Šta mislite o EU

.A oko tih uslova, recimo da bi neko od gorljivijih evroentuzijasta mogao dati i objašnjenje na ovako prosto pitanje o “pravnoj državi Ukrajini” i bezobraznoj Srbiji… Kolega @SajaBg, mikrofon je Vaš.

Ovo što je pisao Platan je dečiji komentar. Očekivati nekakvo blagostanje je prilično naivno.

EU je do sada najveći projekat udruživanja koji je svet ikada video. To je veliki broj zemalja, prosto nije moguće sve da bude idealno. Svako tu vuče na svoju stranu i dosta je teško uskladiti interese. I pored svega, mislim da to dobro funkcioniše.

Ideja iza EU je vrlo jednostavna: "zajedno smo jači". Prosto, veliki broj malih država, gde je svaka pojedinačno slaba u svetskim okvirima, na ovaj način svi udruženi, postaju sila. Ako bi se EU raspao, em što bi svi krenuli da slabe, em bi ubrzo krenuo i rat u Evropi. Tako to funkcioniše, ili su zemlje zajedno, ili su neprijatelji. Nema tu sredine.

Po meni je budućnost EU da se ide još jedan korak dalje: da sve postane jedna država. Nešto nalik USA. To bi bio najveći stepen sigurnosti i evikasnosti koji bi mogao da se dosegne. Ako su evropljani mogli da naprave takav sistem u americi, mogu valjda i u svojoj kući. U protivnom će pre ili kasnije doći do raspada i rata. Naravno, sad će neko reći... ali naša istorija, suverenost, tradicija... i to je validan argument, samo treba imati u vidu da se svet menja, mora i svest ljudi. Jel ti je važnija istorija ili da budeš živ? Vrlo je prosto. Tako da to je to što se tiče nekog mog mišljenja o EU.

Što se tiče samih uslova za prijem, jbg, moraš da budeš poželjan partner. Neko je ispunio formalne standarde, neko je imao more (Hrvati), neko je pomogao da se rusija istisne istočno (Rumuni, Ukrajina...), dakle svako je uneo neki miraz u kolektiv. Mi to nemamo. Niti šta donosimo, niti smo ispunili uslove, prosto smo gologuza škart zemlja koja jednom takvom kolektivu može doneti samo probleme i glavobolje. Zato nas i ne primaju. Dakle problem je isključivo do nas.

Bojim se kolega da vi ne razumete suštinu, nije bitno članstvo, bitni su evropski putevi i evropski procesi.

A oko tih uslova, recimo da bi neko od gorljivijih evroentuzijasta mogao dati i objašnjenje na ovako prosto pitanje o “pravnoj državi Ukrajini” i bezobraznoj Srbiji… Kolega @SajaBg, mikrofon je Vaš.
Ja cu da ti kazem sustinu prijema u EU, posto ovi formalni su naravno predstava za javnost.

Dakle, ne mozes da udjes u EU, kada tvoja Sluzba toliko kontrolise drustvo.

Moras da prihvatis mnogo vise slobodno strujanje kapitala, a ne da ti predstavnik sluzbe ispija viski sa svim gradskim mocnicima. direktorima, predsednicima sudova, krimosima i ostalim banditima koji su okupirali gradjane Srbije. Oni to inace rade sa skoro svim vlasnicima kafana, toliko zele da se pitaju za sve. Pa ne mozes bre da udjes u EU, kada Sluzba kontrolise i cenu urnebesa kod lokalnog SNS kafedzije. EU znaci da moze da u tvoj grad dodje neko sa strane, recimo neki belgijski kafedzija, ko ce otvoriti slobodnu kafanu u tvom gradu, a ne da ne mozes da otvoris kafanu u Srbiji bez da ista placa reket bandi iz Sluzbe.

Ne, niti jedna Sluzba u Americi to ne radi sa SVIM direktorima, krimosima i politicarima na vlasti u SVIM gradovima Amerike. O kafanama i da ne pricam.

Naravno, ovo je pre svega posledica srpskog neobrazovanja oko toga kako se pravi jaka drzava. Za to srpsko neobrazovanje su krivi svi, a posebno vi drustvenjaci sa besmislenih srpskih drustvenih fakulteta. Srbi zaista misle da se jaka drzava pravi tako sto imas jaku Sluzbu koja kontrolise SVE.

Ja cu da ti kazem sustinu prijema u EU, posto ovi formalni su naravno predstava za javnost.

Dakle, ne mozes da udjes u EU, kada tvoja Sluzba toliko kontrolise drustvo.

Moras da prihvatis mnogo vise slobodno strujanje kapitala, a ne da ti predstavnik sluzbe ispija viski sa svim gradskim mocnicima. direktorima, predsednicima sudova, krimosima i ostalim banditima koji su okupirali gradjane Srbije. Oni to inace rade sa skoro svim vlasnicima kafana, toliko zele da se pitaju za sve. Pa ne mozes bre da udjes u EU, kada Sluzba kontrolise i cenu urnebesa kod lokalnog SNS kafedzije. EU znaci da moze da u tvoj grad dodje neko sa strane, ko ce otvoriti slobodnu kafanu u tvom gradu, a ne da ne mozes da otvoris kafanu u Srbiji bez da ista placa reket bandi iz Sluzbe.

Ne, niti jedna Sluzba u Americi to ne radi sa SVIM direktorima, krimosima i politicarima na vlasti u SVIM gradovima Amerike. O kafanama i da ne pricam.
ne mozes...?
sluzba...?
kafedzije?
..
koje ti je ovo kuhac pismo?

Evropska unija je sve al nije ono kako je zamisljena ,slobodna trgovina bez granica i carina sve ostalo je ,kolonijalna i politicka tvorevina jednoumlja .skrivena iza ofucanih parola demokratija,ljudska prava -Uvucene zemlje istocne evrope (mislili raj im s e otvorio)Nametanje kojekakvih idiotskih uslova-Primjer Srbija i Hrvatska.
Hrvati ni jedan zadati uslov nisu ispunili koji se namece Srbiji..Nisu ni svi isti po odlucivanju u samoj EU ...itd itd itdSto dalje od ovakve unije ...Turska je najbolji primjer cekanja godinama d a udju ..

Bojim se kolega da vi ne razumete suštinu, nije bitno članstvo, bitni su evropski putevi i evropski procesi.

A oko tih uslova, recimo da bi neko od gorljivijih evroentuzijasta mogao dati i objašnjenje na ovako prosto pitanje o “pravnoj državi Ukrajini” i bezobraznoj Srbiji… Kolega @SajaBg, mikrofon je Vaš.
Није битно чланство?

А што се онда уопште трудимо? За шта? :roll:

Да још мало одржимо фатаморгану бивших колонијалних сила, да су још увек силе? Не видим нашу убавезу да то радимо.

Evropska unija je sve al nije ono kako je zamisljena ,slobodna trgovina bez granica i carina sve ostalo je ,kolonijalna i politicka tvorevina jednoumlja .skrivena iza ofucanih parola demokratija,ljudska prava -Uvucene zemlje istocne evrope (mislili raj im s e otvorio)Nametanje kojekakvih idiotskih uslova-Primjer Srbija i Hrvatska.
Hrvati ni jedan zadati uslov nisu ispunili koji se namece Srbiji..Nisu ni svi isti po odlucivanju u samoj EU ...itd itd itdSto dalje od ovakve unije ...Turska je najbolji primjer cekanja godinama d a udju ..
Mi smo sve uvjete ispunili još početkom 2000-ih, da nije bilo srpskih laži i podmetanja oko Gotovine ušli bi u EU još 2003.

Pogledajte prilog 1601423
Da li bi nam ulazak u EU doneo korist,da imamo slobodan i otvoren trgovinski odnos i šengen zonu..
I da li ce Srbija da udje u EU, sa trenutnom vlašcu ili ne ?
Ili još preciznije pitanje: Da li ce Srbija ikada da udje u EU

Кад ови наши удбаши, као што су то на пример урадили бугарски, румунски или хрватски, накраду довољно, онда ће им затребати правне тековине ЕУ да им покрадено чувају.
Међутим, наши су факат јако алави.

Иначе, подржавам ЕУ, далеко је боља опција за обичне грађане од овога што сада имамо.

Да још мало одржимо фатаморгану бивших колонијалних сила, да су још увек силе?
Да, мудрије је тако...
Сети се -99-те, када нисмо могли тако да "балансирамо"...
Може нека туча у кафани да прође и без нас...

EU je politički i ekonomski savez. Zemlje članice su saveznici. Manje i slabije zemlje usklađuju svoju politiku sa većim i jačim tj. stavljaju se pod njihovu kapu, a zauzvrat ih veće štite i pomažu.
Zemlje nečlanice, poput Srbije, mogu da neguju dobre odnose sa jakim zemljama članicama ali ti odnosi nikad ne mogu da budu toliko dobri kao savezništva.
Takođe, zemlje nečlanice dugoročno ne mogu da izdrže ekonomsku trku sa zemljama članicama, čak ni sa onim najslabije razvijenim. Ekonomsko zaostajanje dovodi do odliva stanovništva, koji opet vodi daljem ekonomskom zaostajanju i tako u krug. Odnosno, pokušavati da budeš samostalan u vreme kad se svi oko tebe udružuju nikako ne može da bude dobro za tebe na dugi rok.
Koliko je savezništvo sa velikim zemljama najbolje se vidi na primeru ove krize oko iskopavanja litijuma u Srbiji. Mi smo se setili da je ekologija bitna sad kad je maltene već kasno. S druge strane, Slovenija najčistija zemlja na svetu, u kojoj nešto takvo ne samo da ne bi bilo poželjno među stanovništvom, već bi imala i jaku podršku Nemačke, Francuske i drugih zemalja EU, tako da kod njih Rio Tinto i slični pirati nemaju šta da traže. Ali zato su zemlje poput Konga, Srbije ili Kolumbije pravi raj za njih. A ono što je najzanimljivije, kod nas kopanje najviše zagovaraju ljudi koji su nas ubeđivali da nam nije potrebno savezništvo nijedne zapadne zemlje kao ni članstvo u EU.

Ranije sam bila apsolutno evropejista.

Eu je bila dobra za sebe (drzave članice) dok nisu postali američki vazali što ih je uvelo u recesiju. Njihova licemerna spoljna politika mi nije nimalo prijemčiva, kao ni naša.
Za Srbiju nije baš neki dobrotvor iako su najvise para donirali i investirali iz eu, svejedno naplatili su to mnogostruko. A posebno im ne treba zaboraviti i oprostiti ovaj dogovor sa kvislingškom vladom Srbije kojom se predaje Kosovo ispod pojasa u zamenu za podršku ovoj vlasti i što postajemo eu deponija i žrtveni jarac za da se oni vozikaju u elektricnim autima i ne prljaju sveje drzave dok ce nasa biti pretvorena u pustoš, toksine, jad i bedu. Mrš!
Mislim da nemaju nikakvu nameru da nas prikljuce svojoj uniji, vec nam samo mašu članstvom, kao magarcu šargarepom na kanapu. Verovatnije je da će se raspasti nego da ćemo biti punopravni član.

Poslednja izmena:
Šta bi tek trebalo da kažu japanci posle Nagasakija, a još uvek američke vojske tamo. Kakva svest to je razmaženo, prilagodi se da preživiš. Mi živimo titoističkom bunilu neutralnosti, razmaženi smo. Ta svest o nekoj grandioznosti, da mi imamo neku slobodu da odlučujemo, je upitna.
Japanci neka kažu šta hoće to je njihov problem. Napali su USA i drugom svetskom ratu, bombardovali ih ubijali im vojnike i civile,
potapali USA brodove i podmornice.

Mi nismo uradili ništa slično, nismo napali NATO nego oni Srbiju , umešali su se da bi podržali OVK šiptarske teroriste i separatiste i bombardovali Srbiju i ubijali civile.
Okupirali su Kosovo i Metohiju.
Što bi oni rekli mi smo za njih kolateralna šteta.

Realno Eu da primi sve zemlje Balkana koji još nisu u EU ne bi ni osetili.
Stanovništva svih država zajedno kao Pariz sa predgrađem.

Verovatno više neće nekog kao Orbana iSL, da ih drnda u NATO služenju.

Back