Christadelphian:
Istina
Za navode koje si dao oko brojeva vojnika i sl.
Meni je bitno da nema protivrečja u otkrivljenju Boga ljudima i te mi stihove predloži za analizu .
Pozdrav
Pa da krenem sa analizom.. .
-DOKTRINA TROJSTVA-
U Prvoj Ivanovoj poslanici, 5:7 i 8: "Jer je troje sto svdoci na nebu: Otac, Rec i Duh sveti; ovo troje je jedno. I troje je sto svedoci na zamlji: duh i voda i krv; i troje je zajedno."
To je u "The King James Version", izdanje 1611, i predstavlja najcvrsci dokaz doktrine trojstva. Ali danas je ovaj deo "Otac, Rec i Duh sveti i ovo troje je jedno" izostavljen iz "The Revised Standard Version" iz 1952 i 1971 i iz mnogih drugih izdanja Biblije kada je postalo jasno da to ne odgovara i izlazi iz okvira grckog teksta.
U Prvoj Ivanovoj poslanici, 5:7i8 u "The New Amerikan Standard Bible" se navodi "i duh sto svedoci, jer duh je istina. Jer je troje sto svedoci, duh i voda i krv, i troje je zajedno." Takodje u The New World Translation of The Holy Skripture", koju koriste jehovini svedoci naci ces: "Jer tri su svedoka, duh, voda, i krv, i troje su zajedno." Mogu razumeti da ti ne znas da je ovaj vazan deo ispusten, ali mi je cudno zasto puno crkava i svestenika ne vode racuna o ovome!?
Trojstvo nije biblisko. Rec trojstvo se cak i ne nalazi u Bibliji niti u bibliskom recniku.
Isus a.s. ga nikada nije naucavao niti ga je igde spomenuo. Niti u jednoj Bibliji neces naci povod ili dokaz na osnovu cega bi mogao prihvatiti trojstvo.
Kada bih ovo naveo prijatelju koji je monah on bi mi odgovarao da
u Mateju, 28:19 jos uvek se navodi: "...krsteci ih u ime Oca i sina i duha svetoga." Ovaj deo jos nije uklonjen. To bi mu bio dokaz o trojstvu?!
Ako spomenes tri osobe koje sede ili jedu zajedno znaci li to da one cine jednu osobu?
Ne. Formulacija trojstva egipatskog poete Atanisusa iz Aleksandrije prihvacena je od strane nicaeova konzula u A.D. 325, dakle vise od tri veka posle Isusa a.s. Nema sumnje da je rimski paganizam uticao na ovu doktrinu.
Trojedni Bog; sabat je pomeren na nedelju; 25 decembar, sto je bio rodjendan njihovog boga Mitre, bio je predstavljen kao Isusov rodjendan,
iako je Biblija jasno porekla i zabranila ukrasavanje bozicnih drva(jelki)u Jeremiji, 10:2-5: "Ovako govori Jahve: Ne privikavajte se putu bezboznom, i ne drscite pred znacima nebeskim, jer pred njima drscu samo bezboznici. Jer su strasila tih naroda puka nistavnost, samo drvo poseceno u sumi, delo ruku tesarovih, ukraseno srebrom i zlatom, priscvrsceno cavalima i cekicima da se ne klima. Nalik na pticija strasila u vrtu: ne znaju govoriti. Treba ih nositi jer ne umeju hodati. Njih se ne bojte, jer ne mogu zla ciniti, ali ni dobra ciniti ne mogu."
Kako su hriscani daleko odstupili od originalnog Isusovog ucenja
Bog dz.s i Isus a.s su jedno po (Ivan, 14:11): "Verujte meni da sam ja u Ocu i da je Otac u meni."
Citaj onda Ivana, 17:21: "Da svi jedno budu, kao Ti, Oce, sto si u meni, i ja u Tebi; da i oni u nama jedno budu."
Jasno je ovde da su Bog dz.s i Isus a.s jedno, ali su takodje i ucenici jedno u Isusu i Bogu. Ako je Isus a.s. Bog zato sto je u Bogu, zasto onda ni ucenici nisu Bog jer su i oni kao i Isus takodje u Bogu? Ako Bog, Isus i duh sveti cine trojstvo, onda bi zajedno sa ucenicima trebali ciniti, da ga tako nazovemo petnaestojstvo.
Isus a.s je Bog po Ivanu, 14:9: "...koji vide mene vide Oca."
Pogledaj kako to dolazi u kontekstu, sto je ispred i posle toga
(Ivan, 14:8): "Rece mu Filip: gospode pokazi nam Oca i bice nam dosta."
(Ivan, 14:9):"Isus mu rece: Toliko sam sa vama i nisi me poznao Filipe? Koji vide mene vide Oca; pa kako govoris: Pokazi nam Oca?" Konacno Isus je pitao Pavla kako da pokaza izgled Boga, kada je to nemoguce. Treba da verujes u Boga diveci se njegovom stvaranju: sunce,mesec, sva stvorenja, Isus licno, koga je Bog stvorio. On je rekao
(Ivan, 4:24): "Bog je duh.. ." i
(Ivan, 5:37): "...ni glasa njegova custe, ni lica njegova videste." Kako onda duha mozes videti?! Ono sto su oni videli bio je Isus a ne Bog.
Takodje Pavle je rekao
(Prva poslanica Timotiju, 6:16): "...kojega nitko od ljudi nije video, niti moze videti..." Dakle ono sto mozes videti, nikada ne moze biti Bog.(Dakle Boga ne mozes videti).
Sveti Kur1an kaze u suri El-EN`am:103; "Pogledi do njega ne mogu dopreti, a On do pogleda dopire; On je Milostivi upucen u sve."
Da li si se ikada zapitao sta je Duh sveti?
Citaj Mateja, 1:18:
"A rodjenje Isusa bilo je ovako: kad je Marija, mati njegova, bila isprosena za Josipa, a jos se nisu sastali, nadje se ona trudna od duha svetoga."
Uporedi sada to sa Lukom, 1:26 i 27.
"A u sesti mesec posla Bog andjela Gabrijela u grad galilejski po imenu Nazaret, k devojci isprosenoj za muza, po imenu Josip iz doma Davidova; i devojci bese ime Marija."
Dakle u cudesnom Isusovom rodjenju Matija je spomenuo duh sveti a Luka andjela Gabrijela. Sta je onda duh sveti?
-------------------------
Abraham a.s je kada mu je objavljena istina, napustio roditelje i njihove roditelje, tj. dedove i bake. Svako je za sebe odgovoran. Da li je danas puno to teze uraditi nego pre?
Pozdrav za sve tragace istine