Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisam kupovala testo za lazanje improvizujem sa makaronama! ako ti nije tesko reci mi kako ti pravis?

Nije mi tesko iako ih improvizujem prilicno. Kupim Buittoni kore za lazanju, napravim besamel od jedno 1/2l mleka (na 100gr putera 3-4 kasike brasna, pa kad se proprzi dodam mleko, so, biber, malko slatke pavlake i onda na tihoj vatri mesam, mesam, mesam dok ne bude skroz glatko).
Onda uzmem jednu tepsiju, pa namazem tanko uljem, pa onda redjam besamel, koru, fil, besamel, koru, sir, fil, besamel i tako do kraja - besamel je prvi i poslednji, stavljas ga ispod i iznad svake kore, ali po malo da se kora ne razgnjecka. Mozes odozgo da pospes jos malo sira/parmezana.
Fil: 300 gr mlevenog mesa izdinstas na luku i maslinovom ulju, dodas ruzmarin, origano ili bosiljak, malo belog vina, pelat iseckan (jedno 2 kom), malo soka od paradajza (onog iz konzerve pelata), ja tu ponekad dodam i seckanu papriku i sargarepu.

Izvin'te, malo sam ovo konfuzno napisala

Mole se cenjeni forumaši da mi daju neki fini recept za Cheese Cake ...

Na tvom mestu bih lepo otišla u Rodić i kupila kutiju-dve Dr Oetker smese za Parfe koju bih umutila sa jogurtom umesto mleka. Za podlogu imaš raznih varijacija na temu. Imam negde po fiokama, po starim Lisama i Blic Ženama neke silne recepte ali nijedan nisam isprobala, malo sam skeptična prema nečemu što se vadi iz životinjskih kostiju da bi se stavilo u kolač (želatin).

Na tvom mestu bih lepo otišla u Rodić i kupila kutiju-dve Dr Oetker smese za Parfe koju bih umutila sa jogurtom umesto mleka. Za podlogu imaš raznih varijacija na temu. Imam negde po fiokama, po starim Lisama i Blic Ženama neke silne recepte ali nijedan nisam isprobala, malo sam skeptična prema nečemu što se vadi iz životinjskih kostiju da bi se stavilo u kolač (želatin).

E sada si mi ga smucila :sad2:..a taman sam htela da joj dam recept..koji sam pravila.:confused:

E sada si mi ga smucila :sad2:..a taman sam htela da joj dam recept..koji sam pravila.:confused:

Ma ne vadi se, nego se dobija kuvanjem istih, malo sam napravila hiperbolu. Ja sam malo weird po nekim pitanjima, neke stvari jednostavno ne mogu da "progutam". I zašto se smarati, kuvati, peći i raditi ostale suvišne radnje?! Nema tih para koje bih uštedela na materijalu a koje bi mi nadoknadile izgubljeno vreme. Na kraju se sve svede na isto, znaš ono sa leptirom i uraganom...

Ma da, želatin je životinjskog porekla; k'o pihtije, to ti je želatin
I onda kad u posnim receptima vidim želatin :roll:

Ja juče pravila od ostatka pire krompira, nešto kao krofne; ali nisam pržila u ulju nego ubacila u rernu i napunila feta sirom. Bilo lepo:)

Da ne bude zabune ...i da se ne neadje prozvan ko ne treba...

Molim cenjene forumašice da preskoče da iznose svoja mišljenja i shvanja i ubedjenja i da daju recept ...il ako ga nemaju da cute ! :mad:

Poslednja izmena:
Jel' to za mene :confused: ?

Umeša se pola kvasca sa mlekom i malo šećera i ostavi da se rastopi i malo podigne. Izmeša se jednaka količina pire krompira i brašna. Doda se jedno ili dva žumanceta, posoli i sve zajedno se umesi. Oklagijom se razvalja pola testa na oko 1,5 cm (stavila sam na radnu ploču prvo prezle, pa onda preko njih testo); narenda se sir po celoj površini; druga polovina se takođe razvalja i prekrije i dobro pritisne preko sira. Čašom se vade krofne, i ostave se prekrivene krpom da narastu.
Tepsija se podmaže uljem, poređaju se krofne, odgore se stavi po malo putera, ili se premaže rastpljenim margarinom ili uljem i u vrelu rernu na oko pola sata. Možda i manje

hihih unbeso, pametan piše, a budala pamti :P Evo našla sam ga, radi ova pretraga ;)

1/2 kg kora
1/2 kg mlevenog mesa
1 glavica luka
Izdinstati meso i začiniti.
Izmešati za prelivanje:
2 dl kisele vode
2 dl iselog mleka
2 dl mleka
2 dl ulja
4 jaja (posebno umutiti belanca)

Slagati kora-meso-preliv-kora-meso-preliv...
Ostaviti jednu koru za kraj, kad se sve složi, iseći na kocke, pa odgore prekriti tom jednom korom i ubaciti u rernu. Na kraju se ta gornja kora baci, a ti imaš već isečenu pitu ;)

kad ne kupujem pravim na sledeci nacin
BESAMEL SOS
u serpi zagrejati solju ulja i dodati solju brasna mesajuci da izbegnes grudvice
zagrejes mleko(4 solje) i dodajes a da mesas ne prestajes :lol:,skines to s vatre pa dodas 3 prethodno umucena jaja,so,biber i 150gr parmezana
to je ogromna kolicina,za kad imam goste
a ti sve prepolovi ili cetvrtinu vidi sama

ovo mi nece biti problem :rumenko:

tnx hani

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back