sta mislite o vegetarijanstvu

• Začetnik teme Začetnik teme mima2
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
LPhoklica:
Moon Child:
“Kada èovek slobodno i pošteno traži moralni put, prvo od èega se mora okrenuti je meso. Vegetarijanstvo je kriterijum po kom možemo prepoznati da li je èovekovo stremljenje prema moralnoj savršenosti iskreno i ozbiljno.”Lav Tolstoj

Nama, koji smo veæ izabrali “zeleni” put vegetarijanstva, ovo je dovoljan dokaz da smo na pravom putu da postanemo bolji ljudi.

Moralna savrsenost je nedostizna (ma ko da je rekako suprotno, gresi).

Izabrali ste da jedete samo biljke i odmah ste bolji ljudi? Ovo nije tacno.
Ako je vegetarijanac uradio nesto lose (ubio drugog coveka npr.),moze da cuva i brine o zivotinjama koliko hoce, ali on nije dobar covek. To su neke nase druge vrednosti koje nas cine moralnim.
dobro,i ja smatram da je nedostizna,ali joj treba teziti...a sto se ovog drugog tice-u potpunosti se slazem s tobom!nije tacno.....ali nisam ja pisala text :wink:

E sad cu da napravim mali size svega sto ste vi ovde naklapali(Mrzelo me da citam)

1.LJudi su jos od pamtiveka jeli meso i to je nesto sto se zove lanac ishrane.
2.Ako neko zeli biti vegeterijanac,neka ga,njegov izbor.Ali i oni treba da znaju

a)Postoje vegeterijanci(ne jedu meso- ali riba je dozvoljena)
- vegani- nije dozvoljeno nista zivotinjskog porekla
b) vegeterijanstvo nije zdravo onoliko koliko vi mislite,samo sto je izgleda postalo trend.
c)Ono jeste zdravo ako se pridrzavate uputa,jer svaki organizam je drugaciji i zahteva poseban tretman.Nezdravo je samo izbaciti meso,vi morate praviti poseban jelovnik i to zahteva mnogo vremena i NOVCA.(vi niste holivudske zvezde koje imaju citav tim strucnjaka oko sebe koji im prave i kuvaju)
d)Vegetarijanstvo nije NI U KOM SLUCAJU preporucljivo pre nekih 20-ih godina jer se sve do tada vas organizam i telo razvijaju.......zakrzljacete narodski receno
e)Ne osudjujte ljude koji jedu meso jer to nije nista lose.Primetila sam dosta ljudi ovde koji kukaju kako je to ubistvo a onda navedu da nose kozne jakne ili martine( nije samo krzno zivotinjskog porekla).

seticu se jos.......

wild_child:
E sad cu da napravim mali size svega sto ste vi ovde naklapali(Mrzelo me da citam)

2.Ako neko zeli biti vegeterijanac,neka ga,njegov izbor.Ali i oni treba da znaju

b) vegeterijanstvo nije zdravo onoliko koliko vi mislite,samo sto je izgleda postalo trend.
c)Ono jeste zdravo ako se pridrzavate uputa,jer svaki organizam je drugaciji i zahteva poseban tretman.Nezdravo je samo izbaciti meso,vi morate praviti poseban jelovnik i to zahteva mnogo vremena i NOVCA.(vi niste holivudske zvezde koje imaju citav tim strucnjaka oko sebe koji im prave i kuvaju)
d)Vegetarijanstvo nije NI U KOM SLUCAJU preporucljivo pre nekih 20-ih godina jer se sve do tada vas organizam i telo razvijaju.......zakrzljacete narodski receno
e)Ne osudjujte ljude koji jedu meso jer to nije nista lose.Primetila sam dosta ljudi ovde koji kukaju kako je to ubistvo a onda navedu da nose kozne jakne ili martine( nije samo krzno zivotinjskog porekla).

seticu se jos.......
Podrzavam te u svemu (poshtedela si me pisanja). :wink:

wild_child:

seticu se jos.......

Neka je postalo trend, hvala vise kome god ili cemu god, sto je nesto plemenito postalo trend...
Ali, to je grozno...
Moja jedna bivsa ortakinja je bila vegetarijanac, ali evo skoro sam je videla i rekla mi je
" smorilo me je, odjednom su svi vegetarijanci, sta sad?? Ja kad sam svima govorila 'to je lose' smejali su mi se, a sad su kao vegetarijanci... pozerchine!..."
!!!!!!!!!!!! JA NE MOGU DA VERUJEM!!!!!!!!! Cini mi se da idemo ka onome, kad neko pocne da se zalaze za mir u svetu ( koliko god to bilo (ne)moguce ) da cemo prevrnuti ocima jer BOZE MOJ to kako postaje trend znaci da je pozerisanje i da u principu itd itd...AAAAAAAA LUDIM OD TOGAAA!!!
Ima neceg dobrog u popu :wink:
:D

Konstitucija ljudskog tela predviđena je za jedenje mesa.
Istina je dijametralno suprotna. mala usta, oblik zuba, pH faktor u pljuvački, veliki želudac, dužina creva, kod ljudi očigledno pokazuje kako je posredi ustrojstvo predviđeno za jedenje plodova i bilja, a ne kidanje životinjskog mesa. Struktura našeg tela ista je strukturi tela velikih čovekolikih majmuna koji su vegetarijanci. Zar možete zamisliti čoveka kako kao lav trči za antilopom, grize je i kida joj meso vlastitim zubima?Evo šta je ovaj razuman naučnik imao na umu: ako se uporedi sistem za varenje čoveka sa sistemom za varenje biljojeda i mesoždera u životinjskom carstvu, jasno je da je dizajn ljudskog sistema za varenje daleko sličniji biljojedima. Na primer, biljojedi, kao i čovek, nemaju kandže, kao ni velike, oštre prednje zube. Mesožderi imaju takođe veoma jaku stomačnu kiselinu, a ljudi i biljojedi je imaju čak deset puta slabiju. Ono što je najinteresantnije je svakako dužina creva. Creva u mesoždera su samo tri puta duža od njihovih tela tako da se unešeno meso može brzo svariti i izbaciti iz tela, uz pomoć već spomenute jake kiseline. Ovako je vreme truljenje mesa i puštanja njegovih opasnih toksina u stomaku mesoždera svedeno na najmanju meru. Biljojedi i ljudi imaju creva veoma dugačka, čak šest puta duža od dužine njihovih tela. Nikako nisu projektovana da vare mesnu hranu, jer se u ovim dugačkim crevima hrana vari daleko više vremena. Pojedeno meso u ljudskom telu je prava opasnost po čoveka, jer polako truli prolazeći kroz obiman sistem za varenje.

Jesti meso je sastavni deo života!
POGREŠNO!
Jedenje mesa je odgovorno za glad u svetu!
“ISTI KOMAD ZEMLJE, KOJI KAO LIVADA, TO ZNAČI KAO HRANA ZA STOKU, MOŽE PREKO NJIHOVOG MESA DA ISHRANI DESETORO LJUDI, ZASEJAN PROSOM, GRAŠKOM, SOČIVOM I JEČMOM MOŽE DA IZDRŽAVA I ISHRANI STOTINU LJUDI.”
Aleksander von Humboldt, osnivač naučne geografije.

- Rasipanje obradive zemlje: bez proizvodnje mesa bila bi nam dovoljna otprilike jedna četvrtina obradive zemlje. Na jednom hektaru zemlje može se proizvesti 50 kg goveđeg mesa ili pak 4000 kg jabuka, 8000 kg krompira, 10000 kg paradajza ili 12000 kg celera.
- Rasipanje žitarica: polovina svetske žetve potroši se kao stočna hrana. U industrijskim zemljama udeo za stočnu ishranu iznosi čak i dve trećine. 60% celokupnog uvoza stočne hrane dolazi iz zemalja u razvoju. Tamo od gladi svakodnevno umire oko 40000 dece, 1,3 milijarde ljudi pati od neuhranjenosti. 50 miliona ljudi umire godišnje od gladi, odnosno bolesti koje su posledica gladi.
Niko na ovoj Zemlji ne bi trebao umreti od gladi: 100 miliona ljudi moglo bi se dodatno prehraniti ako bi se u industrijskim zemljama samo za 10% smanjila potrošnja mesa.

a kao odgovor na ono 'da bude do kraja plemenita i da ne jede ni biljke' samo mogu da dodam da ipak ne mozes uporedjivati zivotinje i biljke.Da li biljke osecaju ljubav?Da li se krecu?Da li se vezuju za ljude kao zivotinje?Da li imaju mlade?
Nisam sigurna ni da li osecaju bol.Biljke su niza vrsta u odnosu na zivotinje.
A i druga stvar,kada uberes jabuku,ili paradajz,neces unistiti biljku-naprotiv,samo joj pomazes,jer je oslobadjas plodova koje ce ionako odbaciti.
Ispravite me ako gresim.

wild_child:
... Ono jeste zdravo ako se pridrzavate uputa,jer svaki organizam je drugaciji i zahteva poseban tretman.Nezdravo je samo izbaciti meso ...
p i meso isto tako treba da se jede u odredjenim kolicinama i isto se razlikuje od coveka do coveka, p koliko ljudi gleda to? m gluposti ...
wild_child:
OoPs OoPs OoPs OoPs OoPs
Swan:
OoPs OoPs OoPs ali ja ga bas i ne nosim ... to je od moje bake OoPs OoPs mada ja nikad ni nisam rekla da sam neki EXTRA (LoooooL) zastitnik zivotinja ... ali martinki se n bih dorekla OoPs OoPs OoPs OoPs OoPs

22.gif

~ ~ ~ ~ ~
Jungle is nothing without animals, animals are nothing without jungle!
~ ~ ~ ~ ~
DON'T WORRY BE HAPPY ((;
PEACE

mortishaaa:
wild_child:
... Ono jeste zdravo ako se pridrzavate uputa,jer svaki organizam je drugaciji i zahteva poseban tretman.Nezdravo je samo izbaciti meso ...
p i meso isto tako treba da se jede u odredjenim kolicinama i isto se razlikuje od coveka do coveka, p koliko ljudi gleda to? m gluposti ...
wild_child:
OoPs OoPs OoPs OoPs OoPs
Swan:
OoPs OoPs OoPs ali ja ga bas i ne nosim ... to je od moje bake OoPs OoPs mada ja nikad ni nisam rekla da sam neki EXTRA (LoooooL) zastitnik zivotinja ... ali martinki se n bih dorekla OoPs OoPs OoPs OoPs OoPs

22.gif

~ ~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~ ~
DON'T WORRY BE HAPPY ((;
PEACE

Necu da se svadjam Tishh ali to nisu gluposti uopste,covek je mesozder.I nije poenta u tome hoces li se ti prejedati mesom ili ne,poenta je u tome da odricanje od mesa predstavlja napor za organizam i to mora da se regulise ako neces da zakrzljas u razvoju!!!!

wild_child:
Necu da se svadjam Tishh ali to nisu gluposti uopste,covek je mesozder.I nije poenta u tome hoces li se ti prejedati mesom ili ne,poenta je u tome da odricanje od mesa predstavlja napor za organizam i to mora da se regulise ako neces da zakrzljas u razvoju!!!!
ko je rekao da ja hocu da se svadjam D: mi ovde samo diskutujemo ... (8
pazi ... organizam se ~prilagodi ... ~modifikuje ... uslovima spoljasnje sredine ... (: kao i na bilo koji drugi uslov (kao napr. promena (banalno) klime) ... uostalom ti izbacivanjem mesa, ne izbacujes iz ishrane sve ~sastojke mesa .. vec ih samo ~zamenjujes (:

22.gif

~ ~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~ ~
DON'T WORRY BE HAPPY ((;
PEACE

Мислим да је то пр*****вање. Стотинама хињада година човек једе живтињско месо и шта сада? Мислим да је боље смањити издувне гасове ако већ требамо да спречавмо загађење. То је зло које ам доноси ново доба

mortishaaa:
wild_child:
ko je rekao da ja hocu da se svadjam D: mi ovde samo diskutujemo ... (8
pazi ... organizam se ~prilagodi ... ~modifikuje ... uslovima spoljasnje sredine ... (: kao i na bilo koji drugi uslov (kao napr. promena (banalno) klime) ... uostalom ti izbacivanjem mesa, ne izbacujes iz ishrane sve ~sastojke mesa .. vec ih samo ~zamenjujes (:

22.gif

~ ~ ~ ~ ~
~ ~ ~ ~ ~
DON'T WORRY BE HAPPY ((;
PEACE
I na kraju izgledas ki Gollum... :lol: :lol: :lol:

svaka čast na izboru, kao je iz nekih pozitivnoih ubeđenja, a ne nekog tripa da je to sad nešto popularno, oavakvo, onakvo... ne treba biti fanatik ni u čemu... ja pečenje (ono po slavama i sl. veseljima ne jedem uopše), al zato roštilj, piletinu, suvomesnatno... ;))

Back