Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Po standardu dlaka je srednje duzine sa gustom pod dlakom tako da mi se cini i da nije previse dugacka.Sad mi svi znamo da ova rasa nije jos ujednacena zato i bivaju te varijacije oko duzine dlake po ideji Gavrilovica sop nebi trebao da bude sa kratkom gladkom dlakom.Ako pogledas slike iz knjige svi psi su dlakom srednje duzine.

Sto vise ozbiljnih ljudi koji se upuste u projekat "SOP", to su vece sanse da uspete. Zvucim kao pokvarena ploca, ali stvarno je neophodno da se sto bolje i kompaktnije organizujete. Sta je bilo sa onom smotrom SOPova sto je Dreser najavljivao? Klubom?

To si potpuno u pravu sto se tice organizacije i jos jedna stvar vecina odgajivaca sopa treba da shvati da u ovom projektu netreba u prvi plan stavljati materijalnu stranu vec zelju za uspehom dobijanja sto cistije rase.A smotra bi trbalo da bude u maju ako se sve usaglasi sa KSSICG

Mislim da je mnogo bolje da se organizujete mimo KSSCG. Ta hohstaplerska organizacija moze samo da vam odmogne, sto se pokazalo na stanju celokupne kinologije u ovoj zemlji. SOP bi od strane njih bio priznat i u ovoj fazi uz adekvatni "podsticaj". Mozda je najbolji plan da se lepo bavite SOPom i dostignete neki napredan nivo, ostvarite kontakte sa kinolozima sirom Evrope, koji ce posle lobirati za tu stvar na nivou FCI, a sa ovima ovde uvek postoji jedan lak nacin, koji je proveren.

Ma trebao bi ovaj klub sto pre da pocne da radi a posle toga mogu da se organizuju izlozbe na nivou kluba ja mislim da bi to za pocetak bilo super.Koliko znam i nekoliko istaknutih Srpskih kinoloskih sudija bi se zalozilo za ovaj projekat.Moglo bi se stupiti i u kontakt i sa nekim poznatijim evropskim kinolozima pa u krajnjem slucaju i o nasem trosku da dodju.Znam da finansijska strana nasih odgajivaca nije najbolja al bre nemora ta izlozba da bude u nekoj dvorani,sali nek bude za pocetak i na livadi al i to je bolje nego nista,al na kraju krajeva bez finansijskih ulaganja nemozemo nista ni postici jer sam ubedjen da ce se to jednom visestruko vratiti.

Back