Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

trovac:
kad si vec spomenuo sarplaninca potrazi malo po netu i procitaj razlike izmedju urbanih i planinskih pasa.tu se takodje spominje i dlaka.

Urbanom psu je trebalo malo vise vremena da se promeni (malo vise nego sto ,,postoji" rasa sop). A i urbani sarplaninac je ovakav kakav je zbog ljudske selekcije i odabira pasa za uzgoj.

Ne mislite valjda da se ti sopovi razlikuju zbog geografskog porekla, svako od vas misli da zna kako ta rasa treba da izgleda. Zbog ljudi kao sto su pojedinci na ovom forumu dobra ideja o sopu ce propasti.
Sto se tice superiornosti sopa, nikakav problem nije udaviti mace ili nekog seoskog avlijanera, ako hosete da oprobate psa pustite ga u borbu. Ne mora da se bori sa pitom ,,najboljim za borbe" neka se bori sa psom svojih dimenzija (haskijem, kavkaskim ili srednje azijskim ovcarem, argentinskom dogom ...).
Pustite Gavrilovica da sam formira rasu SOP jer je to njegova ideja i on je zapoceo, a vama ako se ne svidja pravite svoju rasu (neka vam sop bude osnova). NE MESAJTE SE COVEKU U POSAO!!!!!

shishko:
i daj stavite dva ista kera ako ima,ako nema da vam posaljem sliku garija,tine i sokola koji su isti i izvorni psi.i kakvi bre novi sopovi i izvorni, rasa ima tek nesto vise od 20 god.da vam se ne cini to malo da bude novih i starih pasa.
Hocemo li vidjet' sokola, 'ticu nebesku? Il' garija ljutog vuka? ili bar tinu, gorsku vilu?
dje sad nestadose u duboku zemlju propadose? :))

Zorane pa ti prozivao trovača da njegov pas nije sop a sad i ti uzeo jednog takvog?
Sve na stranu ovde su tvoji psi najbolji i lično mislim da si ti jedan od retkih koji će imati pravu odgajivačnici, a po nekom mom ubeđenju i najbolju (i u bosni i Srbiji).
Možda će mi neko zameriti za ovaj komentar ali to je moje mišljenje pa mogu da ga iznesem kao i sve do sada što sam iznosi, krajnje iskreno.

skoci_misu, ja sam sa mnogima ulazio u konflikt na ovoj temi, ali sa najboljim namerama, ali ti ga brate preteruješ, direktno radiš protiv ove naše rase.
Jeremija psi koje si nabrojao su zaista dobri psi, ili su bili, zašto za te pse niko ne pita Gavrilovića? ZOO BG

istraj u odgoju kuje,to je Nenadova kuja,sa pravilnom ishranom imaces najsnazniju kuju,izuzetno su retki sa ovakvom pigmentacijom/sivo crvena/odnosno boja borove kore.neka te ne brine njuska,zenka je to,kao ni boja i duzina dlake,to nisu dominantne osobine a vredi u leglu imati ovakve pse,SOP je upotrebni pas a ovakva pigmentacija omogucava neprimetno kretanje po svakom terenu.
drugi sop je izuzetan ali cini mi se i jako opasan po naravi odnosno dominantnom drzanju pa povedi racuna o kontroli ovog psa oni to ispoljavaju/ nisam pristalica ali ga treba sputati na vreme
ne boxom vec lancem sa sto pognutijom glavom/ne zaboravi da drzis oruzje i da moras imati potpunu kontrolu nad njim.ukoliko nije problem posalji jos slika.

Nema veze čija je to kuja, važna je kakvaje.
Pa jel ti vidiš da je pas šaren kao detlić, ni sam boju ne možeš da mu odrediš već kažeš maskirna, može i šućmurasta, i nisu retki psi sa ovakvom bojom nego ih nema.
Kažeš da pigmentacija omogućava neprimetno kretanje po svakom terenu, jel taj pas neko tajno oružije?
Pa onda navodiš: neka te ne brine njuska ,kao ni boja i duzina dlake,to nisu dominantne osobine
Kako to može da se desi, uzmeš šarplaninca, njuška mu je drugačija, dlaka dugačka, pa je ukrstiš sa šnaucerom, ženka je to nema veze, dobićeš šnaucera koji će samo za tebe biti šnaucer i za nikoga više.
Pa zar još postoje takve metode sa vezivanjem pasa da mu glava bude visoko podignuta, šta si b re ti, dr Mengele.

Ljudi polako bre.Ja zaista imam velikih problema da sastavim pravu odgajivacnicu. Dobio sam jos jednu tigrastu zenkicu i uskoro stize jos jedna zuta.Ono sto sam ja primetio za sada 80% stenaca povlaci boju na oca a mislim da Don i Bak imaju i dobru boju idobru gradju.Sto se tice male zenkice sa romanije videcemo kad bude odrasla kakvi ce biti stenci.Ako shvatate ja ovo radim iz entuzijazma a ne zbog zarade.Da na kraju,moji psi nisu u boksu a kamoli na lancu.Oni slobodno setaju dvoristem,tako je sad i tako ce biti.

Ljudi daj udahnite svez vazduh malo,Svadjate se oko nekih stvari koje lose uticu na prosperitet sopa.Postavio sam ovu sliku u znah zahvalnosti mom nemackom ovcaru Benu koji ima 12 godina i koji je ocuvao Dona.Mogli bi bar malo da se slazemo kao njih dvojica,svima nama je u interesu da sop bude priznata rasa jer ovo je zaista mocan pas.Nismo ni svesni koliko imamo dobrog psa i sta sve taj pas moze da pruzi.

Skocimisu tu se slažem sa tobom, ali ovde nema puno babica, bosanski tip sopa i srpski tip sopa, to su dve različite rase, dve babice.
Ovaj standard za koga sam nekoliko puta pitao ko ga je pisao i nisam dobio odgovor, ali našao sam odgovor na drugoj strani. Standard su pisala tri čoveka, Gavrilović N.-tvorac rase, Balanac P.-odgajivač i Rade Dakić Kića-čovek koji je pisao knjigu o sopu a inače poznati kinološki stručnjak kao i međunarodni kinološki sudija.
Standard je rađen po psu iz tada velike odgajivačnice iz Pančeva, pas se zove Blu i nalazi se na rodovniku.
To je bilo pre nekoliko godina, znači svi odgajivači dobili zvanične smernice kojim smerom da idu, ka kojoj liniji, i šta se sada dešava, imamo dva-tri različita tipa sopa, sivi sa paležom kao trovačev i zoranov, neki dugodlaki psi, bulmastifski tip i bluov tip-tip po standardu.
Ljudi sa najviše uticaja u ovoj rasi, Gavrilović i Balanac koliko vidim sarađuju, a odakle onda ovi ostali tipovi sopa, ko to još ukršta i kombinuje kad su se najveći autoriteti ove rase dogovorili koji je standard sopa?

Nemojte hvatati vazduha i svirućkati kad se pokrene tema o standardu i tipu sopa, zorane ti si taj koji treba sve ovo da pokrene, ti praviš odgajivačnicu, ali ako je ta odgajivačnica osnovana iz finansijskih razloga a ne iz entuzijazma onada treba ćutati i plivati, prodajući kučiće lažući i varajući ljude kako imaju pravog sopa (ma da se i ne zna koji je pravi sop, tako da to i neće biti prevra).

Ja sam vec rekao da je to cist entuzijazam,a sto se tice duzine dlake oko koje vi lomite koplja u razgivoru sa Pedjom i Nenadom dobio sam odgovor da su dopustene obe duzine,nesto kao kod nemackog ovcara jer i tu postoji dugodlaki i kratkodlaki pa se Nemci ne poubijase zbog toga.Iskreno meni se vise svidjaju skratkom dlakom ali ako zelite novu krv u odgajivacnici onda morate imati i nekog sa duzom dlakom.O tome kakvi ce stenci izlaziti iz moje odgajivacnice pricacemo kad za to dodje vreme i pricace oni koji budu uzeli stene od mene.Da li vi shvatate koliko napora je ptrebno uloziti da bi ste u ovom trenutku dosli do kvalitetnog steneta.

Back