Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Gospodine Kaa, takozvani SOP koji ne postoji a ja slucajno imam tog psa,nije pas za borbe vec za zastitu lica i objekata.Zao mi je sto ste lose obavesteni i sto na ovom sajtu mnogi pokusavaju da neke mesance proguraju kao SOP-a.Zaista nisam ljubitelj borbi i neinteresuje me kako bi moj pas prosao u borbi spitom

zoran69:
Gospodine Kaa, takozvani SOP koji ne postoji a ja slucajno imam tog psa,nije pas za borbe vec za zastitu lica i objekata.Zao mi je sto ste lose obavesteni i sto na ovom sajtu mnogi pokusavaju da neke mesance proguraju kao SOP-a.Zaista nisam ljubitelj borbi i neinteresuje me kako bi moj pas prosao u borbi spitom

shto se tiche prvog dela slazem se to nije pas za borbe pasa, ali Kaa je malo ipak u pravu shto se tiche standardizacije psa, malo je prerano tvrditi da bilo ko ima psa te RASE jer josh nepostoji realno.moze se reci da neki ljudi rade na tome ali bilo bi lepo znati kakvom se psu tezi.neki ljudi su skloni da kazu da je standard neke rase zamishljena idealna slika odredjenog psa i kada se ona postigne u vecini sluchajeva standard se pomera u novom pravcu ka novim osobinama koje treba selektivnim uzgojem uchvrstiti. dakle koji je standard SOPa? ako moze biti bilo koje boje i visine i tezine a o karakteru da ne govorimo onda je to josh uvek daleko od RASE.

STANDARD
OPŠTI IZGLED**:*Srpski Odbrambeni Pas je snažan pas, ni zdepast ni lak,
krupne pojave, snažnih kostiju. To je visoko upotrebljiv pas.Srpski
Odbrambeni Pas je izdržljiv pas kome ne smetaju atmosverske prilike.
Veoma su hrabri.

*KARAKTER**:*Srpski Odbrambeni Pas je nenadmašan čuvar lica i imovine
ali i dobar porodični pas. Mora biti jako privržen gospodaru ali i
nepoverljiv prema strancima (nepoznatim osobama). Njegova figura pored
izuzetne snage pokazuje i visoku inteligenciju. Narav mu je stabilna i
svakog trenutka donosi odluke koje su u datoj situaciji najprihvatljivije.

*GLAVA**:*Snažna, široka između ušiju, sa solidnim stopom ni previše ni
premalo izraženim, njuška umereno duga,veoma snažna i jaka nikad
špicasta, sa izuzetno jakim čeljustima. Nosna pečurka je crna sa
srazmerno velikim otvorima. Usne mesnate ali ne previše opuštene.

*ZUBALO**:*Veoma snažno, jako, sa velikim zdravim zubima. Najpoželjnije
je makazasto zubalo.

*OČI**:*Srednje velike, tamnije bije ali i nešto svetlije oko u koliko
je u skladu sa bojom dlake.

UŠI:Viseće, trouglaste, srednje veličine, dobro priležu uz glavu.

*VRAT**:*Umereno dug, veoma mišićav i snažan.

*LEĐA**:*Ravna, prava, nešto duža od visine psa, veoma snažna i jaka.

*GRUDNI KOŠ**:*Širok i dubok, sa dobro razvijenim predprsjem i dobro
zaobljenim rebrima. Grudni koš mora biti prostran.

*PREDNJE NOGE**:*Prave i nisu usko postavljene, kosti nogu veoma snažne.

*ŠAPE**:*Okrugle, umereno velike, dobro zatvorene.

*ZADNJE NOGE**:*Gledano otpozadi zadnje noge su prave i nisu usko
postavljene, butine veoma snažne i jake.

*DLAKA**:*Veoma gusta i štiti pas od svih atmosverskih prilika, umerene
dužine, poddlaka ne bi smela da izlazi kroz pokrovnu dlaku.

*SAPI**:*Su srednje dužine,nisu suviše oborene.

*BOJA**:*Srpski Odbrambeni pas se javlja u više boja:crni, žuti, sivi,
crno-tigrasti, sivo-tigrasti, boje meda. Beline su dozvoljene do 30%.
Plašt psa ne sme biti sa belinama.

*STOMAK**:*Stomak se ne ističe,zatvara donju liniju psa. Okrugli i
viseći stomaci su znak nepravilne ishrane.

* *

*VELIČINA**:*Veličina grebena mužjaka je od 65cm do 75cm, a ženke od60cm
do 70cm.

*LAKAT**:*Lakat je slobodan, nije priklješten a ni previše odmaknut.
Treba da je pokretan i da omogući izdašan i dug korak.

*TEŽINA**:*Mužjaci od 55kg do 70kg, ženke od 45kg do 60kg.

*SLABINE**:*Slabine su prave, snažne i mišićave.

*MANE**:*Hrtasti psi, lagani, bez snage, glava nedovoljno snažna,
špicasta njuška, podgrizajuće i predgrizajuće zubalo, očnjaci koji
udaraju u desni, uspravne uši, slabo mišićav, prekratak vrat, uske
grudi, ulegnuta ledja, zaperci na nogama, više od 30% bele boje, belina
na ledjima, preduga i prekratka dlaka, strašljivost, čakaraste oči.

Hvala pudlala za objasnjenje gospodi o standardu SOP-a.Verujem gospodo da bi ste vi bez razmisljanja prihvatili ovu vrstu pasa da oni poticu iz SAD ili nedaj boze iz bratske nam Hrvatske.Uvek nam je tudje bolje a nase guramo pod tepih.E pa gospodo na vasu zalost sve je vise ljudi u Srbiji koji se bore da ova rasa zazivi.Preporuka svim ljubiteljima pasa je da uzmu stene SOP-a ali iskljucivo od proverenih odgajivaca.Ako se pitate sta ce te dobiti uzgojom takvog psa,moj odgovor glasi:odanog kucnog ljubimca,licnog telohranitelja,nenadmasnog cuvara vaseg dvorista i nebrinite ako slucajno dodje do borbe snekim drugim psom,budite spokojni.Vas SOP ce uvek izaci kao pobednik pa makar to bio i njegovo velicanstvo PIT BUL.

ja sam protivnik borbi pasa,ali sam sticajem okolnosti dosao do kaseta borbe sopova sa drugim rasama. i Raa moracu da te razocaram pit je izgubio.a sto se slicnosti izmedju pasa tice, morate priznati da psi lice jedni na druge,a i karakter im je slican. svi su cuvari prostora gde se nalaze, nepoverljivi su prema strancima a sve se to pojacava nocu.

Izvini, ali po meni nije ni za kakvu hvalu to da je SOP bolji od pita za borbe.Ako ce nesto spreciti tu rasu da se afirmise onda je ovo upravo to. Dokle god masete time diskreditujete SOPa kao psa za civilizovane ljude koji imaju normalan zivotni stil, da tako kazem.

pudlala:
Izvini, ali po meni nije ni za kakvu hvalu to da je SOP bolji od pita za borbe.Ako ce nesto spreciti tu rasu da se afirmise onda je ovo upravo to. Dokle god masete time diskreditujete SOPa kao psa za civilizovane ljude koji imaju normalan zivotni stil, da tako kazem.
SOP nije bolji od pitova za borbe samim tim sto nije pravljen za to.ali je realnost da je fizicki jaci.SOP ne ide da ubije vec da POBEDI.i to pravi veliku razliku izmedju SOP-a i pita.ipak ideja gospodina N.gavrilovica nije bila da napravi velikog zlatnog retrivera. a SOP je bas rasa za civilizovane ljude,jer oni ce imati univerzalnog psa kojim ce se ponositi a ne krpiti svaki dan.
i jos jednom ponavljam:JA SAM PROTIVNIK BORBI!!!

Sada sam video malog SOP-a po imenu DON. Shvatio sam da je to brat od mog SOP-a, odnosno da su iz istog legla koje je ostenjeno 10.01.2006 u odgajivacnici Carski cuvar.. Nisam znao kako da postavim sliku mog SOP-a Boleta, pa sam je prosledio Trovacu da on to uradi. Inace Boletova slika je iz vremena kada je imao tacno 2 meseca i tezinu od 21 kilogram. Sada Bole ima 4,5 meseci i 34 kilograma tezine, visinu u grebenu od 50 cm. Uskoro cu da posaljem i poslednje snimljene fotografije. Pozdrav za sve ljubitelje SOP-a ! Stevo

Dobrodosao gospodine Stevo.Zelim sve najbolje tebi i tvom Boletu. Ja sam vlasnik Dona i tacno je da su iz istog legla,ja sam licno prezadovoljan svojim psom a iskren da budem nisam toliko ocekivao od njega bar sto se inteligencije tice.Nadam se da ces ucestvovati i dalje u popularizaciji ovog divnog psa,i da ce mo i dalje biti u mogucnosti da vidjamo Boletove slike.Sto se Dona tice nove slike sa tezinom i visinom stizu za dva dana to jest tacno sa 4 meseca i 15 dana.Svi podaci su mi dobrodosli posto se uskoro u Nisu otvara odgajivacnica,hvala unapred.

Zaista ne zelim da se upustam u raspravu...(mada me trgovac blago provocira),ali molim vas osporite onda ono sto sam rekao a ne prepustajte se onom"Hval`te me usta" ili neargumentovanim napadima na mene...Uzgred,(siguran sam da sam cistokrvniji Srbin od bilo koga od ovih sto me optuzuju za pro-americku,tj. pro-hrvatsku propagandu),niko srecniji od mene ako napravimo rasu koja ce biti cenjena i popularna kao dalmatinac ili APBT...

Da, nemojte slucajno da se neko nije izjasnio u vezi sa svojom nacionalnom pripadnoscu, jer ipak je to neizmerno bitno za SOPa kao rasu i bilo kakvu raspravu o istom... (ne znam gde mi je smajli koji prevrce ocima). Samo vi tako nastavite pa ce opet da bude igrachka-plachka.
Kaa, zao mi je, ali ja bas ne bih volela da SOP postane popularan kao pit.
Vidim da se svi odusevljavaju inteligencijom ovog psa, Dreser je pricao kako su izuzetni za rad, pa me interesuje da li je bilo pokusaja da se organizuje "eksperimantalno odeljenje" SOPova pri policiji, gde bi bili obucavani za ovu vrstu rada.

pudlala:
Da, nemojte slucajno da se neko nije izjasnio u vezi sa svojom nacionalnom pripadnoscu, jer ipak je to neizmerno bitno za SOPa kao rasu i bilo kakvu raspravu o istom... (ne znam gde mi je smajli koji prevrce ocima). Samo vi tako nastavite pa ce opet da bude igrachka-plachka.
Kaa, zao mi je, ali ja bas ne bih volela da SOP postane popularan kao pit. Vidim da se svi odusevljavaju inteligencijom ovog psa, Dreser je pricao kako su izuzetni za rad, pa me interesuje da li je bilo pokusaja da se organizuje "eksperimantalno odeljenje" SOPova pri policiji, gde bi bili obucavani za ovu vrstu rada.
Izostavio/la si i pomenutog dalmatinca,a uzgred - malo vise informisanja o pitovima ne bi bilo na stetu...svega 10% od ukupne populacije i to u Americi se koristi za (nelegalne) borbe,ostatak se drzi kao kucni ljubimci,u pravom smislu te reci.

Kaa:
Izostavio/la si i pomenutog dalmatinca,a uzgred - malo vise informisanja o pitovima ne bi bilo na stetu...svega 10% od ukupne populacije i to u Americi se koristi za (nelegalne) borbe,ostatak se drzi kao kucni ljubimci,u pravom smislu te reci.

Nek bude popularan kao dalmatinac, ali i dalje drzim da pit bul nije pas kojeg biraju ljudi sa normalnim "zivotnim stilom", osim ukoliko nisu u pitanju slucajevi spasavanja nekih (ne)srecnih primeraka. Samim tim popularnost SOPa jednaka onoj koju ima pit znacila bi da se za SOPa opredeljuju malko...krvozedni ljudi.

Back