Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Meni bili neki gosti pa sam htela da pravim dagnje. Onda je muz otisao da ih kupi i doneo malo pa sam morala da smislim usput sta sa njima i da odem da dokupim. I ispalo je ovo:

Izdinstati 3,4 glavice luka na maslinovom ulju pa dodati 4,5 cenova belog luka (sitno iseckati), 2 tikvice, malo bundeve (sve iseci ne mnogo tanko) i kad se to sve prodinsta, dodati pelato i sok od paradajza. U to dodati par skampa (skampova? :D Mogu i sitniji rakovi, jeftiniji su), i recimo dva deblja fileta ribe (bilo koje ali sa cvrscom teksturom, ne oslic jer se raspada), krupno isecene i sveze trave - majcina dusica, origano i ruzmarin (mnogo je bolje sa svezim zacinima nego susenim).
Posto se skampi i riba kuvaju malo duze od dagnji, ovo dinstati 10-15 min. Onda dodati dagnje, naliti belim vinom, dodati malo aleve paprike, bibera, soli, poklopiti na 15 min pa otklopiti pred kraj.
Odvojeno skuvati malo krompira (povrca ovde treba po malo da ne ugusi dagnje i skampe), ne do kraja i pred kraj kuvanja svega dodati.
Uz to - italijanska foccacia (nasa lepinja sa fensi nazivom :D) sa ruzmarinom (bilo koji hleb se moze posuti ruzmarinom i zapeci i dobije se isti efekat) a uz to dva namaza, mogu jedan preko drugog a mogu i odvojeno. Jedan je puter pomesan sa ringlicama (male, slane ribice :D) sitno seckanim a drugi je bio pesto koji moze da se pravi ali ja sam ga kupila.
Pesto - mlevene pinjole ili bademi, svez bosiljak, beli luk, maslinovo ulje, parmezan i malo limuna - sve u blender.

Jedva sam oterala goste, jeli su tri puta i otisli sad (pola 4 ujutro). :D

Joj, ala ovo lepo zvuci! :super:

Pasulj sa povrcem - staviti pasulj da odstoji nekoliko sati u vodi, izliti vodu, staviti u serpu i pristaviti da se kuva, kad provri dodati seckani crni luk, praziluk, pa onda, oljustiti celer, iseckati na kockice, pa dodati, pa oljustiti sargarepu iseckati na kolutice, pa dodati; pa iseckati paradajz, pa dodati, pa onda tikvicu, pa iseckanu papriku, i generalno sve sta zelite oo povrca. Onda poklopiti, stisati vatru i ostaviti da se kuva jedno sat ili vise ako pasulj nije skuvan. Na kraju zaciniti / posoliti po zelji, ja ga ne zaprzavam, samo dodam na kraju dva cena sitno seckanog belog luka, persun i celer list i GOTOVO

Punjeni krompir:
Krompir (5-6, zavisi od kolicine osoba) oljustiti i onda izdubiti ali ne preterano (uhvatiti ga cvrsto :D i onda ostrim, tankim nozem unutra kruznim pokretima, ovo zvuci totalno perverzno). Unutra staviti malo izrendane korice limuna, pola cena belog luka, jednu ringlicu, parce slanine i list neke travke (ja sam stavila svez origano a u originalnom receptu pise zalfija). Preliti maslinovim uljem i posuti morskim solju i staviti u rernu. Okretati ih s vremena na vreme.

Spikovani svinjski but:
But izbosti nozem i napraviti rupe (ubosti pa napraviti rupu prstom, odlicno za besne ljude i lecenje frustracija :D). U stavu rupu staviti (sve iseceno na stapice) beli luk, slaninu, koru limuna i trave. Posuti solju i origanom.
Uzeti povecu serpu, staviri maslinovo ulje i but na jako proprziti sa svih strana. Smanjiti vatru i dodati glavicu crnog luka, krupno secenu. Posle 5 min dodati i sve ono sto vam je ostalo od spikovanja (slanina, beli luk, limun). Dodavati po malo vode i dinstati pod poklopcem. Negde 20 min pred kraj, doliti crno vino. Pred sam kraj obavezno otklopiti serpu da ispari alkohol.

I ja sam juče kuvala kupus. sa ovčetinom, i sa paradajzom i paprikom, pa malo tucane ljute papričice... Ali smo svi bili bolesni, i niko nije mogao da ga pogleda, a kamoli jede :confused: Pa sam ga komplet gurnula u zamrzivač.
I napravila pilav - izdinstala praziluk i šargarepu, dodala pirinač i zalila goveđom supom i soja sosom, pa 15-ak min pred kraj dodala šampinjone. I to je ostalo za danas.

Odakle vam svima već sarma :confused: Mi prvu jedemo za NG uglavnom

Odakle vam svima već sarma :confused: Mi prvu jedemo za NG uglavnom

Pa za malu Gospojinu je ovde Sveki pravila kao malu slavu, pa je bilo i pecenje i sarma i sve sto ide uz to... :ok:

Moja baba nekako napravi sarmu od svežeg kupusa.
Pojma ne znam kako se to radi al vrhunskog je ukusa, čak mi je bolja od prave sarme : )

E tu sarmu je i moja pokojna baka pravila, nije teska... samo izdinstas meso do kraja i onda ga uvijas u svez kupus... makar je ona tako pravila i bilo je superica! :klap:

Meni je sve superica kad neko drugi napravi...:)
Ja sam za danas predvidela musaku od tikvica...To je klasika ne treba da pisem kako se sprema osim da sam sinoc u pola dvanaest se setila da ih treba oljustiti i posoliti do ujutru...:roll:
Posto moje dete sad naprasno ne voli tikvice a ne prolazi nikakva prica da je to recimo sladoled:roll:njoj spremam pirinac-skuvam i pomesam sa tunjevinom u paradajz sosu,zatim u vatrostalnu ciniju a odozgo jedna banana isecena na kolutove...To recimo obozava a tikvice su bljak...Besno...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back