Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ej, hoću, naravno. Izvinite. Malo sam smušena danas. Imam migrenu.

Potrebno za 12 komada:
- 125 gr putera sobne temperature
- 220 gr brašna
- 150 gr tamnog šećera muskovado
- 3 jajeta
- ½ kesice praška za pecivo
- 2 kašike mlevenih oraha
- 50 gr suvih grožđica
- 80 gr ušećerene kore narandže
- 50 gr kandiranih trešanja
- šećer u prahu za posipanje
U odgovarajućoj posudi izmiksajte puter, šećer, jaja, brašno i prašak za pecivo dok se sve lepo ne sjedini. Dodajte mlevene
orahe, suvo grožđe, iseckanu koru narandže i kandirane trešnje. Smesu sipajte u male silikonske kalupe za kuglof ili u neki
drugi odgovarajući. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 °C 25 minuta ili zavisno od vaše rerne i kalupa. Kolači treba da narastu i
budu čvrsti na dodir. Tanki drveni ili metalni štapić zaboden u sredinu kolača trebalo bi po izvlačenju da ostane čist.
Kolače ostavite par minuta u kalupu da se prohlade, zatim izvadite i ostavite na rešetku da se sasvim ohlade. Čuvajte nedelju
dana u hermetički zatvorenoj posudi, a pre posluživanja pospite sa šećerom u prahu.

P.S. Ja planiram da spremljenu masu izlijem u pravougaone modle (one za lazanju).

...pisale su naše drugarice ovde, recepte za kuglof, mramorni kolač, komisprot...
...to je sve uglavnom na taj fazon...lepo i ukusno....;)

...i taj kolač baš lepo "zvuči", probaću i ja da napravim za praznik...a možda i pre:)

...pisale su naše drugarice ovde, recepte za kuglof, mramorni kolač, komisprot...
...to je sve uglavnom na taj fazon...lepo i ukusno....;)

...i taj kolač baš lepo "zvuči", probaću i ja da napravim za praznik...a možda i pre:)

Meni mramorni ispao preslada i gnjecav. Zeznula sam nešto. Ili ga nisam ispekla kako treba.
Probaj ovaj kolač. Moj brat ga obožava. A lako se sprema.

Potreban materijal:
180gr brašna
100gr šećera
60gr prah šećera
50gr kakaa
1 ravna kašičica sode bikarbone
1/2 kašičice praška za pecivo
125ml ulja
200ml jogurta
40ml mleka
10gr gustog džema od višanja (ili nekog drugog kiselkastog)
za glazuru
50gr čokolade
25gr putera
3 kašike slatke pavlake
par kašika ređe ukuvanog džema od višanja, ili sirupa od višanja

Priprema:
Pomešati sve suve sastojke – brašno, šećer, prah šećer, kakao, sodu i prašak za pecivo. Dodati tečne sastojke – ulje, jogurt i mleko. Na kraju umešati džem. Izliti na duguljasti četvrtasti pleh za pečenje hleba obložen papirom za pečenje, pa staviti kolač da se peče oko 40 minuta na 180C. Pripremiti glazuru. Otopiti čokoladu, umešati puter i pavlaku. Glazirati kolač a po želji preko glazure ovlaš sipati par kašika retkog džema od višanja (kao slatko) ili sirupa od višanja.

P.S. Umesto džema od višanja stavila sam marmeladu od šipurka. A kao preliv istopila mlečnu Galeb čokoladu i malo putera u rerni i dodala 2 kašike kisele pavlake.

Pekla jaja?
A kako to peces jaja?:think:

U zavisnosti od količine, izabereš mali ili veliki tiganj...
U tiganj suneš malko ulja, što bi rekli sprsta...
Tiganj staviš na ringlu, uključiš ringlu, i kad se ugreje... razbijaš jaja i izlivaš ih u tiganj...
Sa kašikom ih prelivam uljem, ako pravim na oko... kad pobele, kašikom ih vadim i stavljam na tanjir...
E da, i poslolim dok se peku, onako soli između dva prsta...

Eto... ako se odlučiš da probaš, javi nam jel uspelo... :manikir::mrgreen:

Tiganj staviš na ringlu, uključiš ringlu, i kad se ugreje... razbijaš jaja i izlivaš ih u tiganj...
Sa kašikom ih prelivam uljem, ako pravim na oko... kad pobele, kašikom ih vadim i stavljam na tanjir...

To su onda pržena jaja.
Pečena su na "suvom", tačnije na zagrejanoj teflonskoj ploči.:)

Przis, cicak. Przis jaja.:mrgreen:

Danas svekrva kuvala standardan nedeljni ručak: Domaća supa ( bude joj bistra :mrgreen: ), pekla piletinu sa šargarepom i krompirom, oni jeli kiseli kupus, ja cveklu, jer kiseli kupus ne volim ni na slici....:evil: Ja pravila medeno srce, koje su iz'eli brzinom svetlosti.

I pravila tortu za sutra, jer je mm rođendan.

bga8wh.jpg

Slika enterijera torte sutra, kada je načnemo, a dok je ne pojedemo

Neznam shta mi bi, pa napravih pohovanu papriku sa pljeskavicom.
Pljeskavica je bila u vekni pod grilom podgrejana. Imala je odozgo tanko narezan kachkavalj.
Pa ajvar isto. Bilo je bajno.

Za vecheru sam pravio mekike, posebno retko slano testo koje u kvascu ostoji barem 1.5 sat,
bukvalno vri i zamesha sa josh malo brashna pre viljushke.

Kazzem viljushka jer bude retku i spushta u vrelo maslinovo ulje tako da froncli.
Krckavost i ukus na kraju je neshto shto josh nisam igde uspeo da kupim. :)

fil za oblande

7/5(:lol:) l mleka
550 gr šećera
malo margarina-kašika, dve
4 kafene kašike kakaa
1 vanilin šećer
malo oraha-po ukusu

sve sem poslednja 2 kuvati na krčkavoj vatri dok se količina ne upolovači (dok ne počne da ostaje trag od varjače)
dodati v.š. i orahe i filovati oblande
p.s.preporučljivo imati nekog pri ruci zbog olizivanja fila sa prstiju :flert:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back