Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Smanjite slike! :roll: (moram li ovo ponavljati jednom nedeljno na svakoj temi?!)
Ništa ne vredi ako postavite bilborde, kad stranica ne može da se otvori (ili treba uzeti godišnji odmor da bi sačekali) i malo ko uspe da je vidi.
Ne zaboravite da je većina na "dial up" vezama!
Hvala na saradnji!

Stevomarusicu pas ti jeste lep, lep je i ovaj sivi, i ne mogu reći da je van standarda, i za veličinu tvog psa nisam ništa rekao jer nemam kontakta sa tom rasom, rekao sam da je pas toliko star i sa tim dimenzijama krupan i da nema šanse da uhvati mačku, pri čemu i ostajem. A to da su mu zubi formirani sa 5 meseci, bez komentara.

Ok je to što Gavrilović piše o istorijatu, znam da se mnogi neće složiti sa tim ali to sad nije ni bitno, ja ga podržavam u ovome.
Samo što tu stoji jedna rečenica koja komplikuje celu situaciju SVI ONI KOJI SE BAVE DUŽINOM NJUŠKE, VISINOM, OBLIKOM, STAVOM NOGU SU VEĆINOM KINOLOZI FORME, KOJI U VANJŠTINI TRAŽE SUŠTINU.
Hajde da probamo sad ozbiljno i bez uvredljivih poruka da ovo prodiskutujemo.
Karakter čini psa, ok, ali ga čini i izgled, prepoznatljivost, fenotip, genotip...
Kako će pas biti predstavljen kinološkom savezu, sa kojim standardom.
Ko je pisao onaj standard koji se pojavljuje na forumu?

didije:
Ok je to što Gavrilović piše o istorijatu, znam da se mnogi neće složiti sa tim ali to sad nije ni bitno, ja ga podržavam u ovome.
Samo što tu stoji jedna rečenica koja komplikuje celu situaciju SVI ONI KOJI SE BAVE DUŽINOM NJUŠKE, VISINOM, OBLIKOM, STAVOM NOGU SU VEĆINOM KINOLOZI FORME, KOJI U VANJŠTINI TRAŽE SUŠTINU.
Hajde da probamo sad ozbiljno i bez uvredljivih poruka da ovo prodiskutujemo.
Karakter čini psa, ok, ali ga čini i izgled, prepoznatljivost, fenotip, genotip...
Kako će pas biti predstavljen kinološkom savezu, sa kojim standardom.
Ko je pisao onaj standard koji se pojavljuje na forumu?
U potpunosti se slazem sa tobom

Ljudi, pa jel vi shvatate koji problem postoji sa ovom rasom, i niko nije spreman da napiše ni jednu reč o tome, izuzev Jevđe.
Da budem najiskreniji čini mi se da 99 % odgajivača na ovom forumu nema želju da ova rasa bude priznata. Ovo su veoma ozbiljne stvari na koje niko da odreaguje.
Niko ne zna ko je napisao ovaj standard!!!
Zorane vidim da praviš odgajivačnicu i smatram te za jednog od ozbiljnijih odgajivača na ovoj temi, po kojim kriterijumima biraš pse, kad su ti mužjaci i ova ženka totalno različiti, nemaju veze jedno sa drugim, nema veze od koga si ih uzeo, bitni su psi? Da li misliš da tolika razlika u rasi može da postoji i da odgajivačnica dobro da funkcioniše? (za mužjaka sam rekao mišljenje a za ženku neću jer će tema opet otići u neželjenom smeru)
Znam da me mnogi zbog ovih mojih komentara preziru, ali pogledajte realno na celu situaciju i videćete da li sam u pravu, pitajte bilo kog ozbiljnijeg kinologa za mišljenje o sopu, da ne govorimo o genetičarima čiji su saveti za ovu rasu neohodni.
Ovo nije cinično i podrugljivo pitanje već krajnje ozbiljno : Ima li sop budućnost sa ovakvim radom, ukrštanjima ovoliko raznolikih pasa i ovakvim komentarima veoma cenjenih ljudi u ovoj rasi?

Evo ja cu da ti kazem u cemu je problem.Problem je u tome sto se rad gavrilovica pocinje razlikovati od rada odgajivaca u srbiji.Nenad fura svoj zamisljeni fazon o nekom polu molosu tj. tipa ove male zenke i trovacove zenke,a odgajivaci iz Srbije rade na dobijanju potpunog molosa,mada i oni jos uvek koriste te neke gavriloviceve polu molose i tipove zoloskog vrta tj.prvobitne sopove za razmnozavanje jer kako se pokazalo svi oni u parenju sa molosima daju stenad molosa.Cuo sam od nekih odgajivaca da hoce da izbace Gavrilovica iz igre tj.da ga posalju u penziju,a on besni zbog toga mada mislim da ni to nije korektno vec bi trebalo da se dogovore o jednom tipu sopa na kome ce da rade.Da nebih suvise pricao mozda nekog i povredim mozda me opet neko prozove kao sto je to uradio shisko uglavnom videcete sami sta ce biti posle prve smotre i sta ce se dalje desavati,jer se sprema korekcija standarda tako da ce mnogi da se uhvate za glavu.A jos da napomenem da jos uvek postoje ukrstanja sa drugim rasama.

samo nemoj ti da nam se sekiras, i nerviras.Nadji sebi neku zanimaciju osim ove, a kad god pozelis mozes da upoznas Mazu da vidis u cemu je poenta.a sto se tice "ovoliko raznolikih pasa"ja stvarno ne vidim neku veliku razliku.a ti jos uvek nemozes da shvatis da rasa nije priznata jer ima svega 50-ak pasa u potpunom standardu.kakvi bi se psi dobijali da se pari samo tih 50 pasa.znaci incest do imbecilnosti sto u svakom slucaju nije dobro. cilj je da se ide u sirinu pa onda da se uradi suzavanje.
a to "totalno razliciti" znaci da stvarno treba da kupis cvikere.

Didije, mozes i zube Boletove doci licno da pogledas ! Udostojicu se do te mere da ti platim put, makar on bio i sa meke veoma udaljene zemaljske tacke. Stvarno nemam vise nameru oko toga raspravljati se sa tobom jer je to neozbiljno za moje godine. Gospodin koji trazi da se stave slike dva ista psa moze da pogleda Dona i Boleta, mislim da to objasnjava pojam ujednacenosti rase. Steta sto na nasim prostorima niko ne pokusa stvaranje rase Trinidadskog ribocuvarskog psa ? Mislim da bi ga veci deo podrzao i prihvatio kao jednu od plemenitijih rasa. Uzas, stvarno ne mogu dalje...

uh,zamislite ja postavih tri slicna sopa za sada. Ovo su Don,Bak i Maks. Izvini Bole tebe sam zaboravio. Maks je vlasnistvo Pedje Balanca.Toliko o tome a sto se tice male zenkice sa Romanije koja je u mom vlasnistvu,objasnite vi meni kako da ubacim svezu krv.Ja nezelim da parim u incestu pse jer nisam debil.Iskreno ni meni se nesvidjaju dugodlaki sopovi ali smo trenutno prinudjeni na takva resenja.Nadam se da razumete moje probleme jer u Srbiji ima suvise malo dobreih pasa. Hvala na razumevanju.

Back