Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
fil za oblande

7/5(:lol:) l mleka
550 gr šećera
malo margarina-kašika, dve
4 kafene kašike kakaa
1 vanilin šećer
malo oraha-po ukusu

sve sem poslednja 2 kuvati na krčkavoj vatri dok se količina ne upolovači (dok ne počne da ostaje trag od varjače)
dodati v.š. i orahe i filovati oblande
p.s.preporučljivo imati nekog pri ruci zbog olizivanja fila sa prstiju :flert:

Je l' to ono sto se kuva letnji dan do podne?
Meni je svekrva svojevremeno dala recept, nesto slicno ovom, kao brzo se pravi, samo skuvas i filujes oblande.
To "samo skuvas" je trajalo cirka sat i po!

Neznam shta mi bi, pa napravih pohovanu papriku sa pljeskavicom.
Pljeskavica je bila u vekni pod grilom podgrejana. Imala je odozgo tanko narezan kachkavalj.
Pa ajvar isto. Bilo je bajno.

Za vecheru sam pravio mekike, posebno retko slano testo koje u kvascu ostoji barem 1.5 sat,
bukvalno vri i zamesha sa josh malo brashna pre viljushke.

Kazzem viljushka jer bude retku i spushta u vrelo maslinovo ulje tako da froncli.
Krckavost i ukus na kraju je neshto shto josh nisam igde uspeo da kupim. :)

Przis mekike u malsinovom ulju?
To zaista nisam nikada probala...

Ništa ne skuvah...
MAda još nije kasno... razmišljam se...
Iako muž nije izvadio meso... imam neko testo sa mesom, one tagliete... pa bi mogla njih skuvati i preliti belim sosom... dodati sitno iseckanu pečenicu... što bi to bilo sjajno...:D

P.S. Vidim ja na kraju tople sendviče...:mrgreen:

Ništa ne skuvah...
MAda još nije kasno... razmišljam se...
Iako muž nije izvadio meso... imam neko testo sa mesom, one tagliete... pa bi mogla njih skuvati i preliti belim sosom... dodati sitno iseckanu pečenicu... što bi to bilo sjajno...:D

P.S. Vidim ja na kraju tople sendviče...:mrgreen:

Današnje žene...:evil: Sad sam došao s posla i pitam šta ima se jede...kaže idi dole kod moje mame pa nju pitaj...ccccc..auuuu..

domaćice, pridružujem se pohvalama:super:
i
imam jedno pitanjce-čime poravnavaš šlag na kraju?

Šlag na kraju poravnam lenjirom koji je širi od torte, a koji sam prethodno pokvasila vrelom vodom.

I hvala što vam se dopada torta u svojoj nesavršenosti. Nesavršena je jer je ovo gore slatka pavlaka, a ne šlag. Nisam imala više šlaga u kući, a pošto sam u selu, ne mogu da kupim koji mi odgovara, a slatku pavlaku sam imala, tako da...rezultat vidite. :)

Evo obećanog "enterijera" torte. "Kinder" torta.

2chaw4o.jpg

Dobro jutro žene, devojke i ostale kuvarice. I kuvari, da ne bude da diskriminišem, jel ;)
Ja pristavila supicu, eno već je i prokuvala. A sada imam jednu malu dilemu. Našla sam u zamrzivaču ( na samom dnu sandučara, kako to obično biva kada nešto tražiš :) ) svinjski jezik, bubreg i slezinu. E, sad, znam da se jezik prvo skuva pa oljušti, pa onda se dalje priprema, ali da li se tako nešto radi i sa bubregom, možda? :think: Dobro, on se ne ljušti, ali da li bi ga trebalo prokuvati?
I, ako se neka od vas prijavi ovde pre 10, ne bi bilo loše da mi da savet šta da napravim od tog mesa. Ja sam mislila da napravim sos, gulaš, kako ga već ko zove i uz to da spremim pire. Ipak, otvorena sam i za druge predloge, ako ih bude :D

Dobro jutro žene, devojke i ostale kuvarice. I kuvari, da ne bude da diskriminišem, jel ;)
Ja pristavila supicu, eno već je i prokuvala. A sada imam jednu malu dilemu. Našla sam u zamrzivaču ( na samom dnu sandučara, kako to obično biva kada nešto tražiš :) ) svinjski jezik, bubreg i slezinu. E, sad, znam da se jezik prvo skuva pa oljušti, pa onda se dalje priprema, ali da li se tako nešto radi i sa bubregom, možda? :think: Dobro, on se ne ljušti, ali da li bi ga trebalo prokuvati?
I, ako se neka od vas prijavi ovde pre 10, ne bi bilo loše da mi da savet šta da napravim od tog mesa. Ja sam mislila da napravim sos, gulaš, kako ga već ko zove i uz to da spremim pire. Ipak, otvorena sam i za druge predloge, ako ih bude :D

mama je jednom za slavu porucila prase koje su joj doneli ocisceno sa svim iznutricama..secam se da je bubreg drzala preko noci u vodi, a ujutru smo svi hteli da padnemo u nesvest od mirisa amonijaka..komsija je ubedjivao da je to delikates i da bude strpljiva..secam se i da je skuvala bubreg posebno - tek nas je taj miris dokusurio..i bacila ga je..
a baka koja je zivela na selu, od svih iznutrica je spremala - drobu..i crevca je u to stavljala..i svi su to hvalili, ja se secam da nisam mogla ni da probam jer mi je miris bio jako odbojan..
nisam ti bas pomogla, ali bolje probaj da ga skuvas odvojeno, pa ako vec bubreg ne bude kako treba da ne bacas ostale iznutrice..

sta da radim sa dimljenim curecim batakom?

Dimljeni ćureći batak... paaaa, ja bih ga na podvarak :)
A ovo za miris bubrega, istina je. Ipak, to je domaće svinjče, od praseta raslo hraneći se kukuruzom i pomijama, od koncentrata ni k, tako da valjda i te iznutrice nisu kao kupovne. Ipak, mislim da znam šta ću. Pošto imam onaj mali šporetič sa dve ringle, a na jednoj se kuva supica, ja ću prvo da skuvam jezik, a dok se on kuva, bubreg ću da stavim da odstoji u marinadi. Onda ću da prokuvam i njega, ali ga neću stavljati u sos, nego ću sos da napravim samo od jezika i slezine, a bubreg ću da ispohujem.
Rižoto... nije loša ideja, čak je odlična ako se samo ja pitam. Ali to bih samo ja jela, moji baš i nisu ljubitelji, tako da...
Da dovršim cigaru i krećem u nove radne pobede, kuhinjskog tipa ;););)

Bubreg obično ima u sredini jedan beli deo, žilice i kao neko masno tkivo. To ume ponekad da bude pomalo žilavo i da nervira. Meni recimo ne smeta, ali pretpostavljam da nekome može da ometa uživanje.
Tako da, ako hoćeš, možeš da rasečeš bubreg i povadiš to. I onako bi ga iseckala za to što praviš.
Ja ne kuvam bubrege pre prženja ili čega već što radim. Ne smatram da ima potrebe. Ali bi mogla da ih opereš.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back