Шта се десило за српским народом, да ниједна теорија не може бити довољно глупа, а да нема брдо присталица

Pa ako se ne varam Cikleanu je školovani naučnik koji učestvuje u međunarodnim konferencijama (Bratislava, Beograd, Atina i drugde) i koji radi u okrilju rumunske naučne zajednice. Prelistaj sam na internetu; kao što rekoh, tebi je zasigurno svakako lakše od mene.

Ako nisam pomešao stvari, mislim da bi ovo trebalo da bude on; doktor nauka sa Geološkog instituta Rumunije.

Прва његова реченица: "Мала исправка, нисам универзитетски професор."

Мој утисак је да ове конференције се не воде под окриљем румунске званичне науке. Доказ је да нема чланака објавњених у званичнкој светској научној литератури.

И да свратим на моју прву опаску од пре неколико месеци: присуство лудих теорија на Youtube-у се много више налази на српском него на румунском.

Прва његова реченица: "Мала исправка, нисам универзитетски професор."

Мој утисак је да ове конференције се не воде под окриљем румунске званичне науке. Доказ је да нема чланака објавњених у званичнкој светској научној литератури.

И да свратим на моју прву опаску од пре неколико месеци: присуство лудих теорија на Youtube-у се много више налази на српском него на румунском.

Ma kako, bre, nema?

https://www.researchgate.net/scientific-contributions/Mircea-Ticleanu-2137566944

Objavljivan je i ovde, u Beogradu.

Osim toga šta je bitno je li neko prisutan i van zemlje za moju poentu?

Шта, и теби је румунски матерњи језик? Нисам знао.

Ma, mislim da je ovo jedan od Mrkaljevih tipičnih „buhu, ja ne volim ovog, pa hajde da temu pretvorimo u diskusiju o njemu“. Kao da mi nije mogao opasku da ti slabo znaš rumunski jezik poslati u privatnoj poruci... :roll:

Dobar pokušaj. Da li je nekom jezik maternji uopšte nije kriterijum za njegovu sposobnost da na njemu izražava ideje i misli. I ti to dobro znaš.

Hešteg Mila Jovović, ...

Ma, mislim da je ovo jedan od Mrkaljevih tipičnih „buhu, ja ne volim ovog, pa hajde da temu pretvorimo u diskusiju o njemu“. Kao da mi nije mogao opasku da ti slabo znaš rumunski jezik poslati u privatnoj poruci... :roll:
:D

Uvek sam govorio da nisi sposoban da donosiš ispravne logičke zaključke.

Moj cilj je bio da stimulišem PV da ti prevede ono što ti treba, a istovremeno da izrazim ono što sam više puta primetio - da slabo konta rumunski jezik.

.

Moj cilj je bio da stimulišem PV da ti prevede ono što ti treba, a istovremeno da izrazim ono što sam više puta primetio - da slabo konta rumunski jezik.
Ово је твој уобичајени покушај блефирања. Ниси ти у стању да оцениш шта је мени матерњи језик. Ја сам за тебе косооки Куман.

Opet, pogrešna premisa... :roll: Ništa nisam tražio od Pravog Vlaha da mi prevede nešto sa rumunskog, niti me uopšte i zanima.

Ово је твој уобичајени покушај блефирања. Ниси ти у стању да оцениш шта је мени матерњи језик. Ја сам за тебе косооки Куман.
Pa ti si upravo rekao da ti je rumunski maternji:

Šta sad tripuješ?

Ne da ti prevede, nego da ti objasni šta kažu. Nije šija nego vrat.

I to si sasvim pogrešno ukapirao. Ni to me ne zanima; rekao sam mu da istraži, ako ga interesuje. Naveo sam primere neverovatnih tvrdnji i izravnog nasleđa Densusijanua u današnjoj Rumuniji zato što je Vlah demantovao da tako nešto kod Rumuna ima, a što me je zaprepastilo jerbo je i moje lično iskustvo da ima ludih Rumuna koliko i Srba.

P. S. Hoćemo li stvarno da se pravimo da tebe zapravo mnogo više interesuje cela ta tema, pa i o Panonskom moru generalno, da si pokušao da samog sebe interpoliraš u moje objave i inspirišeš Pravog Vlaha da tebi (i možda Ogorelici) nešto prevede, zato što računaš na loše iskustvo između vas dvojice, pa ti je potrebno da sopstvene zahteve zamaskiraš (ili...zamuljaš)? :lol:

Како си то закључио?

Ma bre, standardne manipulacije. :roll:

Po sopstvenom priznanju, on redovno tako pokušava drugim forumašima da manipuliše, posebno kada zna da je u lošim odnosima sa nekim. Cenim da sebe doživljava kao nekakvog mastermajnda iza tastature koji, kao, uspeva da izvuče iz čoveka nešto što ga zanima kroz negativni (provokativni) podsticaj.

Njega cela ta tema o Panonskom moru izuzetno zanima, pa se sad nakačio jerbo je video priliku da te možda natera da mu nešto prevedeš od Cikleanua i sl. da može da zapiše, podeli sa Ogorelicom i slično. I sad želi da te isprovocira da mu izađeš u susret, ali da ispadne kao da zapravo uslugu činiš meni, a ne njemu, koji je stvarni naručilac. :mrgreen:

Изгледа да се не слажемо на дефиницији званичне науке. За мене то је на пример Geological Journal.

Ne znam zašto pričaš o tome. Neko ko ima i samo bečelor i radi na nekom institutu i kao privremeno zaposleni, nesumnjivo je pripadnik zajednice zvanične nauke.

Poslednja izmena:
Ma bre, standardne manipulacije. :roll:

Po sopstvenom priznanju, on redovno tako pokušava drugim forumašima da manipuliše, posebno kada zna da je u lošim odnosima sa nekim. Cenim da sebe doživljava kao nekakvog mastermajnda iza tastature koji, kao, uspeva da izvuče iz čoveka nešto što ga zanima kroz negativni (provokativni) podsticaj.

Njega cela ta tema o Panonskom moru izuzetno zanima, pa se sad nakačio jerbo je video priliku da te možda natera da mu nešto prevedeš od Cikleanua i sl. da može da zapiše, podeli sa Ogorelicom i slično. I sad želi da te isprovocira da mu izađeš u susret, ali da ispadne kao da zapravo uslugu činiš meni, a ne njemu, koji je stvarni naručilac. :mrgreen:
Саслушао сам Цикљанову презентацију коју си ти горе поставио. Добио сам изузетно лош утисак о њему као неозбиљног обскурантисту. Не могу да верујем да је тај рад под окриљем румунске званичне науке. А и атмосфера је била аматерска.

I to si sasvim pogrešno ukapirao. Ni to me ne zanima; rekao sam mu da istraži, ako ga interesuje. Naveo sam primere neverovatnih tvrdnji i izravnog nasleđa Densusijanua u današnjoj Rumuniji zato što je Vlah demantovao da tako nešto kod Rumuna ima, a što me je zaprepastilo jerbo je i moje lično iskustvo da ima ludih Rumuna koliko i Srba.
U redu.

То му еуфемистички кажеш да је глуп.

Није примјерено написати да је сама тема глупава, али јесте и глупава и глупаво осмишљена. И својствена људима који бунарају по нету детектујући од стотину објава 3-4 најкретенскије и то узимају као репрезентативни узорак колективног интелекта нације, након чега еуфорично закључе "јој, па ја сам паметнији".
Како год, форумаш Q. in perpetuum hibernum (то је овај што му је други форумаш поручио да има проблема са логичним закључивањем) је примијетио да псеудо(или пара)историје и лудих теорија имамо код свих народа. Да ли ћемо више "лудих теорија" детектовати код овог или оног народа, самим тим да је тај народ више забраздио у параистотоји, зависи искључиво од нас, људи виде и детектују оно што желе да виде.

Са друге стране, то је и разумљиво да већина популације, а тако је одувијек, нема баш ни воље ни жеље да се дубиозно ипозна са историјском литературом, посебно ако је писано опширније са пуно детаљисања, више воле што краће, баналније, популистичкије садржаје, а ако се кроз те негира прихваћена историографија па још ако води жељеном закључку "ма све то написано, све саме глупости", утолико боље, а и иначе нихилистички приступ према материји са којом нису на ти, људима је својствен.
У овом данашњем времену када су умови нације подобро обликовани и ријалити садржајима, плодније је тло за разне луде теорије и тежњу за потпуном негацијом историје. Одговорити на те "теорије" није лако, у сукобима мишљења снага аргумената нема баш неку важност, грлатост, острашћеност, задртост, склоност уличарским и простачким манирима не ријетко однесу побједу.

Када су Срби у питању, има још нешто. У неким не тако давно прошлим временима, неких пола вијека у школама се јесте учила историја, колико се морало, али се кроз све оно што обликује колективну свијест нације (медији, филм, књиге) усађивала одбојност према историји старијој од 1941-е. А и код те историје од 1941-е, па и нешто старије бјеше итекако присутна идеолошка позадина, некад и премало историје и превише "тумачења" историје. Ту се кад тад јави потреба да се то исправи и поправи, и ту се отвори простор за разне смутљивце да улове у мутном и једну наопаку индоктринацију покушају замијети другом, такође наопаком. А ту се надовежу, може бит и осмишљено у кухињи озбиљнијег играча, разни теоретичари који крену са мантром "историја, све је лаж" ту у таквом слуђивањуи и распамећивању нације и није лако остати бистре главе.
Тако нам је како нам је.

Poslednja izmena:
Još sam mu poručio

- da je talentovani manipulator (znači nije glup per definitionem),

- da nije istinoljubiv, odakle se, verovatno, stvara šum na vezama koji uzrokuje nesposobnost da se donesu ispravni logički zaključci,

- da ovde zauzima nišu u koju bi zaista došao neko, kao npr. Klaudije II gotski, ko ZAISTA nastupa sa pozicija zvanične nauke uz ISTINOLJUBIV pristup i ko bi usmeravao amatere u pravcu u kojem treba dalje da istražuju, a ne ih ismevao čime... (vidi dalje)

- da povećava (i tamo gde nema stvara) jaz i jal između tzv. neoromantičara i tzv. zvaničnjaka predstavljaujući sebe predstavnikom srpske zvanične istorijske nauke, dok upravo on iskrivljuje glavne stavove srpske nacionalne istoriografije stvarajući svoj lični soroševski narativ (npr. tvrdi da su Srbi vodili osvajačke ratove)

Tako da - ne kažem da je glup, ali, nema ispravne zaključke.

A ponavlja on to već godinama; ne brini se. :lol: Ne samo meni, naravno; obožava da drugima objašnjava kako nisu kapacitet za njega i slično. :mrgreen:

A ponavlja on to već godinama; ne brini se. :lol: Ne samo meni, naravno; obožava da drugima objašnjava kako nisu kapacitet za njega i slično. :mrgreen:
Laž. Jedino im kažem da se nisu kvalifikovali za diskusiju, kada nemaju pojma o materiji.

Back