Šta kuvamo danas 3

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Razvigore gospodine uvek ste u pravu. Pravila sam u vise navrata one tikvice pohovane u rerni i sad smislih da probam tako, da pohovane na taj nacin upotrebim za musaku.

P.S. Pokusavam da se setim sta se jos kaze na istu temu, jel kao selo bez crkve?

P.S.2 Ja ovo kukam i smorena sam jer sam nekad kuvala sa uzivanjem, trazila recepte i stalno spremala nesto novo. Valjda me prodje ova mrz faza.

Ма нема мусаке без поховања, није то то. Ко село без основнУ школУ и жена без бубиза.
Велики поз за госпоџу :))

Što da bude jednostavno, ako može komplikovano! To su sve izmislile dokone domaćice. Znam da se mnogi neće složiti sa mnom, ali ja ne primećujem neku bitnu razliku u ukusu musake sa pohovanim i nepohovanim tikvicama.
Pa ni krompir prethodno ne obradjujemo (bar ja ne), pa napravimo dobru musaku.

Što da bude jednostavno, ako može komplikovano! To su sve izmislile dokone domaćice. Znam da se mnogi neće složiti sa mnom, ali ja ne primećujem neku bitnu razliku u ukusu musake sa pohovanim i nepohovanim tikvicama.
Pa ni krompir prethodno ne obradjujemo (bar ja ne), pa napravimo dobru musaku.

..vala bas....nikad ne pohujem, em mi je smor, em bi ih radje pojela taze pohovane nego sto bi ih stavila u musaku....super ti je ispala Bi,
samo da znas da si me "ubedila" da i ja napravim sebi sutra pa da ostane i za nedelju....volim tu musaku jer moze i hladna da se jede,
a i da se ugreje ne menja ukus....

Hvala Bi ja sam mozda u fazonu da sve najbolje uradim sama za neke druge stvari, oko deteta, organizacije i slicno, a za kuvanje, a Boga mi i ciscenje kuce nikako. O peglanju da i ne govorimo. Nece mene to uhvatiti, ja vise volim da posle posla vrsljam sa detetom napolju, da ga vodim na aktivnosti a da se jede moze i kupljena pita. Eto to je veceras imao za veceru.

Sto se imena tice, ja sam ga kao skroz malog ucila da kaze JA SAM DZONI ZEMUNAC u inat tati, iz sale naravno mada smo mi blizu ali ne i Zemunci kao vi :cool:

Moja majka nam je par puta zimus napravila musaku sa pohovanim paprikama i to je vrh vrhova, naravno samo za ponekad, jer sto kaze Bi, em pohovano, em meso pa zaloveno i zapeceno. Jako ali ektra ukusno!

ja sam prošle godine jela musaku od tikvica koje nisu pohovane i ubila se na pripremama...već sam to pisala...
ako već volite s pohovanim,ispohujte ih u rernin,brže je i nema masnoće...

krompir takodže ne barim za musaku....
sva sam na Mrs.Bi.....:zaljubljena:

..vala bas....nikad ne pohujem, em mi je smor, em bi ih radje pojela taze pohovane nego sto bi ih stavila u musaku....super ti je ispala Bi,
samo da znas da si me "ubedila" da i ja napravim sebi sutra pa da ostane i za nedelju....volim tu musaku jer moze i hladna da se jede,
a i da se ugreje ne menja ukus....

Mi smo je jeli dva dana, a ostalo je još malo i za sutra. Doduše, uvek neko dete fali, da smo oba dana svi bili na hrani, ne bi ostalo. Ali bila je od 700 g mesa i više od kilo tikvica.

Poljubac, Dragisha, ne mogu da ti dam repku.

I pohovane paprike su ekstra. Naidje mi tako neka godina, pa ih pravim bar jednom nedeljno. Mada je i to gnjavaža. Peci, ljušti, pohuj. A može i sir unutra da se stavi nekako. I žao mi da ih stavljam u musaku. Bolje su same.

Mi smo je jeli dva dana, a ostalo je još malo i za sutra. Doduše, uvek neko dete fali, da smo oba dana svi bili na hrani, ne bi ostalo. Ali bila je od 700 g mesa i više od kilo tikvica.

...nemam pojma koliko ima u onom pakovanju mlevenog u frizu, ali pola kg ima sigurno....taman da se sladim 3 dana sama, i da pretekne za jednu porciju u friz za dane kad me
mrzi da kuvam.....super:)

Lenja pita sa mesom

Testo:

4.jajeta
1 casa jogurta
Jedna soljica ulja
1.kesica praska za pecivo
4.soljice brasna
So (po ukusu)

FIl:

4oo. gr. mlevenog mesa
1.veca glavica crnog luka (ili dve manje)
origano
biber

Preliv:

2 jajeta
Jedna kisela pavlaka
------------------
Umutiti jaja pa dodati jogurt i ulje. Pomesati brasno sa praskom za pecivo i dodati soli po ukusu. Sjediniti...

Na malo ulja proprziti seckan crni luk, dodati mleveno meso i zacine.

Testo sipati u tepsiju, preko testa fil od mesa

Preko mesa dodati (preliti) dobro izmucena dva jajeta sa pavlakom.

Peci na 220.stepeni oko pola sata dok ne porumeni, sluziti toplo (uz neki dodatak po zelji), prijatno:)

P.S. Soljice- obicno srednje velicine, ali svako moze da oceni koja bi bila najbolja...

Poslednja izmena:
Nikad nisam pravila lenju pitu ni sa čim. Ovaj tvoj recept, Biljo, izgleda jednostavno. Nego, zar neće taj nadev da propadne u testo?

Nece, pa sama oceni da li ti je testo dobro, ne sme biti previse gusto niti previse zitko, ako malo i propadne, taman toliko da ga ne odsece od testa, onda to nije to. U svakom slucaju kad budes stigla do preliva, uzmi nesto (kao igla za pletenje, recimo, stapic za jedenje kineske hrane) i izbockaj masu na nekoliko mesta, ONDA PRELIJ, sve se sjedini i bude kako treba. Jednostavno je:)

Poslednja izmena:
...mislim da malo ko ovde zna sta je "renka" (solja za belu kafu, u koju se nekad za slave sipao ren i sluzio tako iz njih:lol:)...

...cini mi se da bi ovde za ovaj recept ona solja od donkafe bila sasvim ok...

Kako, molim?
Pa, zar ovde postira samo fini svet?
Salim se, naravno da je i pravilnije i bolje i modernije reci onako kao ti napisa, ali, eto, a mislim da solja od donkafe sasvim odgovara, otprilike su iste velicine i one iz kojih ja pijem kafu...
P.S. Da te cuje moja svekrva, za nju su to renke i gotovo a meni ne smeta:)

Kako, molim?
Salim se, naravno da je i pravilnije i bolje i modernije reci onako kao ti napisa, ali, eto, a mislim da solja od donkafe sasvim odgovara, otprilike su iste velicine i one iz kojih ja pijem kafu...

..axaxxaxa....ja samo da objasnim pojam "renka"...prosto zato sto sam ubedjena da se te solje samo tamo odkle si ti i odakle su moji roditelji tako zovu i dan danas:lol:

..nego da li bi bilo pametno malo zapeci tu donju koru pa onda sipati meso i preliti drugim delom testa, m?

Kako, molim?

Evo ja uopste nisam fini svet, ali nisam nikad cula za izraz "renka" i bas mi je interesantno pojasnjenje koje je dala Affro.

Jel slucajno ispusteno receptu da preko mesa ide drugi deo testa? Zanimljiv je recept, mi volimo sve sa mlevenim mesom.

Evo ja uopste nisam fini svet, ali nisam nikad cula za izraz "renka" i bas mi je interesantno pojasnjenje koje je dala Affro.

Jel slucajno ispusteno receptu da preko mesa ide drugi deo testa? Zanimljiv je recept, mi volimo sve sa mlevenim mesom.

...pa ozbiljno tako ih zovu, i dan danas ces cuti, da neko nekog pita..."hoces da ti sipam mleko u "renku"...zauvek ce te velike solje za belu kafu
ostati "renke"....nekad nije bilo specijalnih posuda i cinijica bas toliko kao danas, pa su se domacice snalazile da ren sipaju u njih...a ime im ostade
zauvek:lol:

..axaxxaxa....ja samo da objasnim pojam "renka"...prosto zato sto sam ubedjena da se te solje samo tamo odkle si ti i odakle su moji roditelji tako zovu i dan danas:lol:

..nego da li bi bilo pametno malo zapeci tu donju koru pa onda sipati meso i preliti drugim delom testa, m?

Ja sam iz Sapca:) Svekrva je rodjena negde daleko davno, ali ostala "renka"..
Ja sam uspela da ne moram da zapecem, ali, za svaki slucaj, moze nekoliko minuta da se zapece, nikako da se uhvati kora, dakle,samo malo da ne upadne,eto, mozda je tako i najbolje da se ne stvara nepotrebna bojazan hoce li ili nece:)

O, ubio me Bog i kud rekoh:dash:
I moja mama se nervira kad kazem "renka", ali sta cu, svekrva ne odustaje, a mi navikli...

Ne nije ispusteno, napisala sam tako kako sam ja pravila, zaista je ispala dobra..

Pa, sve se moze improvizovati, ako mislis da bi trebalo, ostavi malo testa, pa za svaki slucaj prelij tanusan sloj, no bojim se da ce ici tesko, videces i sama...

Al' se raspiah:mrgreen:

Poslednja izmena:
Ja sam iz Sapca:) Svekrva je rodjena negde daleko davno, ali ostala "renka"..
Ja sam uspela da ne moram da zapecem, ali, za svaki slucaj, moze nekoliko minuta da se zapece, nikako da se uhvati kora, dakle,samo malo da ne upadne,eto, mozda je tako i najbolje da se ne stvara nepotrebna bojazan hoce li ili nece:)

....znam...:)..u Sabcu i okolini se i kaze tako....

...e, pa na to sam i mislila, tek malo da se poveze pa da se onda sipa, onda bi bas izgledalo kao slana lenja pita....

...pa ozbiljno tako ih zovu, i dan danas ces cuti, da neko nekog pita..."hoces da ti sipam mleko u "renku"...zauvek ce te velike solje za belu kafu
ostati "renke"....nekad nije bilo specijalnih posuda i cinijica bas toliko kao danas, pa su se domacice snalazile da ren sipaju u njih...a ime im ostade
zauvek:lol:

Ovo je zaista dobro i TACNO, od rena- renka:lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back