Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Nedavno pročitala:
Djevojke sa slika – Cathy Marie Buchanan
Uzbudljiv roman smješten je u Belle Époque, pariško Zlatno doba ljepote i bonvivana, apsinta i šampanjca, razuzdanih zabava i ljubavnih avantura, umjetnika i njihovih modela.
No iza pozlaćenih kulisa slavne pariške opere krije se svijet siromaštva i gladi, zavisti,...

Пре ове две, пали су "Јадници". Побогу! Фантастично дело. Не знам зашто га одавно нисам прочитала.
Препоруке иду и за "Чаробни мозак" - Јово Тошевски. Такође и за "Пут којим се ређе иде" - Скот Пек. Фасцинирају ме ти психијатри.
Добар је и "Убиствени ум" - П.Д. Џејмс.
"Увртање ума" од Робина Кука - одлична!

Тренутно читам Толстојев "Рат и мир". По ко зна који пут.
И "Умеће ратовања" - Сун Цу.

Да ли би уопште требало да коментаришем величину и значај оба ова дела?!

I ja imam namjeru obnoviti Tolstoja...

Čitala sam ga davno. U medjuvremenu sam postala odrasla i zrela, baš me zanimaju vlastiti utisci...

Samo sam preneo preporuku od Agi, preneću joj da ti se dopada. I brže to malo čitaj.:p :heart:

Čitam Majstora i Margaritu od Bulgakova, dopada mi se, sramota je da još nisam čitao taj kultni
roman.

prenesi joj :D
knjiga kad je zanimljiva od prva dva reda, gotovo, obecava :D
bicu srecna ako uopste procitam. nisam sto godina ni jednu procitala do kraja.

Upustio sa se u naeru da prelistam opus Dragoslava Mihajlovica, poceo sam sa kultni romanom "Kad su cvetale tikve", koji mi se cini odlicnim. Ima li jos neko neku preporuku od ovog autora?
Imam ja i to za jos kultnije delo srpske knjizevnosti, a od istotg autora.

Kada sam završio čitanje romana Dragoslava Mihailovića Petrijin venac, desilo mi se nešto što mi se dešavalo samo izuzetno u prošlosti – poželeo sam da postanem bolji, čovečniji i plemenitiji, da zaboravim sve što sam naučio i sa čime, što bi rekao Hamlet, samo 'izgledam', pa da u meni ostane i prozbori samo ono što jeste, a ne što se ima, ono što damara u krvnim slivovima tela, a ne samo uzaludno asocira po moždanim sinapsama.“ Vladeta Jerotić

Vredi li potrositi x meseci zivota na Pekicevo Zlatno runo (potrositi nemojte smatrati pezorativno, upotrebio sam tu rec jer me je mrzelo da trazim bolju)?
Misljenje o Crnjanskom (nikada nisam dao sansu ovom autoru nakon sto sam citao prvi deo Seoba u srednjoj) – vredi li mu dati šansu ili ne, vidim da mnogi hvale Roman o Londonu i Kod Hiperborejaca, mnogi ga smatraju za naseg najboljeg pisca (a ja sam nasim piscima slabo pridavao paznju, jedino Selimovicu i Andricu po malo)
Misljenje o Uliksu (generalno o Dzojsu) – preporucujete li Dzojsa ili ne (i treba li prvo procitati portret umetnika u mladosti ili uliksa)?
Stara knjizevnost – da li je bitna za bolje razumevanje savremene (bez obzira na odgovor, odlucio sam da citam Homera, Don Kihota i Bozanstvenu komediju)

Vredi li potrositi x meseci zivota na Pekicevo Zlatno runo (potrositi nemojte smatrati pezorativno, upotrebio sam tu rec jer me je mrzelo da trazim bolju)?
Misljenje o Crnjanskom (nikada nisam dao sansu ovom autoru nakon sto sam citao prvi deo Seoba u srednjoj) – vredi li mu dati šansu ili ne, vidim da mnogi hvale Roman o Londonu i Kod Hiperborejaca, mnogi ga smatraju za naseg najboljeg pisca (a ja sam nasim piscima slabo pridavao paznju, jedino Selimovicu i Andricu po malo)
Misljenje o Uliksu (generalno o Dzojsu) – preporucujete li Dzojsa ili ne (i treba li prvo procitati portret umetnika u mladosti ili uliksa)?
Stara knjizevnost – da li je bitna za bolje razumevanje savremene (bez obzira na odgovor, odlucio sam da citam Homera, Don Kihota i Bozanstvenu komediju)

Zlatno runo nažalost nisam još čitao, iako sam pročitao većinu Pekićevih knjiga. Mislim da svakako vredi potrošiti vreme na
to. Čini mi se da je to jedan od najvećih romana ne samo u srpskoj književnosti, jer je jedinstven po tome što prati jednu
porodicu čak od mitskih vremena.
Crnjanskom svakako daj šansu, meni je Kod Hiperborejaca njegovo najbolje delo, a i Roman o Londonu je dobar.
Možeš pročitati i njegove priče, nema ih on mnogo, ali gotovo sve su antologijske.
Za Džojsa ti mogu reći da sam čitao Portret umetnika u mladosti i zbirku priča Dablinci, nisam bio impresioniran, nije loše
ali nije ni nešto da se oduševiš. Uliksu još nisam dao šansu.
Što se tiče stare književnosti nisam nešto ljubitelj, ako baš ne mora. Mada preporučio bih Gaj Petronije Arbiter - Satirikon i
Apulej - Zlatni magarac.

I ja imam namjeru obnoviti Tolstoja...

Čitala sam ga davno. U medjuvremenu sam postala odrasla i zrela, baš me zanimaju vlastiti utisci...
Мени скоро свако обнављање неког дела донесе ново искуство. Рат и мир сам читала последљи пут пре једно десетак година. Да не причам колико ми је лакши и разумнији него у средњој школи, пре скоро 20 година. :whistling:

Samo sam preneo preporuku od Agi, preneću joj da ti se dopada. I brže to malo čitaj.:p :heart:

Čitam Majstora i Margaritu od Bulgakova, dopada mi se, sramota je da još nisam čitao taj kultni
roman.
Ни ја га још увек нисам прочитала. Ако ти је за утеху. :sad2:
Тако је мене било срамота да признам да сам тек ове године прочитала Јаднике. Требало је одавно то да урадим. Упечатљиво дело. Још ме држе јаки утисци. :heart:

Od Igoa pročitaj i Čovek koji se smeje, meni je to ubedljivo najbolji njegov roman, pravo remek-delo.
Mislim da će ti se dopasti.
Прочитаћу обавезно. Срамота ме је да признам да су Јадници једино његово дело које сам прочитала. Заиста не знам зашто га уопште до сада нисам читала. Мало је рећи да ме је одушевио.

Daj prvo njemu sansu a onda razmisljaj sta ces i kako ces dalje:)
Nije pirtanje da li " vredi" da se cita Crnjanski, moje je misljenje da citanje pocinje od Crnjanskog.
Dzojsa ti ja licno ne preporucujem, Dantea, Homera, jos manje.

Zasto ne Dantea i Homera, samo navedi razloge
Ja sam se javila iz zaista dobronamernih razloga jer sam mislila da zelis da cujes
misljenje nas matori(ji)h u vezi sta, kada i kako citati.
Ko tebi brani da citas i Ramajanu i Mahabharatu ( indisjki epovi) ili Ilijadu i Odiseju?
Citaj sta zelis, kod citanja nema pitanja koje si ti postavio u smislu da li se nesto vise
ili manjje isplati. Pa nismo mi ovde berze, banke, da ti dajemo savete sta se za tebe najvise isplati.

- - - - - - - - - -

Kako uopste mislis da li je umesno da se nekome da sansa, da se sa nekim gubi vreme?
Pocni da citas, ako to vec zelis ( mada ja sumnjam da si bilo kada nesto stvarno i citao) pa
ces sam doci do zakljucka i kakve knjige volis ( a i kakve ne volis), sve to traje ne samo mesecima,
nego prodju i decenije.

Gospodjo Rayela, lepo i uljudno sam Vas pitao da mi kazete zasto ne preporucujete citanje Dantea, Homera itd., dakle ocekujem da dobijem isto tako lep i uljudan odgovor
A to sto izvodite a priori zakljucke da nisam citao do sad, to je druga prica koju ne zelim da komentarisem, jer sam dobro navikao na forumima da su svi najpametniji (ovamo sam nov ali sam bio i na drugim forumima)
Hvala

A onda opet zakljucujemo da ne poznajem dovoljno Bibliju (sto je u ovom slucaju tacno) ili srpsku istoriju (sto nije tacno, poznajem je prilicno dobro) – u svakom slucaju za nepoznavaoce odredjenih dela bitnih za razumevanje drugih postoje napomene iza teksta, vrlo korisne i za dobre poznavaoce. U svakom slucaju hvala na savetima, samo me jos zanima da li ste vi pokusali da citate nesto od gorenavedenog (Homera i Dantea), kada i kako ste zadovoljni (da li ste me savetovali iz iskustva ili tek onako)

Back