Književnost Šta trenutno čitate - utisci i preporuke II

Upravo sam pročitala roman Tajane Poterjahin " Vukovi i pastiri".

Radnja je smeštena u Kraljevo i Matarušku banju u kojoj se osnovao dečiji izbeglički dom. U taj dom koji je otvoren 1942.godine iz Beograda dolazi major Milan Nestorović, čovek visokih moralnih principa, neobičan, tih, odan svom generalu Nediću i veoma nežan prema deci u domu.

Kakva je sudbina majora Milana Nestorovića, koga je on voleo, a koje su žene njega volele, možete pročitati u romanu.

Takođe, tokom čitanja, možete utonuti u prošlost jer su slike stradanja, gladi i umiranja toliko jasno opisane.

Ocena 10

Pročitala triler "Noćni šaptač" autora Aleks Norta.

Triler koji drži pažnju od prve do poslednje strane. Ovaj triler-horor, pored krimi priče o serijskom ubici, postavlja pitanje odnosa samohranih roditelja i dece.

Takođe se spominje i dečija psihologija, tačnije zašto deca, usamljena pogotovo imaju izmišljene prijatelje.

Topla preporuka za sve ljubotelje ovog žanra. Ocena 10

Džo Dispenca, Stvorite novo ja

Pročitao sam knjigu sad još samo treba da primenim vežbe naredne četiri nedelje. Krenuo sam, videćemo kako će ići. Dispenca hoda na tankoj liniji između nauke i nenauke, teško je reći koliko je u pravu. I sam primećujem neke stvari, ali nisam efikasan. Videćemo da li ću uz pomoć ove knjige uspeti da postignem više.

Zabranjeni svet, Leonid Ivašov
Šarlatanska knjiga što ne čudi jer preporuka stiže od Velje Abramovića. Nacisti, tajno oružje na Tibetu, UFO, Hitler se nije ubio. S vremena na vreme volim i ovako nešto da pročitam. 2/5 jer je umereno zabavno.

Krenuh da čitam "Misliti, brzo i sporo" od nobelovca Kanemana. Ovo je već ozbiljnija literatura, bavi se procesima mišljenja. Videćemo da li je čisto teoretska ili pruža i vežbe.

Kad smo kod vežbi...pre ove dve knjige pročitao sam Stvorite svoje novo ja od Joa Dispenze i sada radim program po njoj. Zanimljivo je i izazovno.

stephen king-from a buick 8
mlogo dobar pisac,šteta što je skoro potpuno nepoznat i što je retko ko čuo za njega
King nepoznat??Zaista? LOL. A pored toga nije da je los kao pisac ali je malo...Naporan...dosadan...Monoton, ponekad...Ima dobre price ali zna da udavi...Njegovi horori su dobri ali isto tako-preterano morbidni, ozbiljni...Dok recimo Klajv Barker to drugacije radi...Den Simons isto cak i kad pise horor zanimljivo je...

Zabranjeni svet, Leonid Ivašov
Šarlatanska knjiga što ne čudi jer preporuka stiže od Velje Abramovića. Nacisti, tajno oružje na Tibetu, UFO, Hitler se nije ubio. S vremena na vreme volim i ovako nešto da pročitam. 2/5 jer je umereno zabavno.

Krenuh da čitam "Misliti, brzo i sporo" od nobelovca Kanemana. Ovo je već ozbiljnija literatura, bavi se procesima mišljenja. Videćemo da li je čisto teoretska ili pruža i vežbe.

Kad smo kod vežbi...pre ove dve knjige pročitao sam Stvorite svoje novo ja od Joa Dispenze i sada radim program po njoj. Zanimljivo je i izazovno.

Dispenza je mješavina. Kombinira neuroznanost i new age tehnike pokupljene iz tradicionalnih kontemplacija. Pregledao sam neke 3-4 njegove knjige, no imam vlastiti pristup koga sam mijenjao.

Jedan moj prijatelj radi po njemu i oduševljen je rezultatima, a koji variraju od treninga do treninga. Generalno, trebalo bi ići u bolju funkcionalnost, energeniziranije ja i prošireniju stabilnu svijest, plus dobrobiti zdravstvenoga tipa oko psihosomatskih stvari

Dispenza je mješavina. Kombinira neuroznanost i new age tehnike pokupljene iz tradicionalnih kontemplacija. Pregledao sam neke 3-4 njegove knjige, no imam vlastiti pristup koga sam mijenjao.

Jedan moj prijatelj radi po njemu i oduševljen je rezultatima, a koji variraju od treninga do treninga. Generalno, trebalo bi ići u bolju funkcionalnost, energeniziranije ja i prošireniju stabilnu svijest, plus dobrobiti zdravstvenoga tipa oko psihosomatskih stvari
Da, samo mi je malo problem da se koncentrišem uz vođene meditacije. Sad sam u drugoj nedelji. Dinspenza kombinuje neuronauku i budizam ako sam dobro razumeo.

Misliti brzo i sporo, Danijel Kaneman
Jako zanimljivo štivo, bavi se različitim načinima razmišljanja i zamkama koje proizvode. Mešavina psihologije i ekonomije, bavi se teorijom odlučivanja. Kaneman je inače nobelovac, psiholog koji je dobio nagradu iz ekonomije. Knjiga je relativno obimna i treba imati strpljenja ali je pitko napisana. Ko voli da čita o procesu zaključivanja i ne plaši se statistike ovo je štivo za njega.

Misliti brzo i sporo, Danijel Kaneman
Jako zanimljivo štivo, bavi se različitim načinima razmišljanja i zamkama koje proizvode. Mešavina psihologije i ekonomije, bavi se teorijom odlučivanja. Kaneman je inače nobelovac, psiholog koji je dobio nagradu iz ekonomije. Knjiga je relativno obimna i treba imati strpljenja ali je pitko napisana. Ko voli da čita o procesu zaključivanja i ne plaši se statistike ovo je štivo za njega.

https://www.unz.com/isteve/daniel-kahneman-eternal-sixth-grader/

https://www.unz.com/isteve/daniel-kahneman-rip/

https://www.wenglinskyreview.com/we...ulture-politics/2017/1/23/kahnemans-fallacies

Samo sam prije pročitao nekrolog i sl., pa nemam stav
o tome.

IMG_20250414_145432.jpg
IMG_20250414_145447.jpg

Prva dva linka su izgleda od iste osobe i deluju pljuvački. Treći deluje kao objektivnija kritika, ali mi nije najjasnije šta je kritičar hteo reći. U svakom slučaju, dovršiću knjigu. Zadovoljan sam. Dala mi je malo drugačije uvide.

Prva dva linka su izgleda od iste osobe i deluju pljuvački. Treći deluje kao objektivnija kritika, ali mi nije najjasnije šta je kritičar hteo reći. U svakom slučaju, dovršiću knjigu. Zadovoljan sam. Dala mi je malo drugačije uvide.

Nisam previše čitao, no koliko vidim, stvar se svodi na funkcionalnost stereotipa. Tvrersky i Kahneman tvrde da su oni višak ili nefunkcionalni, dok kritičari vele da su statistički istiniti.

Primjer s imaginarnom Lindom je dobar

1. Linda je ekološki svjesna, napredna bla bla

Što je realnije

1. Linda je službenica
2. Linda je službenica i feministica

Naravno, tehnički gledano, 1. No ljudi automatski znaju da "višak" (feministica) ide uz ekologiju, vegetarijanstvo, progresivizam itd.

To je možda kognitivna pristranost, no ona je itekako ne samo operativna, nego i vrijedna u životu.

1. Ahmed je ortodoksni musliman

I

1. Ahmed je kuhar
2. Ahmed je kuhar i podupire Palestince

Iako je racionalno 1.- ovaj 2. jest možda logički promašaj, no
statistička je istina.

Back