Шта данас значи бити паган

Ali, ni neo-pagani ne mogu imati originalnu vjeru predhriscanskih Srba, jer je svestenika te vjere davno nestalo i vjerski rituali sa molitvama su nepoznati.

Што се мене тиче, куцаш на отворена врата. Лепо сам на самом почетку рекао да паганство није (само) обнављање старих ритуала. Они које знам, а то није баш много људи, такву обнову виде као нешто лепо, занимљиво, као део идентитета и то је све. Не знам да неко буквално верује у Перуна, као што се веровало пре хиљаду година (најзад то како се веровало не можемо поуздано знати, као што богами не знамо ни за ранохришћанска веровања).
А шта је паганство, по мени наравно, ја не говорим у туђе име. То је не-догматско размишљање које има основа у традицији, односно ономе што је природно већ дуго времена. Што реће Драгомир Антонић у "Печату" (наравно да га не својатам, не кажем да је он "пагански", само се слажем са оним што је рекао): "Организујмо се у малене групе од десет до дванаест људи који ће живети по вредносним судовима који важе хиљадама година". То је то, што се мене тиче.

Ovo je pod paganstvom maskirani ateisticki politicki pokret protiv Boga

То само ти тако видиш.
Жао ми је, да будем искрен. Очекивао сам више од некога са тако занимљивим ником.

Tacno definisan internacionalni politicko-ekoloski Pokret zelenih.

Не знам за "зелене", нисам њихов члан. Мада волим келтску боју.
Ти их боље познајеш, па ваљда боље знаш. Шта имаш против њих? Да немају везе са Хазарима?! ;)
Што се мене тиче, докле год (глупо!) не покушавају да успоре развој Кине и Индије, што је покушао Ал Гор, не видим шта бих имао против њих...

Тако што сам читао Фридриха Ничеа, слушао Баухаус, читао епску фантастику, итд, итд...

kolega, u svakom coveku na ovoj planeti cuci neki pagan... normalni to ne guse u sebi a oni uvrnuti potiskuju. zato su i tzv savremena zapadna drustva puna licemerja i lazi

С обзиром на добар број чланова овог подфорума, и на теме којима се бави, мислим да би требало покренути малу расправу на ово питање.
Шта данас значи бити паган?
Мишљења сам да то није само придржавање старих обичаја (у већој или мањој мери христијанизовани) или обнављање ритуала према ономе што знамо из историјских извора. То не мора ни бити буквална вера у неког од старих богова - Перуна, Зевза, Одина, Хоруса... Не ограничава се само ни на однос према хришћанству. Чак није само поштовање Природе, њених појава. Наравно, паганство може укључивати све ово, може и још много тога.
Мишљења сам да бити паган значи имати одређен (не догматски, али препознатљив) однос према (на)роду и природи; однос према идеологијама, не само хришћанству (то ми је омиљена ставка); најзад однос према натприродном, у складу са овим пдф-ом (имам своје мишљење шта је уопште натприродно, можда за другу неку тему), односно однос према редукционизму савремене науке. Све би то могло значити бити паган, и још понешто... Па реците слободно, како ви осећате.
(Додајмо и то да неки уопште не воле израз паганство, преферирају реч родноверје, можемо и о томе причати)

За почетак дајем цитат једне моје пријатељице.

Однос човека према сопственом роду на једном вишем нивоу постаје однос човека према сопственом наРоду. Онај ко мрзи припаднике сопственог народа, који не егзистира са њима у хармоничном односу свакако није у најбољим односима ни са самим собом. Презир који гаји према сопственим сународницима је ништа друго до презир према самом себи и таква индивидуа је неизоставно несрећна. Она живи у свом свету, одвојена од других бескрајном Празнином. Због тога, љубав према свом народу лежи у темељу здравог друштва. Патриотизам је услов за успостављање духовне хармоније још из једног разлога. Јер то је љубав према својој земљи, хармоничан однос са својим окружењем. То је и израз поштовања према онима који су нам омогућили да живимо у слободи, који су дали своје животе за оне који ће их наследити.

На крају долазимо до односа према Природи који је у стара времена истовремено био однос према божанском. Наши преци су посматрали природу као супериорно биће чија моћ рађања и регенерације и њима дарује живот. Славећи моћ плодности наши преци су и сами учествовали у овом вечном стварању живота. Ми данас не морамо да вршимо ритуале плодности (мада, зашто да не?). Довољно би било да дозволимо Природи да и даље рађа и да се и даље обнавља. Зато је деловање у сфери екологије једна од обавеза сваког ко претендује да живи у хармонији са собом и светом. То је, уједно, још један од начина на који можемо превазићи духовни Амбис у коме егзистирамо.

Весна Какашевски
Духовни Амбис
Agarta, ti nama prvo objasni sta pagan znaci i kakva je ro religija, pa tek onda postavljaj sva moguca pitanja. Takodje, odmah se izjasni da li si ti "pagan" ili si hriscanin, i koje dominacije?

Agarta, ti nama prvo objasni sta pagan znaci i kakva je ro religija, pa tek onda postavljaj sva moguca pitanja. Takodje, odmah se izjasni da li si ti "pagan" ili si hriscanin, i koje dominacije?

Прво, просто ме фасцинира слепоћа поред очију, или како бих то рекао... Па управо си цитирао текст где сам објаснио своје становиште. Ако и даље не разумеш, мрзи ме да ти цртам. Можда, ако будем расположен к'о Пинки и Шваба у "Ранама" (да цртам, мислим...)
Друго, немам намеру ни пописивачу да се изјашњавам, а за оно што будем обавезан има да му кажем шта ми падне прво напамет. Тако су Срби из Крајине ономад пописивачима из Беча (одатле презимена Гузина, Мунижаба...).
Кад нећу да се изјашњавам пописивачу, што ли бих теби.

п.с. Тетраграматон ми је већ недостајао. ;)

нисам питао како него када

Како и када су обично сличне ствари.
Ако се добро сећам био сам тинејџер, а до двадесет и неке се све искристалисало. Наравно, неког напретка у ставовима увек ће бити.

ниси у обавези да даш одговор

Није проблем кад се "лепо" пита (знаш ти зашто наводници, но чини ми се да бар мало мењаш тон).
Јел може контрапитање - кад си постао хришћанин?

п.с. Тада није било интернета, бар не у данашњем њњњ :lol: облику.
Да сте отворена ума једном би сте можда сазнали какве могу бити последице тога, рецимо кад сам чуо инструментал од Металике Зов Ктулуа, шта сам мислио да је то, а нисам могао проверити. Али да, интернет није имао много утицаја на моје верске ставове.

Poslednja izmena:
Зев-зев, неко се већ потрудио да прочита, могао си барем то видети. На прошлој страници теме, стоти пост, није тешко.
Одмах испаде да сам у неком политичком покрету :roll: који се бори против Бога :lol:
Но то је још добро, они шатро либерални ми горе ствари накачише :mrgreen:

Прво, просто ме фасцинира слепоћа поред очију, или како бих то рекао... Па управо си цитирао текст где сам објаснио своје становиште. Ако и даље не разумеш, мрзи ме да ти цртам. Можда, ако будем расположен к'о Пинки и Шваба у "Ранама" (да цртам, мислим...)
Друго, немам намеру ни пописивачу да се изјашњавам, а за оно што будем обавезан има да му кажем шта ми падне прво напамет. Тако су Срби из Крајине ономад пописивачима из Беча (одатле презимена Гузина, Мунижаба...).
Кад нећу да се изјашњавам пописивачу, што ли бих теби.

п.с. Тетраграматон ми је већ недостајао. ;)
I mene fascinira tvoje nepoznavanje materije koju postavljas i odgovaras nadobudno ali neinteligentno da bi zamazao svoje vise nego plitko poznavanje materije. Da si iole prevazisao svoj provincijski mentalitet, ti bi, pre svega, uctivo i civilizovano objasno u cemu sam pogresio. Ja sam ubedjen da su tvoji stavovi proizvoljni i suprotstavljeni aktuelnim istrazivanjima, tj. nalazima nauke o paganskim religijama i paganstvu generalno.

Drugo, kakve veze moje pitanje ima sa tvojim odogovorm u vezi namere popisivaca??? Gde si ti nasao ikakvu vezu sa mojim pitanjem i tvojim izjasnjavanjem popisivacu; i kom popiisivancu?. Zaista je za gorhotan smeh.:hahaha::rotf::hahaha1:

Moj ti je savet da smiris zivce i da ne ******is nepotrebos, te da civilizovano diskutujes i pri tome objasnjavas svoje prilicno izvitopereno misljenje kada je u pitanju tema koju si postavio.:mazi:

Drugo, kakve veze moje pitanje ima sa tvojim odogovorm u vezi namere popisivaca???

Лепо. Ни теби ни њему нећу да одговорим :)
На безобразна питања безобразан одговор.

Moj ti je savet da smiris zivce i da ne ******is nepotrebos

Упореди количину текста и смајлија у међусобним порукама. То може одати нервозу, знаш...
Онда можда тај савет можеш да примениш на себе.

Агарта; Што се мене тиче, куцаш на отворена врата. Лепо сам на самом почетку рекао да паганство није (само) обнављање старих ритуала. Они које знам, а то није баш много људи, такву обнову виде као нешто лепо, занимљиво, као део идентитета и то је све. Не знам да неко буквално верује у Перуна, као што се веровало пре хиљаду година (најзад то како се веровало не можемо поуздано знати, као што богами не знамо ни за ранохришћанска веровања).

I sta bi to bilo? Drustvo ljubitelja prirode ciji bi clanovi isli na brda i na sumske proplanke da cvrkucu sa pticama i da uz staro drvece ostavljaju ponude sumskim duhovima? :think:

А шта је паганство, по мени наравно, ја не говорим у туђе име. То је не-догматско размишљање које има основа у традицији, односно ономе што је природно већ дуго времена. Што реће Драгомир Антонић у "Печату" (наравно да га не својатам, не кажем да је он "пагански", само се слажем са оним што је рекао): "Организујмо се у малене групе од десет до дванаест људи који ће живети по вредносним судовима који важе хиљадама година". То је то, што се мене тиче.

Sta su vrednosni sudovi koji vaze hiljadama godina i zasto ne grupa do 13 ljudi (ili mladica ili djevojaka ili mladih zena)? :D

То само ти тако видиш.
Жао ми је, да будем искрен. Очекивао сам више од некога са тако занимљивим ником.

Problem izmedju mog nika i tvog paganizma je taj sto ja znam sve o hrastu, a ti samo zelis da se u hladu hrasta odamras sa drustvom od deset do dvanaest ljudi (da li je broj 12 slucajan?).
Не знам за "зелене", нисам њихов члан. Мада волим келтску боју.
Ти их боље познајеш, па ваљда боље знаш. Шта имаш против њих? Да немају везе са Хазарима?! ;)
Што се мене тиче, докле год (глупо!) не покушавају да успоре развој Кине и Индије, што је покушао Ал Гор, не видим шта бих имао против њих...

Nemam nista protiv zelenih, ali ako vec treba da djelujete kao zeleni, cemu pozivanje na jacanje nacionalne svijesti kroz vracanje u paganizam?

С обзиром на добар број чланова овог подфорума, и на теме којима се бави, мислим да би требало покренути малу расправу на ово питање.
Шта данас значи бити паган?
Мишљења сам да то није само придржавање старих обичаја (у већој или мањој мери христијанизовани) или обнављање ритуала према ономе што знамо из историјских извора. То не мора ни бити буквална вера у неког од старих богова - Перуна, Зевза, Одина, Хоруса... Не ограничава се само ни на однос према хришћанству. Чак није само поштовање Природе, њених појава. Наравно, паганство може укључивати све ово, може и још много тога.
Мишљења сам да бити паган значи имати одређен (не догматски, али препознатљив) однос према (на)роду и природи; однос према идеологијама, не само хришћанству (то ми је омиљена ставка); најзад однос према натприродном, у складу са овим пдф-ом (имам своје мишљење шта је уопште натприродно, можда за другу неку тему), односно однос према редукционизму савремене науке. Све би то могло значити бити паган, и још понешто... Па реците слободно, како ви осећате.
(Додајмо и то да неки уопште не воле израз паганство, преферирају реч родноверје, можемо и о томе причати)

За почетак дајем цитат једне моје пријатељице.

Однос човека према сопственом роду на једном вишем нивоу постаје однос човека према сопственом наРоду. Онај ко мрзи припаднике сопственог народа, који не егзистира са њима у хармоничном односу свакако није у најбољим односима ни са самим собом. Презир који гаји према сопственим сународницима је ништа друго до презир према самом себи и таква индивидуа је неизоставно несрећна. Она живи у свом свету, одвојена од других бескрајном Празнином. Због тога, љубав према свом народу лежи у темељу здравог друштва. Патриотизам је услов за успостављање духовне хармоније још из једног разлога. Јер то је љубав према својој земљи, хармоничан однос са својим окружењем. То је и израз поштовања према онима који су нам омогућили да живимо у слободи, који су дали своје животе за оне који ће их наследити.

На крају долазимо до односа према Природи који је у стара времена истовремено био однос према божанском. Наши преци су посматрали природу као супериорно биће чија моћ рађања и регенерације и њима дарује живот. Славећи моћ плодности наши преци су и сами учествовали у овом вечном стварању живота. Ми данас не морамо да вршимо ритуале плодности (мада, зашто да не?). Довољно би било да дозволимо Природи да и даље рађа и да се и даље обнавља. Зато је деловање у сфери екологије једна од обавеза сваког ко претендује да живи у хармонији са собом и светом. То је, уједно, још један од начина на који можемо превазићи духовни Амбис у коме егзистирамо.

Весна Какашевски
Духовни Амбис

Poštovani mislioče,

kao što dobro znate u Bibliji tj hrišćanstvu se priča o stradanijima kakvoga Jevreja iz Nazareta, besposličara alkoholičara koji je u nedostatku alkohola posle 10 uveče sipao vodu samo da bi se oblokavao ali je umeo i da potegne mačetu u verskim objekatima jer je bio ljubomoran na druge koji su se dali u rasulo a njega nisu zvali. Sad, zašto je takav završio kako je završio i zašto mu Bog nije pomogao bem li ga - nisam vernik ali me je jako pogodilo to što nije hteo da mu pomogne a ima funkciju tj ne košta ga ama baš ništa. Pa daj kad nećeš da pomogneš čoveku onda neću da glasam za tebe a Bog bez glasova odnosno vernika i nije nešto.

E sad da uozbiljimo malo - dolaskom na Balkan menjali smo veru za večeru i Nemanjići su imali grdnih problema da privole narod na tu kojekakve istočnjačke komercijalne fazone. Danas, samo popa sa debelom vezom može napredovati u putevima gospodnjim i dobiti dobru parohiju sa imućnijim stanovništvom a ostali mogu samo da traže šta još nisu pročitali od knjiga bogogugodnih. Toliko o hrišćanstvu pod srpskim uslovima.

Pitanje glasi: šta mi Sloveni imamo sa jevrejskom storijom mindnumbing pričom punoj logika prvog reda i halucinacija?

Poslednja izmena:
Poštovani mislioče,

kao što dobro znate u Bibliji tj hrišćanstvu se priča o stradanijima kakvoga Jevreja iz Nazareta, besposličara alkoholičara koji je u nedostatku alkohola posle 10 uveče sipao vodu samo da bi se oblokavao ali je umeo i da potegne mačetu u verskim objekatima jer je bio ljubomoran na druge koji su se dali u rasulo a njega nisu zvali. Sad, zašto je takav završio kako je završio i zašto mu Bog nije pomogao bem li ga - nisam vernik ali me je jako pogodilo to što nije hteo da mu pomogne a ima funkciju tj ne košta ga ama baš ništa. Pa daj kad nećeš da pomogneš čoveku onda neću da glasam za tebe a Bog bez glasova odnosno vernika i nije nešto.

E sad da uozbiljimo malo - dolaskom na Balkan menjali smo veru za večeru i Nemanjići su imali grdnih problema da privole narod na tu kojekakve istočnjačke komercijalne fazone. Danas, samo popa sa debelom vezom može napredovati u putevima gospodnjim i dobiti dobru parohiju sa imućnijim stanovništvom a ostali mogu samo da traže šta još nisu pročitali od knjiga bogogugodnih. Toliko o hrišćanstvu pod srpskim uslovima.

Pitanje glasi: šta mi Sloveni imamo sa jevrejskom storijom mindnumbing pričom punoj logika prvog reda i halucinacija?

Mi smo Srbi, Sarmati, Skiti kao sto su svi Sloveni bili Sarmati, tj. Skiti. Prva religija na svijetu je skitizam, pa heleniza, judaizam i hriscanstvo. Skitizam je mesijanska religija i dolaskom Hrista magi Skiti su prepoznali ispunjenje skitskog prorocanstva te su tri maga otisli u Vitlejem na poklonjenje rodjenom Mesiji. Balkanski Skiti Srbi primili su hriscanstvo u prvim vijekovima hriscanstva i imali smo svoju narodnu Crkvu sve do Stefana Nemanje koji je prihvatio vizantijsku varijantu hriscanstva, a nas zestoko kaznjavao i progonio.

Poslednja izmena:
Mi smo Srbi, Sarmati, Skiti kao sto su svi Sloveni bili Sarmati, tj. Skiti. Prva religija na svijetu je skitizam, pa heleniza, judaizam i hriscanstvo. Skitizam je mesijanska religija i dolaskom Hrista magi Skiti su prepoznali ispunjenje skitskog prorocanstva te su tri maga otisli u Vitlejem na poklonjenje rodjenom Mesiji. Balkanski Skiti Srbi primili su hriscanstvo u prvim vijekovima hriscanstva i imali smo svoju narodnu Crkvu sve do Stefana Nemanje koji je prihvatio vizantijsku varijantu hriscanstva, a nas zestoko kaznjavao i progonio.

Starija od Egipta i Sumera, starija od aboridžinske religije? Sa istim dokazima i po istom osnovu po kojem ti tvrdiš da je skitska religija najstarija, možemo da tvrdimo da je religija Drevnih opisana u Lavkraftovim pričama najstarija.

Poštovani mislioče,

Отпоздрављам поштовани мислиоче, само видим да вам смисао за хумор долази до границе онога што пре пар страница назвах границом пристојности. Но добро, шалили сте се, јел да...
Оно за Немањиће сте у праву, ал' шта је ту је. Чињеница је и да је СПЦ једно дуго време била једина национална институција. Волео бих да имамо неки унезверитет, пардон универзитет, стар као онај у Упсали, или Прагу, Оксфорду... ал' да ради у континуитету. Хебига, немамо! Уопште је континуитет је код нас велики проблем, много воле револуционари да свет почиње од њих. Зато треба бити опрезан са Црквом... као институцијом.
Џаст фор д рекорд, оно што давно рекох - Мени је Свети Сава много битнији од Исуса Христа, јер што оно кажу кошуља је ближа од капута. :)
Могуће да су сви Словени (били) Сармати. Колико знам и једни и други су Индоевропљани, или да употреби незгодан израз - Аријевци. Шта имамо заједничко са јеврејском сторијом? Са самом сторијом - скоро ништа. Са њеном применом у пракси - хиљаду година историје.

Како и када су обично сличне ствари.
Ако се добро сећам био сам тинејџер, а до двадесет и неке се све искристалисало. Наравно, неког напретка у ставовима увек ће бити.

могуће да је слично како и кад (овде сам се уверио да је све могуће)
у сваком случају хвала
Није проблем кад се "лепо" пита (знаш ти зашто наводници, но чини ми се да бар мало мењаш тон).
Јел може контрапитање - кад си постао хришћанин?

п.с. Тада није било интернета, бар не у данашњем њњњ :lol: облику.
Да сте отворена ума једном би сте можда сазнали какве могу бити последице тога, рецимо кад сам чуо инструментал од Металике Зов Ктулуа, шта сам мислио да је то, а нисам могао проверити. Али да, интернет није имао много утицаја на моје верске ставове.

постао сам хришћанин примањем свете тајне крштења прошлог века
драго ми је што ти се ум отворио, увек ме радује кад чујем да је неко задовољан самим собом

Лепо. Ни теби ни њему нећу да одговорим :)
На безобразна питања безобразан одговор.

Упореди количину текста и смајлија у међусобним порукама. То може одати нервозу, знаш...
Онда можда тај савет можеш да примениш на себе.
Odgovor ti je, zaista, na veoma visokom nivou. Ne mogu da se nadivim dvojoj visprenosti.:hahaha:

Back