Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Zorane poslaću ti nekoliko slika mojih pasa a zamolio bih te da ih postaviš ovde.
Ja stvarno nemam vremena da se bavim sa psima, ali imate moju podršku.
Nemojte me pogrešno razumeti ali druženja sa vlasnicima sopova mi nisu pozitivna, još jednom da napomenem izuzev Pedje Balanca sa kojim sam ostao u kontaktu.
Prodaja štenaca me ne interesuje i kao što rekoh njima treba posvetiti puno pažnje i vremena, neke od mojih ženki su se štenile ali to sam uradio zbog Pedje jer su mu trebali psi od tih roditelja.
Inače imam 5 mužjaka i 4 ženki.

E, ovako...
Iz nekog razloga poslednjih dana citam ovu temu i cini mi se da sam uspeo celu da je iscitam. Takodje sam pogledao nekolicinu sajtova gde se pominje SOP, sve u cilju da steknem bolji uvid u rasu u nastajanju. Naravno, sa pojavom SOP-a sam upoznat jos od pocetka devedesetih, kada je i promovisan kao rasa. Cini mi se da je prvi primerak cija se fotografija uopste pojavila, bio crne boje i izgledom slican Rotvajleru. No, to nije bitno... Ovim postom bih hteo da odgovorim postavljacu teme i iznesem misljenje, ma koliko ono laicko bilo. Uostalom, iz svacijeg misljenja se moze nesto nauciti, pa makar i sta je to glupost.
Dakle, napisacu smernice kojim bih se ja rukovodio u razvoju rase, da se nesto pitam:
Naravno da treba svi da sednete i da vidite kakav pas je cilj u ovom poslu... Ako svi priznajete Gavrilovica kao tvorca rase, onda bi red bio da njegovu viziju sledite. Mislim da je njegova ideja bila da rekonstruise starog srpskog molosa, sa osobinama koje su u legendi opisane. Naravno, izgled i karakteristike nije mogao rekonstruisati iz necega sto vise ne postoji, vec je upotrebio rase koje sigurno nisu figurirale u nastanku te izumrle pasmine. To bi bio i logican odgovor onima koji imaju nesto protiv ovakve vrste "mesanca".
Razumem zurbu vas odgajivaca, koji bi sto pre da vidite rezultate svog truda, ali bi upravo vi trebalo da budete i najveci kriticari pri konacnom usvajanju zivog "prototipa", koji bi bio priznat kao rasa. Kao sto znate, vecina starih rasa je nastajala vekovima i to u doba kada nisu postojale izlozbe. Pasmine su nastajale iz potrebe da pas pomogne coveku... Najbitnije su bile karakterne osobine psa i radne sposobnosti, a tek se potom razvio standard u izgledu. Zbog toga su te rase stabilne i priznate. Ovo pisem, jer mi se cini da je takav put razvoja bio i Gavriloviceva ideja, kao i zbog toga sto sam siguran da zbog zurbe za priznavanjem rase, moze doci do toga da se na ustrb estetskog kriterijuma koji treba biti usvojen, neke druge osobine (koje u stvari treba da budu primarne kod psa, kao covekovog pratioca i pomocnika) - budu skrajnute. Dakle, samo polako... Za formiranje tipiziranih karakternih osobina jedne rase, potrebno je mnogo vise vremena nego za estetiku.
A i kad smo kod estetike, imam nekoliko opservacija... Pregledao sam dosta fotografija ove rase i ustanovio da zaista postoji mnogo prelepih pasa. Medjutim, primetio sam, da sto mi se pas vise svidja - to vise odudara od standarda koji sam na ovim stranicama procitao... a jos vise od primeraka koje prikazuje Gavrilovic. Recimo, sasvim je u redu da u okviru rase postoje varijeteti u duzini dlake... Medjutim, evidentno je da primerci sa duzom dlakom imaju i nesto duzu njusku i, uslovno receno, slabiju konstituciju. S druge strane, kratkodlaki primerci imaju opustenije usne i izboran vrat... Ovo sve govorim generalno, da ne bude zabune. Dakle, ako se nesto po tom pitanju ne preduzme, rasa nece liciti ni na sta, ili ce nastati dve linije od kojih ce verovatno jedna opstati. Sto se mene tice, ovi kratkodlaki psi su atraktivniji... Ali je stvar u tome, sto isuvise podsecaju na mnostvo vec postojecih rasa. Nemaju previse originalnosti. S druge strane, ni ovi drugi nisu preterano estetski originalni, ali mi se cini da vise oslikavaju ideju tvorca rase, kao i standard koji su napisali doticni Pedja i Igor.
Eto, to je ono sto sam hteo da kazem. Izvinjavam se ako sam vas udavio, ili ako sam napisao nesto o ovom psu sto ne stoji...

Nazalost moracu ja da odgovorim iako sam najmladji odgajivac Sopova.Ostali su se povukli jer im je prepucavanje sa javnoscu i stalne nesuglasice i sa samim tvorcem preko glave.Ovom pasminom se bave uglavnom mladi ljudi pa sam ja po godinama najstariji odgajivac(37godina).Odgajivacnice forsiraju kratkodlaki tip i tu se uglavnom svi slazemo.Sto se tice slicnosti sa ostalim molosima ne bih rekao da ima sem sa jednim a to je Juznoafricki boerboel.Pre svega mogo je brzi,okretniji a i agresivniji pas od ostalih molosa.Sto se tice dresure opet je najlakse raditi snjim.Sve ostalo sto ste napisali stoji i tesko da iko od nas to moze pobiti.Stalno govorim,da bi ste pisali o Sopu morate ga i dobro poznavati.To opet neznaci da nemate pravo da komentarisete i da pitate jer kako rece jedan moj drug" nema glupih pitanja ima samo glupih odgovora".Nadam se da ovaj moj odgovor nije bio takav.

Kao sto vidis vec sad postoje dve linije kratkodlaki i psi sa nesto duzom dlakom,takodje si primetio da ni fizicki izgled nije bas sasvim isti.Da li ce se te dve linije spojiti u jednu neznam ali smatram da hoce jer mislim da je stvar samo u dobijanju sto vise krvnih linija.

Uuuuuu julijana malo si izmešao kockice.
Prvo podržavaš gavrilovića a onda ti se njegovi psi ne sviđaju, opredeli se.
Prvi sop koji se pojavio kod nas je mužjak gari i ženka tina čije slike si mogao da vidiš na netu, ništa mistično, takozvani izvorni tip sopa.
Standard nije pisao nikakav pedja i igor, već gavrilović uz pomoć radeta dakića kiće a ovi su možda nešto asistirali pri toj izradi.
A ko to ne sledi gavrilovićevu viziju, kad su svi psi potekli od njega, taj pas po kome je radjen standard je gavrilovićev pas, svi veliki odgajivači u priplodu imaju bar po jednig psa direktno iz njegove odgajivačnice, evo ti zorana kojeg svi živi zezaju zbog one maskirne ženkice (moram priznati da sam i ja bio među njima), ljudi samo neće da imaju različite tipove pasa kod sebe.
Pa ko će sad posle toga uzeti dugodlakog psa kad vidi ove pse koji su prikazani ovde u standardu sa njihovim osobinama, pa zar bi ovaj bata čuvao toliko pasa da mu ne služe i da nisu dobri čuvari, a koliko se vidi svi su u standardu, standardu kji je pisao gavrilović.
Kad sam prozvao stevu da ono sa mačkom nije istina stao je iza toga spreman da pogine, realno gledano da nije istina ćutao bi i ne bi se više pojavljivao, a sad i ovo sa rotvajlerim, a koliko je pas star, koja rasa ima takav temperament a da nije pas za borbu, pa kako onda nisu originalni.
A kome se ne sviđaju ovakve karakteristike nek potraži neku drugu rasu.

Mnogo nezgodne poruke je imao didije ali se ovde slažem sa njim. Kako sad da uzmem dugodlakog psa i psa od bilo kog odgajivača iz srbije, svi koji bi videli pse pitali bi koja je ovo rasa ako je ovo sop. Da hoću ovčarskog psa uzeo bih šarplaninca ili tornjaka.
I to je ono čega se mi budući vlasnici držimo.
Ko može da kaže da Zoranov pas nije u standardu koji je izašao u knjizi, taj standard je pisao sam tvorac rase uz pomoć najvećih poznavaoca rase i kinoloških stručnjaka.
Zorane plati pivo drugaru, jer ovo je odgovor na mnoge komentare ovde iznesene " nema glupih pitanja ima samo glupih odgovora".

Hm, nisam ja nikakva julijana, vec Julian... Verujem da je zurba razlog za ovu gresku, kao sto verujem da je to razlog zbog kojeg nisi dobro procitao sta sam napisao. Vec sam rekao da sam laik i da je ono sto sto pisem moje misljenje o nacinu razvoja rase, a ne o samoj rasi, koju ne poznajem, niti sam je karakterisao kao dobru ili losu. Znaci, o razvoju bile koje rase, a ne SOP-a... Cini mi se da nisam izmesao kockoce, pa cu redom:
didije:
Uuuuuu julijana malo si izmešao kockice.
Prvo podržavaš gavrilovića a onda ti se njegovi psi ne sviđaju, opredeli se.
Nisam napisao da podrzavam Gavrilovica. Ko sam ja da ga podrzavam? Napisao sam da je logicno slediti osnovnu ideju... On je tvorac rase, pa je logicno da je ta ideja njegova. Znaci, tvorac = ideja.
Takodje, nisam rekao da mi se njegovi psi ne svidjaju. Gde si to procitao? Naprotiv, rekao sam da mislim da ta linija vise oslikava zamisao tvorca, kojeg ja navodno podrzavam.Uostalom, za sta bi ja trebalo da se opredelim? Ne razumem... Da li sam upao u neki sukob struja, ili mogu nesto da primetim sa strane...?
Prvi sop koji se pojavio kod nas je mužjak gari i ženka tina čije slike si mogao da vidiš na netu, ništa mistično, takozvani izvorni tip sopa.
Nemam pojma kako se zvao prvi muzjak, ni prva zenka... I nisam tvrdio da je ista misticno. Fotografiju sam video verovatno '91 -' 92, pa se ne secam dobro... Ne znam koliko si tada imao godina i da li se ti secas. Mislim da to nije ni bitno... Ne vidim poentu ove recenice, osim da pokazes da si strucnjak, sto ja ne pokusavam nikom da osporim. Nisam ovde da pametujem, vec da kazem sta sam primetio...
Standard nije pisao nikakav pedja i igor, već gavrilović uz pomoć radeta dakića kiće a ovi su možda nešto asistirali pri toj izradi.
Lepo je sto si mi rekao ovo... Medjutim, ja to nisam napisao iz glave, vec sam procitao bas na ovoj temi. Trebalo je da reagujes kad je to neko od tvojih kolega odgajivaca postovao. Uostalom, zar je i to bitno za celu pricu? Mislim, poenta pominjanja standarda nije bila u njegovim sastavljacima, vec u sadrzaju.
A ko to ne sledi gavrilovićevu viziju, kad su svi psi potekli od njega, taj pas po kome je radjen standard je gavrilovićev pas, svi veliki odgajivači u priplodu imaju bar po jednig psa direktno iz njegove odgajivačnice, evo ti zorana kojeg svi živi zezaju zbog one maskirne ženkice (moram priznati da sam i ja bio među njima), ljudi samo neće da imaju različite tipove pasa kod sebe.
Otkud ja znam ko ne sledi Gavrilovicevu viziju? Je l' to retoricko pitanje? Vi valjda znate... Ni to nisam izmislio, vec ovde pisete da ne mozete izmedju sebe da se uskladite. Uostalom, sam kazes da si se smejao zenkici i da ljudi nece da imaju razlicite tipove psa. Tu ti je odgovor...
A slazem se da je po Gavrilovicevom psu radjen standard. To sam i napisao...
Pa ko će sad posle toga uzeti dugodlakog psa kad vidi ove pse koji su prikazani ovde u standardu sa njihovim osobinama, pa zar bi ovaj bata čuvao toliko pasa da mu ne služe i da nisu dobri čuvari, a koliko se vidi svi su u standardu, standardu kji je pisao gavrilović.
Nemam pojma ko ce uzeti dugodlakog psa. Ali ti ovim pitanjem dajes odgovor na prethodno pitanje o tome ko ne sledi izvornu ideju.
Batini psi su prelepi, ali zaista prelepi. Voleo bih da imam takvog psa. Ali pogledaj da li su bas u standardu koji pominjes. Pogledaj usne i vrat, pa pogledaj onaj standard. Moze i taj standard da se menja, jer ocigledno nije nesto cega se slepo pridrzavate. Narocito, ako je za dobrobit rase.
Kad sam prozvao stevu da ono sa mačkom nije istina stao je iza toga spreman da pogine, realno gledano da nije istina ćutao bi i ne bi se više pojavljivao, a sad i ovo sa rotvajlerim, a koliko je pas star, koja rasa ima takav temperament a da nije pas za borbu, pa kako onda nisu originalni.
Ovaj pasus mi je potpuno nerazumljiv. Mislim da nema veze ni sa cim sto sam napisao...
A kome se ne sviđaju ovakve karakteristike nek potraži neku drugu rasu.
Koje karakteristike? Pa upravo pricamo o usvajanju karakteristika i svi se slazu da to nije usaglaseno. I kome se ne svidjaju? Meni? Nisam se uopste izjasnjavao.

Ljudi jel mogu da vas zamolim da komentarišemo o samom psu i rasi, a ovo prepucavanje različitih interesa neide nikome u korist.(znam sad skaču i didije i julian da nemaju tu nikakvog interesa već samo konstatuju)
Činjenica je da odgajivači u Srbiji teže ka standardu koji je izašao u knjizi, a Batini psi iako imaju mana su baš u tom standardu, jer kako reče Pedja svaki pas pa i najveći šampion ima po neku manu....

Ti si moj idol, kandiduj se za predsednika kluba sopova.
Dakle konstatacija: ovo je pas bez karakteristika.
Ok. simo, ali sad sam ostao dužan julijanu poruku približno iste dužine (e ako me zbog komentara nisu rastrgli sopovi onda će zbog dužine poruke sa glupim sadržajem i porukom između redova “bitno je da se nešto piše”)
P.S. Ono za julijanu je bila greška u pravopisu, imao sam jednu trebu Julijanu pa me ponele emocije prilikom kucanja, bila je vatrena i ostaće mi u sećanju do kraja života, pa mi nemoj zameriti za tu grešku.

didije:
Ti si moj idol, kandiduj se za predsednika kluba sopova.
Dakle konstatacija: ovo je pas bez karakteristika.
Ok. simo, ali sad sam ostao dužan julijanu poruku približno iste dužine (e ako me zbog komentara nisu rastrgli sopovi onda će zbog dužine poruke sa glupim sadržajem i porukom između redova “bitno je da se nešto piše”)
P.S. Ono za julijanu je bila greška u pravopisu, imao sam jednu trebu Julijanu pa me ponele emocije prilikom kucanja, bila je vatrena i ostaće mi u sećanju do kraja života, pa mi nemoj zameriti za tu grešku.
Vazi decko, samo ti kucaj. Moja je greska sto sam ti odgovorio jos prvi put.

Slika te maskirne zenkice postoji na ovom forumu.Trazi,trazi pa ces naci,a ako ne nadjes poslacu ti na privatni mejl.Inace ta zenkica je u mom vlasnistvu i poklon je Nenada Gavrilovica za novu odgajivacnicu. Ja nisam video slike niti crteze tih srednjevekovnih mastifa u Srbiji sem sto se u jednoj junackoj narodnoj pesmi spominju recima "zalajalo devet ljutih lava".

Back