Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

pa zorane da je cist entuzijazam to bi bilo muzjak i kuja pa deljenje stenaca,a ne ovako,koliko vidim navlacis kerove pa kad krenu parenja bice love.pusti tu pricu.
........molio bi nekog od vas da kaze od cega je nastao sop...........pa da vas onda sve zajedno pitam nesto.

didije:
rotvajler, vuk, ast, tornjak, n. mastif???

pitam na prvom mestu Gavrilovica a zatim,Sladjana i LJubisu Jovanovica ,Pedju Balanca i Jovanovic Igora sta u sop-u rade onda sarplaninac,bordoska doga,bulmastif,pitbul,doberman i spanski mastif.

ljudi to sto je bio sop,sad se izgubilo zahvaljujuci bas n.gavrilovicu koji je uradio standard po Bluu koji ima kratku dlaku a sad forsira dugodlake pse kao sto je ova siva velika zenka i ova sto sucmurasta kod zorana.

ako se ovako nastavi svi odgajivaci ce imati svoje sop-ove da ne kazem mesance,nego lepo sedite pa se dogovorite koji psi idu a koji ne

Poštovani ljubitelji, uzgajivači, i svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu na putu očuvanja i unapređenja rase želim vam pre svega mnogo uspeha u daljem radu i da istrajete u svojim namerama. Sa rasom SOP upoznat sam pre neke dve godine i istog sekunda ostao fasciniran. To me je nateralo da procitam o SOP-u skoro sve pisane podatke koji su se mogli naći. Tako da sam prilično upoznat sa rasom.
Smatram da neargumentovanim komentarima tipa to je ovakva, onakva rasa, stvarana iz čistog hira, ili pak za borbe, uopste ne treba pridavati nikakvog značaja, i to u opšte ne bi trebalo da bude razlog neke ozbiljnije polemike ili diskusije.
Ima mnogo važnijih tema za polemisanje kao na primer standard rase, samim tim dužina dlake, boja itd.
Trebalo bi se ozbiljnije pozabaviti temom standarda, jer rasa ne može opstati bez njega. To govorim iz razloga jer je sve više mešanaca koji se sve bolje provlače kao SOP-i. Taj proces ukrštanja sa drugim rasama je kao maligni tumor. Pojavio se, sada se sve više širi, a jedini lek mu je standard na osnovu koga se mora vršiti stroga selekcija.
Naravno da taj standard ne treba i ne sme da uradi samo jedan čovek, već da se svi uzgajivači lepo sastanu, sastave činjenično stanje i polako krenu u sastavlanje teksta.
Malo sam smorio ali interesovanje za rasu je veliko i siri se, a bez standarda ode mast u propast.
Čisto da naglasim video sam predlog standarda, ali to je i dalje samo predlog.

Pozdrav!!!
Marko

E sad ste stvarno preterali a najvise ti shishko.Prvo i osnovno krijete se iza tih svojih nikova,privatno mejlovi su vam nedostupni sem kod trovaca i mene.Mozda ja "navlacim" pse kao sto si rekao ali to je moja stvar.Mogao sam lepo da uzmem Napuljske mastife ili kane korso i da zgrcem lovu a ja se tu znojim sa sopom na kome mogu da zaradim taman za njihovu hranu.A sto je jos gore tracim svoje dragoceno vreme sa klasicnim provokatorima koji veze nemaju sa sopovima i traze dlaku u jajetu.Pravi zaljubljenici u pse shvatice sta ja radim i zasto se borim za sopa a sa vama zaista nezelim vise da polemisem,jer ce ubuduce slike mojih pasa govoriti sve a vi mozete samo da lupate gluposti.Ako toliko znas o sopu ati onda pokazi svog psa da vidimo i mi kako izgleda pravi sop.

Zorane pa otkad si nabavio mešanca vidim postao si dobar sa trovacem, a prozivao si ga.
Izvini ako je tebi traženje dlake u jajetu da se kaže koji je pravi tip sopa i kako bi sop trebao da izgleda, kako to da gavrilović ne priznaje stndard koji je pisao već forsira neke druge linije kao što su ženka kod tebe, mileta, trovaca...
Možda mi komentari jesu bili malo bezobrazni i drski, ali ajde nek bilo ko kaže da li je to problem ili ne?

Mare sve je to ok, ali šta sa tvorcem rase, sad ne priznaje standard koji je pisao, a novih pasa ima pet u jednom standardu, pet u drugom i tećem. Prvi ko pokuša da okupi odgajivače da urade nešto ozbiljno ima da naiđe na takav otpor kod tvorca i nekoliko najvećih odgajivačnica koje su dobre i sarađuju sa tvorcem.
Prosto se zapitam da li je moguće da neko ko je uložio toliko rada u tu rasu upropasti sve sa mešanjem i ukrštanjem drugih rasa.
Zašto neko ne postavi slike gavrilovićeve odgajivačnice, pa nema ni jednig psa koji je u standardu koji je pisao, drugi vaš idol iz sm ima samo jednog psa koji je u standardu, zar to nije malo za ozbiljnan rad sa rasom.

Kako to da su se raspale sve velike odgajivačnice koje su sarađivale sa gavrilovićem i imale dobre pse? Srpski ponos, Boban sop, Saša S., Žarko, brća petrovići, odg. SOP..., da ne nabrajam više jer to su odgajivačnice koje su nešto radile, ali kad su počele da se bave tipom sopa izgubile su podršku tvorca rase, čak šta više bili su i žestoko napadani, nek neko nazove gavrilovića i neka ga pita za bilo koju od ovih odgajivačnica, videće kakav će dobiti odgovor, sve same pogrdne reči.
To su bile odgajivačnice koje su nešto radile po pitanju sopa, a ove sad se samo podvlače gavriloviću da bude sve pod kontrilom kako on kaže i da ih ne grdri a psi nisu u drugom planu, u trećem su.
Kad bih neko uspeo sve te stare odgajivačnice da sakupi pa da krenu sa radom, oni znaju šta je sop i od čega je nastao i ne kriju to, neka ih kontaktira neko pa će čuti, velika većina je imala odlične planove a sadašnje odgajivačnice na čelu sa gavrilovićem su na ravnoj nuli. Postavljate slike pasa koji su u standardu a gavrilović to uopšte ne priznaje. Šta sad kad on kaže to nije sop a on ga napravi i standard za njega napisao, oće i to da bude izvorni sop kao oni iz zoo vrta, pa na svakih pet godina drugi tip sopa?

Izvini didije tebe nisam prozvao sem mozda za privatni mejl.Tvoji komentari su potpuno na mestu sto se tice ovih odgajivacnica ali tu je mnogo vise razloga zasto su te odgajivacnice pukle.Nije samo njihova svadja sa Nenadom vec i borbe pasa pa onda su ljudi pokusali sami da ukrstavaju i prave neke druge sopove itd.Sam Nenad je u jednom trenutku ubacio bulmastifa umesto napuljskog i dobio je dosta slabijeg i ruznijeg psa kao sto je zenka u Leskovcu.Licno ja nemogu da prozovem Nenada jer je on stvorio sopa a ja se njime bavim tek godinu dana.Vido si muzjake,videces jos dve zenkice koje su u istom standardu kao i oni.Konacni standar ce se formirati nakon izlozbe u septembru a to ce biti 99,99% kao sto su Don i Bak i Pedjin Maks.jedino neznam sta ce biti sbojama ali pretpostavka je da ce za sada ostati siva,zuta,crna i tigrasta.

Nikad u zivotu nisam nikom podilazio a najmanje to radim Nenadu.Mislim da si shvatio da ja zaista zelim da se konacno postavi standard i da vec jednom znamo kako izgleda SOP. Sada i ja imam problem da sastavim odgajivacnicu jer ce me jedni prozivati zbog sive zenkice a drugi zbog kratkodlakih pasa.

Zanima me sta mislite o ovom psu.

DSC01087.jpg

Btw, ne razumem se u SOPove, ali na mene je najveci utisak ostavio onaj par u zoo vrtu, pre mnooogo godina. Nekako su izbalansiranog okvira, dovoljno krupni i snazni a opet elegantni, izrazajnih glava, sa naglasenim stopom i usnama koje dobro prijanjaju... E sad, da li je to tip SOPa kojem se tezi?

Veći deo tih odgajivačnica je ukrštao pod nenadovim nadzorom, nekad im je i nenad davao pse za to, nazovite ih, oni to ne kriju, samo su većinom svi ogorčeni.
A što se tiče borbi pasa, pa gavrilović je glavni u sarajevu za to, pitajte bilo kog kinologa iz bosne za gavrilovića i čućete da on ima pse za borbe i da se isključivo bavi borbama pasa.
A eto zorane i ti si sam svedok da je lično gavrilović ubacio bulmastifa, dobio loše pse, ali su oni završili u priplodu proizvodeći još jednu liniju pasa, takozvani bulmastifki tip.

Mare pas je odličan, a vidi se da je u odličnoj kondiciji.
Jel rađena sa njim neka obuka, vidim da sedi u stolici?
Eto, nije važno da li je pas od mike ili žike, ali je u standardu i vidi se da je veoma lepo odnegovan.
Pogledajte standard pa onda lupetajte gluposti o labradorima.
Pudlala ako ti nisi shvatila koji se tip sopa traži onda ne znam ko bih trebao, vidim da si aktivno u temi skoro od samog početka.

A kad smo kod borbi, nije mi jasno kako neko moze da kaze da je to nebitno kada je ova rasa u pitanju. Prva asocijacija vecini ljudi kada se spomene SOP su borbe i neka koljachina. Vec smo nashiroko raspredali o imidzu rase i tome koji ce profil ljudi privuci, a samim tim i o njenoj perspektivi za afirmaciju.

didje tacno tako gavrilovic je opste poznat u sarajevu kako pravi velike pse za borbu ukrstajuci sve i svasta i to pod etiketom sop.
zorane moje pse na internetu neces videti,ja sam rekao da ih ljubomorno cuvam,a to sto si se iznervirao samo govori o tome da i ti znas da to nisu sopovi vec obicni mesanci vise molosoidnih rasa a ima po koji lupoid kao i gonic,recimo barak.nenadova saradnja sa svakim odg. u srbiji brzo pukne i pitanje je kad ce i sa carskim cuvarom,samo cim toliko traje verovatno su isti.

i jos nesto nije nenad ubacio bulmastifa umesto napuljca nego ga je dodao mnogo kasnije

didije:
Mare pas je odličan, a vidi se da je u odličnoj kondiciji.
Jel rađena sa njim neka obuka, vidim da sedi u stolici?
Eto, nije važno da li je pas od mike ili žike, ali je u standardu i vidi se da je veoma lepo odnegovan.
Pogledajte standard pa onda lupetajte gluposti o labradorima.
Pudlala ako ti nisi shvatila koji se tip sopa traži onda ne znam ko bih trebao, vidim da si aktivno u temi skoro od samog početka.

Da, bas se vidi da pas ni malo ne lici na labradora, osim kratke dlake, bronzanog nosa, i zute boje. Ma mi svi ovde lupamo gluposti, pa je sreca da ima neko kao sto si ti da nam otvori oci.

Back