Hm, nisam ja nikakva julijana, vec Julian... Verujem da je zurba razlog za ovu gresku, kao sto verujem da je to razlog zbog kojeg nisi dobro procitao sta sam napisao. Vec sam rekao da sam laik i da je ono sto sto pisem moje misljenje o nacinu razvoja rase, a ne o samoj rasi, koju ne poznajem, niti sam je karakterisao kao dobru ili losu. Znaci, o razvoju bile koje rase, a ne SOP-a... Cini mi se da nisam izmesao kockoce, pa cu redom:
didije:
Uuuuuu julijana malo si izmešao kockice.
Prvo podržavaš gavrilovića a onda ti se njegovi psi ne sviđaju, opredeli se.
Nisam napisao da podrzavam Gavrilovica. Ko sam ja da ga podrzavam? Napisao sam da je logicno slediti osnovnu ideju... On je tvorac rase, pa je logicno da je ta ideja njegova. Znaci, tvorac = ideja.
Takodje, nisam rekao da mi se njegovi psi ne svidjaju. Gde si to procitao? Naprotiv, rekao sam da mislim da ta linija vise oslikava zamisao tvorca, kojeg ja navodno podrzavam.Uostalom, za sta bi ja trebalo da se opredelim? Ne razumem... Da li sam upao u neki sukob struja, ili mogu nesto da primetim sa strane...?
Prvi sop koji se pojavio kod nas je mužjak gari i ženka tina čije slike si mogao da vidiš na netu, ništa mistično, takozvani izvorni tip sopa.
Nemam pojma kako se zvao prvi muzjak, ni prva zenka... I nisam tvrdio da je ista misticno. Fotografiju sam video verovatno '91 -' 92, pa se ne secam dobro... Ne znam koliko si tada imao godina i da li se ti secas. Mislim da to nije ni bitno... Ne vidim poentu ove recenice, osim da pokazes da si strucnjak, sto ja ne pokusavam nikom da osporim. Nisam ovde da pametujem, vec da kazem sta sam primetio...
Standard nije pisao nikakav pedja i igor, već gavrilović uz pomoć radeta dakića kiće a ovi su možda nešto asistirali pri toj izradi.
Lepo je sto si mi rekao ovo... Medjutim, ja to nisam napisao iz glave, vec sam procitao bas na ovoj temi. Trebalo je da reagujes kad je to neko od tvojih kolega odgajivaca postovao. Uostalom, zar je i to bitno za celu pricu? Mislim, poenta pominjanja standarda nije bila u njegovim sastavljacima, vec u sadrzaju.
A ko to ne sledi gavrilovićevu viziju, kad su svi psi potekli od njega, taj pas po kome je radjen standard je gavrilovićev pas, svi veliki odgajivači u priplodu imaju bar po jednig psa direktno iz njegove odgajivačnice, evo ti zorana kojeg svi živi zezaju zbog one maskirne ženkice (moram priznati da sam i ja bio među njima), ljudi samo neće da imaju različite tipove pasa kod sebe.
Otkud ja znam ko ne sledi Gavrilovicevu viziju? Je l' to retoricko pitanje? Vi valjda znate... Ni to nisam izmislio, vec ovde pisete da ne mozete izmedju sebe da se uskladite. Uostalom, sam kazes da si se smejao zenkici i da ljudi nece da imaju razlicite tipove psa. Tu ti je odgovor...
A slazem se da je po Gavrilovicevom psu radjen standard. To sam i napisao...
Pa ko će sad posle toga uzeti dugodlakog psa kad vidi ove pse koji su prikazani ovde u standardu sa njihovim osobinama, pa zar bi ovaj bata čuvao toliko pasa da mu ne služe i da nisu dobri čuvari, a koliko se vidi svi su u standardu, standardu kji je pisao gavrilović.
Nemam pojma ko ce uzeti dugodlakog psa. Ali ti ovim pitanjem dajes odgovor na prethodno pitanje o tome ko ne sledi izvornu ideju.
Batini psi su prelepi, ali zaista prelepi. Voleo bih da imam takvog psa. Ali pogledaj da li su bas u standardu koji pominjes. Pogledaj usne i vrat, pa pogledaj onaj standard. Moze i taj standard da se menja, jer ocigledno nije nesto cega se slepo pridrzavate. Narocito, ako je za dobrobit rase.
Kad sam prozvao stevu da ono sa mačkom nije istina stao je iza toga spreman da pogine, realno gledano da nije istina ćutao bi i ne bi se više pojavljivao, a sad i ovo sa rotvajlerim, a koliko je pas star, koja rasa ima takav temperament a da nije pas za borbu, pa kako onda nisu originalni.
Ovaj pasus mi je potpuno nerazumljiv. Mislim da nema veze ni sa cim sto sam napisao...
A kome se ne sviđaju ovakve karakteristike nek potraži neku drugu rasu.
Koje karakteristike? Pa upravo pricamo o usvajanju karakteristika i svi se slazu da to nije usaglaseno. I kome se ne svidjaju? Meni? Nisam se uopste izjasnjavao.