Christadelphian:
Jovan 1:1-3
trebalo bi shvatiti malo drugačije i složiće se u mozaik
Logos je ispravan prevod i mnogo kompleksniji i znači
namera , razum, vest govorenje
tako kada stavimo logos sa njegovim pojmom dobijamo vrlo jasan stih da je Isus bio u Božijoj nameri od početka i da je sve zbog Božijeg predznanja bilo jasno i spremno u početku a ne da je Isus učestvovao u stvaranju ili čak da je bio prvi stvoren .
Što sve protivreče stihovi koje si naveo .
Bog stalno govori kako je On stvorio svet i sve ostalo
Pozdrav
PS
analize su ti No1
prepisujem ih u My documents
Uzgred da li ti je to neko ukazao ili sam došao do tih zaključaka?

Pozdrav, Christodelphiane, pa da mi nastavimo.. .Na redu je Novi Zavet.. .
-DOKTRINA BOZANSTVA ISUSA HRISTA-
Citaj u Marku, 12:29 sto je Isus licno rekao: "A Isus odgovori mu: Prva je zapoved od svih: cuj Izraelu Gospodar nas je Bog je jedan GOspodar."
(I Koricani, 8:4): "...mi znamo da idol nije nista na svetu i da nema drugog Boga osim jedinoga."
(I Timotije, 2:5): "Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, covek Isus Hrist." Obrati paznju na izraz "covek Isus Hrist" Sada mozes reci da je Ivan, 1:1 tacan i svi ovi pasusi netacni ili obrnuto.

Da pogledamo s kur'anskog stajalista i videcemo da se ovo slaze s onim sto je Isus rekao za sebe u Bibliji. Isus je u Kur'anu nekoliko puta spomenut kao rec od Allaha.
U suri Ali Imran:39: "Tada ga meleki zovnuse(Zekeriju) dok se on u hramu stojeci molio: "Allah ti javlja radosnu vest; rodice ti se Jahja koji ce verovati u rec od Allaha(tj. Isusa sina Mejremina) i koji ce prvak biti, i cedan, i verovesnik, potomak onih dobrih."

U istoj suri ponovo je spomenut u ajetu 45: "A kada meleki rekose: "O Mejrema, Allah ti javlja radosnu vest, od Njega rec: ime ce mu biti Mesih, Isa, sin Mejremin, bice vidjen i na ovom i na onom svetu i jedan od Allahu bliskih."

U oba ajeta Casnog Kur'ana Isus je nazvan rec od Allaha tj. rec koja dolazi od Allaha, ili pripada Allahu sto se podudara sa onim sto se navodi u
(I Koricani, 3:23):

"A vi ste Hristovi, a Hrist je Boziji."
Ivan, 1:1 je trebalo da bude napisano kao: "...i rec bese Bozija." Greska se mogla potkrasti u prevodu sa armejskog na grcki, namerno ili ne.

U grckom jeziku TEOS je Bog, ali TEOU znaci Boziji, (vidi grcki recnik, grcku Bibliju) Razlika u samo jednom slovu ali posledice su ogromne.

Zacece Isusa u Marijinoj utrobi je bilo bez ucesca sperme, samo Bozijom voljom.
Pitanje: Je li Isus Bog samo zato sto je ispunjen svetim duhom?

Zasto onda i druge ljude koji su takodje ispunjeni svetim duhom ne smatraju bozanstvima?
Dela Apostolska, 11:24: "Jer bese covek blag i pun duha svetog i vere. I obrati se mnogi narod Gospodaru."
Dela Apostolska, 5:32: "I mi smo njegovi svedoci mnogih stvari i duh sveti koga je Bog dade onima koji mu se pokoravaju."

Vidi takodje
Dela Apostolska 6:5, II Petar 1:21, II Timotije 1:14, I Koricani 2:16, Luka 1:41.
Pitanje: Da li je Isus bio Bog zato sto je bio ispunjen duhom svetim jos u majcinoj utrobi?
Isto je bilo sa Ivanom(Jahjom), (Luka, 1:13-15): "A andjeo rece mu: "Ne boj se Zaharija; jer je uslisena tvoja molitva, i zena tvoja Elizabeta rodice ti sina, i nadices mu ime Ivan. Jer ce biti veliki pred Bogom; i napice se duha svetoga jos u utrobi matere svoje."
Pitanje: Isus je Bog zato sto je mogao da izvodi cuda? Nahranio je pet hiljada ljudi sa samo pet vekni i dve ribe.

Isto su napravili Elizej i Ilija. Elizej je nahranio pet stotina ljudi sa dvadeset vekni jecmenog hleba i nekoliko klasova zita. (II Kraljevi, 4:44) "I postavi on pred njih. I jedose, i jos preosta, prema reci Jahvinoj." Elizej je ucinio da se ulje samo obnavlja i rekao je njoj(II Kraljevi, 4:7): "Idi prodaj ulje, i podmiri svoj dug a od ostatka zivet ces ti i tvoji sinovi." Vidi takodje I Kraljevi, 17:16: "Brasno se iz cupa nije potrosilo i u vrcu nije nestajalo ulja, po reci koju je Jahve rekao preko svoga sluge Ilije." Takodje I Kraljevi, 17:6 "Gavrani su mu jutrom donosili hleba, a vecerom mesa; iz potoka je vodu pio."
Pitanje: Je li Isus a.s Bog zato sto je mogao leciti gubu?

Elizej je takodje mogao leciti gubu,(II Kraljevi, 5:14): "I tako sidje, opra se sedam puta u Jordanu, prema reci coveka Bozijega(Elizeja); i telo mu posta opet kao u malog deteta-ocistio se."
Pitanje: Je li Isus a.s Bog zato sto je mogao da ucini da slepac progleda?
II Kraljevi, 6:17: "I Elizej se pomoli ovako: "Jahve otvori mu oci da vidi!" I Jahve otvori oci momku i on vide..." (II Kraljevi, 6:20): "Kad su ulazili u Samariju, Elizej rece: "Jahve, otvori ovima oci da progledaju." Jahve im otvori oci, i oni videse da su usred Samarije!" Elizej je takodje mogao da uzrokuje slepilo, (II Kraljevi, 6:18): "Kad su Armejci sisli prema njemu, Elizej se ovako pomoli Jahvi: "Udari slepocom ove ljude!" I na rec Elizejevu udari ih slepocom."
Pitanje:Je li Isus a.s Bog zato sto je ozivljavao mrtve?
Uporedi sa Ilijom,(I Kraljevi, 17:22): "Jahve je uslisio molbu Ilijinu, u dete se vratila dusa, i ono ozive." Potom
(II Kraljevi, 4:34,35),II Kraljevi, 13:21.

I sus je cinio cuda uz pomoc Boziju kako je sam rekao u
(Ivan, 5:30): "Ja ne mogu nista ciniti sam od sebe.";
(Luka, 11:20): "Ako li ja prstom Bozijim izgonim djavole dakle doslo je vama carstvo Bozije." Sva cuda koja je vrsio Isus mogli su ciniti i ostali poslanici, ucenici pa cak i nevernici! Uz to Isus nije mogao ciniti neka znacajnija dela tamo gde je vladalo neverovanje.
(Marko, 6:5-6) "I ne mogase onde ni jednog cuda da ucini, osim sto nekoliko bolesnika izleci metnuvsi na njih ruke. I cudio se neverovanju njihovom. I isao je po okolnim selima i naucavao."
:arrow
: Sam Isus nikad nije tvrdio da je covek i Bog zajedno! Umesto toga, propovedao je da ce ga ljudi uzalud obozavati i da ce verovati u doktrine koje nisu Bozije, nego ih je covek izmislio.
Matej, 15:9 "Ali uzalud me obozavaju, uceci naukama i zapovestima ljudi."
Sve doktrine modernog hriscanstva delo su coveka: trojstvo, bozansko sinoslovlje, bozansko bice Isusa Hrista, prvi greh i iskupljenje. Iz Isusovog vlastitog kazivanja zabelezenog u Novom Zavetu, jasno je da on nikad nije tvrdio da je bozanstvo ili da je identican Bogu, "Nista ne radim sam od sebe" (Ivan, 8:28). "Moj Otac je veci od mene",(Ivan, 14:28). "Gospodar, Bog nas je jedan Gospodar",(Marko, 15:34). "Oce u tvoje ruke predajem svoju dusu",(Luka, 23:46). "A o danu tome ili casu niko ne zna, ni andjeli koji su na nebesima ni sin, do Otac".

Isusa su u pocetku zvali poslanikom, uciteljem, poslanim od Boga, Bozijim slugom, mesijom, kasnije je bio prozvan sinom Bozijim a zatim i samim Bogom.

Da se sada zapitamo: Kako Bog moze biti rodjen kao i svaki drugi smrtnik? Isus je spavao, dok Bog nikad ne spava.(Psalmi, 121:4) "Gle, ne drema i ne spava Cuvar Izraila". Kako Isus moze biti Bog kada je i on obozavao Boga kao i svaki drugi smrtnik.(Luka, 5:16): "I on je odlazio u pustinju i molio se Bogu." Isusa je (40 dana) djevo dovodio u kusnju,(Luka, 4:1-13), ali u Jakovu, 1:13 je rekao "..jer se Bog ne moze zlom iskusati.." Kako onda Isus moze biti Bog? I jos dalje mozemo navoditi primere po ovom pitanju.

Kasnije cu ti odgovoriti na drugo pitanje sto si postavio "DA LI JE ISUS BOZIJI SIN?"... Do tada.. .
Pozdrav