STA JE ISLAM

• Začetnik teme Začetnik teme zivac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
jel mozes da mi kazes sta za muslimane predstavlja Al aksa u jerusalimu?sta predstavlja ta dzamija,kazu da je to drugo najsvetije mesto za muslimane,a izgradjena je na solomonuvom hramu

Al-aksa je drugi hram po islamskom verovanju .Tu je nas Poslanik Muhammed prenet na Buraku iz Meke u Jerusalem tu je klanjao 2 rekata namaza - obavio je molitvu i odatle se vinuo u nebeske svere na Buraku do Allaha ,sa dzibrilom.Soloman ili Sulejman a.s. je bio poslanik koji je propovedao islam On se u Kuranu spominje na puno mesta.
mir stobom

Moze li se kod vas covek vise puta zeniti?

Moze ali prije toga neophodni su preduslovi i uslovi ispuniti. Prvo treba covek biti svestan cinjenice da mora biti podjednako pravedan prema obe zene bez ikakve sumnje da poklanja podjednako svoju paznju zenama,
Drugo da zato ima materijalna sredstva da bih mogo da izdrzava
Visezenstvo je opravdani cin jer pogledajmo koliko tokom ratova izgine muska populacija a
zenska naravno daleko manje , nedostatkom mske populacije zene su prinudzene da se odaju bludu dabih zadovoljile svoju zensku prirodu .Da bih se to izbeglo kao resenje visezenstvo je jedino redenje.
Znamo da je zenska populacija daleko brojnija od muske u svetu.

ljubavsabalijama.jpg

@zivac:Nije mi do vredzanja ali vidise da neznas ni sam sto pises . Sve sto znas o Islamu i sto si napisao i malu decu bi zasmejao.Sumnjam da si dalje od korice Kurana sto procitao , to sto znas totije znanje iz vase tradicije vekovima prenosene i mrznjom obogacene
Dabih ti poverovali treba ti dokaza ,argumenata jer islam nije religija prica ,bajki ,cudovista i divova vec je to Bozija knjiga uputa propisa i saveta
Reko sam vec jednom vekovima su krscanski i drugi teolozi proucavali tragali na sve moguce nacine nebi li nasli nesto neku gresku , neku kontradikciju u Kuranu ali uzalud ,toliko vekova i nisu nista mogli da pronadzu.Probaj ti prijatelju
mir stobom
Sotona intenzivno radi na tkzv. UJEDINJENJU svih religija,ali ujedinjenje hrišćana i muslimana jedino može biti pod Hristom, odnosno da muslimani prihvate Isusa, ali onda bi postali hrišćani i prestali biti muslimani. Jer isus je rekao: "Ja sam put i istina i život,i niko ne može doći Ocu do kroza me."
Ovako kao na slici muslimani i hrišćani se mogu ujediniti kao dvije religije jedino pod vodstvom Antikrista odnosno Sotone-Allaha, a kada to bude, znači da se priblizilo vreme povratka Hrista.
Toga dana Izrael će prihvatiti Isusa kao Mesiju, kao što je zapisano u proročanstvima, a kada to bude, to će biti veličanstven Dan, Dan Gospodnji,a vaš islam je put u propast, put u pakao. Znam da vaš ponos to ne može prihvatiti, i mislite da je vaša pamet superniornija od našeg Duha Svetog, ali to nije istina. Ovdje će vladati Isus Hristos, sin Boga Živoga i vi svi će te uskoro uvideti da nikakvi šejtani (đavoli) pod imenom Allah ne mogu pobediti. Možda i ti nađeš spasenje u Isusu Hristu, jer: »Nađoše me koji me nisu tražili, i javih se onima koji za mene nisu pitali«.,znači da bi se i ti mogao spasiti,ali to je ipak stvar traženja Boga i poniznosti pred Njim. Najveća je vaša nesreća u tome što cijeli islamski pojas ne dopušta evangelizaciju, čime pokušavaju spriječiti Duha Gospodnjeg da počne djelovati i spasavati vaše grešne i nepokajane duše iz pakla,gdje vas vaš nazovi prorok Muhamed i njegova lažna vjera vodi. Muhamed nije bio ništa više nego rob grehu,smrti i Sotoni,kojeg je on zvao Allah. Ali i pored toga što si na pogrešnom putu,za tebe još ima nade,jer Sveto Pismo kaže:35 Otac ljubi Sina i sve je dao njemu u ruku. 36 Ko veruje u Sina ima večni život; a ko je neposlušan Sinu neće videti života, nego gnev Božiji ostaje na njemu. Zato se na vreme pokaj, ostavi lažnu vjeru,koja dolazi sa zemlje. Poreklo Islama je sa zemlje i ne postoji način da se spaseš zemaljskim načinom.Hrist kaže u Jovanu 8:23 "Vi ste od nižih,ja sam od viših;vi ste od ovog sveta,ja nisam od ovog sveta" Dakle ostavi izmišljenu i lažnu vjeru ovog sveta i prihvati Isusa svom svojim srecem, krsti se pogruženjem tri puta U ima Oca,Sina i Duha Svetog i bićeš spašen. Ostavi mrtvi islam nek pokopava svoje mrtvace a ti pođi za Bogom Živim.:bye:

Poslednja izmena:
Ја то разумем. Marty Misterija је стварно напао Исламску веру са гневом. И то се да видети. Теби свака част.
Ok, ali molim te nemoj meni tu čast jer ona ne pripada meni već Bogu,a jasam samo "Elergičan na nacionalnu i vjersku mržnju"
srdačni pozdrav harec

Sotona intenzivno radi na tkzv. UJEDINJENJU svih religija,ali ujedinjenje hrišćana i muslimana jedino može biti pod Hristom, odnosno da muslimani prihvate Isusa, ali onda bi postali hrišćani i prestali biti muslimani. Jer isus je rekao: "Ja sam put i istina i život,i niko ne može doći Ocu do kroza me."
Ovako kao na slici muslimani i hrišćani se mogu ujediniti kao dvije religije jedino pod vodstvom Antikrista odnosno Sotone-Allaha, a kada to bude, znači da se priblizilo vreme povratka Hrista.
Toga dana Izrael će prihvatiti Isusa kao Mesiju, kao što je zapisano u proročanstvima, a kada to bude, to će biti veličanstven Dan, Dan Gospodnji,a vaš islam je put u propast, put u pakao. Znam da vaš ponos to ne može prihvatiti, i mislite da je vaša pamet superniornija od našeg Duha Svetog, ali to nije istina. Ovdje će vladati Isus Hristos, sin Boga Živoga i vi svi će te uskoro uvideti da nikakvi šejtani (đavoli) pod imenom Allah ne mogu pobediti. Možda i ti nađeš spasenje u Isusu Hristu, jer: »Nađoše me koji me nisu tražili, i javih se onima koji za mene nisu pitali«.,znači da bi se i ti mogao spasiti,ali to je ipak stvar traženja Boga i poniznosti pred Njim. Najveća je vaša nesreća u tome što cijeli islamski pojas ne dopušta evangelizaciju, čime pokušavaju spriječiti Duha Gospodnjeg da počne djelovati i spasavati vaše grešne i nepokajane duše iz pakla,gdje vas vaš nazovi prorok Muhamed i njegova lažna vjera vodi. Muhamed nije bio ništa više nego rob grehu,smrti i Sotoni,kojeg je on zvao Allah. Ali i pored toga što si na pogrešnom putu,za tebe još ima nade,jer Sveto Pismo kaže:35 Otac ljubi Sina i sve je dao njemu u ruku. 36 Ko veruje u Sina ima večni život; a ko je neposlušan Sinu neće videti života, nego gnev Božiji ostaje na njemu. Zato se na vreme pokaj, ostavi lažnu vjeru,koja dolazi sa zemlje. Poreklo Islama je sa zemlje i ne postoji način da se spaseš zemaljskim načinom.Hrist kaže u Jovanu 8:23 "Vi ste od nižih,ja sam od viših;vi ste od ovog sveta,ja nisam od ovog sveta" Dakle ostavi izmišljenu i lažnu vjeru ovog sveta i prihvati Isusa svom svojim srecem, krsti se pogruženjem tri puta U ima Oca,Sina i Duha Svetog i bićeš spašen. Ostavi mrtvi islam nek pokopava svoje mrtvace a ti pođi za Bogom Živim.:bye:

Isus ili Isa a. s. je velika licnost i uvazeni poslanik medzu Muslimanima od dragog Allaha poslat i mi ga kao takvog postujemo i uvazavamo. On je bio samo covek koji je jeo,pio spavao kao i mi a sve sto je radio radio je sa Bozijim dopustenjem i odobrenjem. On je bio samo stvorenje i imao je Stvoritelja a to su dva razlicita pojma . Ako Bog stvara , a stvara onda logicno je da stvoreno nema atribute Stvoritelja. Prosto receno Bog je oduvek niti je stvoren i ostace zauvek ,pa sto bi stvorio sebi SINA- BOGA kad znamo da je dragi Bog sveznajuci,svemoguci,-pa mu netreba pomagaza. Sve stvoreno od Boga su samo STVORENJA - pa zato u ovom slucaju velika je razlika izmedzu stvorenja i stvoritelja a Isus je bio samo Bozije stvorenje . Stvorenjima treba Bog dabih opstali A Bogu netrebaju stvorenja da bih on opstao

Шта сте сви напали zivca. Он само промовише своју веру. Ако мрзите Ислам не морате са тим гневом то да испољавате. Срам вас било!:ljutko:

Ne bi bilo problema i cak bih se slozio s'tobom,samo da nije te jedinstvene cinjenice da su ovi prostori najvise propatili bas zbog islama. A onda se pojavljuje @zivac koji promovise svoju veru i prica kako Biblija nije dorasla Kuranu.
Malko ne takticno,zar ne?

Ne bi bilo problema i cak bih se slozio s'tobom,samo da nije te jedinstvene cinjenice da su ovi prostori najvise propatili bas zbog islama. A onda se pojavljuje @zivac koji promovise svoju veru i prica kako Biblija nije dorasla Kuranu.
Malko ne takticno,zar ne?

Sve navodis bez cinjenica i dokaza. Islam se promovise vec vise od 14. vekova po celom belom svetu , i cinjenica je da preko milijarda ipol ljudi su prihvatili islam - shvatili su istinu i pronasli sebe na ovom svetu. Oprosti netreba da te vredzaju moji navodi ni tebe ni nikoga
za sve trebaju cinjenice . Promovisi i ti svoju vjeru i omeksaj nasa srca svojim izlaganjima sa cinjenicama i dokazima
Mir stobom

Sve navodis bez cinjenica i dokaza. Islam se promovise vec vise od 14. vekova po celom belom svetu , i cinjenica je da preko milijarda ipol ljudi su prihvatili islam - shvatili su istinu i pronasli sebe na ovom svetu. Oprosti netreba da te vredzaju moji navodi ni tebe ni nikoga
za sve trebaju cinjenice . Promovisi i ti svoju vjeru i omeksaj nasa srca svojim izlaganjima sa cinjenicama i dokazima
Mir stobom

Malo o RASKOLU u Islamu ima OVDE.i sasvim je argumentovano i korektno.
Očito je da su sve velike religije imale svoje velike ...raskole. Uz pozdrav.
icon39.gif

Malo o RASKOLU u Islamu ima OVDE.i sasvim je argumentovano i korektno.
Očito je da su sve velike religije imale svoje velike ...raskole. Uz pozdrav.
icon39.gif

Zidovi su bili ti koji su pokusavali a i sada pokusavaju da unesu razdor i smutnju medzu muslimanima ,od samog pocetka pojedinci iz njihove religije su lazno - licemerno prihvatcali islam i unosili smutnju i novotarije u islamu .Tadasnji narod je bio nepismen i loka je pojedince zavelo to ucenje , pojedini koji su bili nedovoljno upuceni u islam prihvatali su iz neznanja i branili njihove stavove . Od tih gruoa nastali su sekte a najbrojniji su Siije , sufije i mnogobrojne podsekte a ima ih mnogo.
Borba izmedzu nosioca izvornog Islama i ovih mnogobrojnih otpadnickih sekta traje vekovima i trajace do sudnjeg dana
Izvorni Islam je ostao kako je i bio .

Zidovi su bili ti koji su pokusavali a i sada pokusavaju da unesu razdor i smutnju medzu muslimanima ,od samog pocetka pojedinci iz njihove religije su lazno - licemerno prihvatcali islam i unosili smutnju i novotarije u islamu .Tadasnji narod je bio nepismen i loka je pojedince zavelo to ucenje , pojedini koji su bili nedovoljno upuceni u islam prihvatali su iz neznanja i branili njihove stavove . Od tih gruoa nastali su sekte a najbrojniji su Siije , sufije i mnogobrojne podsekte a ima ih mnogo.
Borba izmedzu nosioca izvornog Islama i ovih mnogobrojnih otpadnickih sekta traje vekovima i trajace do sudnjeg dana
Izvorni Islam je ostao kako je i bio .

Prihvatljivo.Laku ti noć želim.
icon39.gif

Žena u Islamu naspram žene u Judaizmu i Kršćanstvu - 1 dio

1. UVOD
U časopisu „Toronto Star Issue“, 3.jula 1990.godine pročitao sam članak pod naslovom „Islam nije jedini sa patrijarhalnim doktrinama“, napisan od strane Gwynne Dyer. Članak je govorio o oštrim reakcijama učesnika konferencije za žene i moć održane u Montrealu a gdje su te oštre reakcije bile usmjerene na komentare poznate egipatske feministkinje Dr. Nawal Saadawi. Njene „politički nekorektne“ izjave su uključivale: „najrestriktivniji elementi prema ženama prvo se mogu pronaći u Judaizmu, u Starom Zavjetu, zatim u Kršćanstvu i tek onda u Kur’anu“; „sve religije su patrijarhalne budući da potječu iz patrijarhalnih društava“ i „pokrivanje žena nije specifično islamska praksa več je riječ o drevnom kulturološkom nalsijeđu koje je analogno i sestrinskim religijama“. Učesnici ove konferencije nisu mogli sjediti mirno dok se njihova vjera izjednačavala sa Islamom. Stoga je Dr. Saadawi primila pravu buru kritika. „Komentari Dr. Saadawi su neprihvatljivi. Njeni odgovori otkrivaju nedostatak poznavanja vjere drugih ljudi“, izjavljuje Bernice Dubois iz „Svjetskog pokreta majki“. „Moram se usprotiviti“, kaže Alice Shalvi iz „Izraelske mreže žena“, „u Judaizmu ne postoji koncept vela niti ženskog pokrivanja.“
Članak pripisuje ove oštre proteste jakim tendencijama Zapada da Islam optuži za prakse iako su one u jednakoj mjeri i dio zapadnog kulturnog naslijeđa. „Kršćanski i Židovski feministi ne bi trebali pasivno sjediti dok se diskutuje o takvim temama od strani tih slabih Muslimana“, piše Gwynne Dyer.
Ipak, nisam bio iznenađen time da su učesnici konferencije zadržali svoj negativan stav o Islamu, pogotovo kad se radilo o položaju i statusu žene. Na Zapadu se vjeruje da je Islam primjer podređenosti žene per excellence. Kako bi se ukazalo na to koliko je kruto takvo vjerovanje, dovoljno je napomenuti da je prije nekog vremena francuski ministar obrazovanja, u zemlji Voltera, naredio isključivanji svih mladih Muslimanki koje nose veo iz javnih škola! (1) Mladoj Muslimanki koja nosi maramu je uskraćeno pravo na obrazovanje, dok to nije uskraćeno katoličkim studentima koji nose krst ili jevrejskim studentima koji nose jevrejske kape. Scena u kojoj francuski policajac sprječava mladu Muslimanku sa maramom da uđe u školu je nezaboravna. Ona neodoljivo podsjeća na drugu, jednako sramnu situaciju u kojoj guverner George Wallace u Alabami 1962.godine stoji pred školskim vratima pokušavajući da spriječi ulazak crnih studenata kako bi održao postojeću segregaciju koja je postojala u školama u Alabami. Razlika između ove dvije scene je jedino u tome što su crni studenti uživali simpatije mnogih ljudi u SAD-u a i u čitavom svijetu. Predsjednik Kennedy je poslao Nacionalnu gardu kako bi omogućila ulazak ovih studenata u školu. No, s druge strane, muslimanske djevojke ne dobijaju pomoć ni od koga. Štaviše, sve se više čini da one imaju jako malo simpatija i u Francuskoj i van nje. Razlog tome je svakako rašireno nerazumijevanje i današnji strah od svega što je islamsko.
Ono što me je najviše zaintrigiralo u vezi sa Montrealskom konferencijom bilo je jedno pitanje: jesu li izjave koje ja dala Sadaawi i njene kritike bile utemeljene na argumentima? Odnosno, drugim riječima, da li Judaizam, Kršćanstvo i Islam zastupaju isti koncept kad se radi o statusu žene? Ili imaju različit koncept? Da li, uistinu, Judaizam i Kršćanstvo pružaju ženi bolji tretman od onog kojeg imaju u Islamu? Šta je istina?
Nije lahko tražiti i pronaći odgovor na ova teška pitanja. Prva poteškoća leži u tome da se mora biti fer i objektivan ili bar učiniti najveće napore u tom pravcu. To je ono što Islam podučava. Kur’an podučava Muslimane da govore istinu po cijenu da se ona i ne sviđa onima koji su im najbliži.
i kad govorite, da krivo ne govorite, pa makar se ticalo i srodnika (Kur’an, 6:152)
O vjernici, budite uvijek pravedni, svjedočite Allaha radi, pa i na svoju štetu ili na štetu roditelja i rođaka, bio on bogat ili siromašan (Kur’an, 4:135)
Druga velika poteškoća je izuzetna širina zadate teme. Stoga sam, u zadnjih nekoliko godina, proveo mnoge stae čitajući Bibliju, Enciklopediju Religija, i Enciklopediju Judaicu, tražeći odgovore. Također sam pročitao i brojne knjige u kojima se diskutuje o tretmanu žena u različitim religijama koje su pisali različiti naučnici, apologete i kritičari. Materijal koji će biti izložen u narednim poglavljima predstavlja značajna otkrića koja su plod predanog istraživanja. Ne tvrdim da sam apsolutno objektivan. Tvrditi nešto tako je iznad mojih ograničenih mogućnosti. Sve što mogu kazati jeste da sam se trudio, kroz čitavo istraživanje, da se približim Kur’anskom idealu „govorite pravedno“.
Želio bih naglasiti u ovom uvodu da moja svrha u ovoj studiji nije bila da diskreditujem Judaizam ili Kršćanstvo. Kao Muslimani, mi vjerujemo da obje ove religije imaju isti izvor kao i Islam. Niko ne može biti Musliman a da ne vjeruje da su Mojsije i Isus bili veliki Božiji poslanici. Moj cilj je isključivo braniti Islam i dati svoj doprinos u velikom zakašnjenju Zapada sa upoznavanjem sa posljednjom istinskom Božijom Objavom čovječanstvu. Također bih želio naglasiti da sam se orijentisao isključivo na jednu temu. A ta tema, na što sam pazio sa posebnom pažnjom, jeste da prikažem status žene u tri religije na temelju originalnih izvora tih religija a ne na temelju prakse miliona sljedbenika tih religija u današnjem svijetu. Stoga je velika većina citiranih dokaza iz Kur’ana, govora Poslanika Muhammeda, Biblije, Talmuda, i kazivanja nekih najuticajnijih Crkvenih Otaca čiji su stavovi nemjerljivo doprinijeli definiranju i oblikovanju Kršćanstva. Ovakav pristup izvorima je potreban iz razloga što poznavanje određene religije na temelju nečijih stavova ili nečijeg ponašanja nužno vodi njene sljedbenike krivim putem. Osim toga, mnogi ljudi miješaju kulturu i religiju, drugi ne znaju o čemu govore Svete knjige, dok ostale jednostavno nije briga.
2. EVIN GRIJEH?
Sve tri religije se slažu u temeljnoj činjenici: i ženu i čovjeka je stvorio Bog, Stvoritelj čitavog univerzuma. Međutim, neusaglašenosti započinju odmah nakon stvaranja prvog čovjeka, Adama, i prve žene, Eve. Judeo-kršćanska koncepcija stvaranja Adama i Eve u detalje je opisana u Postanku 2:4-3:24. Bog im je oboma zabranio da jedu voće sa zabranjenog drveta. Zmija je navela Evu da jede sa zabranjenog drveta, a zauzvrat, Eva je navela Adama da jede sa njom. Kad je Bog ukorio Adama zbog toga što je uradio, Adam je svalio svu krivicu na Evu; „Žena koju si mi da da bude uz mene, ona mi dade s drveta, i jedoh.“ Potom se Bog obraća Evi:
“Mnoge ću ti muke umnožiti, kad zatrudniš. U bolovima ćeš rađati djecu, a ipak ćeš žudjeti muža svojega, koji će ti biti gospodar.”
A Adamu On reče:
„Jer si popustio molbi žene svoje i jeo s drveta, za koje sam ti zapovjedio: ‘Ne smiješ jesti s njega’, to neka je prokleta zemlja zbog tebe; s mukom ćeš se od nje hraniti sve dane života svojega…“
Islamski koncept prvog stvaranja nalazi se na nekoliko mjesta u Kur’anu, pa tako na primjer:
„A ti, o Ademe, i žena tvoja u Džennetu stanujte i odakle god hoćete jedite, samo se ovom drvetu ne približujte, da se prema sebi ne ogriješite!” I šejtan im poče bajati da bi im otkrio stidna mjesta njihova, koja su im skrivena bila, i reče: “Gospodar vaš vam zabranjuje ovo drvo samo zato da ne biste meleki postali ili da ne biste besmrtni bili”, - i zaklinjaše im se: “Ja sam vam, zaista, savjetnik iskreni!” I na prevaru ih zavede. A kad oni oni drvo okusiše, stidna mjesta njihova im se ukazaše i oni po sebi Džennetsko lišće stavljati počeše. “Zar vam to drvo nisam zabranio?! - zovnu ih Gospodar njihov - “i rekao vam: “Šejtan vam je, zbilja, otvoreni neprijatelj.” “Gospodaru naš”, - rekoše oni - “sami smo sebi krivi, i ako nam Ti ne oprostiš i ne smiluješ nam se, sigurno ćemo biti izgubljeni.”
(Kur’an, 7:19-23)
Pažljivo razmatranje ove dvije pripovijesti o Stvaranju otkriva neke esencijalne razlike. Kur’an, za razliku od Biblija, stavlja jednaku krivnju i na Adama i na Evu zbog njihove greške. Nigdje se u Kur’anu ne može pronaći ni najmanja naznaka o tome da je Eva nagovorila Adama da jede sa zabranjenog drveta ili čak da je ona jela prije njega. Eva u Kur’anu nije zavodnica. Štaviše, Eva nije ni kažnjena bolovima prilikom poroda. Prema Kur’anu, Bog nikoga ne kažnjava zbog tuđeg grijeha. I Adama i Eva su počinili grijeh i potom zamolili Boga za oprost nakon čega im je On oboma oprostio.

3. EVINO NASLIJEĐE
Slika Eve kao zavodnice u Bibliji rezultirala je ekstremno negativnim utjecajem na ženu u judeo-kršćanskoj tradiciji. Za sve žene se vjerovalo kako su od svoje majke, biblijekse Eve naslijedile i krivicu i prepredenost. Shodno tome, sve su bile nepouzdane, moralno inferiorne, i slabe. Menstruacija, trudnoća i porod smatrali su se kao kazna za vječni grijeh prokletog ženskog spola. Kako bismo ocijenili koliko je bio negativan utjecaj biblijske Eve na sve njene ženske potomke moramo se osvrnuti na pisanja nekih najvažnijih Jevreja i Kršćana svih vremena. Počet ćemo sa Starim Zavjetom i pogledati slijedeće odlomke:
Tada nađoh: gorča je od smrti žena; jer je ona mreža, srce je njezino zamka ruke su njezine okovi; tko je u milosti kod Boga, može joj izmaći, a grješnik pripadne k njoj. Gle, to nađoh, veli propovjednik, spajajući jedno s drugim, da dođem do spoznaje. A što sam uvijek tražio i nikada ne našao: čovjeka jednoga između tisuća nađoh, a žene među svima ovima ne nađoh.
(Propovijednik 7:26-28)
U jednom drugom dijelu Hebrejske literature koja se također može pronaći u Katoličkoj Bibliji, čitamo:
„Malena je svaka zloća prema zloći ženskoj… Od žene je grijeh počeo i zbog nje svi umiremo
(Knjiga Sirahova 25:19,24)
Jevrejski rabini ističu devet prokletstava koje se odnose na ženu a koja su rezultat Progona:
„On je ženi dao devet prokletstava i smrt: teret krvi kod menstruacije i krvi nevinosti; teret trudnoće; teret poroda; teret odgajanja djece; njena glava je pokrivena kao da je u žalosti; ona buši svoje uši kao trajni rob ili robinja koja služi svom gospodaru; ne vjeruje joj se kao svjedoku; i nakon svega – smrt“ (2)
Do današnjeg dana, ortodoksni Jevrej se u svojoj dnevnoj molitvi recituje: „Slavljen neka je Bog, Kralj svemira Koji me nije načinio ženom“. Žena, s druge strane, zahvaljuje se Bogu svakoga jutra na tome „što si me stvorio da služim Tvojoj volji“. (3) Još jedna molitva može se pronaći jevrejskim molitvenim knjigama: „Slava neka je Bogu koji me nije stvorio kao gentila (ne-židova). Slava neka je Bogu koji me nije stvorio kao ženu. Slava neka je Bogu koji me nije stvorio kao neznalicu.“ (4)
No, biblijska Eva je odigrala daleko veću ulogu u Kršćanstvu nego u Judaizmu. Njen grijeh je predstavljao osnovicu kršćanske vjere budući da kršćanski stav kao razlog misije Isusa Krista na Zemlji navode upravo Evinu neposlušnost Bogu. Ona je zgriješila a potom navela Adama da je slijedi. Shodno tome, Bog ih je protjerao iz raja na Zemlju koju je prokleo zbog njih. Oni su zaviještali svoj grijeh kojeg im Bog nije oprostio, a niti svim njihovim potomcima zbog čega se svi ljudi rađaju u grijehu. Kako bi oslobodio ljudska bića od njihovog „izvornog grijeha“, Bog je morao na križu žrtvovati Isusa, za kojeg se smatra da je Sin Božiji. Zbog toga je Eva odgovorna za svoj vlastiti grijeh, za grijeh svog muža, za grijeh čitavog čovječanstva i za Isusovu smrt na križu. Drugim riječima, vlastiti postupak jedne žene uzrok je grijeha čitavog čovječanstva. (5) A šta je sa njenim kćerkama? I one su griješnice poput nje i moraju biti isto tretirane. Evo šta kaže sv.Pavle u Novom Zavjetu:
„Žena u tišini neka se uči sa svom pokornošću! A ne dopuštam ženi, da ući, niti da vlada mužem, nego da bude u tišini, Jer je Adam najprije bio stvoren, onda Eva; I Adam nije bio zaveden, a žena zavedena počni prijestup.“ (1.Timoteju 2:11-14)
Sv.Tertulijan je bio još i prostiji od sv.Pavla dok je govorio svojim „najboljim voljenim sestrama“ u vjeri: (6)
„Zar ne znate da je svaka od vas Eva? Osuda Božija na vaš spol živi i danas: krivica također nužno mora da živi. Vi ste Sotonina vrata: vi ste put ka zabranjenom drvetu: vi ste prvi odmetnici od božanskoga zakona: vi ste ona koja je nagovorila njega kojeg se ni đavo nije usuđivao napasti. Vi ste tako prosto uništili Božiju sliku, čovjeka. Zbog vašeg odmetništva čak je i Sin Božiji morao da umre.“
Sv. Augustin je ostao vjeran naslijeđu svojih prethodnika pa je tako pisao prijatelju:
„Zar je važna razlika da li se radi o supruzi ili majki, opet je riječ o Evi, zavodnici, koje moramo biti svjesni u svakoj ženi…Ne uspijevam da vidim koje koristi žena može biti čovjeku, ukoliko isključimo funkciju odgajanja djece.“
Stoljećima kasnije, sv. Toma Akvinski na isti način tretira ženu:
„Što se tiče individualne prirode, žena je defektna i pogrešna jer aktivna sila u muškom sjemenu nastoji proizvesti perfektnu sličnost sa muškim spolom; i budući da nastajanje žene proizilazi iz defekta u aktivnoj sili, ili iz neke materijalno indispozicije ili iz čak nekog eksternog utjecaja.“
I na kraju, reformator Matrin Luther nije mogao vidjeti nikakvu dobrobit od žene osim donošenja na svijet djece koliko je to moguće bez obzira na sve sporedne efekte:
„Ako se one umore ili čak umru, to nije važno. Neka umru u porodu jer takve su one.“
Opet i iznova, sve su žene diskreditovane zbog imidža Eve kao zavodnice, zahvaljujući biblijskom Postanku. Judeo-kršćanska koncepcija žene zatrovana je vjerovanjem u griješnu prirodu Eve i njenih ženskih potomaka.
No, ukoliko sada preusmjerimo našu pažnju na to šta Kur’an kaže o ženi, vrlo brzo ćemo zaključiti da je islamska koncepcija žene radikalno drugačija od one koju susrećemo u judeo-kršćanskoj tradiciji. No, neka Kur’an govori sam za sebe:
Muslimanima i muslimankama, i vjernicima i vjernicama, i poslušnim muškarcima i poslušnim ženama, i iskrenim muškarcima i iskrenim ženama, i strpljivim muškarcima i strpljivim ženama, i poniznim muškarcima i poniznim ženama, i muškarcima koji dijele zekat i ženama koje dijele zekat i muškarcima koji poste i ženama koje poste, i muškarcima koji o svojim stidnim mjestima vode brigu i ženama koje o svojim stidnim mjestima vode brigu, i muškarcima koji često spominju Allaha i ženama koje često spominju Allaha, - Allah je, doista, za sve njih oprost i veliku nagradu pripremio.
(Kur’an, 33:35)
A vjernici i vjernice su prijatelji jedni drugima: traže da se čine dobra djela, a od nevaljalih odvraćaju, i molitvu obavljaju i zekat daju, i Allahu i Poslaniku Njegovu se pokoravaju. To su oni kojima će se Allah sigurno smilovati. - Allah je doista silan i mudar.
(Kur’an, 9:71)
I Gospodar njihov im se odaziva: “Nijednom trudbeniku između vas trud njegov neću poništiti, ni muškarcu ni ženi - vi ste jedni od drugih. Onima koji se isele i koji budu iz zavičaja svoga prognani i koji budu na putu Mome mučeni i koji se budu borili i poginuli, sigurno ću preko rđavih djela njihovih preći i sigurno ću ih u Džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, uvesti; nagrada će to od Allaha biti. - A u Allaha je nagrada najljepša”.
(Kur’an, 3:195)
Ko učini zlo, biće prema njemu kažnjen, a ko učini dobro - bio muškarac ili žena, a vjernik je -, u Džennet će; u njemu će imati u obilju svega, bez računa.
(Kur’an, 40:40)
Onome ko čini dobro, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo dati da proživi lijep život i, doista, ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.
(Kur’an, 16:97)
Očito je da se Kur’anski stav prema ženi ne razlikuje od onog prema muškarcu. Oni su, oboje, Božja stvorenja čiji je plemeniti cilj na zemlji obožavati svog Gospodara, činiti dobra djela, i izbjegavati zlo, te će im se na temelju toga jednako i suditi. Kur’an ni na jednom mjestu ne kaže za ženu da je ona đavolja kapija ili da je griješnica u svojoj prirodi. Također, Kur’an ne kaže da je čovjek slika Božija; svi ljudi i sve žene su Božija stvorenja, to je sve. Prema Kur’anu, ženina uloga na svijetu nije svedena samo na rađanje djece. Od nje se traži da čini što više dobrih djela jednako kao što se to i od muškarca traži. Kur’an nikada nije rekao da nije postojala dobra i ispravna žena. Naprotiv, Kur’an podstiče sve vjernike, i žene i muškarce da slijede primjer idealnih žena kao što su bile Djevica Marija i faraonova žena:
A onima koji vjeruju - Allah kao pouku navodi ženu faraonovu, kad je rekla: “Gospodaru moj, sagradi mi kod Sebe kuću u Džennetu i spasi me od faraona i mučenja njegova, i izbavi me od naroda nepravednog!” Merjemu, kćer Imranovu, koja je nevinost svoju sačuvala, a Mi smo udahnuli u nju život i ona je u riječi Gospodara svoga i knjige Njegove vjerovala i od onih koji provode vrijeme u molitvi bila.
(Kur’an, 66:11-12)

5. ŽENSKO OBRAZOVANJE
Razlika između Biblijske i Kur’anske koncepcije žene nije ograničena samo na žensko novorođenče već se proteže mnogo dalje od toga. Sad ćemo uporediti njihov pristup prema ženinim naporima da upozna svoju religiju. Srce Judaizma je Tora, zakon. No, prema Talmudu, „žene su oslobođene studiranja Tore“. Neki jevrejski rabini jasno ističu: „Neka riječi Tore radije budu uništene vatrom nego da budu dodijeljene ženama“ i „Ko god podučava svoju kćerku Tori isto je kao da je počinio nepristojnost“. (8)
Stav sv. Pavla u Novom Zavjetu nije ništa svjetliji:
„Žene neka šute na sastancima, jer se njima ne dopušta da govore, nego da budu pokorne, kao što i zakon govori. Ako li hoće ćemu da se nauče, kod kuće muževe svoje neka pitaju, jer je loše ženi da govori na sastanku.“(1.Korinćanima 14:34-35)
Kako žena može nešto naučiti ako joj nije dozvoljeno da govori? Kako se žena može intelektualno razvijati ako je obavezna da bude u stanju potpune pokornosti? Kako žena može širiti svoje horizonte ako joj je jedan i jedini izvor informacija njem muž kod kuće?
Sad, da bismo bili pošteni, trebamo pitati: je li Kur’anska pozicija išta drugačija? Jedna kratka priča koja je prisutna u Kur’anu sažeto sumira ovu poziciju. Havla bint Sa’lebe je bila Muslimanka čiji je muž Evs ibn es-Samit u trenutku ljutnje njoj rekao: „Ti si za mene kao leđa moja majke“. Paganski Arapi su ovakvu izjavu smatrali kao deklarisanje razvoda braka koja oslobađa muža bilo kakve odgovornosti ali i ne ostavlja ženi pravo da napusti kuću muža niti da se uda za nekog drugog čovjeka. Kad je čula ove riječi od svog muža, Havla je bila u očajnoj situaciji. Otišla je pravo kod Poslanika da mu izloži svoj slučaj. Poslanik joj je savjetovao da bude strpljiva pošto se činilo da nema izlaza iz te situacije. Havla se nastavila raspravljati sa Poslanikom s namjerom da sačuva svoj suspendovani brak. Nedugo nakon toga, Kur’an je intervenirao; Havlina molba je bila prihvaćena. Božanska presuda ukinula je ovaj nepravedni običaj. Čitava Kur’anska sura (br.59) čiji je naziv „Almujadilah” ili „“Žena koja se raspravlja“ imenovana je po ovom incidentu.
„Allah je čuo riječi one koja se s tobom o mužu svome raspravljala i Allahu se jadala - a Allah čuje razgovor vaš međusobni, jer Allah, uistinu, sve čuje i sve vidi.“
(Kur’an, 58:1)
U Kur’anskoj koncepciji žena ima pravo da se raspravlja čak i sa Poslanikom Islama. Niko nema pravo da je ušutka. Ona nije u obavezi da smatra svog muža jedinim izvorom znanja u pitanjima zakona i religije.
6. NEČISTA GRIJEŠNA ŽENA?
Jevrejski zakoni i odredbe koje se odnose na menstruaciju kod žena su ekstremno restriktivni. Stari Zavjet tretira svaku žensku menstruaciju kao nečistu i griješnu. Štaviše, njena nečistoća „zarazuje“ također i druge. Bilo koga ili bilo šta što ona dodirne postaje nečisto toga dana:
„Ako ženska osoba ima tečenje, i to mjesečno tečenje krvi, onda je na njoj nečistoća sedam dana; tko je se dotakne, nečist je do večera. Sve, na što ona legne u vrijeme nečistoće svoje, postaje nečisto, isto tako sve na čemu sjedi. Tko se dotakne postelje njezine, mora oprati haljine svoje i okupati se i nečist je do večera. Tko se dotakne predmeta, na kojemu je ona sjedila, mora oprati haljine svoje i okupati se i nečist je do večera. I tko dotakne nešto na postelji njezinoj ili na predmetu, na kojemu je ona sjedila, nečist je do večera.“
(Levitski Zakonik 15:19-23)
S obzirom na njihovu „kontaminirajuću“ narav, žena sa menstruacijom je bila ponekad „protjerivana“ kako bi se izbjegao svaki eventualni kontakt s njom. Ona bi bila poslana u posebnu kuću koja se nazivala „kuća nečistoće“ za čitavo vrijeme njene nečistoće. (9) Talmud smatra ženu sa menstruacijom „fatalnom“ čak i bez postojanja fizičkog kontakta.
„Naši rabini poučavaju:…ako žena sa menstruacijom prođe između dvojice (muškaraca), ako je na početku svoje menstruacije ona će ubiti jednog od njih, a ako je na kraju svoje menstruacije ona će izazvati tuču između njih.“
(bPes. 111a.)
Dalje, mužu žene sa menstruacijom bilo je zabranjeno da uđe u sinagogu ako je bio onečišćen od nje pa makar to bilo i od prašine pod njenim nogama. Sveštenik čija je žena, kćerka ili majka imala menstruaciju nije mogao izgovarati svećenički blagoslov u sinagogi. (10) Nije ni čudo što još uvijek mnog Jevrejke smatraju menstruaciju kao „prokletstvo“. (11)
Islam ne tetira ženu sa menstruacijom na način da ona posjeduje bilo kakvu „zaraznu nečistoću“. Ona nije ni „nedodirljiva“ ni „prokleta“. Ona živi svoj noramalan život samo sa jednom restrikcijom: bračnom paru nije dozvoljeno da ima spolne odnose za vrijeme ženine menstruacije. Žena sa menstruacijom je oslobođena određenih dužnosti kao što su dnevna molitva i post tokom tog perioda.
7. DUŽNOST SVJEDOČENJA
Druga tema u kojoj se Biblija i Kur’an razilaze jeste ženina dužnost svjedočenja. Istina je da Kur’an upućuje vjernike da u finansijskim transakcijama uzimaju dva muška svjedoka ili jednog muškarca i dvije žene (Kur’an, 2:282). Međutim, također je istina i da Kur’an u određenim situacijama prihvata svjedočenje žene na jednak način kao i muškarca. Štaviše, ženino svjedočenje može i iskljućiti svjedočenje muškarca. Ukoliko muž optuži svoju ženu da nije djevica, od njega se po Kur’anu zahtijeva da se pet puta iskreno zakune kao dokaz da je žena kriva. No, ukoliko to žena zaniječe i također se na isti način zakune pet puta, ona se u tom slučaju ne smatra krivom i u oba slučaja brak se razvrgava (Kur’an, 24:6-11).
Na drugoj strani, ženi nije bilo dozvoljeno da svjedoči u ranom židovskom društvu. (12) Rabini su smatrali da žene ne mogu svjedočiti zbog devet prokletstava koja su na njima kao rezultat „Izgona“ (vidi poglavlje: „Evino naslijeđe“). Ženama u današnjem Izraelu nije dozvoljeno da iznose dokaze na rabinskim sudovima. (13) Rabini pravdaju stav zbog kojeg žena ne može da svjedoči citirajući Postanak 18:9-16 gdje se kaže da je Sara, Abrahamova žena, lagala. Rabini koriste ovaj slučaj kao dokaz tome da žena nije sposobna da svjedoči. Treba ovdje napomenuti i to da ova priča koja se spominje u Postanku 18:9-16 u Kur’anu se spominje više puta bez ijedne naznake bilo koje Sarine laži (Kur’an, 11:69-74, 51:24-30). Na kršćanskom Zapadu, i svećeničko i civilno pravo uskraćivali su ženi mogućnost svjedočenja sve do kraja XIX stoljeća. (14)
Ukoliko muž optuži ženu da nije djevica, osnovanost njegove optužba prema Bibliji se uopšte neće razmatrati. Optužena žena je morala izaći pred sud božiji. Na ovom suđenju, žena se suočavala sa kompleksnim i ponižavajućim ritualom koji je navodno trebao dokazati njenu krivicu ili nevinost (Brojevi, 5:11-31). Ukoliko se na ovom suđenju presudi da je kriva, bivala bi osuđivana na smrt. No, ukoliko se presudi da je nevina, njen muž ne bi snosio nikakve posljedice.
Osim toga, ukoliko muž uzme ženu kao suprugu i tada je optuži da nije djevica, njeno svjedočenje se neće uzimati u obzir. Njeni rodutelji su morali iznijeti dokaze o njenoj nevinosti. No, ukoliko roditelji ne bi mogli dokazati nevinost svoje kćerke, ona bi bila kamenovana do smrti na kučnom pragu svoga oca. Ukoliko rodtelji uspiju da dokažu njenu nevinost, muž bi imao dužnost da kao kaznu plati stotinu srebrenjaka i ne bi se mogao do smrti razvesti od svoje žene:
„Ako netko uzme ženu i s njom živi, ali mu onda omrzne, I optuži je zbog ružnih stvari i prospe loš glas o njoj, kad govori: Kad uzeh tu ženu i njoj se približih, ne nađoh u nje djevojaštva, Tada otac i mati mlade žene neka uzmu znake djevojaštva mlade žene i donesu ih pred starješine grada na vrata! Otac mlade žene neka rekne starješinama: Svoju kćer dadoh ovomu čovjeku za ženu, jer on zamrzi nju, Sad je optužuje zbog ružnih stvari, kad tvrdi: Ne nađoh u tvoje kćeri djevojaštva. Ali evo znaka djevojaštva kćeri moje! Onda neka razastru plahtu pred starješinama gradskim! Tada starješine toga grada neka uzmu muža i kazne ga! Osim toga neka ga oglobe globom od sto srebrnih šekela i neka ih dadnu ocu mlade žene, jer je iznio loš glas na djevojku Izraelku. Mora je zadržati kao ženu i ne smije pustiti je dok je živ. Ali ako bude istinita optužba: Nije se našao znak djevojaštva kod mlade žene, Tada neka se izvede mlada žena pred vrata kuće njezina oca, i ljudi njezina grada zavičajnoga neka je na smrt kamenuju, jer je počinila sramotu u Izraelu: blud je tjerala u kući oca svojega. Tako istrijebi zlo iz svoje sredine!
(Ponovljeni Zakon 22:13-21)

8. PRELJUBA
Preljuba se smatra grijehom u svim religijama. Biblija predviđa smrtnu kaznu i za preljubnika i za preljubnicu (Levitski Zakonik 20:10). Islam također, na jednak način, kažnjava i preljubnika i preljubnicu (Kur’an, 24:2). Međutim, Kur’anska definicija preljube je značajno drugačija od Biblijske definicije. Preljuba je, prema Kur’anu, upletenost oženjenog muškarca i oženjene žene u vanbračnoj aferi. S druge strane, Biblija isključivo tretira vanbračnu aferu udate žene kao preljubu (Levitski Zakonik 20:10, Ponovljeni Zakon 22:22, Mudre Izreke 6:20-7:27).
„Ako se tko uhvati, gdje opći sa ženom udatom, neka umru oboje, čovjek koji je općio sa ženom i žena! Tako iskorijeni zlo u Izraelu!“
(Ponovljeni Zakon 22:22)
„Ako netko sagriješi sa ženom udanom, sa ženom bližnjega svojega, imaju se smrću kazniti preljubočinac i preljubočinica.“
(Levitski Zakonik 20:10)
Prema Biblijskoj definiciji, ako oženjeni čovjek spava sa neudatom ženom, to se uopšte ne smatra prestupom. Oženjeni čovjek koji je u vanbračnoj aferi sa neudatom ženom nije preljubnik a neudata žena koja je u aferi s njim nije preljubnica. Zločin preljube je počinjen samo kada muškarac, oženjen ili neoženjen, spava sa udatom ženom. U tom slučaju se muškarac smatra preljubnikom, čak i ako nije oženjen, a žena se smatra preljubnicom. Ukratko, preljuba je bilo koji nedizvoljeni seksualni odnos u kojeg je umiješana udata žena. Vanbračna afera oženjenog muškarca nije prema Bibliji a priori prestup. Zašto postoji takav dvostruki moralni standard? Prema Enciklopediji Judaica, žena je smatrana vlasništvom muža i preljuba se smatrala povredom eksluzivnog prava muža na nju; žena kao vlasništvo muža nije imala takvo pravo u odnosu na njega. (15) To znači da, ako muškarac ima odnos sa udatom ženom, on bi u tom slučaju povrijedio vlasništvo drugog muškarca i stoga je morao biti kažnjen.
Do današnjeg dana u Izraelu, ako je oženjen muškarac u vanbračnoj aferi sa neudatom ženom, njegova djeca od te žene će se smatrati legitimnom. No, ako udata žena ima vanbračnu aferu sa drugim muškarcem, bio on oženjen ili ne, njena djeca sa tim muškarcem neće biti legitimna već će se smatrati kopiladima i zabranjeno im je stupati u brak sa bilo kojim Jevrejom ili Jevrejkom osim sa obraćenicima ili drugim kopiladima. Ovo vrijedi i za potomke takve djece do desete generacije kada se smatra da efeketa preljube iščezava. (16)
Kur’an, s druge strane, ženu nikada ne smatra vlasništvom njenog muža. Kur’an elokventno objašnjava odnos između supružnika:
„I jedan od dokaza njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju“
(Kur’an, 30:21)
Ovo je Kur’anski koncept braka: ljubav, samilost i smirenost, a ne vlasništvo ili dupli standardi.
9. ZAVJETI
Prema Bibliji, muškarac mora ispuniti svaki zavjet koji dadne Bogu. On ne smije prekršiti svoju riječ. S druge strane, zavjet žene nije nužno zavisio samo o njoj. Morao je biti potvrđen od njenog oca, ukoliko je živjela u njegovoj kući, odnosno od muža, ako je bila udata. Ako otac/muž ne odobri kćerkin/ženin zavjet sve obaveze koje ona napravi smatrale su se ništavnim i pobijajućim.
„Ali ako otac njezin, čim za to čuje, to joj zabrani, onda svi zavjeti njezini i uzdržanja, na koja se je obvezala, ne vrijede… Ako li muž njezin, čim čuje za to, proglasi to nevaljanim, onda joj ne vrijedi ništa od onoga, što je obećala, bio to zavjet ili obveza za kakvo uzdržanje, jer je to muž njezin proglasio nevaljanim..“
(Brojevi 30:6,13)
Zbog čega ženina riječ ne ovisi o njoj samoj? Odgovor je jednostavan: zato što je ona vlasništvo svoga oca, prije braka, odnosno njenog muža poslije sklapanja braka. Očeva kontrola nad njegovom kćerkom bila je apsolutna i proširivala se do te tačke da je mogao, ako je htio, i da je proda! U pisanjima rabina nalazimo:
„Muškarac može prodati svoju kćerku ali žena ne može prodati svoju kćerku; muškarac može založiti svoju kćer ali žena ne može založiti svoju kćer“. (17) Rabinska litaratura također ukazuje na to da je brak transfer vlasti sa oca na muža: „zaruka – činjenje žene vrijednim posjedom—nepovredivim vlasništvom muža…“ Očigledno, ako je žena bila smatrana vlasništvom nekoga drugog, ona nije mogla preuzimati nikakve obaveze ako joj to njen vlasnik ne odobri.
Bitno je napomenuti da je Biblijska intsrukcija, koja se odnosi na ženine zavjete, imala negativne reperkusije na judeo-kršćansku ženu sve do početka prošlog stoljeća. Udata žena na Zapadu nije imala legalan status. Nijedan njen postupak nije imao pravnu vrijednost. Njen muž mogao je poricati svaki ugovor, pogodbu ili dogovor koji bi ona načinila. Žene na Zapadu (najveći nasljednici juedo-kršćanskog naslijeđa) nisu bile u stanju da načine bilo koji ugovor zbog toga što se smatralo da njih posjeduje neko drugi. Zapadne žene su patile skoro dvije hiljade godina zbog Biblijskog stava prema ženi koji je stavlja u potpuno podređen polođaj u odnosu na oca i muža. (18)
U Islamu, zavjet svakog Muslimana, neovisno da li je riječ o muškarcu ili ženi, ovisi o njemu/njoj. Niko ne posjeduje moć da ospori nečiji zavjet. Neispunjavanje važnog zavjeta, od strane muškarca ili žene, mora biti okajano kao što se kaže u Kur’anu:
„Allah vas neće kazniti ako se zakunete nenamjerno, ali će vas kazniti ako se zakunete namjerno. Otkup za prekršenu zakletvu je: da deset siromaha običnom hranom kojom hranite čeljad svoju nahranite, ili da ih odjenete, ili da roba ropstva oslobodite. A onaj ko ne bude mogao - neka tri dana posti. Tako se za zakletve vaše otkupljujete kada se zakunete; a o zakletvama svojim brinite se!“
(Kur’an, 5:89)
Ashabi Poslanika Muhammeda, i muškarci i žene, znali su lično njemu izražavati svoje zavjete odanosti. I žene su kao i muškarci mogle doći k njemu i dati mu svoje zavjete:

10. VLASNIŠTVO SUPRUGE
Tri religije dijele jedinstveno vjerovanje o važnosti braka i porodičnog života. Također se slažu i o liderstvu muža u porodici. Ipak, uočljiva razlika između tri religije sastoji se u određivanju limita tog liderstva. Judeo-kršćanska tradicija, za razliku od Islama, proširuje obim tog liderstva i na vlasništvo muža nad njegovom suprugom.
Jevrejska tradicija tretira ulogu muža prema njegovoj ženi na koncepciji prema kojoj on nju posjeduje kao svoju vlastitu robinju. (19) Upravo ova koncepcija bila je temelj koji se krio iza duplih standarda u zakonima o preljubi i mogučnosti muža da poništi ženine zavjete. Ova koncepcija je također odgovorna i za oduzimanje ženi prava da kontroliše svoje vlasništvo ili svoju zaradu. Čim se jevrejska žena uda, ona istovremeno gubi svaku kontrolu nad svojom imovinom i svojom zaradom u korist svoga muža. Jevrejski rabini pravdaju pravo muža da ima kontrolu nad ženinom imovinom paralelno sa uvjerenjem da je žena vlasništvo svog muža: „Ako je neko došao u vlasništvo nad ženom zar ne treba da uslijedi i to da u njegovo vlasništvo dođe i njena imovina?“ i „ Ako je dobio ženu zar ne bi trebao da dobije i njenu imovinu?“ (20) Stoga je brak dovodio do toga da bogate žene ostanu bez ičega. Talmud opisuje finansijski položaj žene na slijedeći način:
„Kako žena može imati bilo šta kada sve njeno pripada njenom mužu? Ono što je njegovo njegovo je, a ono što je njeno opet je njegovo…Njena zarada i ono što ona nađe na ulici je također njegovo. Kućni predmeti, pa čak i mrvice od hljeba na stolu, njegove su. Ako ona pozove gosta u svoju kuću i na hrani ga, ona u tom slučaju krade od svog muža…“
(San.71a, Git.62a)
Suština svega jeste da je posjed jevrejske žene imao za svrhu da privuče prosioce. Jevrejska porodica dodijelila bi svojoj kćerci dio očevog posjeda koji bi se koristio kao miraz u slučaju braka. I upravo je ovaj miraz činio jevrejsku kćerku nepoželjnim teretom njenom ocu. Otac je morao godinama odgajati svoju kćerku i potom joj pripremiti veliki miraz za brak. Stoga je jevrejska djevojka bila obaveza a ne korist. (21) Upravo ova obaveza objašnjava zašto se rođenje djevojčice u starom jevrejskom društvu nije slavilo sa radošću (vidi poglavlje: „Sramne kćerke“). Miraz je bio vjenčani dar mladoženji pod uvjetom privremenog posjeda. Muž je imao ulogu praktičnog vlasnika nad mirazom ali ga nije mogao prodati. Nevjesta bi gubila svaku kontrolu nad mirazom poslije samog čina vjenčanja. Štaviše, od nje se očekivalo da poslije vjenčanja radi i sva njena zarada bi išla njenom mužu kao protuusluga ua izdržavanje koje je bilo njegova obaveza. Ona je mogla vratiti svoje imanje samo u dva slučaja: razvoda ili smrti muža. Ako bi ona umrla prva, njeno imanje bi naslijedio muž. U slučaju muž umre prvi ona bi povratila svoje predbračno imanje ali ne bi imala pravo sudjelovati u raspodjeli imevoine svog muža. Također se uobičavalo da mladoženja obezbijedi poklon kao vjenčani dar svojoj nevjesti, ali i u ovom slučaju on je bio taj koji je imao praktičnu vlast nad tim poklonom sve dok njihov brak traje. (22)
Do skora je i Kršćanstvo slijedilo istovjetnu jevrejski tradiciju. I vjerski i svjetovni autoriteti u kršćanskom Rimskom Carstvu (poslije Konstantina) zahtijevali su odgovarajući sporazum kao uslov za priznavanje braka. Porodice su osiguravale svojim kćerkama veliki miraz i kao rezultat, muškarci su nastojali ranije se ženiti dok su porodice odlagale brakove svojih kćerka. (23) Prema Kanonskom pravu,. Žena je imala pravo na povrat svog miraza u slučaju da je brak poništen osim ako je ona počinila preljubu. U tom slučaju, ona bi se morala odreći svog miraza koji bi ostajao u rukama muža. (24) Pod utjecajem Kanonskog i civilnog prava udate žene u kršćanskoj Evropi i Americi su gubile pravo nad svojim imanjem sve do kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća. Na primjer, pravo žena u engleskom pravu je kompilirano i objavljeno 1632.godine. Ova „prava“ su uključivala: „Ono što muž ima, njegovo je. Ono što žena ima, muževo je.“ (25) Žena nije gubila samo imanje u braku već je gubila i svoj individualitet. Ni jedan njen postupak nije imao pravni legitimitet. Njen muž je mogao osporiti svaku njenu prodaju ili dar na temelju toga što ona nije imala pravni legitimitet. Za osobu koja bi s njom sklopila bilo kakav ugovor držalo se da je kriminalac zbog učestvovanja u prevari. Štaviše, ona nije mogla tužiti niti biti tužena u svoje ime, niti je mogla tužiti svog muža. (26) Udata žena se praktično držala kao dijete u očima zakona. Žena je jednostavno pripadala mužu i zbog toga je gubila svoje imanje, svoj pravni subjektivitet i svoje porodično ime. (27)
Islam je još u sedmom stoljeći osigurao ženi nezavisnost ličnosti koju joj je juedo-kršćanski Zapad uskraćivao sve donedavno. U Islamu, nevjesta i njena porodica nemaju nikakvu obavezu ni pod kakvim okolnostima osigurati dar mladoženji. Djevojka u muslimaskoj porodici nije teret ili obaveza. Žena je u Islamu ponosna i u tom smislu da joj nije potrebno da osigura poklone kako bi privukla mogućeg supruga. Mladoženja je taj koji njoj mora osigurati poklon. Poklon se smatra nevjestinim vlasništvom i ni muž ni njena vlastita porodica nisu imali nikakvog udjela nad njegovim kontrolisanjem. U nekim današnjim muslimanskim društvima, vjenčani poklon od sto hiljada dolara u dijamantima nije neuobičajen. (28) Nevjesta zadržava svoj vjenčani dar čak i slučaju kasnijeg razvoda. Muž nema nikakvog udjela u ženinom vlasništvu izuzev onoga što mu ona dodijeli svojom slobodnom voljom. (29) Kur’an je jasno definirao ovu poziciju:
„I draga srca ženama vjenčane darove njihove podajte; a ako vam one od svoje volje od toga šta poklone, to s prijatnošću i ugodnošću uživajte.“
(Kur’an, 4:4)
Ženino imanje kao i njena zarada su pod njenom punom kontrolom, dok je njeno izdržavanje, kao i izdržavanje djuce puna obaveza muža. (30) Bez obzira na to koliko je žena bogata, ona nije obavezna da učestvuje kao ravnopravni hranilac porodice osim ako to ona sama i svojom voljom ne odluči. Supružnici nasleđuju jedno od drugoga. Štaviše, udata žena u Islamu vraća svoju nezavisnu pravnu osobnost i svoje porodično ime. (31) Jedne prilike je Američki sud komentirao prava Muslimanke riječima: „Muslimanska djevojka se može udati deset puta, ali njena individualnost ne ovisi od njenih različitih muževa. Ona je solarna planeta sa svojim imenom i sa svojom vlastitom pravnom osobnošću.“ (32)

11. RAZVOD
Tri religije imaju upečaitljive razlike u svom stavu prema razvodu. Kršćanstvo se u potpunosti zgražava razvoda. Novi zavjet nedvosmisleno zastupa neuništivost braka. Isusu se pripisuje da je rekao:
„A ja vam kažem: Svaki, koji pusti ženu svoju - osim zbog preljube - ,navodi je, da čini preljubu; i tko puštenicu uzme za ženu, čini preljubu.“
(Matej 5:32)
Ovakav, beskompromisan ideal je, bez ikakve sumnje, nerealan. On pretpostavlja takav stepen moralne perfekcije kojeg ljudsko društvo nikada nije dostiglo. Kada par shvati da se njihov brak ne može spasiti, zabrana razvoda neće im učiniti nikakvo dobro. Forsiranje zajedničkog bračnog života supružnika suprotno njihovoj volji nije ni efektivno ni razumno. Stoga nije ni čudo da je čitav kršćanski svijet obavezan da sankcionira razvod.
Judaizam, s druhe strane, dozvoljava razvod i bez ikakvog posebnog razloga. Stari Zavjet dopušta mužu da se razvede od svoje žene čak i samo zbog toga što mu se ona ne sviđa:
„Kad tko uzme ženu i oženi se njom, i ona mu se potom više ne dopada, jer na njoj nade nešto ružno, neka joj napiše pismo rastavno, dadne joj ga u ruke i otpusti je iz svoje kuće! Kad ona otide iz kuće njegove i uda se za drugoga, Pa ako i ovaj drugi muž omrzne na nju, napiše joj pismo rastavno, dadne joj ga u ruke i otpusti je iz svoje kuće, ili ako umre ovaj drugi muž, koji se oženi njom, Tada prvi njezin muž, koji ju je bio otpustio, ne smije se opet oženiti njom, pošto je postala nečista, jer to je gnusoba pred Gospodom, i ti ne smiješ opteretiti krivnjom zemlju, koju ti Gospod, Bog tvoj, daje u baštinu.“
(Ponovljeni Zakon 24:1-4)
Ovi stihovi su izazvali značajnu raspravu među jevrejskim školarima zbog njihovog razilaženja u pogledu interpretacija riječi „dopadanje“ i „ružno“ koje se spominju u ovim stihovima. Talmud bilježi njihove različite stavove:
„Škola Shammai je držala da se čovjek ne treba razvoditi od žene osim ako je ona kriva za neki seksualni prestup dok škola Hillel kaže da se on može razvesti od nje čak i ako mu je spremila neukusan obrok. Rabin Akiba kaže da se on može razvesti čak i ako jednostavno nađe da je neka druga žena ljepša od nje.“
(Gittin 90a-b)
Novi Zavjet slijedi mišljenje škole Shammai dok Jevrejski zakon slijedi mišljenje škole Hillel i rabina Akibe. (33) Budući da je stav škole Hillel preovladao, postalo je neprekidnom tradicijom da Jevrejski zakon daje mužu pravo da se razvede od svoje žene i bez bilo kakvog razloga. Stari Zavjet ne samo da mužu daje pravo da se razvede od svoje „nedopadljive“ žene, već razvod od „loše žene“ smatra obavezom:
„Velik je jad, sramota i ruglo kad žena uzdržava muža svog. Srce poniženo, lice pomračeno i rana u srcu - to je žena opaka. Ruke lomne i klecava koljena, takva je žena koja ne usrećuje muža svoga. Od žene je grijeh počeo i zbog nje svi umiremo. Ne daj vodi pukotine niti zloj ženi slobode jezika. Ako ne čini kao što joj pokažeš, otpusti je od sebe.“ (Knjiga Sirahova 25:22-26)
Talmud je zabilježio nekoliko specifičnih supruga koje obavezuju njihove muževe da se razvedu od njih: „Ako jede naulici, ako lakomo pije na ulici, ako doji na ulici, u svakom ovom slučaju rabin Mair kaže da ona mora napustiti svoga muža“ (Git 89a). Talmud također obavezuje razvod od neplodne žene (koja ne rodi dijete u periodu od deset godina): „Naši rabini poučavaju: ako čovjek uzme ženu i živi s njom deset godina aona ne rodi dijete, on će se razvesti od nje.“ (Yeb. 64a)
Žene, s druge strane, ne mogu zatražiti razvod prema Jevrejskom zakonu. Jevrejska žena, međutim, može isticati svoje pravo na razvod prije nego Jevrejski sud ustanovi da postoji čvrst razlog za to. No, postoji svega nekoliko razloga na temelju kojih žena može tražiti razvod braka. Ovi razlozi uključuju: muža sa fizičkim nedostacima ili bolešću kože, muža koji ne ispunjava svoje obaveze itd. Sud može podržati ženin zahtjev za razvod braka ali ne može razriješiti brak. Samo muž može razriješiti brak tako što će ženi dati rastavnicu. Sud ga može kazniti, zatvoriti ili ekskomunicirati kako bi ga prisilio da ženi dadne obaveznu rastavnicu braka. Međutim, ukoliko je muž uporan, on može odbiti da ženi dadne rastavnicu i na taj način je vezati za sebe neograničeno vrijeme. No, još gore od toga jeste da je on može otpustiti bez da joj dadne rastavnicu i na taj način je ostaviti i neudatu i nerazvedenu. On može oženiti drugu ženu ili čak živjeti sa slobodnom ženom u vanbračnoj zajednici i sa njom imati djecu (takva djeca se smatraju legitimnom prema Jevrejskom zakonu). Otpuštena žena, s druge strane, ne može se udati ni za jednog drugog čovjeka budući da je još uvijek zvanično vjenčana te ne može živjeti sa drugim čovjekom budući da će se u tom slučaju smatrati preljubnicom i njena djeca iz takvog odnosa će se smatrati nelegalnom u deset generacija. Žena u takvom položaju naziva se agunah (okovana žena). (34) U SAD-u danas postoji otprilike negdje između 1000 i 1500 jevrejskih žena koje su agunah (plural od aguna), dok ih je u Izraelu blizu 16 000. Muževi mogu iznuditi na hiljade dolara od tih žena u zamjenu za jevrejski razvod braka. (35)
Islam zauzima središnji stav između Judaizma i Kršćanstva kada se radi o razvodu braka. Brak je u Islamu sveta veza koja se ne smije slomiti osim u opravdanim slučajevima. Supružnicima se nalaže da ulože sve moguće napore kada njihov brak dođe u krizu. Razvod se ne izbjegava u slučaju kada ne postoji drugi izlaz. U suštini, Islam priznaje razdov ali i odvraća od njega kad god je to moguće. Prvo ćemo se fokusirati na stranu u kojoj Islam priznaje razvod. Islam priznaje pravo oba partnera da okončaju svoju bračnu zajednicu. Islam daje pravo mužu na Talaq (razvod). Štaviše, Islam, za razliku od Judaizma, daje pravo ženi da razriješi brak kroz ono što se zove Khula’. (36) Ukoliko muž razriješi brak tako što će se razvesti od žene, on ne može imati pravo da vrati bilo koji od bračnih darova koje joj je poklonio. Kur’an eksplicitno zabranjuje mužu da u slučaju razvoda braka vrati bračne darove bez obzira kako skupi i vrijedni ti darovi mogu biti:
„Ako hoćete da jednu ženu pustite, a drugom se oženite, i jednoj od njih ste dali mnogo blaga, ne oduzimajte ništa od toga. Zar da joj to nasilno oduzmete, čineći očigledan grijeh?“
(Kur’an, 4:20)
Ukoliko žena odluči da okonča brak, ona može vratiti bračni poklon mužu. Vraćanje bračnog poklona u ovom slučaju je fer kompenzacija za muža koji nastoji zadržati ženi koja želi da se razvede od njega. Kur’an naređuje Muslimanu da ne vraća nijedan poklon koji je dao ženi osim u slučaju da žena odluči da razriješi brak:
„A vama nije dopušteno da uzimate bilo šta od onoga što ste im darovali, osim ako se njih dvoje plaše da Allahove propise neće izvršavati. A ako se bojite da njih dvoje Allahove propise neće izvršavati, onda im nije grehota da se ona otkupi.“
(Kur’an, 2:229)
Također, žena je došla Poslaniku Muhammedu tražeći rastavu braka, i rekla je Poslaniku kako nije imala nikakvih zamjerki karakter i ponašanje svoga muža. Njen jedini problem je bio taj da ga ona iskreno nije voljela sve do te tačke da više nije mogla živjeti s njim. Poslanik ju je pitao: Hoćeš li mu vratiti njegov vrt (vjenčani poklon koji joj je on dao). Ona je rekla: „Da“. Poslanik je onda naložio tom čovjeku da povrati svoj vrt i da joj dadne rastavu braka (Bukhari).
U nekim slučajevima, Muslimanka može biti voljna da očuva brak ali je prisiljena tražiti razvod iz nekih opravdanih razloga kao što su: okrutnost njenog muža, odbacivanje bez razloga, činjenice da njen muž ne ispunjava svoje obaveze itd. U ovim slučajevima Muslimanski sud razrješava takav brak. (37)
Ukratko, Islam je ponudio Muslimanki neka nenadmašna prava: ona može razriješiti brak kroz institut Khula’ i može kroz tužbu tražiti razvod braka. Muslimaka nikada ne može biti ostavljena bez prav na razvod od svog muža. Upravo su ova prava podsticala Jevrejke koje su živjele u ranim islamskim drštvima u sedmom stoljeću da traže obavezne otpusnice od svojih jevrejskih muževa na Muslimanskim sudovima. Rabini su takve otpusnice smatrali nevažećim. No, kako bi okončali takvu praksu, rabini su dali nova prava i privillegije Jevrejkama u nastojanju da oslabe utjecaj Muslimanskih sudova. Jevrejke koje su živjele u kršćanskim zemljama nisu uživale slične privilegije budući budući da rimsko pravo o razvodu koje se tamo prakticiralo nije bilo ništa atraktivnije od jevrejskog. (38)

Sad ćemo se fokusirati na to kako Islam odvraća od razvoda. Poslanik Islam je rekao vjernicima:
„Od svih dozvoljenih stvari, Allahu je najmrži razvod braka“
(Abu Dawood).
Musliman se ne smije razvesti od žene samo zbog toga što mu se ona ne sviđa. Kur’an naređuje Muslimanima da budu dobri prema svojim ženama čak i u slučajevima upitnih emocija i kada im se one ne sviđaju:
„S njima lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.“
(Kur’an, 4:19)
Poslanik Muhammed je dao slično uputstvo:
„Vjernik ne smije mrziti vjernicu. Ako mu se ne sviđaju neke njene osobine, biće zadovoljan sa drugim“
(Muslim).
Poslanik je također naglasio da su najbolji Muslimani oni koji su najbolji prema svojim ženama:
„Vjernici koji imaju najbolju vjeru su oni koji imaju najbolji karakter a najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama“
(Tirmidthi).
Međutim, Islam je praktična vjera i priznaje da postoje situacije u kojima brak dolazi na granicu propasti. U takvim slučajevima, preporučivanje ljubaznosti ili strpljenja nije više moguće rješenje. Dakle, šta uraditi kako bi se brak sašuvao u takvim slučajevima? Kur’an nudi praktične savjete za supružnika (muža ili ženu) čiji partner (žena ili muž) je griješnik. Za muža čija je žena nepravedna u braku Kur’an daje četiri savjeta:
„A one za koje se plašite nepokornosti njihove, pa posavjetujte ih,(1) i ostavite ih u posteljama(2), i udarite ih.Pa ako vas poslušaju, tad ne tražite protiv njih puta.(4) Uistinu! Allah je Uzvišeni, Veliki. A ako se plašite razdora između njih dvoje, tad pošaljite suca iz porodice njegove i suca iz porodice njene. Ako žele popravljanje, srediće Allah između njih dvoje.“
(Kur’an, 4:34-35)
Prva tri savjeta se prvo moraju pokušati. Ukoliko oni ne uspiju, onda se treba potražiti pomoć od porodice. Treba napomenuti, u skladu sa ovim ajetima, da udaranje neposlušne žene je privremena mjera koja nastupa nakon tri neuspjela pokušaja da se takva žena spriječi od pogrešnog činjenja. Ako to uspije, mužu nije dozvoljeno ni u kom slučaju da nastavi sa takvim mjerama koje se spominju u ovim ajetima. No, ako to ne uspije, mužu opet nije dozvoljeno da koristi te mjere i dalje, i mora se razmotriti posljednji stav za razrješenje takve porodične situacije.
Poslanik Muhammed je naložio muslimanskim muževima da ne smiju primjenjivati ove mjere osim u ekstremnim slučajevima kao što je otvorena raskalašenost žene. Čak i u takvim slučajevima udarac mora biti blag i ukoliko žena prestane činiti to što je činila, muž je ne smije više iritirati:
„U slučaju da su one krive za otvorenu raskalašenost ostavite ih same u krevetu i dadnite im blagu kaznu. Ako vas poslušaju ne uznemirujte ih dalje“
(Tirmizi).
Dalje, Poslanik Islama je osudio svako nepravedno udaranje. Neke Muslimanke su mu se žalile kako ih njihovi muževi tuku. Čuvši to, Poslanik Muhammed je kategorički izjavio:
„Oni koji to čine (tuku žene) nisu najbolji među vama“
(Abu Dawood)).
Mora se zapamtiti da je Poslanik također rekao i ovo:
„Najbolji od vas je onaj koji je najbolji svojoj porodici, a ja sam među vama najbolji prema svojoj porodici“ (Tirmizi).
Poslanik je savjetovao jednu Muslimanku čije je ime bilo Fatimah bint Qais da se ne uda za čovjeka koji je bio poznat po tome što je tukao žene:
„Otišla sam Poslaniku i rekla: Abul Jahm i Mu’awiah su mi ponudili brak. A Poslanik (u vidu savjeta) je rekao: Što se tiče Mu’awiah, one je veoma siromašan ali Abul Jahm je poznat po tome što tuče žene“
(Muslim).
Treba zabilježiti da Talmud udaranje žene sankcioniše kao kažnjavanje u svrhu discipline. (39) Muž nije ograničen samo na ekstremne slučajeve kao što je otvorena raskalašenost. Njemu je dozvoljeno da udari ženu čak i u slučaju da ona odbije raditi kućne poslove. Štaviše, on nije ograničen ni na blagu kaznu. Dozvoljeno mu je da slomije njenu tvrdoglavost tako što će je išibati ili izgladniti. (40)
Ženi čiji je nepravedni suprug uzrok toga da je brak na pragu propasti, Kur’an daje slijedeći savjet:
„Ako se naka žena plaši da će joj muž početi joguniti ili da će je zanemariti, onda se oni neće ogriješiti ako se nagode, - a nagodba je najbolji način“
(Kur’an, 4:128)
U ovom slučaju, ženi se savjetuje da se nagodi sa svojim mužem (sa ili bez pomoći porodice). Primjetno je da Kur’an ne savjetuje ženi da se prihvati dvije mjere: apstinencije od seksa i udaranja. Razlog za takvu razliku može biti u tome da se žena zaštiti od nasilne fizičke reakcije njenog već nepravednog muža. Takva nasilna fizička reakcija činit će i ženi i braku više štete nego dobra. Neki muslimaski školari su mišljenja da sud primjeni ove mjere prema mužu u ženino ime. To znači da će sud prvo upozoriti takvog muža, zatim mu zabraniti pristup ženskoj postelji, i konačno, primijeniti prema njemu simboličan udarac. (41)
Da sumiramo, islam nudi muslimanskom bračnom paru mnogo praktičniji savjet kako da sačuvaju svoj brak u slučaju problema i tenzija. Ukoliko jedan od partnera ugrožava bračni odnos, drugom partneru Kur’an savjetuje da učini sve što je moguće i efektivno kako bi se sačuvala ta sveta veza. Ukoliko ništa od toga ne uspije, Islam dozvoljava partnerima da se mirno i prijateljski rastanu.
[/U]

12. MAJKE
Stari Zavjet na nekoliko mjesta zapovijeda prijatan i obazriv odnos prema roditeljima i proklinje one koji se prema njima odnose bez poštovanja. Na primjer:
„Svaki, koji proklinje oca ili mater, ima se smrću kazniti, jer je oca i mater proklinjao, neka njegova krv bude na njemu.“
(Levitski Zakonik 20:9)
„Mudar je sin radost ocu; čovjek lud prezire mater svoju.“(Mudre Izreke 15:20)
Iako se odavanje počasti samo ocu spominje na nekim mjestima, npr:
„Mudar sin sluša naputak očev..“
(Mudre Izreke 13:1)
dotle se sama majka nikada ne spominje. Štaviše, ne postoji posebno naglašavanje postupanja ljubazno prema majki kao znak zahvalnosti za njene velike muke prilikom porađanja i dojenja. Osim toga, majke uopšte ne naslijeđuju od svoje djece, dok očevi naslijeđuju. (42)
Teško je o Novom Zavjetu govoriti kao o skripti koja poziva na odavanje počasti majki. Suprotno tome, može se steći dojam da Novi Zavjet smatra ljubazan odnos prema majci kao zapreku na putu prema Bogu. Prema Novom Zavjetu niko ne može postati dobar Kršćanin niti dostojan Kristov učenik ako ne mrzi svoju majku. Pripisuje se Isus da je rekao:
„Ako tko dođe k meni, a ne mrzi na oca i na majku i na ženu i na dijete i na brata i na sestru, da, i na samoga sebe, ne može biti moj učenik.“
(Luka14:26)
Dalje, Novi zavjet predstavlja Isusa kao indiferentnog, ili čak bez poštovanja prema svojoj majci. Na primjer, kad je ona došla po njega dok je on propovijedao masi, on nije našao za shodno da ode do nje:
„Tada dođoše majka njegova i braća njegova. Ostadoše stojeći vani i dadoše ga pozvati. Mnoštvo ljudi sjedilo je oko njega. Tada mu javiše: “Majka tvoja i braća tvoja stoje vani i pitaju za te.” On im reče: “Tko je majka moja, i tko su braća moja?” Tada pogleda na one, koji su sjedili oko njega, i reče: “Evo majka moja i braća moja! Jer tko čini volju Božju, taj mi je brat, sestra i majka.”
(Marko 13:31-35)
Neko može tvrditi da je Isus nastojao podučiti svoju publiku važnoj lekciji da vjerska veza nije manje važđna od porodične veze. Međutim, mogao je podučiti svoje slušaoce istoj toj lekciji i bez pokazivanja takve potpune indiferencije prema svojoj majci. Isti nepoštivajući stav oslikan je i u situaciji kad je odbio podržati izjavu jednog člana njegove publike koji je blagoslovio ulogu njegove majke u njegovom rođenju i brizi za njega:
„Dok je tako govorio, povika mu jedra žena iz naroda: “Blagoslovljena utroba, Koja te je nosila, i prsa, koja su te dojila!” A on reče: “Jest, Blagoslovljeni oni, koji slušaju riječ Božju i drže je!”
(Luka 11:27-28)
Ako je majka statusa jedne djevice Marije tretirana sa ovakvim nepostivanjem, kakvo je oslikano u Novom Zavjetu, od sina statusa jednog Isusa Krista, kako bi onda jedna obična kršćanska majka trebala biti tretirana od svojih običnih krščanskih sinova?
U Islamu, čast, respekt i poštovanje koji se pripisuju majčinstvu su neuporedivi. Kur’an svrstava značaj dobrote prema roditeljima odmah iza obožavanja Svemogućeg Boga:
„Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: “Uh!” - i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: “Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!”
(Kur’an, 17:23-24)
Kur’an na nekoliko drugih mjesta stavlja poseban naglasak na veliku majčinu ulogu u rođenju i brizi o odgoju:
„Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi, i odbija ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni će se svi vratiti.“
(Kur’an, 31:14)
Veoma posebno mjesto majke u Islamu elokventno je opisao i Poslanik Muhammed:
„Čovjek je došao Poslaniku i pitao ga: ‘O, Allahov Poslaniče! Ko je najpreči za moje lijepo druženje i ponašanje prema njemu?’ Poslanik reče: ‘Tvoja majka.’ Čovjek tada reče: ‘Ko poslije nje?’ ‘Tvoja majka,’ odgovori on. ‘Ko poslije nje?’ ponovo upita čovjek. ‘Tvoja majka,’ ponovo odgovori Poslanik. Čovjek ponovo upita: ‘Ko poslije nje?’ Poslanik tada reče: ‘Tvoj otac’“
(Bukhari i Muslim).
Jedna od najvažijih uputa Islama koje do dan danas Muslimani nastoje u potpunosti poštivati jeste posebno pažljiv i obziran odnos prema majkama. Čast koju muslimanske majek uživaju od svojih sinova i kćeri je za primjera. Izuzetno topli odnosi između muslimanskih majki i njihove djece kao i duboko poštovanje koje Muslimani ukazju prema svojim majkama obično zadivljuju Zapadnjake. (43)

3. ŽENINO NASLJEDSTVO
Jedna od najznačajnijih razlika između Kur’ana i Biblije jeste njihov stav prema ženinom nasljedstvu. Biblijski stav suštinski je opisao rabin Epstein: „Kontinuirajuća i neprekinuta tradicija još od Biblijskih dana nedaje ženskim članovima domaćinstva, ženi i kćerkama, pravo na sukseciju porodičnog posjeda. I primitivnijim oblicima sukcesije, ženski članovi porodice smatrani su dijelom posjeda i u tom smislu po legalnoj osnovi su se naslijeđivali kao robovi.“ (44) Zašto su se ženski članovi porodice smatrali dijelom porodičnog posjeda? Rabin Epstein ima odgovor: „One su posjedovane –prije braka, od oca; poslije braka od muža“. (45)
Biblijska pravila o naslijeđivanju sadržana su u Brojevima 27:1-11. Žena nema udjela u naslijeđivanju imovine muža, dok je on njen prvi nasljednik, čak i prije njenih sinova. Kćerka može naslijediti samo u slučaju da nema muških nasljednika. Majka uopšte nije nasljednik dok otac jeste. Udovice i kćerke, u slučaju kada ostanu muška djeca, bile su na milosti muških nasljednika. Stoga su udovice i ženska siročad bili među najsiromašnijim članovima jevrejskog društva.
Kršćanstvo je taj trag slijedilo dugo vremena. I crkveno i civilno pravo ograničavali su kćerke da sa braćom dijele očevu zaostavštinu. Osim toga, supruge su u potpunosti bile isključene iz prava na naslijeđivanje. Ovakav zakon nejednakosti održao se sve do kraja XIX stoljeća. (46)
Među paganskim Arapima prije Islama, prava nasljedstva su ekskluzivno uživali samo muški srodnici. Kur’an je poništio ove nejednake običaje i dodijelio i ženskim srodniima prava u naslijeđivanju:
„Muškarcima pripada dio onoga što ostave roditelji i rođaci, i ženama dio onoga što ostave roditelji i rođaci, bilo toga malo ili mnogo, određeni dio.“
(Kur’an, 4:7)
Muslimanske majke, žene, kćerke i sestre dobile su pravo na naslijeđivanje trinaest stoljeća prije nego je Evropa uopšte saznala da takva prava postoje. Dioba nasljedstva je široka tema sa enormno mnogo detalja (Kur’an, 4:7,11,12:176). Osnovno pravilo jeste da je ženski dio polovina muškod dijela osim u slučaju kada majka naslijeđuje jednak dio kao i otac. Ovo generalno pravilo, ukoliko se odvoji od ostale regulative koja se tiče muškarca i žene, može izgledati nepošteno. No, kako bi se shvatila racionalnost ovog pravila, mora se uzeti u obzir i činjenica da finansijske obaveze muškarca u Islamu daleko više nadmašuju ženske (vidi poglavlje „Ženino vlasništvo“). Mladoženja svojoj nevjesti mora obezbijediti vjenčani poklon. I ovaj poklon postaje njenim vlastitim vlasništvom i ostaje kao takav čak i u slučaju razvoda. Nevjesta nije u obaevzi da mladoženji obezbijedi poklon. Dalje, Musliman je opterećen obaveom izdržavanja svoje žene i djece. S druge strane, žena nije obavezna da mu pomaže u ovoj dužnosti. Njeno imanje i njena primanja su isključivo njena osim kada ona dobrovoljno odluči da dio toga ponudi mužu. Osim toga, treba imati na umu da Islam žestoko zastupa porodični život. On snžno podstiče mlade ljude da stupaju u brak, odvraća od razvoda i ne podučava celibatu kao vrlini. Stoga je, u istinskim islamskim društvima, porodični život norma i generalni primjer.To zapravo znači, da su sve žene i muškarci u poznijim godinama u braku u islamskim društvima. U svjetlu ovih činjenica, ne smije se zanemariti to da Musliman ima daleko veće finansijeske terete od Muslimanke te su upravo zbog toga uspostavljena ovakva pravila naslijeđivanja kako bi se uspostavio balans društvenog života oslobođenog od svih spolnih ili rasnih tenzija. Nakon jednostavne komparacije finansijskih prava i obaveza Muslimanke, jedna britanska Muslimanka zaključila je da se Islam prema ženi ne odnosi samo pošteno već i darežljivo. (47)

14. POLOŽAJ UDOVICA
Zbog činjenice da im Stari Zavjet uskraćuje prava na naslijeđivanje, udovice su spadale u najranjiviju kategoriju u jevrejskom društvu. Muški srodnici koji bi nslijedili imovinu njenog umrlog muža, načelno su imali obavezu da vode skrb i o udovici iz te imovine. No, budući da ona nije imala načina da ih prisili da to ispunjavaju, redovno je živjela od milostinje drugih. Upravo zbog toga su udovice spadale među najnižu klasu u antičkom Izraelu i udovstvo se smtralo simbolom velikog poniženja (Izaija 54:4). No, takav položaj udovice u Biblijskoj tradiciji proteže se mnogo dalje iza njenog isključivanje iz zostavštine muža. Prema Postanku 38, udovica bez djece morala se udati za brata svog muža, pa čak i ako je on već bio oženjen, da bi joj on osigurao potomstvo i na taj način spriječio da umre ime njegovog brata.
„Tada reče Juda Onanu: “Živi sa ženom brata svojega, i čini dužnost djevera, da pribaviš potomke bratu svojemu!”
(Postanak 38:8)
Nije se tražio pristanak udovice na ovaj brak. Udovica je tretirana kao dio ostavštine svoga muža čija je osnovna funkcija bila da osigura njegovo potomstvo. Biblijski zakon to još uvijek praktikuje u današnjem Izraelu. (48) Udovice bez djece se u Izraelu zaviještaju bratu njenog muža. Ako je brat premlad da bi stupio u brak, ona ga mora čekati dok on ne odraste. Ako muževljev brat odbije da je oženi, ona je tek tada slobodna i može se udati za drugog čovjeka kojeg želi. Nije rijedak slučaj u Izraelu da se udovice ucjenjuju od strane braže njenog muža kako bi dobile slobodu.
Paganski Arapi prije Islama imali su sličnu praksu. Udovice su se smtrale dijelom zaostavštine muža i nasliježivali su ih njegovi muški nasljednici te je ona obična morala stupiti u brak sa najstarijim sinom njenog muža od druge žene. Kur’an prezirno napada i odbacuje ovaj ponižavajući običaj:
„I ne ženite se ženama kojima su se ženili očevi vaši, - a što je bilo, biće oprošteno; to bi, uistinu, bio razvrat, gnusoba i ružan put.“
(Kur’an, 4:22)
Udovice i raspuštenice su imale tako nizak položaj u Biblijskoj tradiciji da se visoki sveštenik nije mogao oženiti udovicom, raspuštenicom ili prostitukom:
„Za ženu mora sebi uzeti djevojku. Udovicom ili ženom rastavljenom ili oskvrnjenom ili bludnicom, svima tima ne smije se oženiti. Samo djevojku iz naroda svojega ima uzeti za ženu. Tako neće oskvrniti potomstva svojega među narodom svojim, jer ja Gospod, jesam, koji ga posvećujem.”
(Levitski Zakonik 21:13-15)
U Izraelu danas, potomci kaste Cohen (visoki sveštenici iz vremena Hrama) ne mogu oženiti raspuštenicu, udovicu ili prostitutku. (49) U jevrejskoj legislativi, žena koja ostane triput udovica i čija su sva tri muža umrla prirodnom smrću tretira se kao „fatalna“ i ne smije se više udavati. (50) Kur’an, s druge strane, ne poznaje ni kaste ni fatalne osobe. Udovice i raspuštenice slobodne su da se vjenčaju s kim god žele. Udovice i raspuštenice ne posjeduju žig u Kur’anu:
„Kada pustite žene, onda ih, prije nego što ispune njima propisano vrijeme za čekanje, ili na lijep način zadržite ili ih velikodušno otpremite. I ne zadržavajte ih da biste im učinili nasilje; a onaj ko tako postupi - ogriješio se prema sebi. Ne igrajte se Allahovim propisima“
(Kur’an, 2:231)
„Žene su dužne da čekaju četiri mjeseca i deset dana poslije smrti svojih muževa. I kada one ispune njima propisano vrijeme za čekanje, vi niste odgovorni za ono što one, po zakonu, sa sobom urade“
(Kur’an, 2:234)
„Oni među vama kojima se primiče smrt, a koji ostavljaju iza sebe žene - treba da im oporukom unaprijed za godinu dana odrede izdržavanje i da se one ne udaljuju iz kuće. A ako je same napuste, vi niste odgovorni za ono što one sa sobom, po zakonu, urade; - a Allah je silan i mudar.“
(Kur’an, 2:240)

15. POLIGAMIJA
Sad ćemo se usredsrijediti na izuzetno važno pitanje poligamije. Poligamije je drevna praksa u mnogim ljudskim društvima. Biblija nije osudila poligamiju. Naprotiv, Stari Zavjet i pisanja rabina vrčo šesto svjedoče u korit legaliziranja poligamije. Za kralja Solomona se kaže da je imao 700 žena i 300 konkubina (1.Kraljevima 11:3). Također, za kralja Davida se kaže da je imao mnogo žena i konkubina (2.Samjuelova 5:13). Stari Zavjet sadrži neka uputstva kako raspodijeliti zaostavštinu čovjeka među njegovim sinovima od različitih žena (Ponovljeni Zakon 22:7). Jedino ograničenje za poligamiji veže se za zabranu uzimanja za ženu sestre sadašnje žene (Levitski Zakonik 18:18). Talmud savjetuje maksimalno četiri žene. (51) Evropski Jevreji nastavili su prakticirati poligamiju sve do šesnaestog stoljeća. Orijentalni Jevreji prakticirali su poligamiju sve do dolaska u Izrael gdje je ona zabranjena civilnim pravom. Međutim, pod vjerskim pravom koje u određenim slučajevima nadvaladava civilno pravo, poligamija je dozvoljena. (52) Šta je sa Novim Zavjetom? Prema Ocu Eugenu Hillmanu i njegovoj poznatoj knjizi „Poligamy reconsidered“ čitamo: „Nigdje u Novom Zavjetu ne postoji eksplicitna naredba da brak treba biti monogaman ili eksplicitna zabrana poligamije.“ (53) Štaviše, Isus nije govorio protiv poligamije koja je bila prakticirana u jevrejskom društvu. Otac Hillamn ističe da je Crkva u Rimu zabranila poligamiju kako bi proširila grčko-rimsku kulturu (koja propisuje samo jednu legalnu ženu dok toleriše konkubinat i prostituciju). On citira sv.Augustina: „Uistinu, u naše vrijeme, a u skladu sa rimskim običajem, nije više dozvoljeno uzeti drugu ženu.“ (54) Afrička Crkva i afrički Kršćani često napominju svoju evropsku braću da je Crkvena zabrana poligamije kulturna tradicija a ne autentično kršćansko učenje. Kur’an, također, dozvoljava poligamiju, ali ne bez određenih ograničenja: „Ako se bojite da prema ženama sirotama nećete biti pravedni, onda se ženite sa onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po četiri. A ako strahujete da nećete pravedni biti, onda samo sa jednom“(Kur’an, 4:3) Kur’an, za razliku od Biblije, ograničava maksimum broja žena na četiri i to pod striktnim uvjetima tretiranja sviju njih jednako i pravedno. Međutim, ovo ne treba shvatati na način da Kur’an podstiče vjernike da prakticiraju poligamiju ili da se poligamija smatra idealom. Drugim riječima, Kur’an „toleriše“ ili „dozvoljava“ poligamiju i ne više od toga. No, zašto? Zašto je poligamija dopustiva? Odgovor je jednostavan: postoje mjesta i vremena u kojima se akumuliraju socijalni i moralni razlozi za poligamiju. Kao što navedeni Kur’anski ajeti indiciraju, pitanje poligamije u Islamu ne može se razumjeti izdvojeno od društvenih obaveza prema siročadima i udovicama. Islam kao univerzalna religija prilagodljiva svim mjestima i svim vremenima ne može ignorirati ove neodložive obaveze. U većini ljudskih društava, broj žena nadmašuje broj muškaraca. U SAD-u postoji najmanje osam miliona žena više od muškaraca. U zemljama kao što je Gvineja dolaze 122 žena na svakih 100 muškaraca. U Tanzaniji je 95,1 muškarac na 100 žena. (55) Šta društvo treba učiniti prema tako neujednačenom spolnom indeksu? Postoje različita rješenja, neko može predložiti celibat, dok bi drugi preferirali umorstvo ženske djece (koje se još uvijek dešava u nekim današnjim društvima!). Drugi mogu misliti kako je jedini izlaz u tome da društvo treba dopustiti sve oblike seksualnih nedopuštenosti: prostituciju, vanbračni seks, homoseksualizam itd. Za neka ostala društva, kao što je većina afričkih danas, najčasnije rješenje bilo bi kad bi se dozvolio poligamski brak kao kulturološki prihavaćenu i društveno cijenjenu instituciju. Činjenica koja je često pogrešno raumijevana na Zapadu jeste da žene u drugim društvima ne gledaju na nužno na poligamiju kao na znak ženske degradacije. Tako na primjer, mnoge afričke mlade, bilo da je riječ o Muslimankama, Kršćankama ili ostalim, radije bi se udale za oženjenog čovjeka koji se već dokazao kao odgovoran muž. Mnoge afričke žene nagovaraju muževe da uzmu drugu ženu kako se ne bi osjećale usamljenim. (56) Uzorak od preko 600 žena starosti od 15 do 59 godina, u anketi koja je provedena u drugom najvećem gradu u Nigeriji, pokazuje da bi 60% ovih žena bilo zadovoljno kada bi njihov muž uzeo i drugu ženu. Samo 23% ispitanica je iskazalo bijes u pogledu ideje da muža dijele sa drugom ženom. 76% žena ispitanih u anketi u Keniji gledaju pozitivno na poligamiju. U anketi provedenoj u ruralnom dijelu Kenije , 25 od 27 žena smatra poligamiju boljom od monogamije. Ove žene smatraju da poligamija može biti sretno i plodonsno iskustvo ukoliko ko-supruge surađuju međusobno. (57) Poligamija je u nekim afričkim društvima toliko respektabilna institucija da neke protestantske crkve postaju tolerantnije u vezi nje. Biskup anglikanske Crkve u Keniji ističe: „Iako monogamija može biti ideal za iskazivanje ljubavi između muža i žene, crkva treba razmotriti i to da je poliginija društveno prihvatljiva i vjerovanje da je poliginija suprotna crkvenom učenju nije više održivo.“ (58) Nakon pažljive studije afričke poligamije, velečasni David Gitari iz anglikanske Crkve zaključio je da poligamija, idealno prakticirana, više je kršćanska nego što su razvod i ponovno vjenčanje što se tiče otpuštenih supruga i djece. (59) Ja lično poznajem neke visokoedukovane afričke žene koje, i nakon dugogodišnjeg života na Zapadu, nemaju nikakvu primjedbu na poligamiju. Jedna od njih, koja živi u SAD, dobrovoljno moli svoga muža da uzme drugu ženu kako bi imala pomoć u odgajanju djece. Problem neujednačenog spolnog indeksa postaje posebnim problemom u vremenu rata. Domorodačka američka indijanska lemena patila su od visoko neujednačenog spolnog omjera nakon pretrpljenih ratnih gubitaka. Žene u ovim plemenima, koje su uživale visok status, prihvaćale su poligamiju kao najbolju zaštitu. Evropski doseljenici, bez nuđenja bilo kakve alternative, osudili su indijansku poligamiju kao „neciviliziranu“ (60) Poslije Drugog svjetskog rata, u Njemčkoj je bilo 7 300 000 žena više nego muškaraca (3,3 miliona od njih su bile udovice). Postojalo je 100 muškaraca starosti između 20 i 30 godina na 167 žena iste starosne dobi. (61) Mnoge od ovih žena trebale su muža ne samo kao životnog saputnika već i kao skrbnika domaćinstva u vremenu neizrecive bijede i neimaštine. Vojnici pobjedničke savezničke armije iskorištavali su ranjivost tih žena. Mnoge djevojke i udovice imale su veze sa pripadnicima okupacionih snaga. Mnogi američki i britanski vojnici plaćali su takva zadovoljstva cigaretama, čokoladama i hljebom. Djeca su bila ushićena poklonima oje su donosili ovi stranci. Desetogodišnji dječak, slušajući priče o tim poklonima o d druge djece, želio je svim srcem jednog „Engleza“ i za svoju majku kako ona ne bi više hodala gladna. (62) U ovom slučaju moramo priupitati svoju savjest: šta je prihvatljivije za ženu? Biti prihvaćena i poštivana druga žena po indijanskom pristupu, ili praktična prostitka prema savezničkom pristupu? Drugim riječima, šta je prihvatljivije za ženu, Kur’anski propis ili teologija zasnovana na kulturi Rimskog carstva?

Interesantno je napomenuti da je na internacionalnoj omladinskoj konferenciji održanoj u Minhenu 1948 godine, razmatran problem neujednačenog spolnog omjera. Kada je postalo očigledno da nema dogovora ni o jednom prijedlogu, neki učesnici su predložili poligamiju. Početna reakcija prisutnih na skupu predstavljala je spoj šoka i odvratnosti. Pak, nakon pažljivijeg razmatranja tog prijedloga, učesnici su se složili da je to jedino moguće rješenje. Shodno tome, poligamija je uključena na toj konferenciji među zaključne preporuke. (63) Današnji svijet posjeduje oružje za masovno uništenje u toj mjeri u kojoj ga nikad prije nije posjedovao i evropske crkve mogu, prije ili kasnije, biti obavezne da prihvate poligamiju kao jedino rješenje. Otac Hillman je trezveno prepoznao ovu činjenicu: „Prilično je razumljivo da te genocidne tehnike (nuklearne, biloške, hemijske…) mogu prouzrokovati tako drastičnu neravnotežu među spolovima da će pluralni brakovi postati neophodan način preživljavanja… Zatim, suprotno pređašnjim običajima i zakonu, preovladavajuća prirodna i moralna sklonost može ići samo u korist poligamiji. U takvoj situaciji, teolozi i crkveni lideri našli bi za shodno da brzo produciraju važne razloge i biblijske tekstove kako bi opravdali novi koncept braka.“ (64) Do današnjeg dana, poligamija nastavlja da bude moguće rješenje za neke socijalne bolesti savremenih društava. Zajedniče obaveze koje se spominju u Kur’anu u vezi sa dopuštenosti poligamije, još više dolaze do izrađaja danas, u nekim Zapadnim društvima nego u Africi. Tako na primjer, u SAD-u danas, postoji nekoliko spolnih spolnih problema u crnačkoj zajednici. Jedan od dvadeset mladih crnaca umire prije nego napuni 21 godinu života. Za one izmežu 20 i 35 godina ubistvo je vodeći uzrok smrti. (65) Osim toga, mnogi mladi crnci su nezapolseni, u zatvoru ili na narkoticima. (66) Kao rezultat toga, jedna od ćetiri crnkinje u dobi do 40 godina nije se nikad udavala za razliku od jedne od deset bjelkinja. (67) Štaviše, mnoge mlade crnkinje postanu samohrane majke prije 20te godine i nalaze se u poziciji da im treba zaštitinik. Kao krajnji rezultat ovih tragičnih okolnosti jeste povećavajući broj crnkinja koje su umiješane u ono što se zove ‘man-sharing’ (dioba muža). (68) To zapravo znači da su mnoge ove bespomoćne crne žene upletene u afere sa oženjenim muškarcima. Žene često nisu svjesne činjenice da druge žene „dijele“ njihovog muža sa njima. Neke studije o #diobi muža“ u Afro-Američkim zajednicama koje snažno predlažu konsenzualnu poligamiju kao privremeni odgovor u situaciji oskudice crnih muškaraca do obuhvatnijih reformi u američkom društvu u ogromnoj su mjeri potcijenjene. (69) Pod konsenzualnom poligamijom misli se na poligamiju koja će biti prihvaćena u društvu i u kojoj će se sve strane složiti, nasuprot tajnoj „diobi muževa“ koja je štetna i za žene i za društvo u cjelini. Problem „diobe muževa“ u Afro-Američkim zajednicama bio je top tema rasprave održane na Temple University u Philadelphia 27.januara 1993.godine. (70) Neki od govornika predložili su poligamiju kao potencijalni izlaz iz krize. Također su predložili da poligamija ne bi trebala biti zakonom zabranjena, posebno u društvima koja tolerišu prostituciju i preljubništvo. Komentar jedne žene iz publike o tome kako Afro-Amerikanci trebaju učiti od Afrikanaca koji odgovorno prakticiraju poligamiju bio je popraćen ogromnim aplauzom. Philip Kilbride, američki arheolog sa rimokatoličkim naslijeđem, u svojoj provokativnoj knjizi „Plural marriage for our time“ predlaže poligamiju kao rješenje za neke bolesti američkog društva u cjelini. On zastupa stav da pluralni brak može služiti kao alternativa razvodu u mnogim slučajevima kako bi se izbjegao štetni uticaj razvoda na djecu. On podsjeća da su mnogi razvodi prouzrokovani vanbračnim aferama u američkom društvu. Prema Killbridu, svršetak vanbračne afere u poligamnom braku, prije nego u razvodu, je bolji za djecu: „Djeci bi bilo bolje u porodičnom proširenju nego da je jedino rješenje odvajanje i disolucija.“ Štaviše, on ističe da bi i druge grupe imale koristi od pluralnih brakova kao što su: starije žene koje se suočavaju sa hroničnom oskudicom mušakaraca i Afro-Amerikanci koji su umiješani u „diobu muževa“. (71) Godine 1987, anketa provedena među studentima univerziteta Berkeley u Kaliforniji postavila je pitanje studentima da li bi se složili s tim da muškarcu bude zakonom dozvoljeno da ima više od jedne žene kao odgovor na rastuću oskudicu muškaraca koji su spremni na brak u Kaliforniji. Skoro svi ispitani studenti su odobrili takvu ideju. Jedna studentica je izjavila da bi njoj poligamski brak obezbijedio njene fizičke i emocionalne potrebe jer bi joj dao više slobode od monogamne unije. (72) Zapravo, isti ovaj argumet koriste i preostale fundamentalne Mormonke koje još uvijek prakticiraju poligamiju u SAD-u. One vjeruju da je poligamija idealan put za ženu koja želi da ima i karijeru i djecu jer žene pomažu jedne drugima u brizi o djeci. (73) Treba istaći i to da je poligamija u Islamu stvar uzajamnog konsenzusa. Niko ne može prisiliti ženu da se uda za oženjenog muškarca. Osim toga, žena ima pravo ugovoriti da njen muž ne smije oženiti drugu ženu. (74) Biblija, na drugoj strani, ponekad pribjegava i prisilnoj poligamiji. Udovica bez djece mora se udati za brata svoga muža čak i ako je on oženjen (vidi poglavlje „Položaj udovica“) bez obzira na njenu volju (Postanak 38:8-10). Treba napomenuti i to da je u mnogim današnjim muslimanskim društvima praksa poligamije rijetka budući da razlika u broju između spolova nije velika. S pravom se može kazati da je kvota poligamnih brakova u muslimanskom svijetu daleko manja od kvote vanbračnih afera na Zapadu. Drugim riječima, muškarci su u današnjem muslimanskom svijetu daleko više monogamni nego su to muškarci na Zapadu. Billy Graham, eminentni kršćanski evanđelist, ukazuje na slijedeću činjenicu: „Kršćanstvo se ne može složiti oko pitanja poligamije. Ako to Kršćanstvo ne može danas, onda je to njegova vlastita šteta. Islam je dopustio pologamiju kao rješenje za društvene bolesti i dozvolio je određenu fleksibilnost u ljudskoj prirodi ali pod striktnim uslovima zakona. Kršćanske zemlje prave veliku buku od monogamije, a u suštini prakticiraju poligamiju. Niko nije nesvjestan uloge koju ljubavnice imaju u zapadnim društvima. U ovom predmetu, Islam je fundamentalno časna religija, i dozvoljava Muslimanu da se oženi drugom ženom ako mora, ali striktno zabranjuje sve skrivene afere kako bi se sačuvala sigurnost i moralna opstojnost zajednice.“ (75) Bitno je napomenuti da mnoge, i nemuslimanske i muslimanske zemlje, zakonski ne dozvoljavaju poligamiju. Uzimanje druge žene, čak i uz dopuštenje prve žene, kršenje je zakona. S druge strane, varanje žene bez njenog znanja i dopuštenja, potpuno je legalno što se tiče zakona! Koja je to zakonska mudrost iza ovakve kontradikcije? Je li zakon napravljen tako d nagradi prevaru a kazni poštenje? To je jedan od fantomskih paradoksa našeg savremenog „civiliziranog“ svijeta
[/U]

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back