Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Migel Serano
JUNG I HESE
HERMETIČKI KRUG

Migel Serano, čileanski pisac i diplomata (bio je
dugo ambasador u Indiji, kasnije u Beogradu),
uspeo je da ostvari nemoguće: probio je sjajnu izolaciju
poslednjih godina života dva velika čoveka
Evrope - Hermana Hesea i Karla Gustava Junga,
ušao je u njihov hermetički krug i postao njegov
deo. Kao most koji povezuje Istok, Zapad i mistične
visine Anda, napisao je knjigu Jung i Hese,
priču o svoja dva prijateljstva. Njegovi zapisi su izuzetan
dokument, hronika proticanja poslednjih godina
života dva velika mudraca Zapada. Na poetičan
način, sa radoznalošću i zanosom mladosti,
Serano je opisao sve svoje susrete sa njima, razgovore
koje su vodili i prepisku koju su razmenili.

"Fajront u Sarajevu" - Nele Karajlić
Lepo, pitko, nostalgično.

- - - - - - - - - -

Ima li mozda neko da preporuci neku malo dublju knjigu o ljubavi, ljudskim osecanjima i slicno? Tako neka filozofija, psihologija, i sl.
Cuo sam da je Vladeta Jerotic pisao takve knjige, samo ne znam koje konkretno, kupio bih.
Pokušaj da pronađeš to što tražiš u "Nepodnošljivoj lakoći postojanja" od Kundere. Meni je leglo.

Штa бисте препoручили дa читaм првo oд следећих књигa
1. Брaћa Кaрaмaзoви
2. Идиoт
3. Јaдници
4. Нa зaпaду ништa нoвo
5. Грoф Мoнте Кристo
6. Америчкa трaгедијa

Хвaлa :)

Grof Monte Kristo!
Posle toga Ostrvo s blagom, i Tri musketara. Posle moze Dostojevski i ove ostale depresije, sto da ne.

The-Simon-Iff-Stories-and-Other-Works-Aleister-Crowley_slika_O_57610735.jpg

Ponovo čitam, posle duže vremena, pre svega zbog savršenog književnog engleskog ali i spcifičnog humora i rada mozga i analiziranja situacija koje su tkđ savršene :D

Probao sam da čitam Foknera pre par godina, "Svetiliste" čini mi se, ali mi je bilo toliko konfuzno i nerazumljivo da sam odustao. Isto mi se dešava i sa Pinconom, jako je tesko pratiti sta hoce da kaze, i u jednom trenutku potpuno se izgubim. A Fleneri O Konor ću pogledati.

Probao sam da čitam Foknera pre par godina, "Svetiliste" čini mi se, ali mi je bilo toliko konfuzno i nerazumljivo da sam odustao. Isto mi se dešava i sa Pinconom, jako je tesko pratiti sta hoce da kaze, i u jednom trenutku potpuno se izgubim. A Fleneri O Konor ću pogledati.

Foknerov Svetlost u avgustu nije toliko naporan, ni Divlje palme... A Fleneri O Konor je super :ok:

Pincona sam davno citala (Objava broja 49), isto dobar pisac, ali ne lezi mi, tj. ne interesuje me to sto pise. Mozda cu mu dati jos jednu sansu, dobila sam od druga Dugu gravitacije...

Back