Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Vedrane izvini sto ti se ranije nisam javio ali sam zaista prezauzet.Film je kod Pedje i nadam se da ce ga on postaviti ali tek posle snimanja jos jednog gde ce se videti Sop u napadu.Pedja treba ovih dana da dodje kod mene i da ponese zastitnu opremu pa da vidimo sta ce iz svega toga izaci.Svaki dobro i pravilno odgojen Sop u dvoristu je neprikosnoven i do smrti brani svoju teritoriju. Na ulici se ponasa vrlo nezainteresovano za ljude i druge pse sem ako nebude napadnut.Onda je njegov odgovor veoma zestok.Jos jednom isticem brzinu Sopa koja je gotovo neverovatna za tako velikog psa. Sto se tice Azijata izbor ti takodje nije los ali ko jednom ima sopa vise nepozeli nikad da ima neku drugu rasu.Iskren da budem,imati Sopa u standardu je velika privilegija i velika obaveza.

Hvala na odgovoru...dobro je to sto nema vremena-znaci da se radi...hehe
Obavjestavajte nas o tome kad dode g. Pedja i o filmicima i opcenito o desavanju u rasi a pogotovo šo pitanju njihovog karajktera koji je pravi dragulj ove rase i treba se iskoristiti svaka prilika za reklamiranje tog odlicnog psa!!

Бен са пет месеци
Биће још фотки

dscf9134smanjenavm3.jpg

Бен са пет месеци на језеру

dscf9182smanjenagn0.jpg
dscf9162smanjenaisecenaql6.jpg

Što se tiče ponašanja prema deci uglavnom je miran, samo u retkim sitacijama poskoči ali samo zato što hoće da se igra. inače prilaze mu svi i svi ga maze. Doduše ima i onih koji ga se plaše. Ima nekoliko likova u gradu kojima vrti repom kada ga pozovu i tada se mazi, gura im se između nogu, legne i čeka da ga češkaju. Ponekad kada u daljini vidi neko kretanje bilo da su ljudi ili neke životinje digne mu se griva i onako potmulo zareži sve dok ne vidi o čenu se radi. Da rezimiram on je maza ukoliko ga ne diraš, ako ga kojim slučajem diraš u smislu da proveriš njegovu agresivnost, kao pre neki dan moj drug Mixa, onda se moraš i suočiti sa posledicama, npr. on je morao da pređe na drugu stranu ulice i da se sakrije iza auta jer je ben žestoko regovao na njegov ničim izazvan nadražaj i toliko je glasno lajao, da se pitaš gde je ona maza od malopre?

Misli da je visok oko 60 cm tj. za jednu širinu šake izad mog kolena.

U pravu si da mu stav i nije neki valjda ću izdvojiti neku dobru fotku, ali vrlo je teško slikati sopa kako miruje osim kada spava, a digitalni aparati kasne neko sekundu od trenutka kada šklocneš.

Slika će biti valjda uskoro. Bio sam na odmoru kada je ovaj prijatelj dolazio kod mene na poslu.

Valjda je ova slika bolja

By Dishi68

Dishi pas je prelep, i evo još jednog primerka koji spada u sam vrh ove rase.
Ja inče imam leglo sopova, posle selekcije je ostalo 5 mužjaka i 2 ženke, probaću da postavim slike na forum jer baš i nisam neki stručnjak za to.
Štenci su stari 4 nedelje i slobodan je samo jedan mižjačić i jedna ženkica, ostali su rezervisani.

Ljudi puno hvala!!!!!! Puno sam razmisljao i premisljao se kog psa da uzem, i uz pomoc vas i ovog foruma doneo odluku da za ljubimca odaberem bas SOP-a, mislim da je to pravi izbor, mada ljudi kojima sam rekao kog psa uzimam nemaju predstave ni kako izgleda, ni kakav je temperament tom psu, ama bas nista, samo su culi da je krvolocan i da je to pas predvidjen za borbe... Prema tome mislim da bi jos trebalo da se poradi na reputaciji ovog psa, isreno se nadam da cu svojim ponasanjem prema svom psu, koji ce biti jedan porodican (vec imam tri psa tako da ce se privici i na druge pse a i u kuci nas ima osmoro) pas doprineti njegovoj reputaciji a nadam se da cu imati vremena da se i aktivnije ukljucim u borbu za priznanje SOP-a kao rase!!!! Nisam ga jos kupio a vec ga volim!!
:-D

sima966:
Dishi pas je prelep, i evo još jednog primerka koji spada u sam vrh ove rase.
Ja inče imam leglo sopova, posle selekcije je ostalo 5 mužjaka i 2 ženke, probaću da postavim slike na forum jer baš i nisam neki stručnjak za to.
Štenci su stari 4 nedelje i slobodan je samo jedan mižjačić i jedna ženkica, ostali su rezervisani.

Koje boje su mužjačić i ženkica? Koje im je poreklo?

Juče sam dobio rezervacije za muzjaka, tako da je ostala još jedna ženkica.
Iz ovog legla dva šteneta treba da idu za Teksas, koliko sam čuo to će biti prvi sopovi u americi.
Štenci su žute boje, većina njih ima crnu masku na oca.
Roditelji su im Lara i Sid, Lara je od Peđinih pasa (Aska-Meda) a Sid je od Nikole iz Banjaluke.
Ako ne budem mogao da postavim slike poslaću ti ih mejlom.

nexis_sixen:
Ljudi puno hvala!!!!!! Puno sam razmisljao i premisljao se kog psa da uzem, i uz pomoc vas i ovog foruma doneo odluku da za ljubimca odaberem bas SOP-a, mislim da je to pravi izbor, mada ljudi kojima sam rekao kog psa uzimam nemaju predstave ni kako izgleda, ni kakav je temperament tom psu, ama bas nista, samo su culi da je krvolocan i da je to pas predvidjen za borbe... Prema tome mislim da bi jos trebalo da se poradi na reputaciji ovog psa, isreno se nadam da cu svojim ponasanjem prema svom psu, koji ce biti jedan porodican (vec imam tri psa tako da ce se privici i na druge pse a i u kuci nas ima osmoro) pas doprineti njegovoj reputaciji a nadam se da cu imati vremena da se i aktivnije ukljucim u borbu za priznanje SOP-a kao rase!!!! Nisam ga jos kupio a vec ga volim!!
:-D
Да демантујем предрасуду да су СОП-ови крволочни и борбени пси. У суботу сам свратио до једног друга који има мужјака старог годину дана и женку стару две године и код њене рођене сестре која је код неког његовог рођака. Први утисак је био, појешће ми Бена за доручак, дакле женкица Кобра је оњушила Бена, али пошто јој је ту били посуда са храном у једном тренутку је покушала да угризе Бена, али он је то наравно избегао, али је и даље био поред Кобре, која је баш у пит форми са изразито увученим стомаком и врло развијеним бутинама задњих ногу, додуше можда је чак и мања од Бена, а сво ово време, њен млађи брат Кинг је лајао онако претећим лавежом. Онда реши друг да упознамо Кинга и Бена. Ја у неверици али пристадох, ваљда смо ми бржи уколико треба да се раздвоје. Када су се приближили један другом, Кинг је престао да лаје и само је њушио Бена а Кобра је полудела и сада је она почела да лаје. И баш сам се изненадио од оне свирепости и крволочности за коју сам се спремао, нема ништа. Бен и Кинг су почели да се играју, тачније рвају, чак је и Бен био мало агресивнији, али Кинг није реаговао. Касније ми их је друг остави да би ставио кафу, али и даље није било никакве претеране рекције ни Кинга ни мог Бена. Иначе Кинг је претежно црни пас са назнацима тиграсте боје и изгледа страшно. И он је баш у доброј форми, друг га је преко целог лета изводио на пливање уз реку.
Касније смо отишли код Кобрине рођене сестре, која се такође зове Кобра. Пошто је била у боксу власник је хтео да је пусти да се истрчи и тада ми није било свеједно, на крају пристадох. Претходно су се њушкали, док је била у боксу, али нису лајали, али шта знам ипак је ово њена територија. Чим је пуштена одмах је почела да трчи у огромном сеоском дворишту (тако ми нешто треба) а Бен за њом. И добио сам уживо потврду да су СОП-ови, а нарочито женке изузетно брзи пси. Сваки час су стајали и пили воду из исте посуде прво Кобра а онда Бен. Била је толико учтива да га је пуштала да пије кад год би се он примакао посуди, а онда опет Бен трчи за Кобром. Једном су пројурили поред нас таквом брзином да ми једина жеља била, да нас не закаче, јер сам видео како је једна женкица у пуном налету, јуривши се са мојим Беном ударила у једног познаника, тако да је овај директно задњицом пао на земљу, а последица удара је једна исцепана папуча, а женкици ништа. Следећи пут при оваквим сусретима носим фотоапарат, џаба приче ако нема слике.
А јуче сам прошетао Бена до колеге с посла, који има неког младог мешанца и баш га је извео испред куће. Малиша се уопше није плашио Бена, који га је успут могао у два залогаја појести, већ је сава «љут» кидисао на Бена и почео да га уједа по њушци и ушима, да Бен није схватао ни шта му се то дешева од тако маленог пса. Чак није ни покушавао да га уједе, већ га је само шапом склањао, али безуспешно, чак је и скривао главу испод неке приколице. Уз све то Бен се не плаши великих паса који га лају. И нека ми сада неко каже да су СОП-ови обични крволоци

Učlanjen: 12.11.2006.

--------------------------------------------------------------------------------

Pozdrav,napravio sam jedan okvirni takoreci plan koji cu pokusat slijedit a to jest za nekih godinu dana uredit okucnicu i onda krenuti u nabavku SOP-a a obzirom da sam citao o njegovim nagonima i cuvarskim karakteristikama kroz cijeli ovaj topic velika mi je zelja krenut ga skolovat prema knpv programu(ne IPO nego bas knpv-sto znaci jaako slicno realnom zivotu i skolovanju kao u policiji,ne ide se na rukav vec na ono cijelo odijelo)i mislim da ce to biti izuzetno interesantno a poslije bi SOP isao sa mnom na teren na teren-osiguranje objekata i osoba....pa me zanima da li ih je vec neko pokusao koristiti u ovu svrhu,kako su se pokazali,koliko jaki ugriz imaju....posto su sada Don i Bole vec veci,Zorane kakav je karakter Dona,kakav je prema nepoznatima na svom terenu a kakav je vani...e sad me posebno zanima posto sam saznao da ste radili i te neke testove sa njima kakvi su bili,koji su utisci...a super bi bilo i da postavite taj filmic SOP-a?Hvala

P.S.Drugi izbor mi je srednjoazijski ovcar!

Zanima me sta da uzem, imam dvoriste, vec sam imao vucijaka jako dobrog porekla ali su mi ga ukrali kada je imao 4 meseca, a sada se dvoumim da li da uzmem opet vucijaka, SOP-a ili azijskog ovcara? Hvala svima koji odgovore!

Сећате се ове столице, Бен је био мањи од ње. Ово је слика са 5 месеци.

Бен и Иванов Меда

Иванов Меда

Бен у Зони сумрака. Шест месеци
dscf9209smanjenaisecenadm0.jpg

Бен изнад литаца у Сићеву. Шест месеци
1692007001smanjenagt4.jpg

imala sam prilike da upoznam Nenada Gavrilovica, da vukove koje je tada drzao lecim, i da budem doktorka njegovom Gari, jednom od prvih poznatih muzjaka SOPa iz tog vremena. Taj pas je ziveo u zoo vrtu. Kasnije sam medju pacijentima imala nekoliko sop-ova i moram da priznam da nisam bila odusevljena. Tea, kerusa koja je pre par dana uginula od torzije zeludca je bila najlepsa medju njima, ali kada je u prici njihovo zdravlje, primecujem da su dosta nestabilna rasa i zahtevaju ogroman trud i ulaganje.
zanima me da li je rasa priznata u svetu #The World Canine Organization (Fédération Cynologique Internationale, FCI)# da li psi imaju papire i gde se mogu naci standardi (zelim neki inostrani sajt o tome)
mislim da je tri cetiri generacije pasa sa slicnim osobinama, nedovoljno da bi se o nekoj rasi pricalo kao o cistoj!
ko je izracunao 30% vuka u ovoj rasi? odakle su ti podaci? cime je to potkrepljeno?

za radoznale.....
svi psi poticu od vuka, da se razumemo!!!
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pubmed&pubmedid=16219789

imala sam prilike da upoznam Nenada Gavrilovica, da vukove koje je tada drzao lecim, i da budem doktorka njegovom Gari, jednom od prvih poznatih muzjaka SOPa iz tog vremena. Taj pas je ziveo u zoo vrtu. Kasnije sam medju pacijentima imala nekoliko sop-ova i moram da priznam da nisam bila odusevljena. Tea, kerusa koja je pre par dana uginula od torzije zeludca je bila najlepsa medju njima, ali kada je u prici njihovo zdravlje, primecujem da su dosta nestabilna rasa i zahtevaju ogroman trud i ulaganje.
zanima me da li je rasa priznata u svetu #The World Canine Organization (Fédération Cynologique Internationale, FCI)# da li psi imaju papire i gde se mogu naci standardi (zelim neki inostrani sajt o tome)
mislim da je tri cetiri generacije pasa sa slicnim osobinama, nedovoljno da bi se o nekoj rasi pricalo kao o cistoj!
ko je izracunao 30% vuka u ovoj rasi? odakle su ti podaci? cime je to potkrepljeno?

za radoznale.....
svi psi poticu od vuka, da se razumemo!!!

E bre poticu svi od vuka ali sa toliko malo udela, a sop je inace jako izdrzljiva rasa i sto se tice bolesti(zahvaljujuci vucijoj krvi 5%) i sto se tice fizicke i psihicke isdrzljivosti, zadnjih nedelja sam se aktivno raspitivao i mogu se naci cisti primerci i psi su jako poslusni i mogu da budu nezgodni ali samo u pocetku prema strancima jer su nepoverljive prirode, sto je samo plus! I nemojte da prozivate gavrilovica jer je covek napravio neverovatnog psa!!! ISkreno se nadam sa velikim uzbudjenjem da cu za 4 meseca imati svog malog sopa i postaviti slike ovde i iz licnog iskustva komentarisati ovu vrstu! Pozdrav za sve koji vole zivotinje a pogotovo sopove!

Јуче је Бен имао несвакидашњу посластицу за ручак, ни мање ни више него тартуф. Тартуфе сам добио од лика који се бави брањем тартуфа, а има и пса за тражење тартуфа Lagotto Romagnolo. Занимљиво је да када сам ставио татруф у избушену пластичну флашицу, Бен је непогрешиво, сваки пут донео флашицу с тартуфом за коцкицу саламе. Иначе скоро да никада пре то није чинио, обично је отишао негде даље са својим пленом. Нарав му је и даље блага, скоро па да је аполутно размажен. Игра се са другим псима и мази се са пролазницима.

Drgo mi je da je na markici izasao SOP.Ovaj pas se zove Rambo i jedan je od boljih sopova.Na onoj reklami za Jelen pivo je Kusturicin SOP Relja i tako polako i sigurno ova nepriznata rasa dobija sve vise na popularnosti.Evo i kod nas ima novina posto imamo 9 stenaca od Lune,4 devojcice i 5 strasnih momaka.Devojcice su unapred rasprodate to jest dve ostaju nama a dve idu kod Nenada Gavrilovica.Ostalo je jos 4 slobodnih muzjaka pa ko voli nek se javi.Odmah da naglasim da je to leglo od roditelja sa malo duzom dlakom kakvu forsira Nenad i moj surak.Nadam se da necemo opet uci u raspravu jer postoje ljubitelji i kratkodlakih i dugodlakih Sopova.

Pre nekoliko dana je i izašao intervju Gavrilovića u Večernjim Novostima a pored teksta su bile slike Nenada sa Bluom i Rambo na poštanskoj markici.
Važno je da se promocija nastavlja.

Zorane jel tvoj pas otac štenadi?
Da li ima bar jedno muško štene da je sa kraćom dlakom, imam brojeve telefona nekoliko ljudi koji su zainteresovani za kučiće, oduševljeni su tvojim psom a i interesuju ih psi u standardu. Bili su kod Nenada i psi u standardu su im ksko kažu mnogo skuplji od onih koji su van standarda.
Zoki računaj da je rezervisano svako muško štene koje je povuklo na Dona, naravno ako je Don otac.

Nazalost Don nije otac jer kako sam vec naglasio to su psi sa malo duzom dlakom. Roditelji su im takodje sa duzom dlakom i ja tu nemogu nista.Vec dugo se ovde vodi polemika kako sop treba da izgleda i mislim da je sada na markicama to i pokazano.Neznam zasto Nenad pa i rodjeni brat moje zene forsiraju pse sa duzom dlakom ali to je valjda njihovo pravo,narocito Nenada.Evo on sad uzima dve zenke iz ovog legla i zaista neznam gde sve to vodi.Iskreno meni su lepi i jedni i drugi mada su mi omiljeni sa kracom dlakom kao Don i nemogu a da ne budem ponosan na njega.Dugo sam razgovarao sa Pedjom i on je isto za varijantu krace dlake.Najveca razlika izmedju krakodlakih i dugodlakih Sopova je u karakteru.Dugodlaki se vise ponasaju kao ovcarski psi,vole da se izlezavaju,nevole bas da se igraju i nisu toliko prisni sljudima za razliku od kratkodlakih koji nemaju sekundu mira,stalno su u akciji pa ponekad znaju da budu i dosadni.Nezelim nikog da uvredim ovo je samo moje vidjenje jer sam svakodnevno u kotaktu i sa jednim i sa drugim psima.

Back