sistema, svi posmodernistički spisi su više esejistički, teme su razne. Mada su na postmodernizam najviše
uticali egzistencijalizam i strukturalizam.
Možda je najbolje da počneš od Liotarovog Postmodernog stanja, i da čitaš recimo Žorža Bataja, Emila Siorana,
Rolana Barta, i naravno Bodrijara, koji je nezaobilazan kad je postmodernizam u pitanju.
Fukoa sam vrlo malo čitao, samo neka predavanja.

Onfrea sam nedavno upoznao gledajuci neki njegov intervju koji je davao kod Nede Lazovic ili kako se vec zove voditeljka. Znam u osnovim crtama da je zakleti ateista, da je imao nesrecno detinjstvo, citao sam neke kolumne u kojima piše o negstivnom uticaju religije i sve i da je to tacno ( a dobar deo jewte) nekako mi je postao dosadan jer prica jedno te isto, kao Dokins otprilike.
Da, to si prilično u pravu. Samo mnogo je ozbiljniji od Dokinsa, i ako ništa drugo bolji pisac.
Vredi pročitati.

Sergej Dovlatov - Kompromis
Knjigu čini dvanaest priča, odnosno kompromisa između onoga što je novinar Dovlatov želeo da napiše, i onog
što je morao da napiše da bi bilo podobno za objavljivanje, a samim tim i plaćeno.
Na početku svake priče je isečak iz novina, njegov objavljeni tekst, zatim sledi priča o događajima koji su prethodili
tekstu. Sve to je prožeto ironijom i humorom, koji su karakteristični za Dovlatova.

Мистериозни господин Квин, Агата Кристи

Збирка детективских прича. У свакој као деус екс макина улети мистериозни господин Квин и својим бриљантним закључивањем реши проблем. Мотиви који се појављују у овим причама нису нови, али је Агата вешта па не смета а и ликови су занимљиви. Улогу Хејстингса овде има извесни стари момак Сатервајт који се обично нађе у друштву у ком се деси злочин. Нисам стигао ни до пола, видећемо остатак. За сада ово је на нивоу Кристијевог просека - 4*.

Genocid.jpg

Na mene su Lutalice zajedno sa Avgustom ostavile najjači utisak. Mada sve što sam pročitao je bilo fenomenalno - gorenavedene knjige, Misterije, Viktorija, Plodovi zemlje. Po zaraslim stazama nije baš roman, više su njegove beleške dok je bio zatvoren u duševnoj bolnici i oko suđenja. Vredi pročitati. Jedino mi je Pan ostao nejasan, pa ću se jednog dana vratiti na njega, mada sve knjige zaslužuju ponovno čitanje

Covek i njegovi simboli - Jung. Lepo pise, citljivo, razumljivo i zanimljivo. Za sada izgleda kao dosta dobra studija o arhetipovima, simbolima, nesvesnom, misticizmu itd..
Ja sam volio (a i još volim) Junga ali njegovo pisanje mi je uvek bilo malo "vazdušasto". kao da mu je falila neka čvršća struktura ili neka jača ideja oko koje bi koncentrisao ideje. Ali da je dobar imaštovit autor za provokativnim idejama jeste. Inače ga liberali baš i ne vole. Njegove ideje im previše izgledaju kao poziv na okupljanje desničarskih istomišljenika

Ako ti se pruži prilika uzmi od Džozefa Kembela "Heroja sa hiljadu lica". knjiga je slične tematike ali koncentrisana oko pojma heroja u različitim kulturama širom sveta, o zajedničkim elementima tih mitova i o mestu heroizma u životu što pojedinca što kolektiva koji baštini određeni mit. Samo uzmi je u biblioteci, pošto u slobodnoj prodaji košta neku sumanutu cifru

https://www.knjizare-vulkan.rs/psihologija/8362-heroj-sa-hiljadu-lica

Ja sam volio (a i još volim) Junga ali njegovo pisanje mi je uvek bilo malo "vazdušasto". kao da mu je falila neka čvršća struktura ili neka jača ideja oko koje bi koncentrisao ideje. Ali da je dobar imaštovit autor za provokativnim idejama jeste. Inače ga liberali baš i ne vole. Njegove ideje im previše izgledaju kao poziv na okupljanje desničarskih istomišljenika

Ako ti se pruži prilika uzmi od Džozefa Kembela "Heroja sa hiljadu lica". knjiga je slične tematike ali koncentrisana oko pojma heroja u različitim kulturama širom sveta, o zajedničkim elementima tih mitova i o mestu heroizma u životu što pojedinca što kolektiva koji baštini određeni mit. Samo uzmi je u biblioteci, pošto u slobodnoj prodaji košta neku sumanutu cifru

https://www.knjizare-vulkan.rs/psihologija/8362-heroj-sa-hiljadu-lica

Jung mi je nekako bio mnogo otvoreniji prema svetu od Frojda koji je bio opsednut libidom i seksom, zbog toga vise volim da ga citam. Ne znam zasto ga liberali ne vole, nisam primetio desnicarenje. Kod njega mi se upravo i svidja ta vazdusastost i zaranjanje u nesto spekulativno i neistrazeno kao sto su arhetipovi ili misticizam, po cenu se razlikovao od svojih kolega.

Covek i njegovi simboli - Jung. Lepo pise, citljivo, razumljivo i zanimljivo. Za sada izgleda kao dosta dobra studija o arhetipovima, simbolima, nesvesnom, misticizmu itd..
Имам ту књигу и читао сам је давно, пре више година па и деценија. Писао ју је са сарадницима, Јунг први део а остало сарадници.
Посебно ми је било занимљиво како се код човека развија, сублимише анима те је некоме на врху вредности Богородица, другоме грчка богиња мудрости, трећем нека хероина, Јованка Орлеанка, например, некоме природна жена са Хаитија, а све у зависности од степена човекове аниме (женски принцип у мушкарцу).

Back