Jedna igra koju sam zapoceo pre par meseci, ali iz nekih razloga nisam nasao vremena da je zavrsim:
Pathfinder: Wrath of the Righteous
Kombinacija D&D i Might&Magic igara. Imas svog lika, koga biras izmedju 25 pocetnih klasa i 161 (!!!) podklasa. Sistem napredovanja likova je klasicni D&D. Imas i pratioce, kao i u svakoj CRPG igri.
Sve izgleda standardno, samo sto je kvantitet neverovatan. (sto naravno ne znaci da je kvalitet los) Evo posle par meseci, pokrenuo sam igru i otvorio inventory. Trebace mi dobrih pola sata da skapiram sta sam sve koristio i sta mi sve treba.
Na slici je samo delic svega sto imam...
Na prvi pogled je pravi klasicni....klasicni rpg, samo sto svega u igri ima svega vise nego sto biste videli u drugim igrama tog tipa. Vise magija, itema, opcija, tipova neprijatelja... Takodje postoji i izuzetan broj opcija za podesavanje tezine igre. Sa ogromnim brojem klasa i podklasa, prosto mozete napraviti bilo kakav tip glavnog lika.
Prica je veoma zanimljiva, sa dubokom pozadinom dostupnom za istrazivanje.
Sve to, samo po sebi, zvuci zanimljivo ljubiteljima ovakvih igara.
Ali onda postoji jos jedan aspekt igre, koji me je iskreno sokirao...
Pored svog igranja igre u stilu dungeons & dragons, postoji i tzv. "Crusade" sistem, integrisan u igru kao dodatni element igranja.
U tom "Crusade" sistemu, kontroliste vojsku na mapi, sastavljenu od odreda koje regrutujete iz gradova. Imate svoje generale, kojima dodeljujete vojsku, zatim ih saljete u rat protiv neprijatelja. U gradovima mozete da pravite razne zgrade, bilo za ekonomiju ili ratne svrhe.
Ta vojska u kontaktu sa neprijateljom zapocinje bitke u stilu Might & Magic igara.
Naravno, nisu te bitke bas na nivou M&M. Odredi nemaju presiroku listu sposobnosti, a nema ni preterano veliki broj magija.
U svakom slucaju, sama prisutnost ovakvih bitaka je izuzetna i donosi novi sloj strateskog igranja.
Vasa grupa ne moze da prodje deo globalne mape, dok vasa vojska ne unisti protivnicku vojsku ili tvrdjavu. Isto tako, vojska ne moze da se krece mapom, dok vasa grupa ne otkrije nove lokacije i ne napreduje pricu.
Bitke mogu da imaju po nekoliko stotina, cak i hiljada vojnika. Mozda nije ovo bas za svakoga, ali postoji i opcija da se sve to automatizuje i da se preskacu bitke.
Grafika ocigledno nije na nivou igre iz 2021-e godine, ali to ne bi trebalo da je prepreka onima sto zele da igraju jedan fantastican CRPG.