- Poruka
- 1.124
fjodor dostojevski-kockar
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
PribeležilaPogledajte prilog 1643711
Uz ovu knjigu se sluša bluz od prve do poslednje strane, pije se neka žestina jer svi u romanu piju viski i odlaže se na policu da se pročita ponovo kad vam zatreba injekcija adrenalina.
Ja pisem knjigu za koju mi se cini da ceo svet trga strane i lomi grane ali niko nema hrabrosti da se razapne sam na krst i zrtvuje sve u sta je dosad verovao,da uzme sustinuIstoimena stara tema ispunila je kvotu postova, pa krećemo s novom, u kojoj ćemo nastaviti da diskutujemo o pročitanim knjigama.
Ako vas zanima šta je pisano tokom niza godina, možete pogledati na sledećem linku:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/687784-Šta-trenutno-čitate-utisci-i-preporuke
Мало сам је читао, негде тамо као адолесцент, другарева мајка је имала тај комплет, али сам и позаборављао о чему се ради...Pročitala sam Gordanu, serijal od 12 knjiga Marije Jurić Zagorke.
Taj serijal ne pripada "lakoj literaturi" zato što obrađuje istorijske događaje. Pored toga, u serijalu se spominju i istorijske ličnosti.
Glavna junakinja, Gordana, mogla bi u današnjem svetu da bude feministkinja. U prošlosti, bila je žena koja krši neke norme koje je nametnulo tadašnje društvo.
Занимљива је књига, тачније серијал од 12 књига.Мало сам је читао, негде тамо као адолесцент, другарева мајка је имала тај комплет, али сам и позаборављао о чему се ради...
započinjem cilj da u 2025. čitam pre svega nefikciju
Davno sam je čitala, vidiš... moglo bi se obnoviti.Moć podsvesti, Džozef Marfi. Čitajući ovu čuvenu knjigu iz domena popularne psihologije čovek bi rekao da stvari idu glatko kada promeniš neke stavove i radiš neke tehnike. Pa da vidimo. Ovom knjigom koju planiram da dovršim 1. januara započinjem cilj da u 2025. čitam pre svega nefikciju. Trebaće mi dosta discipline, ali da probamo.
Gde su Piknik Pored Puta i Ponedeljak Počinje u SubotuObnavljam gradivo braće Strugacki.
Pogledajte prilog 1664492
Nisam čuo za njih, o čemu pišu?
Priča kaže da su braća Arkadij (1925-1991) i Boris (1933) Natanovič Strugacki počeli da pišu naučnu fantastiku zbog opklade u flašu pića. Kako god bilo, njen rezultat ostavio je dubok trag u svetskoj naučnoj fantastici. Na jednoj strani nalaze se dela u kojima se razmatra motiv prvog kontakta, započet pričom “Lutalice i putnici” i nastavljen romanima (pripovestima, kako ih braća nazivaju) “Druga invazija Marsovaca” iz 1968, “Hotel ’Kod izgubljenog alpiniste’” iz 1974. i “Piknik kraj puta” iz 1974. (po kojem je Tarkovski iz 1979. snimio remek-delo “Stalker”), te “Talasi smiruju vetar” iz 1985. godine. Vanzemaljci u ovim knjigama nipošto nisu standardno zli i agresivni, niti je ljudska civilizacija tako uspešna da se mora lomiti grubom silom: pre se može govoriti o nezainteresovanosti za ljude (kao u “Pikniku...” i “Vetru...” gde ljudi nalaze samo njihove tragove) ili, u boljoj varijanti, poigravanju sa njima (u “Drugoj invaziji...” i “Hotelu...”). Strugacki nisu kritičari socijalizma-staljinizma ’na prvu loptu’ i nisu podlezali dnevno političkom imperativu (iako je državna kritika, po zadatku, u njihovim knjigama nalazila elemente osude kapitalističkog uređenja). NJihova vivisekcija lavirinta vlasti, uticaja i mizernog činovničkog mentaliteta, puno duguje iskustvu velikana ruske literature, poput Gogolja, baš kao i Kafki ili Haksliju. Strugacki su u svoja dela, posebno romane “Ponedeljak počinje u subotu” iz 1965, “Bajka o trojki” iz 1968. i “Milijardu godina do kraja sveta” iz 1976, upleli i tradiciju ruskih bajki, basni, folklornih mitova, gradeći fantazmagorijske parabole. Delo braće Strugacki uspešno izbegava žanrovske obrasce i, zahvaljujući talentu i nadahnuću, priključuje naučnu fantastiku svekolikoj literarnoj tematici. |
Prošle godine sam pročitao jednu njegovu pripovetkuУ задње време све нешто читам Толстоја, и то приповетке. Свака приповетка је као мали роман. "Козаци", фина прича, реалистична и романтична. "Поликушка" тееешка прича. Скоро се нисам осећао тако беспомоћно док сам нешто читао. Свакако препоручујем.