Шта данас значи бити паган

С обзиром на добар број чланова овог подфорума, и на теме којима се бави, мислим да би требало покренути малу расправу на ово питање.
Шта данас значи бити паган?
Мишљења сам да то није само придржавање старих обичаја (у већој или мањој мери христијанизовани) или обнављање ритуала према ономе што знамо из историјских извора. То не мора ни бити буквална вера у неког од старих богова - Перуна, Зевза, Одина, Хоруса... Не ограничава се само ни на однос према хришћанству. Чак није само поштовање Природе, њених појава. Наравно, паганство може укључивати све ово, може и још много тога.
Мишљења сам да бити паган значи имати одређен (не догматски, али препознатљив) однос према (на)роду и природи; однос према идеологијама, не само хришћанству (то ми је омиљена ставка); најзад однос према натприродном, у складу са овим пдф-ом (имам своје мишљење шта је уопште натприродно, можда за другу неку тему), односно однос према редукционизму савремене науке. Све би то могло значити бити паган, и још понешто... Па реците слободно, како ви осећате.
(Додајмо и то да неки уопште не воле израз паганство, преферирају реч родноверје, можемо и о томе причати)

За почетак дајем цитат једне моје пријатељице.

Однос човека према сопственом роду на једном вишем нивоу постаје однос човека према сопственом наРоду. Онај ко мрзи припаднике сопственог народа, који не егзистира са њима у хармоничном односу свакако није у најбољим односима ни са самим собом. Презир који гаји према сопственим сународницима је ништа друго до презир према самом себи и таква индивидуа је неизоставно несрећна. Она живи у свом свету, одвојена од других бескрајном Празнином. Због тога, љубав према свом народу лежи у темељу здравог друштва. Патриотизам је услов за успостављање духовне хармоније још из једног разлога. Јер то је љубав према својој земљи, хармоничан однос са својим окружењем. То је и израз поштовања према онима који су нам омогућили да живимо у слободи, који су дали своје животе за оне који ће их наследити.

На крају долазимо до односа према Природи који је у стара времена истовремено био однос према божанском. Наши преци су посматрали природу као супериорно биће чија моћ рађања и регенерације и њима дарује живот. Славећи моћ плодности наши преци су и сами учествовали у овом вечном стварању живота. Ми данас не морамо да вршимо ритуале плодности (мада, зашто да не?). Довољно би било да дозволимо Природи да и даље рађа и да се и даље обнавља. Зато је деловање у сфери екологије једна од обавеза сваког ко претендује да живи у хармонији са собом и светом. То је, уједно, још један од начина на који можемо превазићи духовни Амбис у коме егзистирамо.

Весна Какашевски
Духовни Амбис

Sa ovim o prirodi se potpuno slažem. Sa ovim drugim ne baš. Religija nema nikakve veze sa slučajnim rođenjem unutar jednog naroda ili u nekoj državi koja sutra možda i neće postojati.Opet je u pitanju pogrešno shvaćena ideologija "krvi i tla", koja u svojoj suštini implicira povezanost sa Univerzumom preko duhovne suštine Zemlje, ne povezanost sa nekim specifičnim narodom ili državom, kako su to precizno objasnili Klages i Schuler.
Vidim da je Vesna ušla u Vukašinovu ekipu, šteta.

Religija nema nikakve veze sa slučajnim rođenjem unutar jednog naroda ili u nekoj državi koja sutra možda i neće postojati.

Зависи од угла посматрања.
Религија из угла бога коме се обраћаш не би требало да има везе. Требало би је да му је свеједно - Грк или Јеврејин, ваљда тако пише у Библији. Из угла божанства то јесте случајно. Мада "случајно" хришћански бог има сина које је Јеврејин, и то из лозе краљева... но не морамо сада о једној религији.
Међутим, из угла човека религија је саставни део идентитета. Добро запамтити! Свето тројство на удару НСП-а: породица, религија, нација. Тим редоследом значаја, а обрнутим редоследом напада. Нападају од лакшег, наравно. Циљ је да се човечанство претвори у безобличну масу конзумената и робова капитализма.
Ја сматрам православље делом своје традиције, а СПЦ националном институцијом (што не значи да је тамо све сјајно, напротив каква нам је нација, такве су нам институције). Ма шта иначе веровао, а на своје веровања имам право (јел, неће неки форумски Тетраграматон да ми одређује). Кад тзв. другосрбијанци нападају СПЦ први сам да је браним.
Исто тако, историјски треба бити свестан паганске религије, па можемо и претпостављати какав би био свет, ми Словени, да није било конверзије. Зар је морало тако да се међусобно кољемо зато што се неко крсти с лева на десно, неко обрнуто?! Раније смо имали јединствену словенску религију.
Сетимо се пада Арконе после којег је ишла конверзија северних Срба, недуго затим права асимилација - осим малог броја Лужичких Срба који је уз тешке притиске до данас очувао језички и етнички идентитет. Сетимо се шта би са Србима прешлим у ислам и католичанство, а сетимо се и да је СПЦ дала свој допринос однарођавању избрисавши их са "списка Срба".
Сетимо се како је било код других народа. Ако се не варам Мартин Лутер је преводећи Библију на неки начин створио немачки језик. Постојао је језик и раније, односно гомила дијалеката. У Северној Ирској само су католици и даље Ирци. Протестанти ирског порекла се сматрају "Британцима", шта год то значило.
Дакле, људски свет је компликован...

odavde mi.

to jest, sa 'religije'.

Је ли неко вређао СПЦ као институцију или се само спрдао са Тетраграматоном и онима који му неодољиво личе (један има на аватару неку руку с мачем, ваљда Конан Варварин, шта га знам...)

Зависи од угла посматрања.
Религија из угла бога коме се обраћаш не би требало да има везе. Требало би је да му је свеједно - Грк или Јеврејин, ваљда тако пише у Библији. Из угла божанства то јесте случајно. Мада "случајно" хришћански бог има сина које је Јеврејин, и то из лозе краљева... но не морамо сада о једној религији.
Међутим, из угла човека религија је саставни део идентитета. Добро запамтити! Свето тројство на удару НСП-а: породица, религија, нација. Тим редоследом значаја, а обрнутим редоследом напада. Нападају од лакшег, наравно. Циљ је да се човечанство претвори у безобличну масу конзумената и робова капитализма.
Ја сматрам православље делом своје традиције, а СПЦ националном институцијом (што не значи да је тамо све сјајно, напротив каква нам је нација, такве су нам институције). Ма шта иначе веровао, а на своје веровања имам право (јел, неће неки форумски Тетраграматон да ми одређује). Кад тзв. другосрбијанци нападају СПЦ први сам да је браним.
Исто тако, историјски треба бити свестан паганске религије, па можемо и претпостављати какав би био свет, ми Словени, да није било конверзије. Зар је морало тако да се међусобно кољемо зато што се неко крсти с лева на десно, неко обрнуто?! Раније смо имали јединствену словенску религију.
Сетимо се пада Арконе после којег је ишла конверзија северних Срба, недуго затим права асимилација - осим малог броја Лужичких Срба који је уз тешке притиске до данас очувао језички и етнички идентитет. Сетимо се шта би са Србима прешлим у ислам и католичанство, а сетимо се и да је СПЦ дала свој допринос однарођавању избрисавши их са "списка Срба".
Сетимо се како је било код других народа. Ако се не варам Мартин Лутер је преводећи Библију на неки начин створио немачки језик. Постојао је језик и раније, односно гомила дијалеката. У Северној Ирској само су католици и даље Ирци. Протестанти ирског порекла се сматрају "Британцима", шта год то значило.
Дакле, људски свет је компликован...

stvarno, kakav bi svet bio da smo ostali pagani? i da smo morali nastaviti prinositi ljudske žrtve paganskim bogovima?

stvarno, kakav bi svet bio da smo ostali pagani? i da smo morali nastaviti prinositi ljudske žrtve paganskim bogovima?

Ако имаш неки линк који доказује да су то Словени радили?!?
И у другим културама то је прецењено. Осим код Ацтека, они су стварно били крволочни.
Јел ти познато шта је Шопенхауер рекао?

п.с. Ти баш не волиш паганство, је ли? Сматраш ли онда себе непристрасним за дискусију?
пс. пс. Од целог поста си се ухватио за једну реченицу. Из тога закључујем 1) оно за идентитет те заболе 2) слажеш се самном само ти глупо да признаш...

Је ли неко вређао СПЦ као институцију или се само спрдао са Тетраграматоном и онима који му неодољиво личе (један има на аватару неку руку с мачем, ваљда Конан Варварин, шта га знам...)

i spc kao instituciju, i sveštena lica, i pravoslavce, narod dakle, i isusa, i mariju (pustinjska kuurva verujem da je bio izraz upotrebljen), i sve svece odreda.

ama sve!

To o čemu pričaš nema veze sa pravoslavljem i drugim oblicima hrišćanstva, već sa jeresi etnofiletizma, na osnovu koje je sama SPC, koju braniš, odrodila ogroman broj Srba. Međutim, suština svake religije nije nacionalna, pa tako ni samo hrišćanstvo nije odgovorno za sva krvoprolića i genocide koje su crkve koje sebe nazivaju hrišćanskim vršile u njegovo ime. To važi i za islam: definicija džihada koju ćeš čuti od nekog afganistanskog talibana i ona koju ćeš čuti od nekog sufi mistika su dijametralno suprotne.
Psihološki gledano, identitet čoveka čini njegova ličnost, a religija je deo njegovog socijalnog identiteta koji može da se menja u skladu sa težnjama ličnog.

To o čemu pričaš nema veze sa pravoslavljem i drugim oblicima hrišćanstva, već sa jeresi etnofiletizma

То што причам има везе са мојим осећајем света. Хришћанске догме ме не обавезују, а бити јеретик је за мене комплимент.
Ипак, данас су највећи јеретици они који су против свемоћи Америке и идеолошког либерализма.

identitet čoveka čini njegova ličnost,

А та личност нема никакве везе са језиком који говори, историјским искуством које му је саопштено и вредносним ставовима који потичу у великој мери из религије.
Дај, немојмо се играти.
Поздрав...

То што причам има везе са мојим осећајем света. Хришћанске догме ме не обавезују, а бити јеретик је за мене комплимент.
Ипак, данас су највећи јеретици они који су против свемоћи Америке и идеолошког либерализма.

Zašto onda uopšte pričaš o hrišćanstvu i SPC koja je po svojoj suštini mnogo bliža hrišćanskim dogmama od drugih hrišćanskih denominacija? A šta fali ideološkom liberalizmu? Vidim da te Vukašin već indoktrinirao, čovek koji priča o slobodama i diktaturi NSP, a istetovirao je kukasti krst i 14/88 na ruci...

А та личност нема никакве везе са језиком који говори, историјским искуством које му је саопштено и вредносним ставовима који потичу у великој мери из религије.
Дај, немојмо се играти.
Поздрав...

To što si pomenuo ima itekakve veze sa socijalnim identitetom, koji nažalost, ima prevagu nad ličnim identitetom, i tu dolazimo do pitanja istinske, lične slobode.

Прво, није лепо што причаш о неким стварима које немају везе са форумом, посетиоцима форума и посебно не са темом.
Друго, у оном дужем посту сам ти лепо објаснио своје виђење. Ти рече да је јерес, ја да ме то не погађа и крај приче. Шта си схватио, схватио си.
Треће, одавно сам ја индоктриниран :)
Рецимо кад су ме твоји драги либералисти бомбардовали.

Ако имаш неки линк који доказује да су то Словени радили?!?
И у другим културама то је прецењено. Осим код Ацтека, они су стварно били крволочни.

According to the 12th century Russian Primary Chronicle, prisoners of war were sacrificed to Perun, the Slavic god of war. Sacrifices to pagan gods, along with paganism itself, were banned after the Baptism of Rus by Prince Vladimir I in the 980s.

http://en.wikipedia.org/wiki/Human_sacrifice

Јел ти познато шта је Шопенхауер рекао?

poznato mi je.

a ti meni reci odakle šopenhaueru pouzdan izvor za broj besmislenih žrtava paganskih naroda, pa ćemo da razgovaramo o njegovoj izjavi.

п.с. Ти баш не волиш паганство, је ли?

ne. ravnodušnost je precizniji izraz.

ali ono što ne volim je kad sledbenici vere u kojoj se praktikuju potpuno besmislene žrtve, ljudske žrtve dakle, govore o hrišćanima krvolocima. to mi licemerje smeta.

Сматраш ли онда себе непристрасним за дискусију?

da, jer protiv paganizma nemam apsolutno ništa u istom smislu kao što nemam ništa protiv konjske zaprege.

oboje, to jest, pripadaju istoriji a danas se pojavljuju u svrhu amjuzmenta ili komedi rilifa, ako hoćeš.

пс. пс. Од целог поста си се ухватио за једну реченицу. Из тога закључујем 1) оно за идентитет те заболе 2) слажеш се самном само ти глупо да признаш...

naravno da se slažem, zato sam se i uhvatio za ono sa čim se ne slažem.

da li si možda očekivao stojeće ovacije za onaj deo sa kojim se slažem? :lol:

Прво, није лепо што причаш о неким стварима које немају везе са форумом, посетиоцима форума и посебно не са темом.
Друго, у оном дужем посту сам ти лепо објаснио своје виђење. Ти рече да је јерес, ја да ме то не погађа и крај приче. Шта си схватио, схватио си.
Треће, одавно сам ја индоктриниран :)
Рецимо кад су ме твоји драги либералисти бомбардовали.

Jeste lepo, jer ljudi treba da znaju sa kim imaju posla. Drugo, jasno je da ova tema ima malo veze sa religijom, a mnogo više sa nacionalističkom propagandom i agitacijom protiv tzv. NSP.A ništa manje ni sa promocijom sajta "Tvrđava".

To što si pomenuo ima itekakve veze sa socijalnim identitetom, koji nažalost, ima prevagu nad ličnim identitetom, i tu dolazimo do pitanja istinske, lične slobode.

Сматраш себе слободним.
Узгрер радиш ли? Да ли си се запитао што ти је радно време осам сати и више (осим ако немаш среће) као што је било и пре педесет и кусур година. Ваљда је техника напредовала у међувремену, мајку му...
Многа си тако питања себи могао да поставиш. Рецимо, ако је одређена врста сексуалности "сасвим нормална" што се онда истом парадира. Или, како је сасвим нормалан сексуални акт који не може завршити зачећем, баш никако...
Ако таква питања постављаш, онда си брале слободан. Барем ментално, или ако хоћеш духовно.
Ако узимаш здраво за готово оно што ти се каже... Жалим случај.

Сматраш себе слободним.
Узгрер радиш ли? Да ли си се запитао што ти је радно време осам сати и више (осим ако немаш среће) као што је било и пре педесет и кусур година. Ваљда је техника напредовала у међувремену, мајку му...
Многа си тако питања себи могао да поставиш. Рецимо, ако је одређена врста сексуалности "сасвим нормална" што се онда истом парадира. Или, како је сасвим нормалан сексуални акт који не може завршити зачећем, баш никако...
Ако таква питања постављаш, онда си брале слободан. Барем ментално, или ако хоћеш духовно.
Ако узимаш здраво за готово оно што ти се каже... Жалим случај.

Lična duhovna sloboda nema nikakve veze sa trajanjem radnog vremena. Bilo je ljudi koji su ostali slobodni i u naci logorima. Da, seksualni akt koji ne završava začećem je sasvim normalan.
Znao sam da ćemo stići do gejeva.:super::rotf:

a ti meni reci odakle šopenhaueru pouzdan izvor za broj besmislenih žrtava paganskih naroda

Конквистадори.

oboje, to jest, pripadaju istoriji a danas se pojavljuju u svrhu amjuzmenta ili komedi rilifa, ako hoćeš.

За мене су неке хришћанске догме историја.
Јеси ли креациониста? Верујеш да је свет стар 6000 година?
А знаш колико траје дан Браме?
Је ли НР Кина хришћанска?!

da li si možda očekivao stojeće ovacije za onaj deo sa kojim se slažem?

Јесно "остало је ОК" би било поштено у дискусији.
Ако не омаловажаваш саговорника.

Da, seksualni akt koji ne završava začećem je sasvim normalan.

Намерно вадиш из контекста или не схваташ никако.
Сексулани однос који се никако не може завршити зачећем. А ако је особа искључиво истосмерна, онда не може имати сексуални однос који се може завршити зачећем, што ће рећи нема потомства без помоћи технике (као да има неки проблем, је ли...)
Лепо што ти је свеједно колико радиш. Баш пожртвовано од тебе. Треба ући у Јевропу :)

Намерно вадиш из контекста или не схваташ никако.
Сексулани однос који се никако не може завршити зачећем. А ако је особа искључиво истосмерна, онда не може имати сексуални однос који се може завршити зачећем, што ће рећи нема потомства без помоћи технике (као да има неки проблем, је ли...)
Лепо што ти је свеједно колико радиш. Баш пожртвовано од тебе. Треба ући у Јевропу :)

A zašto bi svaki seksualni akt morao da završi začećem? Ionako planeta pati od overpopulation problema.
Lično ne radim jer nemam potrebe.
Ko o čemu, nacionalisti o gejevima.

Back