pa nemoze ljudi da se pravi rasa za 10ak godina!! daj se malo raspitajte barem na veterinarskom fakultetu, malo genetike, da se neke osobine uchvrste bilo, karakterne bilo exterijerne, ipak treba malo vishe vremena da prodje.
a inache gavrilovic je samo finansirao rad bobana zvanog sop a razgovor sa njim bi malo demistifikovao ceo cirkus oko sopa. chovek lepo kaze da je ukrshtao rota sa napujcem a sve se deshavalo u vishnjici pa ko ne veruje neka pita tog gavrilovica.pa da se dobiju neke "sitne" korekcije u rasama koje su vec standardizovane potrebno je da prodje vishe vremena a kamoli kad se radi o jednoj "novoj" rasi.
uvek su nove rase bile proizvod jednog ili retko nekolicine ljubitelja tako da je tu lichno odricanje nuzno.
shto se tiche onih idiota shto sede po nekim drushtvima i savezima oni uopshte nisu neophodni, u svetu znaju s kim imaju posla pa bi vam povezivanje sa drugim klubovima po inostranstvu a sa slichnim uzgojem mnogo vishe donela nego bilo kakva pricha sa nashim arapskim podrepnim buvama.lepo vi njih preskochite neka se dave u sopstvenim fekalijama i direktno ostvarite komunikaciju sa inostranim klubovima i to ce vam biti uzeto kao veliki plus.
to samo izgleda kao nemoguce ili teshko ali nije tako.tamo su ljudi zaista ljubitelji svog hobija i spremni su, kako neko vec reche, da urade za pozitivne stvari mnogo vishe i brze nego ove prodane dushe ovde koje interesuje samo dnevnica na sudjenju + putni troshkovi pa kad se svi strpaju u jedan auto onda im djubre arapsko dodje ko idol.
nema istaknutih sudija kod nas sem ovako kako sam gore naveo, ni moralno ni struchno pa niko od njih nema svoje pse a da je neshto uradio sa njima.
a kad vam ti ljudi iz inostranstva daju samo natuknice u kom pravcu treba uloziti napore u uzgoju dobicete vishe nego da se godinama vuchete po nashim seoskim cacibima.
dugo sam se mlatio i nisam NIKAD video ni chuo da je neki sudija rekao bilo shta pametno izlagachima naprotiv bio sam svedok gomile najljigavijih situacija i neretko da izlagach nasrne na "sudiju".
mislim svi to vec znaju pa i vi 100% zelja mi je samo da se uputite u pravu struchnu kinologiju a ne u izlagashtvo i verujte mi zaboravicete sve u vezi tog bljutavo-ruznog polusveta zvanog mahmutovo jato.
da se ne ponavljam uzgoj je ozbiljna stvar a kamoli nova rasa dakle polako i struchno i vashe ce srce biti na mestu kada posle par godina pochnu rezultati da se pokazuju na vashim psima i to ce biti sasvim dovoljna satisfakcija, a tom cirkusu cete se smejati iz sveg glasa i necete moci poverovati kako ste se uopshte upleli u to.
ako mi neverujete pitajte neke od "eminentnih" neshto struchno ako vam odgovore suvislo ja cu da se poturchim.
pitajte ih za neki web site, za neki link, ili sl ....
nishta ti neznaju sem da se prodaju jeftinije nego ***** na shtajgi a postoje ljudi kod nas koji funkcionishu u svetskim rezmerama ali su chlanovi inostranih klubova i beze od ovdashnjih "kinologa" glavom bez obzira.