Sta trenirati za samoodbranu?

• Začetnik teme Začetnik teme clan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hvala na iscrpnom odgovoru i na pravim pitanjima.
Stvari stoje ovako:
1) Pre svega zelim da ucvrstim svoje telo, drugim recim da od njega napravim stenu.
2) Sustina mi je saomodbrana, ali ni napada nije losa opcija.
3) Ji Djing i Kinesku filozofsku misao citam i i uzcavam vec neko vreme tako da bi svakako najboje bilo nesto sa istoka.

Procitao sam ovo sto si mi preporucio, tako da lista spada Shao Lin Kung Fu, Uechery (da li se tako pise) i kojokonsikai. Kako ti se cini?

Pozdrav

Po ovim odgovorima ti preporučujem neku vrstu Karatea.

Nadam se da se autor neće ljutiti ako iskoristim ovu temu za moje pitanje (da ne otvaram novu za isto pitanje).
Ne bi bilo lose da kazes zasto hoces da se bavis borilackim vestinama, sta ocekujes od vestine, kakvim se poslom bavis, treba li ti borilacka vestina profesionalno ili ne, zelis da se bavis iskljucivo borbenim aspektom vestine ili zelis da proucavas kompletan sistem sa svim moralnim\etickim i filosofskim nacelima koja odredjena vestina sadrzi, da limti vise leze udaracke ili rvacke discipline , da li zelis da vestina ukljucuje i trening haldnim i vatrenim oruzijem ili bks e samo ogranicio na goloruku borbu... Moras ti nama da pomognes da mi mogli da pomognemo tebi. Za pocetak imas ovde novi podforum "enciklopedija borilackih vestina" , pa pogledaj to , mozda malo pomogne.

Žuti care (i ostali), evo nekih informacija o meni pa bih voleo da čujem predloge.
Imam 21. godinu, u teretani sam aktivno 3 godine, visok 190 imam ~ 100kg.
Pored teretane 2x nedeljno trčim ~ 5km i u solidnoj sam kondiciji.
Borilačkim veštinama bih želeo da se bavim jer sam uglavnom trenirao brojne sportove sa loptom, fudbal aktivno 10ak godina itd. pa bih da probam neki borilački sport.
Od teretane osim izgleda slaba vajda, jer primećujem da sam dosta ukrućen pa bih da se razmrdam.
Mislim da bi mi najviše ležali neki udarački sportovi bez puno prefinjene tehnike jer nikada u životu nisam bio elastičan tako da bih neki karate ili tekvondo npr. isključio.
Takođe ne dopadaju mi se sportovi koji se zasnivaju na samoodbrani (aikido) ili uključuju predmete (štapove, mačeve itd).

Mislim da bi mi najviše ležali neki udarački sportovi bez puno prefinjene tehnike jer nikada u životu nisam bio elastičan tako da bih neki karate ili tekvondo npr. isključio.
To sto sada nisi "elastican" ne mora da znaci da kroz vezbu neces postati. ITF Taekwon-do te uci opsutenosti pri izvodjenja tehnika tako da kad to naucis te "prefinjene tehnike" i "elasticnost" ce doci same. ;)

Nadam se da se autor neće ljutiti ako iskoristim ovu temu za moje pitanje (da ne otvaram novu za isto pitanje).

Žuti care (i ostali), evo nekih informacija o meni pa bih voleo da čujem predloge.
Imam 21. godinu, u teretani sam aktivno 3 godine, visok 190 imam ~ 100kg.
Pored teretane 2x nedeljno trčim ~ 5km i u solidnoj sam kondiciji.
Borilačkim veštinama bih želeo da se bavim jer sam uglavnom trenirao brojne sportove sa loptom, fudbal aktivno 10ak godina itd. pa bih da probam neki borilački sport.
Od teretane osim izgleda slaba vajda, jer primećujem da sam dosta ukrućen pa bih da se razmrdam.
Takođe ne dopadaju mi se sportovi koji se zasnivaju na samoodbrani (aikido) ili uključuju predmete (štapove, mačeve itd).
Pa probaj boks / kik-boks.:lol:

P.S. Aikido, Karate, Taekwondo nisu borilački sportovi.

Pozdrav,
Bavim se biciklizmom, amaterskim, već godinama, ali sada imam nameru da se osvetim nekim borilačkim veštinama, ali od gomila školi ne znam tačno za koju da se odlučim. Da li Box ili neku istočnjačku. Ne hvalim se, ali imam popriličnu fizičku snagu (dnevno prevezem između 100-150km) i želeo bih da je konkretno usmerim na neku borilačku veštinu koja bi razvijala koncentraciju, fokus i koja se pre svega zasniva na samoodbrani.

Svaka preporuka bi mi dobro došla, hvala!

Fjuu svaka cast sta vozis brale kad toliko prelazis:Drealni aikido kod ljube vracarevica

Zdravo,imam 17 god.i zelim da pocnem da treniram neku borilacku vestinu.
Evo nesto o sebi: Visok sam 168,tezak svega 60 kg.Redovno se bavim sportom. Trenirao sam atletiku,fudbalom se bavim jos od detinjstva,tako da imam odlicnu fizicku spremu. Brz sam i veoma okretan. Svoje telo forsiram maksimalno.

Trenirao bih neku vestinu koja ima najvecu primenu u praksi.

Sta predlazete???????????

Ja kao veliki ljubitelj sporta, predlažem ti da sa ovim profilom upišeš ritmički balet.

Ahahahahhah...:D Brate, vidi KICK BOX, ili FULL CONTAKT... To se dosta primenjije u praksi...:D Na ful kontaktu nema pravila o zabranjenim mestima udaranja.. tako da mogu na treningu laganica da te olade u jaja..haha... Tako mog ortaka..:D Dodje u skolu, i sve ga boli.. Dobio batine na treningu.. hahah...:D

Stajke, mangupe, ti bi neku borilačku da je malo primeniš u školi? :mazi:
Na ful kontaktu nema pravila o zabranjenim mestima udaranja.. tako da mogu na treningu laganica da te olade u jaja..haha...
Ima. A veština koju su pomenuo naziva se "Prs u oko, koleno u jaja" ali je zabranjena.
Izučava se još jedino u pojedinim seoskim kafanama, uz mogućnost korišćenja rekvizita kao što su pivska flaša, noga od stola, otvarač za flaše...

Poslednja izmena:
Uf, ponovo isto pitanje (a nova tema?!?)
ako se nisi pronašao u dosadašnjim odgovorima, jako je teško da ti neko kaže (odgovori) šta bi ti trebao, odnosno koja ti borilačka veština leži, da treniraš. Većina ljudi ovde na forumu trenira jednu ili dve BV, i takve ćeš savete tj. odgovore i da dobijaš. Svako je sebe PRONAŠAO u nekoj od njih i to mu leži, pa je zato i trenira. To ne znači, da će i tebi da leži baš ta BV. Nego kao što si rekao, ako imaš simpatije prema nekoj veštini kao što je aikdo, obiđi par sala pa probaj. Srodne veštine i sportovi su ti i BJJ kao i Judo (obe ti traže popriličnu fizičku spremnost). Od mene samo jedan Sportski pozdrav!

Back