Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

uxole:
Sve ovo sto sam Vam rekao gospodo, rezultat je samo dobre informisanosti za ono sto zelite da znate...
Pa valjda znate da samo neinformisani mogu da naprave "aferu", nedoumicu, pometnju ili da "poruse figure"...
Svako, ko je na pocetku foruma shvatio osnovni smisao ove teme, nikako nije bio u funkciji "rusenja figura"...
Niko nikoga nije trebalo da vredja... Nema potrebe.. Ovde se samo radi o kucama, dobrim, pametnim i lepim, i nista vise...O nasim ljubimcima...
Ja razumem i sve ostale ljude koji imaju svoje ljubimce druge rase... Za svakog od njih je njihov pas najbolji...To stoji... I u tome je lepota... Lepota je u razlicitosti...
Kao sto je i SOP spoj nekoliko razlicitosti... i To stoji...
Pa gde smo stali oko podrske priznavanju rase...
Izvolite na moju adresu posaljite Vase cenjene glasove, glasove vasih prijatelja, i kada ih sakupim dovoljno, ja cu ih predati KSSS (Kinoloski Savez Samostalne Srbije), mozda ce se ovako zvati, naravno ako je priznaju, i onda cemo registrovati rasu jer vec imamo 10 odgajivacnica, registrovanih, i kada je nasa drzava, prizna na parlamentu, onda cemo imati rasu...
Tacka...
Raspolozan sam za diskusiju... Na glupa pitanja i provokacije ne odgovaram...Necu da trosim energiju... Primam Vase glasove za priznavanje rase. ..Od ovog trenutka...Adresa je : uxole@yahoo.com
Hvala i sretni bili...

Izvini Uxole, da li ti istupas kao pojedinac ili ispred neke organizacije?
Gde su te odgajivacnice registrovane? Ili su samo popisane?

uxole:
Sto se tice SOP-ova, mislim na cenu, pa zasto Vam neko ne kaze da u Nemackoj ima preko 1500 primeraka koji su prodati preko HR za debele pare a ovde su kupovani za 100 Evra. Da ih ima oko stotinu u sluzbenoj upotrebi, da je jedna televizijska stanica i Nemacke imala emisiju o SOP-u citav sat,
NEmogu sto posto da tvrdim ali si malo izgleda preterao toliko nema sve ukupno sopova a svega je njih pedesetak u potpunom standardu.

Hvala zaista se trudim oko Dona ali moram da zahvalim Pedji Balancu jer mi je on izabrao ovo stene.Ovo su slike sa 4 meseca i 15 dana. Tezina 34 kg,visina 54cm.Nadam se da ce biti zaista dobar primerak ove rase.Samo da znate da je ovo jedna velika maza i preporuka za one koji zele da uzmu SOP-a kao kucnog ljubimca,da se ne plase ovog psa jer je tolika maza sa ukucanima da to nemogu da opisem.Mislim da uzivotu mi nece pasti na pamet da uzmem neku drugu rasu.

Evo vam malo...gledajte...mog SOP-a

Djole the Beast:D

djole5jl.jpg

u zadnjih nekoliko dana dobio sam dosta pitanja da li SOP moze da se cuva u stanu. Odgovor je definitivno NE .njegove dimenzije i temperament nisu prilagodjeni stanu,tako nemojte da pokusavate egzibicije.Ovo je pas kom treba dvoriste i sto vise setnje.

Joj ljudi, pa o čemu vi to ovde raspravljate , i šta predstavljate, dajte se malo uozbiljiti.
Ovi psi što sam ih video na slikama su totalno različiti, a znam da ima dosta ujednačenih pasa pa zašto njih ne predstavljate.
Pogledajte malo Srpskog Pastirskog Psa, nije velik broj pasa izlazio u javnost ni na izložbe a rasa zauzela značajno mesto u kinološkim institucijama.
Isti scenario može da se uradi i sa SOPom, samo izbacite veliku većinu tih mešanaca koje ste postavili ovde i forsirajte ujednačene pse.

Ovde je velik problem što se pojavljuju osobe koje jako malo znaju o psima, pogotovo o ovoj rasi i onda pametuju, npr. UXOLE, iznosiš takve gluposti da mi je došlo da se smejem, ali je to jako tužno i žalosno. Jevđo, zoveš nas na tamo neki forum sa porukom bez politike a ti si debelo pomešao kinologiju i politiku, u bosni žive i srbi, i srbi čuvaju tornjake, za tvoju informaciju, i molim te nemoj da se šlihtaš nikome već zauzmi svoj stav, shvati ovo kao dobronamernu kritiku. Zorane pas je stvarno lep i po trenutnom stanju (koliko sam ja zaključio) to je tip psa koji se traži, a ne ona siva ženka, to jeste lep pas, ali nikako SOP, ili uxoletov bulmastif.
Zorane moram da te demantujem, moj poznanik čuva SOPa u stanu i nema nikakvih problema, redovno izvođenje u šetnje kao i kod ostalih rasa, nikakve razlike.
Ne bih želeo da se neko uvredi na ovo što sam pisao, ali ajde da pogledamo jedan drugom u oči i sa najiskrenijim namerama krenemo napred sa ovom rasom, verujte mi da će vrlo brzo doći rezultati, u suprotnom ni od ove izložbe neće biti ništa, svi koji vide toliku razliku među psima će se smejati, da ostavimo priču o izvornom SOPu.

o didije,vidim da si veoma upucen sta se sve ovde radi,ja takodje posedujem proverene informacije o toj prici o bulmastifu i o spanskom mastifu takodje.sve je to poznato od onih iz panceva sto mesaju sa sarplanincom do ovog kako neki kazu vrhunskog geneticara koji mesa sa vec znas i sam......naime ja sop-a gajim i gajicu ali ovo ne ide nigde.mesaju sve i svasta pa onda jos otvaraju odg.velikih sop-ova.cega bre velikih spanaca i mastifa pa da idemo pred kraljicin dvor u englesku da trazimo priznavanje rase.............

Ma da ti budem iskren 99 posto vlasnika ovih pasa zna šta se dešava, ali ćute.

Evo kumme kako sam upućen u sva ta mešanja rasa sa sopom.
Moj poznanik je želeo da ima sopa i nijednu drugu rasu, kupio je kuče od nekih momaka iz Beograda koji se reklamiraju i imaju nazovi odgajivačnicu, taj pas je bio oko 60 cm u grebenu i 35kg sa 1,5 godinom. Duboko razočaran u karakter i izgled tog psa tražio je grešku, i na kraju se ispostavilo da su mu prodali nekog mešanca sopa, pibula i ko zna još čega. Verovatno su pravili neke kombinacije za borbe, ko će to sad znati, a sa njima kad priča groze se borbi i maltretiranja životinja. Prevaranti, dobri su i sarađuju sa nekim ljudima tamne prošlosti kojih se normalan i pošten čovek kloni .
Taj prijatelj je poklonio psa u jedno selo na jugu srbije a drugog mužjaka je uzeo iz jedne odgajivačnice u sremu, i to je predeivan pas, pravi sop.
Tog nazovi sopa je platio 350 eur u Beogradu, a ovog iz srema 100eur, čisto nek budući vlasnici znaju da cena nema veze sa kvalitetom.
Čuo sam za te pančevce, kad sam ih nazvao i pričao sa njima nudili su mi kasete o borbama njihovih pasa, “simpatični neki momci”. A video sam slike njihovih sopova, na prvi pogled se vidi da su to šarplaninci i napuljci.
Sve dok se ne izbace takvi psi, a neki od njih su došli u ruke dobrih odgajivača, i neznajući odgajaju ga kao sopa, ništa od nekog ozbiljnijeg rada sa ovom rasom.

A sto se tice sive zenke ona jeste cistokrvni sop ali van svih standarda jer njene proporcije su u rangu naj krupnijeg muzijaka to je fenomen koji se desava.A sto se tice slihtanja Muslimanima ja im se ne slihtam a jednostavno necu da se svadjam sa njima i nekazem ja da Srbi ne cuvaju Tornjake vec obrnuto.Tornjak se pominjao jos pre nekoliko vekova jos u vreme kada islam nije bio prisutan na balkanu kada su u Bosni ziveli tadasnji Srbi i Hrvati,ali Tornjak je priznat kao rasa pod imenom Bosansko hercegovacki i Hrvatski pastirski pas pa nevidim razloga zasto bi ga drugacije i nazivali.

Hvala gospodo sto ste konacno pokrenuli pitanje gde i kako kupiti pravog SOP_a.Jevdjo je u pravu,rodovnici su kod Pedje i on ih izdaje samo za pse koji su u standardu.Naravno standard je za sada veoma rastegljiv ali neke stvari zaista neprolaze.Nisam imao srca da kazem uxoletu,t.j. Miletu iz Leskovca da njegova zenka ima bulmastifsku glavu i da je to van standarda.Nasa odgajivacnica u Nisu koja je jos u povoju juce je dobila od Nenada Gavrilovica zenku od 3,5 meseca starosti.Don je samo jedan lep primerak,a uskoro cemo predstaviti i ostale stence koji ce biti zaceci prave odgajivacnice Sopova.

eto ja vas pratim vec par meseci i nisam hteo da diskutujem ali moram posto se sve ovo lepo zakuvalo.necu nikog imenovati da ne bude reklame ali ni anti reklame,samo cu reci ono sto jeste stanje u rasi a imam mnogo toga da kazem posle 10 god.koliko pratim i odgajam sop-a

prvo don je pas svaka cast.a sto se tice sive zenke ona u sebi ima trecinu sop-a i nemoj o sop-u da mi prica neko ko ga cak i nema,vec je video par komada. nije to ni deseti deo onoga sto imaju.pokazu ti 2 ispravna i 2-3 neka kriva kera,a uz to se odlicno prave ludi. nisu pokazali pse,tacnije 2muzjaka i 5 zenki koji su svi kao jaje jajetu sa jos 4 vuka a nisu u krvnom srodstvu ni jedan.pa nece ni meni iako se znamo 10god.uvek prica na salasu su,kod doktora su.. a on neda da se vide to su cuvari...... e pa sacekajte septembar da ih uslovno priznaju ako ih priznaju pa cete videti sta je pasa.ljubomorno ih cuvaju i cekaju penal.a nije ni cudo sto je tako,mesali su neki svasta pa prodavali kao sop-a.
a ker u leskovcu kod inzinjera ima 30% bulmastifa.pa videcete sta se tu jos kuva.ja znam skoro svakog kera koji je ovde pominjan od cega je i sta je udrobljeno.drzite se linije zoranovog dona i dobicete sta treba a ja cu moja 2 koji su u tipu zoo vrta isto tako ljubomorno cuvati i necu ih eksponirati bez obzira na komentare.

Naravno da se dešavaju takvi fenomeni, ali načešće iz jakog parenja u srodstvu, ne kažem da je to slučaj sa ovom ženkom, ali možda i jeste. Da li možete postaviti neku sliku njenih štenadi, pitanje šta se i tu dobija. Na kraju svega AST koji je lupoid, ima nisko postavljeno uvo, visok je 60cm,hrtast, da li je to AST ili neka druga rasa, možda samo lep mešanac? Ali sve dok se pojavljuju takvi psi kao sopovi ništa od te rase, i mogu se očekivati rekcije ljudi kao na ovom forumu, neke su malo provokativne ali možda je baš ta raznolikost jedan od razloga.
Čuo sam shisho da tri odgajivačnice blisko sarađuju, i za te pse koje imaju na salašima pored save, navodno na jednoj je urađen poligon za obuku pasa, ali nisam čuo da je tamo bio neko od odgajivača.
Zorane ako su svi psi kao Don svaka čast, pošto ti je odgajivačnica u razvoju nemoj uzimati sve i svašta, pogotovo ne “izvorne sopove”, jer i ako postoje ti izvorni psi zašto ih koristiti kad su psi u ovom standardu prelepi.
Jevđo nemoj mi šta zameriti, ti si mo drag, baš zato što prezentuješ ovu našu rasu pasa u Rusiji. Jel imaš sopa?

Back