Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Ben sa 8 meseci i 20 dana

dscn0389kz6.jpg

Pre svega svaka cast za Bena,odlican odgoj i pas u potpunom standardu.Sto se Dona tice on ce 10 januara napuniti 2 godine i onda cu postaviti njegove slike.Mislim da sam ga previse forsirao u pocetku i da su me gotovo svi zbog toga napali na ovom forumu.

Zoki kad budeš slao slike, postavi i njevo dimenzije, visina, težina itd. čisto za kasnije upoređenje Bena sa starijim bratom.

1981. počeo je nastanak Srpskog Odbrambenog Psa (SOP) ukrštanjem vuka sa pastirskim psima, na Balkanu poznatijim kao tornjacima, koji se mogu videti na celom balkanskom poluostrvu, Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji, Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori…. Ti mešanci vuka i tornjaka kasnije su pareni sa rotvajlerom. Druga linija ovog odgoja išla je tako što su vukovi pareni sa napuljskim mastifom. Ti mešanci su kasnije pareni sa mešancima iz kombinacije „vuk-tornjak-rotvajler“… Psi iz kombinacije „vuk-napuljski mastif“ bili veoma oštri i veoma agresivni kako za životinje tako i za ljude. Važno je napomenuti da su uvek rađene duple kombinacije. Na primer: otac vuk, majka tornjak, ali i otac tornjak, majka vuk. Kasnije je u odgoj ubacen američki staford terijer, i te četiri rase pasa (tornjak, rotvajler, napuljski mastif i američki staford terijer) plus vuk, su genetska osnova za rasu pasa Srpski Odbrambeni Pas.

SOP pamti preko 2400 pojmova za vreme od 5 godina i nije potrebno ponavljanje obuke kao kod drugih pasa, koji moraju ponavljati obuku nakon 1 - 2 godine...SOP je dugoživući pas, živi oko 18-20 godina, otporan na hladnoću, bolesti i bol...

Ima ih u četiri verzije: sivi, tigrasto-sivi sa bledožutim prugama, crni sa ponekom belom šarom oko šapa i žito-žute boje sa crnom maskom...Ima 30% vuka u sebi...

Kako podnose zimu ovi kratkodlaki SOP-i, da li se mogu cuvati u nekim planinskim uslovima.

Benu sada na ovih -15"C ništa nije falilo. Imaju prilično gustu dlaku, čak se i valjao po snegu na -15"C. A kroz duboki sneg trči kao antilopa, čak sam ga prvi puta video kako iz mesta skače u vis, sa sve četri noge. Šteta što nisam zbeležio kamerom, valjda je neka cura snimila mobilnim.

Back