Sta imate rusko, a sta americko?

Pa recimo da živim ovde već dugi niz godina pa ponešto i znam ........recimo i to da italijanski doprinos kao naroda sveckoj civilizaciji nije mali ... ...neki 'englezi' samo maštaju o tome ....o krukima da i ne pričam

Italijani su zbilja dali veliki doprinos svetskoj civilizaciji.

Ali, vredi napomenuti da su to postigli kroz shablone koje su osmislili Protestanti.

Jer, te kicaste katolicke price su dosta gusile progres, dok Protestantizam nije olabavio te stege.

To je omogucilo tim silnim italijanskim mozgovima da se aktviraju i dostignu svoj maksimum.

Sto oni stvarno jesu.

Mislim da kolega Sirmijum precenjuje pasta-zderace i vespo-jahace.

Ipak, ne mogu u potpunosti da osudim narod Frenka Sinatre.

Kada prodje neka dobra riba ulicom dodje mi da se proderem "CIAO BELLA" i legnem na trubu auta.

Jer, doslo je to doba godine.

sa italijanima uvek cirkus...

komunicirati sa italijanskim pripadnicima kafora je bio horror pure, ni prostu recenicu nisu mogli da sastave na engleskom...:D

sa italijanima uvek cirkus...

komunicirati sa italijanskim pripadnicima kafora je bio horror pure, ni prostu recenicu nisu mogli da sastave na engleskom...:D

U Italiji ima mnogo finog sveta, bas onako aristokratskog.

Ali ima i dosta bede, i ta beda je obicno primorana da prihvate te pomalo opasne ali dobro placene poslove u nekim inostranim sredinama (koje nisu Amerika).

Takvi su KFOR-ovci, takvi su i ovi Italijani koji rade u FIAT-u u Kragujevcu, koji su svi mahom mali, debeli, zapusteni i depresivni, sto je i razumljivo jer su pobogu, u Kragujevcu. Takodje ne znaju ni rec engleskog. Ali na srecu, hvala Kasandri, La Piovri i Eros Ramacotiju, moguce je komunicirati s njima na nekom cudnom miksu italijanskog i spanskog koji covek pokupi sa radija, ako vec ozbiljno ne zna te jezike.

Ipak, mislim da svi volimo Italiju. Espresso, FIAT, esarpe, sarmantno ofucane prelepe stare zgrade, nezasiti seksualni epiteti, doduse, vise na recima nego delima, mamine paste, mamine pizze, manjak privrzenosti nekakvim sumanutim ideologijama, i nebrojeno umetnicko blago Rimljana i renesansne gospode koje se naslo u njihovoj lepoj drzavi ih kvalifikuje za jednu od onih grupa koja prosto, mora da ti bude draga.

Mislim da je najbolji opis Italijana bio kapetan Bertorelli i njegova banda iz hit serije Allo Allo.

Ali ima i dosta bede, i ta beda je obicno primorana da prihvate te pomalo opasne ali dobro placene poslove u nekim inostranim sredinama (koje nisu Amerika).

Takvi su KFOR-ovci, takvi su i ovi Italijani koji rade u FIAT-u u Kragujevcu, koji su svi mahom mali, debeli, zapusteni i depresivni, sto je i razumljivo jer su pobogu, u Kragujevcu. Takodje ne znaju ni rec engleskog. Ali na srecu, hvala Kasandri, La Piovri i Eros Ramacotiju, moguce je komunicirati s njima na nekom cudnom miksu italijanskog i spanskog koji covek pokupi sa radija, ako vec ozbiljno ne zna te jezike.

Ipak, mislim da svi volimo Italiju. Espresso, FIAT, esarpe, sarmantno ofucane prelepe stare zgrade, nezasiti seksualni epiteti, doduse, vise na recima nego delima, mamine paste, mamine pizze, manjak privrzenosti nekakvim sumanutim ideologijama, i nebrojeno umetnicko blago Rimljana i renesansne gospode koje se naslo u njihovoj lepoj drzavi ih kvalifikuje za jednu od onih grupa koja prosto, mora da ti bude draga.

Mislim da je najbolji opis Italijana bio kapetan Bertorelli i njegova banda iz hit serije Allo Allo.

ma ja italijane obozavam, ali mi je smesna tvrdnja da se oni sprdaju sa engleskim jezikom jer namerno nece da ga koriste...:lol:

izuzetak su naravno ti high class italijani koje si spomenuo, a njih sam sretala samo u italiji...

ma ja italijane obozavam, ali mi je smesna tvrdnja da se oni sprdaju sa engleskim jezikom jer namerno nece da ga koriste...:lol:

izuzetak su naravno ti high class italijani koje si spomenuo, a njih sam sretala samo u italiji...

Opet da ponovim , sprdaju se i to naveliko ...ti nemaš pojma koliko se radi na odbrani italijanskog identiteta od stranog uticaja ......ponekad pomislim da je Žika šarenica aterirao u Rim .

PS jel si imala nekog pahhhrrrrneraaa italijana i sa njim malo ffflllluuuuertovala aaaaaaaaaa?????'
PPS ti očigledno mešaš dve stvari......Italijane koji loše govore engleski jer ga nisu naučili a možda su trebali i Italijane koji neće da koriste engleske reči i jasno pokazuju da je strana reč .....danas ...možda sutra bude kasno .

Neko ce doduse reci kako ovo nije strogo politicka tema, mada znam ljude koji proizvode iz neke drzave ne bi uzeli cak i da im ih dzabe daju. Nece biti da to onda nema i politicku konotaciju. Ionako ne znam gde bih je na drugo mesto smestio.
Licno nemam geografske i politicke predrasude. Od ruskih stvarcica imam 40 godina star casovnik Junost koji sam dobio od dede dok sam jos bio osnovac. Jos uvek radi, naravno ako se navije jer su tad i u razvijenijim drzavama elektronski satovi bili tek u povoju, dok ih kod Rusa nije bilo nikako. Nije narocito precizan, ali je robustan za medalju. Rucni sat inace ne nosim vec 16 godina. Povremeno koristim elektricni brijac koji sam kupio pocetkom devedesetih od jednog Rusa na pijaci. Jos uvek radi bez greske. Imao sam i auto onakav kao sto mi je na avataru, ali sam ga se davno kurtalisao. S njim sam imao i lepih momenata, ali i onih drugih.
Od amerikanskih stvarcica imam Zipo upaljac koji sam davno dobio na poklon. Retko ga koristim jer ga nigde ne nosim. Draga uspomena, pa ne bih voleo da ga izgubim.
I to bi bilo to. A vi?

Lepa ti ova tema.

Od ruskih stvari samovar i to dovoucen iz Moskve :lol:

Od americkih imam neke lakove za nokte :lol:

Руске чоколаде, слаткише, неко сушено воће, које код нас нема у продавницама, неке пешкире, шубаре мушке и женске, рукавице и најзанимљивије - згуснуто млеко са шећером. То је производ, који сам још једино у Холандији видео и то само на једном месту и нигде више, али зато код руса тога има у свакој радњи. Све сам бирао тако да се на пакетићу од тог производа лепо види Сделано в Росии.

Америчко немам ништа. Ако будем био у САД, купићу нешто и оригинал њихово. Дакле Made in USA. Углавном тако и радим, када негде отпутујем.

и најзанимљивије - згуснуто млеко са шећером. То је производ, који сам још једино у Холандији видео и то само на једном месту и нигде више, али зато код руса тога има у свакој радњи.

Сгушенка? Али шта ћеш са тим? Вијетнамци стављају нешто слично у кафу, а Руси... ко зна. Сигурно ништа добро.

Истина је да Руси никад нису имали никакву кухињу. Још једино што донекле ваља је тварог и разни кефири и јогурти, али све кувано је Богу плакати. За њих смо чак и ми софистицирани гурмани.

Kompleksasi Francuzi npr. na silu izbacuju anglicizme iz svog jezika, pa tako ne govore kompjuter, kao sav normalan svet, nego imaju neku svoju tupavu rec za isti. Bastion kulture se tako ne ponasa; znas kada bi neki ucenik Akademije u doba principata na silu izbacivao latinske reci iz govora? Nikad.

Francusi su samo nacionalno osvesceni ljudi i nista drugo, cudi me i da su uslu u EU, no ipak cuvaju svoje "brendove" koji su, uzgred, odlicni i kvalitetni.

Не ради се о Русима, што је најбоље од свега. Код Руса имаш једноставне људе попут овог Миланчета и сличне, наравно, чија је парола још од доба друга Стаљина и легендарних успеха НЕП-а "у нас лучше", али ни један Рус са мозгом не мисли да је њихова производња добра, не жели да купује руске лекове, руске ципеле, руске телефоне, руска вина, руско... било шта, разумеш, осим белог сира. Баш ништа. Свесни су тога, отворено причају о томе, нису задовољни тиме, али не крију.

Овде се никад није радило о Русима. Ови несрећници несрећни, јадни несрећници несрећни, кроз причу о Русима у ствари причају о својим титанским комплексима и несигурностима које су велике као планина. И то је толико јасно да је помало блам чак и зезати се на овој теми.

Tacno je da "Moskvic" nije najbolji automobil na svetu i tacno je da i Rusi kupuju stranu robu, ali zaljubljenost u Rusiju kao zemlju od pre svega samih Rusa, pa do nas srodnih naroda nimalo se ne moze nazvati nesrecom, a ponajmanje kompleksima....jer nikada nije ni bio u pitanju "Moskvic", vec doprinos ruske duse i kulture citavom svetu.

Hipsterčino ! :evil:

Сгушенка? Али шта ћеш са тим? Вијетнамци стављају нешто слично у кафу, а Руси... ко зна. Сигурно ништа добро.

Истина је да Руси никад нису имали никакву кухињу. Још једино што донекле ваља је тварог и разни кефири и јогурти, али све кувано је Богу плакати. За њих смо чак и ми софистицирани гурмани.

То сам купио неким, мени драгим људима. Занимало их је шта је то. Буквално само треба сат времена кувати на лаганој ватри млеко са пуно шећера и добићеш исто.

Истина је да им је кухиња мало сиромашнија од наше, али лепо они спреме своја јела. Кондиторски производи су им као наши јефтинији производи од пре двадесет и више година. Једино што заиста раде озбиљно су разно сушено и кандирано воће. То ураде и лепо и укусно.

Руски мобилни телефон нисам видео код руса. Купују неке кинеске марке, које не постоје на нашем тржишту, а које имају богатије карактеристике и перформансе од ових што ми код нас купујемо. Главна занимација на тим телефонима су им слике, игрице, интернет и како да им све опције и сви менији буду на руском језику.

Када сам их питао за руски мобилни, рекли су ми поприлично тупав одговор: то није руски, то је кинески мобилни, јер се финишира само у Русији, док све остало праве кинези, а дизајнира се негде у европи. Као и 99,99% других ствари, па се опет зове америчко, или европско, но ето, њима је запало у очи то да је тај Јота, руски телефон само зато што је председништво компаније у Русији.

Иначе, шта још руско имам и користим: руски ТНГ у мојим колима. То ми свакако заузима највеће парче кућног буџета, тако да је то 1/1 нешто руско што имам и што ми је чак и са овом 3х већом ценом од руског ТНГ-а највећи спас, јер је јефтиније од нашег бензина.

Истина је да им је кухиња мало сиромашнија од наше, али лепо они спреме своја јела. Кондиторски производи су им као наши јефтинији производи од пре двадесет и више година. Једино што заиста раде озбиљно су разно сушено и кандирано воће. То ураде и лепо и укусно.

О не. Јесу те терали да једеш торт наполеон? :D А она татарска чуда, оне куглице? Јеси приметио да немају баш никакву традицију ситних домаћих колача већ је све куповно?

Колико си хектолитара јефтиног мајонеза морао да похасаш у свему и свачему? Бар један месечно, а?

Руси нису имали форе да направе пристојну домаћу (gutbürgerliche, кажу Аустријанци) кухињу јер нису имали ни приступ поврћу и осталим квалитетним састојцима, а ни довољно велику и богату средњу класу која би се тиме дуже време бавила. Резултат је зато врло, врло скроман - ужасне папазјаније од купуса, суве рибе и сл - али није много бољи ни у Пољској, Финској и сл. Све што се тамо традиционално јело је Богу плакати.

Е да, сад сам се сетио нечег што вреди пробати - за дивно чудо имају пристојну супу са резанцима. Лапша. Ето, пробај то уз мој благослов. Остало немој.

О не. Јесу те терали да једеш торт наполеон? :D А она татарска чуда, оне куглице? Јеси приметио да немају баш никакву традицију ситних домаћих колача већ је све куповно?

Колико си хектолитара јефтиног мајонеза морао да похасаш у свему и свачему? Бар један месечно, а?

Руси нису имали форе да направе пристојну домаћу (gutbürgerliche, кажу Аустријанци) кухињу јер нису имали ни приступ поврћу и осталим квалитетним састојцима, а ни довољно велику и богату средњу класу која би се тиме дуже време бавила. Резултат је зато врло, врло скроман - ужасне папазјаније од купуса, суве рибе и сл - али није много бољи ни у Пољској, Финској и сл. Све што се тамо традиционално јело је Богу плакати.

Е да, сад сам се сетио нечег што вреди пробати - за дивно чудо имају пристојну супу са резанцима. Лапша. Ето, пробај то уз мој благослов. Остало немој.

Pa i sam kazes da se na citavom severu jede isto, ali sad samo Rusi ne valjaju? Pises bezveze.

То сам максимално избегавао. Пошто сам био на далеком северу, јео сам оно што има. Другог избора баш и нема. Дакле, месо у разним формама. Све јака храна. За нафташе друго и не иде. Од супа, најбољи ми је боршћ, па потом све остало. Мајонеза има колико хоћеш. Павлаке исто. Салате сам највише јео, а од меса, разне варијанте гулаша (поджарка, мјасо с овошћами, илити месо са поврћем, па и сам гулаш). Пеку којекакве пирошке (са месом, џигерицом, али и са сувим грожђем, јабукама, кромпирима). Остале ђаконије нисам пробавао. Метаболизам ми је нагло успорио, па нисам се преједао.

Има и супе са гљивама, али када тетке накупе гљива, тј. када крену напоље по тундри у скупљање.

Те варијанте сушене и сољене рибе сам баталио. Варијанте њихових сувих колача исто (сушки, по њима је и Сухој добио надимак сушка). Варијанте млечних производа сам пробао, а најбоља је плетеница сира. То је за ове, који пуно пију.

Back