Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kako praviš Čizmiću...daj recepAT!

Ovako...

Rizxoto se moze napraviti na sledeci nacin. Kazacuti koji ja najvise volim.

Kupis u prodavnici ono pakovanje morskih plodova ( od SIPE ili HOBOTNICE je najkvalitetniji rizoto, moze i od lignji....). Obavezno kupi i ono CRNILO od SIPE (koje nema nikakav ukus ali daje izgled).
Isjeckas luk, pa ga stavis na tiganj da se fino izdinsta. Kada je luk izdinstan, dodam ISJECKANE (usitnjene)plodove mora da se i oni dinstaju zajedno sa lukom. To bude vrlo brzo pripremnjeno. Desetak minuta od prilike.
U jednu serpu uspemo vodu i stavimo rizxu da se kuva. (pazimo da se rizxa ne prekuva) Kada je rizxa kuvana, procijedimo je i u tu posudu prespemo one dinstane plodove mora. To promijesamo da se ujednaci smjesa. Dodamo ono CRNILO iz kesice(mogu 2 kesice), sipamo 2 decilitra vina tako da ipak masa bude rastresita i da se ne lijepi za plocu. Dodamo malo vegete, list lovora i sacekamo par minuta ... Kada je jelo gotovo uklonimo sa vatre i pustimo da se ohladi. (Najljepse je kada se ohladi) Formiramo kupice na tanjiru. Po zelji mose malo limuna da se pospe, mada ne mora.

Eto to je to. ;)

Jelovink moje porodice za današnji dan biJo je...

SUPA OD KOCKE :cool:

U litar ipo vode staviti dve kocke Knorr... Kada provri, staviti knedle od griza koje se prave na sledeći način... Umutiti dobro dva belanca, dodati malo soli ili nekog začina sa povrćem, dodati žumanca i lagano umešati 8-9 kašika griza (u zavisnosti od veličine kašike!). Sa grizom treba biti oprezan, da ne bi knedle bile tvrde... Ako se odmah zakuvavaju, onda se stavi malo više griza, ali ako umućene knedle stoje neko vreme, onda je potrebno manje griza... Ovo su bili saveti iz prakse... :)

PAPRIKE S JAJIMA

Ispržiti na ulju isečene paprike. Kada omekšaju, preliti ih umućenim jajima. Količina zavisi od broja naroda koji će ručati. Otprilike po dve do tri babure i dva jajeta po osobi, pa se sračunajte same/sami... :ok:

KOLAČ SA SIROM

300 gr mlevene "plazme"
250 gr putera
100 gr šećera
2 kašike kisele pavlake

Sve sastojke izmešati i rastanjiti u plehu. Ostaviti u frižider.

300 gr neslanog "švapskog" sira dobro umutiti
3 slatke pavlake (po 250 ml)
100 gr šećera
4 vanilin šećera
2 kesice želatina

Umutiti slatku pavlaku, dodati šećer i vanilin šećer, dodati umućen sir i želatin, prethodno rastopljen u malo vode i prohladjen - paziti da se ne zgusne pre nego što se doda masi...
Ovaj fil premazati preko formirane kore. Ponovo vratiti u frižider.

1 kg voća - maline, jagode, breskve, kajsije, etc., skuvati sa 200 gr šećera i na kraju dodati 2 kesice želatina. Kada se ohladi, premazati kolač. Ostaviti u frižideru do služenja... Eto.

;)

Hoćete da vam napišem moj meni za slavu treptrep :cool:
Možda u ponedeljak budu i slike, ako ne zaboravim da sliknem (kao što obično bude:roll:)
PREDJELA:
1. Salama od butkice
Dimljenu butkicu dobro skuvati sa nekoliko zrna bibera, lovorovim listom i nekoliko čenova belog luka u vodi sa 1 dl belog vina. Zatim skinuti kožuru, izvaditi kosti i samleti je ili sitno, sitno iseckati. Izmešati sa crvenom mlevenom paprikom (po ukusu ljutom ili slatkom) i nekoliko izgnječenih čenova belog luka. Staviti sve na foliju, dobro pritisnuti i uviti :arrow: frižider
2. Punjena jaja
- sa tunjevinom - obariti jaja, preseći na pola, žumanca izmiksati u blenderu sa tunjevinom iz konzerve, malo margarina, kečapa i kiselih krastavčića
- sa pilećom džigericom - izdinstati džigericu na luku, izmiksati u blenderu sa malo putera, krem sira, senfa i žumancima
Na kraju dobijenim smesama puniti belanca;)
3. punjene kifle (ili baget)
Lepše su kifle, zato što su manji zalogajčići ;)
Izdubiti sredinu, sipati na to malo mleka, tek da omekša. Dodati - paštetu, majonez, senf, seckana jaja, seckanu šunku, seckane krastavce, rendan kačkavalj; sve izmešati, puniti kifle, umotati u foliju i takođe :arrow: frižider
4. Trobojne kuglice
Obariti pileće belo meso, sitno ga iseckati, i izmešati sa feta sirom, majonezom i krem sirom. Praviti kuglice, i jednu trećinu uvaljati u susam, drugu u rendani kačkavalj i treću u tucanu papriku
5. Slane galete
250 ml belog vina, 5-6 šoljica ulja, 100 g susama, 1 kašičica kima, 850 g brašna i 1 prašak za pecivo. Sve izmešati i peći u aparatu za galete ;)

Eto, to je predjelo; možda će biti još neka kupa nekog namaza sa sirom i tostići namazani belim lukom, ali to ću videti ako budem imala vremena.

Onda, ide čorba, bela, teleća, to svekrva kuva.
Onda naravno prasetina i jagnjetina, to isto dolazi gotovo, a uz to salate:arrow:
SALATE
1. Mačkicin urnebes:cool:
500 g ovčijeg sira
200 g kajmaka (mlađeg, kravljeg)
Pečene crvene paprike
Pečene ljute papričice
Nekoliko čenova belog luka
Beli luk se izgnječi, ili još bolje istuca; paprike se na sitno, sitno iseku i sve se izmeša
2. Salata sa kukuruzom (to sam već pisala ovde)
Obari se kukuruz iz kesice, isecka se praška šunka, kiseli krastavčići, izmeša se sve sa prepečenim susamom, pavlakom i majonezom
3. Kijevska salata
Isecka se praziluk, posoli i ostavi da odstoji. Obari se krompir i iseče na kocke, sve se izmeša i prelije mešavinom jogurta i pavlake
4. Salata sa taranom (isto mačkicina:cool:)
Obari se tarana, prodinstaju se šampinjoni na sitno isečeni, kad ispari voda; izmešaju se sa taranom, seckanom šunkom, seckanim maslinama i mešavinom pavlake i majoneza

Etogac. To je to :)
Hoće neko da svrati?

Uglavnom ženski deo gostiju to i radi :lol:... Doduše, uveče za naše goste ni ne služimo čorbu; sve stoji k'o na švedskom stolu - predjela,pečenje i salate, pa ko šta voli nek' izvoli. A čorba je za ručak, ono za porodicu, starije ljude;)

Moja nana je pravila taranu i ne znam tacno kako. Mislim da se celo jaje sa brasnom umesi u tvrdo testo i doda se malko soli, i onda to testo narenda na krupno rende ili ga iskida rukama.
@Poverljiva, kakva je to makedonska tarana? Aj napisi ponovo :)

Danas imamo domacu supicu sa piletinom i junetinom (najvise volim sa mesanim mesom) i sa domacim rezancima, pih bas nevolim kupovna rezanca.. Onda musaku, meni sa pohovanim tikvicama a suprugu sa krompirom (klasika)
Mmmmmmm kako volim musakicu..

Moj đuveč je sa svinjskim mesom, bez boranije i patlidžana1
Da ima svinjskog ! Junece - kaze mi da je RIBIC
daj recept za djuvec cizmo
Ovako ...
Sve vrste povrca sto sam nabrojao prije, znaci paprika, tikvice, paradajs, patlidzan, boranija, krompir, sta znam... moze mrkva... U glavnom ovo povrce koje mozemo naci na pijacama i prodavnicama, fino operemo isjecemo na komadice, posolimo, pobiberimo, razmutimo jednu KOCKU SUPE, dodamo junece meso (od ribica) (moze i samo od svinjskog sto kaze Mirodjija ili od nekog drugog. Mi pravimo od juneceg i svinjskog ovo trece ne znam sto je) i fino stavimo u taj pleh koji je malo dublji i bar mi obavezno zatvorimo sa aluminijskom folijom odozgo tako da se krcka u sopstvenoj pari. Vremenom provjeravaj kako napreduje i nemoj da mijesas. Pred kraj negdje, skini foliju da ze malo zapece. Bude bogovski!

Da ima svinjskog ! Junece - kaze mi da je RIBIC

Ovako ...
Sve vrste povrca sto sam nabrojao prije, znaci paprika, tikvice, paradajs, patlidzan, boranija, krompir, sta znam... moze mrkva... U glavnom ovo povrce koje mozemo naci na pijacama i prodavnicama, fino operemo isjecemo na komadice, posolimo, pobiberimo, razmutimo jednu KOCKU SUPE, dodamo junece meso (od ribica) (moze i samo od svinjskog sto kaze Mirodjija ili od nekog drugog. Mi pravimo od juneceg i svinjskog ovo trece ne znam sto je) i fino stavimo u taj pleh koji je malo dublji i bar mi obavezno zatvorimo sa aluminijskom folijom odozgo tako da se krcka u sopstvenoj pari. Vremenom provjeravaj kako napreduje i nemoj da mijesas. Pred kraj negdje, skini foliju da ze malo zapece. Bude bogovski!

Tačan recept !

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back