Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
au, kuvari, al ste vredni od jutros, pa još razmenjujete recepte za unutrice

parka i koga još zanima, napravila sam hleb po receptu sa kese graham brašna starog mlinara o čemu smo pričale 10. ovog meseca, pa citiram i tvoj post od onda, a ispod ću da komentarišem.

ja sam otkrila graham brašno nedavno i mnogo mi je lepo, miriše kao sveže samlevena pšenica =)
i testo od njega (tj belog i njega u kombinaciji) miriše mnooogo lepo
al ne lezi vraže, kad se ispeče nije mi u toj meri fascinantno.
evo ga recept što piše na kesi od stari mlinar žitko brašna, ja ga nisam probala
200g graham brašna
200g hlebnog brašna
1 kašičica soli
2 kašičice meda
3dl kiselog mleka
2 praška za pecivo
promešati sve sastojke i zamesiti glatko testo. peći na 175 stepeni 45 minuta. ispečen hleb uviti u vlažnu krpu
zvuči lepo =)

u receptu izmedju soli i meda ima još i kašičica kima. E sad da l si to slučajno ili namerno propustila, nije važno.... i ja baš ne volim kim, tako da ti je oprošteno.
Ja sam ipak stavila i kim, da bude sve baš po receptu. I sve sam sinoć ubacila u aparat za hleb i ostavila da odradi svoje. Jutros otvorim, a ono crno. Jedva sam ga izvadila iz toga, jer je malo tvrdo. Ali tako i bude od crnog brašna. a i zbog specifičnih uslova, pošto se već ohladio dok sam ga izvadila, nisam ga uvijala u vlažnu krpu. Inače mi je to malo sumnjivo. U krpu da, ali u vlažnu?!
Hleb je na oko lep, kompaktan, čvrst, tvrd. Ukus mi se dopada, čak mu i taj kim daje neki šmek. Videću kakav će biti narednih dana. Hoće li se pretvoriti u kamen ili će ostati kao što je sada.

Ipak mislim da ću se ubuduće držati svog proverenog recepta, po kome je otprilike četvrtina ukupne količine brašna crna, graham, a ostalo belo i praviću ga sa kvascem, kako se hleb i pravi. Nekako mi taj prašak za pecivo za kolače ili neke grickalice...

Šlag na kraju poravnam lenjirom koji je širi od torte, a koji sam prethodno pokvasila vrelom vodom.

hvala za otkrivanje forice domaćice:)

super je caka to sa lenjirom:D isprobacu u sredu.
a ja se uvek mlatim sa nekim nozicem i nerviram se sto ostaju neravnine.

i ja isto, na kraju mi uvek izgleda kao da je neko dete umesto mame stavljalo šlag na tortu:rumenko:

Evo obećanog "enterijera" torte. "Kinder" torta.

2chaw4o.jpg

...ja te obozhavam...:rumenko::rumenko::rumenko:

Nije fora, već stvar ukusa ;)
I nisu kupljeni, odgajano prase, takoreći - domaći.
Neeeegooooo.... :think: ovo dotično prase, tj. svinjče, je moglo komotno da bude donor organa :lol: Otvorim ja kesu, a ono tri bubrega :confused: Mora biti da smo sveki i ja podelile na pola, jerbo su bila 3 praseta, a da se ja toga ne sećam :think:
I sreća što sam uzela da ih prvo prokuvam. Eno, kuvaju se i stvara se neka grozna pena po površini vode. Stalno skidam i opet se skuplja. Miris i nije baš prijatan ( pa, slično je kao kada se škembići kuvaju, mada ne isto ), ali svejedno, baš mi se jedu. Jedva čekam ručak.
A kad spomenuh škembiće... uh, kada bih mogla da nadjem neke fine, sveže, pa u saftu, sa dosta luka... mljac, mljac :)

ne znam kako mozete da jedete te bubrege,ja ih po nekad kupim za macku i tako smrde,da je to strasno.ne znam u cemu je fora?

Fora je u tome što ti nisi pravi muškarac.
Ti i ne treba da jedeš bubrege. Ti treba da jedeš fine stvari. Mesance bez žilica, kojekakve morske plodove, salatice i to.
Nama trebaju iznutrice da bismo imali više elana i snage da se uhvatimo u koštac sa teškom svakidašnjicom i izazovima sa kojima se susrećemo.

Fora je u tome što ti nisi pravi muškarac.
Ti i ne treba da jedeš bubrege. Ti treba da jedeš fine stvari. Mesance bez žilica, kojekakve morske plodove, salatice i to.
Nama trebaju iznutrice da bismo imali više elana i snage da se uhvatimo u koštac sa teškom svakidašnjicom i izazovima sa kojima se susrećemo.

:eek::eek::eek:
Auuu, Julijane, crrrrni sinko, pa to onda znači da sam ja muškarac? :eek::eek::eek:
E, fala ti k'o bratu što mi reče, 30 i kusur sjurih u .... jel, a nisam znala da sam muško :zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Neki su u reputacijama tražili recept za tortu, pa evo ga:

KINDER TORTA

Kora: 8 belanaca dobro umutiti pa dodati 16 kašika šećera. U pleh na pek papir staviti 200 g seckanih lešnika ili oraha, pa na to izručiti ulupanu koru. Rernu zagrejati na maksimum, pa smanjiti na 150 C, staviti koru i sušiti je oko 40 min. Dužina sušenja zavisi od rerne.

Fil: 8 žumanaca, 25 kašika šećera, 70 g gustina i 70 g brašna zakuvati u 1 l mleka. U hladno dodati 1 margarin i dobro umutiti mikserom. Podeliti na 2 dela i u jedan deo dodati 100 g otopljene čokolade.

Koru staviti na tacnu da seckani orasi budu gore i premazati je sa 300 g euro krema. Staviti žuti fil, pa plazma keks kratko umočen u mleko, pa čokoladni fil. Odgore staviti šlag.

Ih, pa ni ja nisam muško a volim škembiće i mozak i bubrege i svašta...Mi kada zimi pravimo svinjokolju, posle dva - tri dana kuvamo paprikaš od bubrega i mozga. Bude prste da poližeš. A kada koljemo prase za slavu, muž dok prase u pečenjari seku pojede jedan bubreg, a drugi donese kući, meni...I sutradan posle slave, pola mozga pojede on, pola ja...Deca neće ni da probaju...

Neki su u reputacijama tražili recept za tortu, pa evo ga:

...a neki...:rumenko:

...ma ženjen sam, ali tebe bi o'ma ženio...

...ne duvanim
...ne pijem
...ne drogiram se
...ne kockam se
...ne h.ebem
...ne jurim autoputOvima (odnedavno kako su uveli nov zakon )

...ostali mi samo torte i kolaĆi...( a i tu mi proveravaju trigliceride i +/- holesterol )

...izvinjavam se za Spam...

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back