Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

nije loša.nemoj :ne:
Морам само искоментарисати нешто што је оставило посебан утисак на мене. Однос (и љубав) између оца и ћерке. Врхунски одрађено. Имам малу ћеркицу, па ме је то посебно дотакло! :)

Citam: Berlin Aleksanderplatz od Deblina.. nisam se nadao ovome, veoma ludo deluje.. ocekivao sam nesto slicno T. Man-u

Čije izdanje, odnosno čiji prevod čitaš? Ja sam čitao neko starije hrvatsko izdanje, ali mi se nije baš dopalo kako su rješavali berlinski sleng od prije sto godina. Znam da je isti prevod kasnije objavio Rende. Postoji relativno novo Lagunino, ali ne znam čiji je prevod.

Čije izdanje, odnosno čiji prevod čitaš? Ja sam čitao neko starije hrvatsko izdanje, ali mi se nije baš dopalo kako su rješavali berlinski sleng od prije sto godina. Znam da je isti prevod kasnije objavio Rende. Postoji relativno novo Lagunino, ali ne znam čiji je prevod.

Italijansko (Rizzoli)

Pročitao sam sve vladikine knjige. Ova mu je daleko najbolja. Pročitao sam dvije trećine. Radnja se dešava u Ostrogu U šumi živi stranac u jednoj kolibi. Čitavu knjigu vladika (tada monah) i stranac pričaju o religiji. Mislim da bi se knjiga svidjela i ateistima.

stranac_u_sumi_cirilica_v.jpg

Морам само искоментарисати нешто што је оставило посебан утисак на мене. Однос (и љубав) између оца и ћерке. Врхунски одрађено. Имам малу ћеркицу, па ме је то посебно дотакло! :)
Jesi li čita Dečka od istog pisca?

Нисам, али сам управо мало погледао, и опис ми приказује правог Достојевског.

Pogledajte prilog 1614739
Vanbračni sin koji je ljut na oca, dok ga istovremeno obožava i želi njegovu ljubav i prihvatanje. Posle se zaljubljuju u istu ženu i naravno slede zapleti i drame u stilu Dostojevskog, ali kako je jako opisao žudnju sina za ocem.

Vanbračni sin koji je ljut na oca, dok ga istovremeno obožava i želi njegovu ljubav i prihvatanje. Posle se zaljubljuju u istu ženu i naravno slede zapleti i drame u stilu Dostojevskog, ali kako je jako opisao žudnju sina za ocem.
Зато је Достојевски то што јесте. Уме да нађе начин за описати најдубља осећања. Било то љубљв, мржња, бес, туга, охолост... Ретко кад и радост. Мада бих рекао да срећа није његов фах.

For your eyes only by Ian Fleming
Na mom vernom kindlu čitam ovih pet avantura agenta 007. Dobro mi je došlo za put. Bond je ovde suroviji i efikasniji nego u romanima, valjda upravo zbog kraće forme. Neki naslovi korenspodiraju sa ekranizacijama ali se sadržina dosta razlikuje. Quantum of solace je priča o jednom mladom paru i nikakve veze nema sa filmom koji je čista akcija.

" Gordana VI deo" Marija Jurić Zagorka.

Na prvi pogled, neko će reći " To je zabava, to je "laka" literatura".

Nije tzv laka literatura. Iako je zbog glavnih junaka ubačena fikcija. U "Gordani" saznajemo o istoriji Hrvatske i njihovoj težnji da budu samostalni.

Istorijske ličnosti: Kralj Matija Korvin ( Hunjadi ), njegova žena kraljica Beatrica, napuljska princeza, Kralj Češke Vladislav II Jagelonac Mlađi, zatim

Kralj Ferndinand ( Ferante ) I Napuljski...

Back