Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas ne kuvamo nista vec uzivamo u plodovima rada od prethodna dva dana :mrgreen:
Pravili smo "malo okupljanje" prijatelja i spremali lazanju od blitve, raznjice (tikvice, krastavci, pecurke, list riba, skampi, lignje, mali paradajzi, slanina za mesozdere :otkacio: :lol:), punjene paradajze sirom i maslinama pa zapecene malo u rerni tek koliko da se istopi parmezan ;), tost trouglove sa dva namaza (maslac, sir, tunjevin, masline, incuni, kapri, mirodjija i trista cuda jos :P)...vocnu salatu sa sladoledom, slagom i malo ruma (i danas se gusim ceo dan u njoj :D)...koktel varijacija mohito (lajmovi, rum, kisela voda, nana, zuti secer i po zelji sprajt), sejkovi od dinje i kajsije :klap: Mnjam :mrgreen:

Kako se sprema kukuruz secerac?
I sta uraditi da bi corbica od mijesanog povrca, bez mesa, bila ukusna, a ne bljutava kako meni ispadne?
Treba neka zaprska, dinstanje....?

Najbolje ti je prvo da izdinstas malo sitno seckanog luka (jos bolje, praziluk), rendanu sargarepu, kelerabu, pecurke...itd na maslinovom ulju i onda dolijes vodu i ostalo povrce koje nije za dinstanje (krompir, recimo). Kad je gotovo, umutis dva zumanceta sa pavlakom i dodas corbi, kad se malo ohladi. Mozes dodati i sitno seckani persun i biber a kad je vec u tanjiru, par kapi limuna.

Jagnjeću pečenicu sa delom rebara izrežite na 20 kotleta, istucite ih tučkom za meso, odstranite žilice, posolite, pobiberite i složite u posudu. Pospite ruzmarinom, prelijte uljem (može i ulje od mlevenih bundevinih semenki) i pustite da odstoji dva sata. Kotlete ispecite na žaru. Za sos u posudi zagrejte puter, dodajte sitno seckan crni luk i so, pa dinstajte dok luk ne promeni boju. Zalijte belim vinom, a kada vino ispari, dodajte slatku pavlaku. Sos dobro prokuvajte i ispasirajte. Na zagrejan tanjir ( da se ni bi odmah zgusnuo)stavite malo sosa, a zatim kotlete i na kraju garnirajte knedlama od krompira. Knedle pripremite na sledeći način: u skuvan, ohlađen i ispasiran krompir dodajte brašno, jaje, ulje i dva prstohvata soli. Brzo umesite testo i podelite ga na dva dela. Testo razvucite, isecite na jednake komade i oblikujete knedle. Pržite u dubokom vrelom ulju, ocedite suvišno ulje i služite toplo.

ovaj recept pripremam kad ima malo više vremena nego inače, a to je danas slučaj.:D

kad ne kupujem pravim na sledeci nacin
BESAMEL SOS
u serpi zagrejati solju ulja i dodati solju brasna mesajuci da izbegnes grudvice
zagrejes mleko(4 solje) i dodajes a da mesas ne prestajes :lol:,skines to s vatre pa dodas 3 prethodno umucena jaja,so,biber i 150gr parmezana
to je ogromna kolicina,za kad imam goste
a ti sve prepolovi ili cetvrtinu vidi sama

kad ne kupujem pravim na sledeci nacin
BESAMEL SOS
u serpi zagrejati solju ulja i dodati solju brasna mesajuci da izbegnes grudvice
zagrejes mleko(4 solje) i dodajes a da mesas ne prestajes :lol:,skines to s vatre pa dodas 3 prethodno umucena jaja,so,biber i 150gr parmezana
to je ogromna kolicina,za kad imam goste
a ti sve prepolovi ili cetvrtinu vidi sama

E ja isto tako, samo ne stavim ulje, nego puter, i ne dodam posle jaje:neutral:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back