Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Roman o Londonu - Crnjanski. Upravo ga zavrsavam, prava epopeja, reci su suvisne. Mucnina egzistencije ruskog emigranta u Londonu i nemogucnost da se prilagodi na tamosnji zivot koji je dijametralan zivotu koji je ranije poznavao.
Дуго већ желим прочитати овај роман Црњанског, али га се плашим.
Дневник о Чарнојевићу генијалан. Да је са енглеског говорног подручја био би светски слављен.

Дневник о Чарнојевићу генијалан. Да је са енглеског говорног подручја био би светски слављен.

Nisam citao Cenjanskog do sada. Pokusavao sam Seobe ranije, ali mi nije islo. Ovo je genijalan roman, procitah ga za 5,6 dana. Mislio sam i Carnojevica onako usput da otaljam, koja je tematika?

Кратак роман са више рукаваца/димезнија о човеку који учествује у Првом светском рату. Роман је јако тешко разумети, као да има неки научнофантастични елемент у себи са више димензија простора и времена. Једном ћу узети опет да га прочитам, да видим да ли ћу га боље разумети.

Кратак роман са више рукаваца/димезнија о човеку који учествује у Првом светском рату. Роман је јако тешко разумети, као да има неки научнофантастични елемент у себи са више димензија простора и времена. Једном ћу узети опет да га прочитам, да видим да ли ћу га боље разумети.

Uzecu ga iz biblioteke za svaki slucaj

Meni je od Crnjanskog najbolji roman Kod Hiperborejaca, mada pitanje je koliko je to roman, to je neki hibridni žanr, mešavina romana, eseja,
memoara, dnevnika...

Meni je od Crnjanskog najbolji roman Kod Hiperborejaca, mada pitanje je koliko je to roman, to je neki hibridni žanr, mešavina romana, eseja,
memoara, dnevnika...
Узео си ми реч из уста. Једино што ја то дело не сматрам романом, а од романа за мене је најбољи други део Сеоба .

Mišel Uelbek - Serotonin
Dosta slab roman, valjda sam posle odličnog Pokoravanja, imao veća očekivanja, pa me je ovaj pomalo razočarao.
Čini se da Uelbek stalno piše jednu te istu knjigu, dovoljno je pročitati dve knjige od njega, i to je kao da ste pročitali sve.

Bravo za opis, pogotovo za ovu zadnju recenicu

Nije Kosidovski, mada nesto slicno. A zbog cega te konkretno proganjaju?

Prvo sam progonjena, jer citam Bibliju i Hriscanska sam, pored toga, progonjena sam jer citam knjige i imam svoje misljenje, a ne ponavljam ono sto su svi drugi vec rekli. Kada imas svoje misljenje, onda si uvek obelezen u grupi mediokriteta, jer oni ne vole da je neko svoj, a ja sam svoja i zato sam progonjena. Progonjena sam, jer su mnogi ljubomorni na MENE, zbog moje popularnosti, a i zbog moje iskrenosti i cistog srca, posto ne lazem i ne foliram se. Progonjena sam, jer za mene Novak Dzokovic nije svetac, nego je dosadan.

Poslednja izmena od moderatora:
...ne mogu da slusam
a i necu
kad neko stavlja akcenat na neko drugo djelo Crnjanskog
...drugi dio Seoba je djelo koje biljezi sva nasa htjenja
ustezanja iz ponosa
vitestva i porodicne opterecenosti
i kad se to razvodni
Srbi se rastapaju
i niz Dunav odlaze u crnilo...
Respekt autoritetima
ali,
ne moze se nametati svugdje konacnost i apriornost
narocito katedralna...
Crnjanski je osporavan iz svojih nadmenosti i ako je s razlogom
...kosio se sa savremenicima i gubio dragocjeno vrijeme
Crnjanski je teska licnost
i obavezujuci Autor...

...ne mogu da slusam
a i necu
kad neko stavlja akcenat na neko drugo djelo Crnjanskog
...drugi dio Seoba je djelo koje biljezi sva nasa htjenja
ustezanja iz ponosa
vitestva i porodicne opterecenosti
i kad se to razvodni
Srbi se rastapaju
i niz Dunav odlaze u crnilo...
Respekt autoritetima
ali,
ne moze se nametati svugdje konacnost i apriornost
narocito katedralna...
Crnjanski je osporavan iz svojih nadmenosti i ako je s razlogom
...kosio se sa savremenicima i gubio dragocjeno vrijeme
Crnjanski je teska licnost
i obavezujuci Autor...
...moja reakcija ovako jetka bila je kao posledica intervjua cijenjenog prog. Lompara,
kapa dole ali nista nije konacno a narocito u literaturi...

Back