Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Po zilioniti put> dok se ne oformi zvanicno telo koje ce nadgledati i usmeravati razvoj rase, ovi ljudi koji se trude se nazalost uludo zamajavaju, a ovi sto hoce da profitiraju imaju lepu priliku da prodaju kojesta kao SOPa.
Medjutim, koliko vidim, 'leba ovde nema i nista se nece dogoditi, tako da mozemo da nastavimo da se polivamo i histerishemo.

Hvaljenjem kojih pasa, ovih u standardu, da li je i Blu van standarda, moguće je, po njemu je rađen standar. Takav je zoranov pas, ovaj maretov, i da ne nabrajam ali to su psi u tom standardu.
To da li borbe kvare imidž rase, pitajte gavrilovića, jel znate kad će pod tim žigom borbi da bude priznat, nikad.
Mackicu, nemoj da ti zovem stevumarusica sa njegovim psom.....
A to da li se možemo prepucavati, ajde nek neko napiše nešto, kako sad dalje, kod ovakvih izjava tvorca rase da za njega standard nije bitan, kod njegovih borbi pasa po kojima je poznat u celoj bosni..
J a sam spreman da se izvinim svima ako sam ih uvredio, to nije problem, ali je problem dati pravi predlog šta sad i kako dalje?

Sa psom je radjena obuka, i pas je vrhunski obucen.
Za slabije upucene u rasu kao sto su Mackic, Pudlala ovaj pas vam lici na labradora sto je vase licno misljenje, da ga vidite uzivo onda bi vam licio na bengalskog tigra. Cinjenica je da je ovaj pas jedan od najcistijih pasa rase SOP, sto opet ne znaci i da nema ni jednu manu. Ali ako poredite sta su mu mane, a sta vrline u eksterijeru koje poseduje sve ce vam biti jasno!

Pozdrav!!!
Marko

Mare_011:
Jedan prijateljski savet za clanove koji su slabije upuceni u rasu:
potrudite se da steknete neko znanje o ovoj rasi pa tek onda dajte sebi za pravo da iznosite komentere.
Jer ovako vasi komentari su bezvredni i smesni!

Pozdrav!!!
Marko
Lepo od tebe što spremno daješ prijateljske savete, ali moram da te podsetim da ovo nije nikakav stručni skup, već najobičniji Internet Forum, čak podforum pid nazivom "kućni ljubimci" i da je svako slobodan da iznese komentar.
A ako vi koji gajite SOP-ove (ili ono što mislite da jesu), a ima vas svega nekolicina na ovom Forumu, i po logici stvari bi trebalo da ste malo bolje upućeni u, uslovno rečeno, rasu ne možete da se složite oko toga kako taj pas treba da izgleda i čemu da služi - šta očekujete od "običnog" posmatrača?!
Treba li da podržimo rasu koju njen tvorac (ovde sam čula za te tvrdnje) formira tako da bi dobio što boljeg psa za borbu i budemo još i ponosni na nju, jer u nazivu postoji "srpski"?! Sami kažete da nije nikakva tajna da Gavrilović gaji pse za borbu, da je posvađan sa svim ranijim odgajivačima, da se ni sam ne drži standarda koji je propisao... pa šta onda (i od koga) očekijete?! Kako mi da znamo koji je standard za (uslovno) rasu koju vi gajite i svi tvrdite drugačije?!
Ovo je bilo samo jedno skromno razmišljanje na zadatu temu, "po zadatku" čitam postove, pa nisam mogla da ne reagujem, a ukoliko nastavite sa prepucavanjima i svađom bez konstruktivnih komentara i normalnog razgovora - znate i sami šta sledi.
Pozdrav i hvala na saradnji!

A tvoj komentar da ne razlikujemo psa od benglaskog tigra je izvanredno koristan, konstruktivan i dobronameran. Zbog agresivnih ljudi poput tebe od ove rase nikada nista nece ni biti, a ne zbog pasa samih.

Ako ne razumete sta pisem prevescu vam. Moj komentar se odnosi na vase znanje i kompetentnost za vase ocenjivanje pojedinih pasa.
Evo i jos jedne gluposti i nebuloze. Odakle vi to znate da sam ja agresivan? Da li vi uopste ista znate o meni? Vi ocito da ste neka nova Kleopatra ili tako nesto cim na osnovu tri posta kreirate profil ljudi.
Da necete mozda vi nesto da uradite povodom rase sedeci za kompjuterom i slati komentare koji su na nivo dece iz prvog osnovne. Joj sto mi lici na labradora, sav je zut, hehe.

Kao sto sam naveo na pocetku mog dopisivanja vi i osobe slicne vama uopste ne treba da budete predmet neke polemike ili diskusije, jer svaki razgovor sa vama je beznacajan i totalni promasaj.
Tako da sam ja sa vama za ubuduce zavrsio svoje dopisivanje .
Puno srece u uzgoju pudli!

Pozdrav!!!
Marko

Mislim da si ovim dodatno pojasnio moju konstatciju o tome kakav nastup imas. Kada neko na forumu Kucni ljubimci sebi da za pravo da zahteva od clanova da ne ucestvuju u diskusiji jer "se ne razumeju" (dakle, jos jednom, nije strucan forum), pa zatim vredja njihovu moc rasudjivanja i sposobnost razlikovanja zivotinjskih vrsta, zatim njihove komentare kategorise kao besmislene, decje, bezvredne itd... da, takav ucesnik u diskusiji meni deluje agresivno.
Da si lepo objasnio gde Mackic i ja gresimo u svojim krajnje nezlonamernim komentarima, ova konverzacija bi imala sasvim drugaciji tok.

Mare, nije bitno da li si odgajivac, vlasnik ili samo ljubitelj. Radi se o tome da sa onakvim pristupom necete daleko stici. Kako zamisljate popularizovanje rase kada pri prvom susretu sa neistomisljenicima potegnete "argumente" koji se zapravo svode na vredjanje? Zar nije logicnije da se ljudima koji se ne razumeju objasni i pomogne da shvate? Vi ste u veoma zahtevnom poduhvatu promovisanja rase koja u startu kod vecine ljudi nailazi na otpor nasli da samo dodatno intenzivirate negativnu reakciju. Ne govorim ovde samo o tebi, Mare, vec o velikom broju promotera SOPa. Moram da izdvojim Jevdja kao coveka koji ima skoro Gandijevski pristup i mislim da nikada nije pukao kao ostali. Pogotovo ne u dijalogu sa ljudima koji ocigledno nisu zlonamerni.

Covece ko da sam rekla da je pas za bacanje :roll: ovaj mi nesti preti a drugi me naziva detetom u nizim raz. osnovne.
Pa lici na laba, pa sta? Kompletno ste smesni sa tim ispadima zbog komentara osoba koje se (sa pravom) ne razumeju u rasu sop (mada treba postaviti pitanje da li se vi uopste razumete). To bi bilo kao kad bi se odgajivac americkih buloga bogznakako uverdio sto mu je neko rekao da ta rasa lici na boksere.Mislim stvarno ste ko deca... :roll: :roll:
Umesto da predstavite rasu u najboljem svetlu, vi se tu nesto potresate oko toga sto meni pas lici na labradora. Stvarno smesno...

Bilo je nekih pre pitanja zasto srpski,a drugi su bili opet ponosni na to srpski jel ipak je nas, a ja mislim da treba da ima srpski jel kao i u svemu tako i u ovome ne mozemo da se dogovorimo oko osnovnih stvari, tj vi ne mozete da se dogovorite. Inace ako se budete tako ponasali dobicete jedno veliko nista, a ne najbolju rasu kao sto pisete da je sop.
Na kraju pogledajte sta se desilo na SP u fudbalu, sloga je bila jaca strana. Mislite o tome dok budete nastavili da se prepucavate i da se drzite da ste vi najpametniji, a ostali koji imaju drugacije misljenje su budale ili ne znam ni ja sta. Tolerancije malo vam nece skoditi.

Vama ljudi sunce udarilo u glavu.Znam da je napolju pakao ali opustite se ovo je samo pas a ne atomska bomba,mada neki rekose strasno oruzje.Ja u dvoristu vidim neke maze zalegle u hladovini i neprimecujem da ce svakog casa eksplodirati.Znate za onu izreku"kakav gazda -takav pas",pa eto da znate da SOP nije ubica prvog reda kakvog ga vi ovde predstavljate vec jedan normalan pas,malo strozijeg izgleda i naravi ali da budemo jasni mi ovde pricamo o odbrambenom psu a ne o civavi.Gospodine smeh,najmanje u zivotu podnosim pretnje a vi pretite da ce te zatvoriti temu,samo izvolite.Postoje i drugi sajtovi gde mozemo pricati o nasem ljubimcu.Hvala na saradnji!

Pozdrav za sve prisutne.
Gledao sam temu s vremena na vreme i nisam se ubacivao, ali ovo sada je otišlo malo daleko.
S.O.P. je jako mlada rasa pasa, te stoga ima i dosta odstupanja u standardu.
Činjenica je da ima različitih SOP-ova, a šta bi se desilo kad bih smo izbacili sve pse koji nisu u standardu, dobili bi smo jedan broj pasa gde bi većina bili u srodstvu, daljim njihovim ukrštanjem u srodstvu nesmem ni zamisliti šta bi se dobilo.
Ovde poznajem većinu učesnika ovog foruma, a neke sam prepoznao po komentarima i ovom prilikom vas pozdravljam, mogu samo da kažem da svaki tekst postavite „hladne glave“.
Didije zašto ne postaviš sliku tvog psa i sve što imaš da kažeš to uradiš na mnogo lepši način, nemoj pogrešno da me razumeš ali i tvoj pas je lep, nema razloga ne postaviti ga, i predstavi se ovde, da ostali odgajivači znaju skim se dopisuju.
Evo kratkih odgovora koje muče odgajivače, kuda i kako dalje sa standardom?
Svaki vlasnik S.O.P.-a će ostati ponosan na svog psa i nijedan pas neće biti odbačen kao nepoželjan, plan daljeg uzgoja je postepeno izbacivati neželjene osobine kod pasa, ali nikako od jednom preseći i tako zakopati celu rasu i izgubiti možda i najbolje odgajivače, sami odgajivači već sada biraju najbolje pse i uparuju ih sa ženkama vršeći selekciju i ostavljajući najbolje štence.
Dosta se raspravljalo o dve sive ženke, zoranova je još mlada ali se vidi da će diti prelepa i što je još važnije druga linija u odgajuvačnici, trovačeva ženka ( nisam te nazvao po imenu jer vidim da ga nisi stavljao ovde) to je odlična ženka koja će siguran sam izbacivati najbolje štence u rasi. Dakle ako gledamo standard do čega dolazimo, standard je ideal kako bi pas trebao da izgleda, to je savršenstvo koje u realnom životu ne postoji, jer svaki pas, pa i najveći šampion ima neku manu.
Nema potrebe napadati Nenada Gavrilovića, jer svaki S.O.P. potiče od njega, kao i Blu, pas po kome je rađen standard.
Moja saradnja sa Nenadom je dobra, oko 10 godina sarađujemo i nikada ni u jednom momentu nije bilo „ukrštanja mačeva“, za desetak godina mnogo puta mi je pomogao u odgoju, kako savetima tako i sa izborom pasa, i svaki komentar koji predstavlja Nenada kao agresivnog i čoveka koji se posvađao sa svima nije tačan.

Ovom prilikom bih pozdravio Nikolu, mog prijatelj koji je ovde poznatiji kao „dreser“ i zahvalio mu se na ovoj temi.
Nemojte mi zameriti ali ja neću učestvovati u daljem diskutovanju na ovom forumu ali pozivam sve moje dobre prijatelje (Miroslav, Zoran, Ljuba, Igor, Stevo....) da se vrate i nastave sa umerenim komentarima, jer samo tako se može doći do cilja,a raspravke onakve vrste ne vode nigde.

S poštovanjem
Predrag Balanac

didije:
Mare sve je to ok, ali šta sa tvorcem rase, sad ne priznaje standard koji je pisao, a novih pasa ima pet u jednom standardu, pet u drugom i tećem. Prvi ko pokuša da okupi odgajivače da urade nešto ozbiljno ima da naiđe na takav otpor kod tvorca i nekoliko najvećih odgajivačnica koje su dobre i sarađuju sa tvorcem.
Prosto se zapitam da li je moguće da neko ko je uložio toliko rada u tu rasu upropasti sve sa mešanjem i ukrštanjem drugih rasa.
Zašto neko ne postavi slike gavrilovićeve odgajivačnice, pa nema ni jednig psa koji je u standardu koji je pisao, drugi vaš idol iz sm ima samo jednog psa koji je u standardu, zar to nije malo za ozbiljnan rad sa rasom.
idoli ili ne oni su tvorci te rase a ti se toliko pravis pametan i sveznalica da stvarno postajes smesan.verovatno si ti jedan od uzgajivaca mesanaca,pa nece da ti dozvole da saradjujes sa njima. pa si besan a jos ni cvikere nisi kupio.a to tvoje pljuvanje po N.Gavrilovicu i P. Balancu je poprilicno neukusno jer su to dva najveca poznavaoca ove rase.

Da je vise ovakvih ljudi kao sto je P.Balanac, SOP bi do sada mnogo dalje stigao. Covek je umereno, kulturno i stalozeno napisao sta je imao, i kamo srece da se na njega ugledaju i ostali. Zaista, bilo bi dobro da vas neko ovakav predstavlja i usmerava u retko uzbudljivom, zanimljivom i odgovornom poslu kao sto je stvaranje nove rase.

Mislio sam da vise ne napisem ni jednu rec na ovom forumu, ali sam misljenje promenio posle javljanja P.Balanca koji pokusava dati smernice ovom forumu i skrenuti nam paznju da ovaj forum sluzi prvenstveno da se postignu neke korisne stvari, a ne da se pojedini ucesnici obrusavaju, pljuju po rasi i svadjaju se i nadgovaraju kao neke strine preko plota. Administrator, odnosno *smeh* me malo uvredio pretnjama kako ce nam ukinuti stranicu na forumu i zato sam bio odlucio da se vise ne oglasim, niti da potavim vise i jednu sliku svog psa. Primetio sam da su se jos neki javljali po pitanju istog problema. Stvarno ljudi treba da se distanciramo od provokatora, ne odgovaramo na njihove provokativne komentare i oni ce sami otici sa foruma. Pozdrav za sve ljubitelje SOP-a!

Back