Šta je ovo?

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne bih upoređivala. Jer su razlike katolika i pravoslavnih minimalne. Katolici priznaju sve obrede pravoslavnih, krštenje, venčanje, sve drugo i pravoslavni vernik bi u katoličkoj crkvi mogao da ide na misu i pričešćuje se kao da je katolik. Te male razlike koje su napravile veliku šizmu jesu zaista male osim ako od komarca pravimo magarca. Znam da će mnogi da se uvrede, ali objektivno su male što se tiče obreda i verovanja.
Papa se samoproglasio Bogom na zemlji,Pravoslavci to nikad neće priznat.
Tako da su tu razlike puno veće od minimalnih.

u nas muslimana i Shija su razlike ogromne.

Pa deluje iz ovog što pišeš da je tako.
Posebno uzimajući u obzir ono što neko napisa da se udaraju što nisu mogli da spasu te koje su suniti ubili. To je onda raskol u krvi što bi se reklo.

A katolici i pravoslavni, da li Sveti duh proističe samo iz Oca, ili iz Oca i Sina. Naravno bilo je političkih tenzija i sukoba, posebno kod nas na granici Istočnog i Zapadnog hrišćanstva, ali teološki gledano razlike su male. Možda su i veće sa protestantima.

nikakve veze sa islamom nema...ne pametuj, i nemoj da mene ucis koji istrazujem islam preko 30 godina.

nego de nam reci posto je islam dolazi od Muhammeda, kad je to mUhammed naredio samoudaranje i bicevanje i proljevanje krvi samom sebi??

da cujemo pametnjakovicu ako mislis da znas islam bolje od mene, da te vidimo :)
Значи ти овде људе учиш шта је хришћанство (мада га не познајеш) а нико не сме ништа да каже о исламу ? Боље да отвориш блог и закључаш коментаре

jbg kolko znam jedini koji je imao mda da napadne Izrael su Iranci, znači Šijiti..

https://www.dw.com/sr/bliski-istok-iran-raketama-napao-izrael/a-70379588

zašto Palestincima ne pomognu Suniti.. Turci, Arapi i ostali nego ih boli k.. ima vas milijardu i gledate genocid nad muslimanima

jbg kolko znam jedini koji je imao mda da napadne Izrael su Iranci, znači Šijiti..

to je samo igrokaz.

zašto Palestincima ne pomognu Suniti.. Turci, Arapi i ostali nego ih boli k.. ima vas milijardu i gledate genocid nad muslimanima

zato sto su u teskom stanju i instalirane vlade od zapada koji ce biti njihove sluge...eto zasto.

turska sama ne moze nista tu uciniti koja nije instalirana od zapada...dok ovi ostali jesu.

to je samo igrokaz.

zato sto su u teskom stanju i instalirane vlade od zapada koji ce biti njihove sluge...eto zasto.

turska sama ne moze nista tu uciniti koja nije instalirana od zapada...dok ovi ostali jesu.
znači Sunitima pravim Muslimanima upravlja zapad tj pokorili su se.. a Šijiti ( Iranci npr ) sami sobom upravljaju tj nezavisni su, slobodni

Значи ти овде људе учиш шта је хришћанство (мада га не познајеш) а нико не сме ништа да каже о исламу ? Боље да отвориш блог и закључаш коментаре

pisi mi latincom da mogu imati laksu komunikaciju sa tobom, jer ovako moram prevoditi cirilicu u chatgpt....

Znači ti ovde ljude učiš šta je hrišćanstvo (mada ga ne poznaješ), a niko ne sme ništa da kaže o islamu? Bolje da otvoriš blog i zaključaš komentare.

stani malo, poznajem hrscanstvo bolje nego vecina hrscana....izucava hrscanstvo jos od 2002 godine.....

na tom nivou da cak nekad analiziram sta pise u orginalnim manuskriptima Biblije....na tom nivo....i ne samo to nego poznajem neke dijelove biblije napamet gdje se sta nalazi....

pa kad dodju Jehovini svjedoci da mi kazu koju biblijsku rijec, neznajuci skim imaju posla, a ja njima iz glave pogeldajte taj i taj stih u tom i tom poglavlju, pod tim i tim brojem.....

sta mislis kako se onda sokiraju dok listajku bibliju da nadju to sto im kazem...oni ne znaju moraju drzati Bibliju u ruci a ja iz glave znam.....

i onda ti meni veseljak dodjes da kazes da ne poznajem Hrscanstvo :)

Evropa je to uradila jer je mislila da će uvozom svakakvih da se izbori sa lošom demografijom. Sada su situaciju samo pogoršali jer su zaboravili da asimilacija ne traje jednu generaciju nego mnogo duži period. Bilo im je lako sa ljudima iz istočne evrope koji su kulturoloski mnogo bliži zapadu nego ovi sa bliskog istoka i iz afrike.

Tačno, jedan od motiva je bio demografski, pokušaj da se pad nataliteta kompenzuje "uvozom" ljudi. Međutim, napravljen je strateški promašaj jer se potpuno zanemarila činjenica da asimilacija ne zavisi samo od vremena, već i od kulturne kompatibilnosti. Istočnoevropski radnici su se daleko lakše uklopili jer dolaze iz sličnog civilizacijskog okvira, dele osnovne vrednosti, sekularizam, radne navike i obrazovni sistem.

U slučaju migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike, ne samo da je razlika u vrednosnim sistemima ogromna, već je i volja za integracijom minimalna. Umesto radne snage, Evropa je u velikom broju slučajeva dobila ljude koji jašu socijalni sistem, koji ne žele da prihvate evropski način života, a često ga i otvoreno odbacuju.

I problem nije kvantitativne prirode, iako su brojčano možda "samo" 1-2%, oni su kohezivna grupa sa jakim identitetskim nabojem, koja deluje organizovano i agresivno zastupa svoj uticaj u javnom prostoru. Suprotno tome, većinsko stanovništvo EU je demobilisano, razjedinjeno i ideološki šarenoliko. Zato efekti te "male" manjine deluju višestruko. O tome ne verujem da je iko razmišljao, evropska birokratija se udaljila od stvarnosti. Ljudi koji žive u zaštićenim mehurovima visokog standarda često izgube dodir sa realnim posledicama svojih odluka. U svojoj opsesiji "inkluzivnošću", propuštaju da vide da bez kulturne kompatibilnosti i osnovne društvene discipline nema ni integracije ni funkcionalne multikulturalnosti.

Iran je bio najveći donator naoružanja alijinoj vojsci u ratu u BiH.
To vehabija krije ko zmija noge.

ne pametuj znam za to, hvala im od srca, oni su bratska nacija Iran kao iran prema Bosni....to im necemo nikad zaboraviti....ovako covjek prema covjeku

ali vjerski tu nam se putevi razdvajaju.

To vehabija krije ko zmija noge.

ne pametuj puno, da nije bilo oruzja od Pakistana, Irana i Maroka....sad bi i moje kosti izvlacili iz masovnih grobnica po BiH.

Ne znam puno o Muslimanima al ne možeš da me ubediš da su Bošnjaci ( poznajem dobro taj narod ) koji su Suniti i koji piju alkohol, kockaju se ( BiH je po broju kladionica na prvom mestu u Evropi ! ) itd veći Muslimani od onih u Iranu gde je to strogo zabranjeno i da su oni na pravom Muhamedovom putu a da oni tamo nisu

Dovoljno je za normalnog čoveka da vidi ove dileje sa klipa i da odmah poželi da takve ne primi u svoje okruženje. To je polusvet čija kolektivna svest se nalazi negde 1500 godina u prošlosti.
pitanje je danas ko je dileja a ko normalan jer su sve matrice debelo ukaljane...ali neko ko se samokaznjava po nekom razumnom difoltu ne moze da bude presudni sudija drugome, a opet vidimo da su takvi najcrnji ekstremisti spram drugih u mnogo goroj meri nego spram sebe samih...ni katolicizam nije imun na to...koga zanima ta oblast ne treba da ulazi dublje, dovoljno da napr pogleda komercijalno predumisljajno zapadno vidjenje religijskih manijaka kao da vincijev kod ili andjele i demone pa da razume makar samo skicu posto je sve u tim narucenim delima plod ne fikcije nego jos crnjeg mracnjastva autora....a nekad je i skica dovoljna da vidimo u kakvom okruzenju zivimo. eko je to nacrtao u fukoovom klatnu i to je po meni najbolja literatura za svakoga ko nema pojma cemu da se u zivotu prikloni.

moj princip je prost...da bi razumeo ista vezano za bilo koji religijski zanos moras razumetu umetnost, jer svaki veliki umetnik se u svom radu razracunavao sa pitanima zivota i smrti, pitanjima boga, ili shvatanjem zasto smo uopste na ovoj planeti i imamo dar koji drugi nemaju... da bi bio vrhusnki umetnik i te kako moras poznavati veru, nekad i verski zanos da bi bolje razumeo svet oko sebe.

za razliku od umetnika, verski nihilisti bilo koje vere, sekte, ili cega vec, su liseni te male komponentne koja moze da im osvetli sustinu onoga sta su...zato su oni suvi egzemplari onoga sta je madam blavacki pisala u svojim studijama o okultizmu...ili napr samo mali deo sto je salman ruzdi nagovestio izmedju redova pa zbog pisanija mu njegovog ti divni vernici islama hoce da kolju ne samo njega vec sve koji su njegove krvi.

ovo sto je paula postavila kao temu je nesto drugo...to je rat pritiv zapada, protiv svih vera koje nisu deo islama, ali ti manijaci su samo tupavo orudje nekog koji ce ih kao kolateral odbaciti i unistiti kada zavrse ono zbog cega su dovedeni u evropu, znajuci koja regija danas ima najtupavije ostrascenih a koje je najpodlija od svih i koja prezire i ponistava boga...pokusali su sa pravoslavnima posle ratova devedesetih, pa kad su skontali da imamo malo pametnije zube od ovih fanatika, stavili su nas privremeno u ad acta.

a kada je politika u pitanju znamo da je korist i to debela zasto se to radi..a kada je korist tj benefit u pitanju, onda prestaje bilo sta vezano za bilo ciji religijski zanos i sve ide u slivnik razuma.

Back