Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Ma neznam al mi se cini da vecina odgajivaca odgaja spoove prema svojim standardima.Stvar je u tome sto je u proteklih 15 g. moglo dosta da se uradi na izgledu sopa a nije mislim da finansije nisu na prvom mestu mislim da je mnogo vaznije imati volju i zelju za uspehom potkrepljenu timskim radom odgajivaca.Ali na zalost koliko vidim i koliko znam odgajivaca taj timski rad je ravan nuli.Da je postojao timski rad medju odgajivacima izgled sopa i genetske odlike su mogle da budu na nivou od makar 70 procenata mozda cak i vise,sto znaci da psi imaju na prvom mestu isti izgled i ustaljenu boju tj.nekoliko boja koje su odredjene standardom.Evo sad cu postaviti jednu sliku koju sam dobio pa recite na sta lici ovaj pas a racuna se kao sop.

zoran69:
Slusaj bre trovac,ja tebe nisam vredjao.Ataj pas kog si ti pokaao tu nema veze sa sopom.jeste da ga drzi Nenad Gavrilovic ali on moze da drzi i pekinezera a ti da kazes da je SOP. toliko o tvom poznavanju ove rase,ako zelis da vidis kako izgleda SOP dodji, rado cu ti pokazati.

ma vec si objasnio da si sveznalica,samim tim sto je SOP brz kao hrt. :shock: :oops:
a sto se tice izgleda to cu da vidim za jedno 2 god jer sam si rekao da imas musko stene SOP-a. to je ipak jos uvek slatko malo stene. :)

Vas dvojica sto se svadjate - stvarno vas ne razumem, obojica ste ljubitelji SOPa, koji vam je djavo, tj. oko cega se vi zapravo svadjate???

Skoci_misu, nije SOP bas samo nerealizovana ideja. Ako obratis paznju, ipak primerci lice jedni na druge. Naravno da nisu radjeni po kalupu, ali ipak je jasno da pripadaju istoj rasi. Dakle, radi se o psima koji imaju iste pretke, medjusobno lice tj. imaju zajednicke karakteristike, daju potomke slicne sebi i dobijeni su selekcijom. Dakle, odgovaraju defniciji rase.

Pre svega izvinjavam se moderatoru sto sam malo bio drzak.Zao mi je sto vise necu ucestvovati u ovoj raspravi ali zaista nezelim da ovde ljudi vide kakvi smo mi srbi.Ako neko zaista zeli da dobije prave informacije o SOP-u ostaje vam gospodin Jevdjo koji zaista zna dosta o tom psu.Ja sa jednim muzjakom i tri zenkice Zaista po nekima ovde nemam pojma.Hvala svima koji su konstruktivno ucestvovali u popularizaciji ovog divnog psa.Cao

pudlala:
Pa shta ja znam, ima malo kupolastu lobanju i bogatiju labrnju, ali meni definitvno lici na SOPa. Ima bas dobru dlaku, negovanu i sjajnu, a i ova boja je super!
Nekazem ja da ne lici ali definitivno ispada iz standarda :kao prvo ima previse usko postavljene i prednje i zadnje noge stim sto su zadnje noge previsoke,a ni grudni kos nije bas najbolji o psu sudim po slici jer ovoga psa nisam video uzivo.

zoran69:
Pre svega izvinjavam se moderatoru sto sam malo bio drzak.Zao mi je sto vise necu ucestvovati u ovoj raspravi ali zaista nezelim da ovde ljudi vide kakvi smo mi srbi.Ako neko zaista zeli da dobije prave informacije o SOP-u ostaje vam gospodin Jevdjo koji zaista zna dosta o tom psu.Ja sa jednim muzjakom i tri zenkice Zaista po nekima ovde nemam pojma.Hvala svima koji su konstruktivno ucestvovali u popularizaciji ovog divnog psa.Cao
Ma zoki pusti to to su cista prepucavanja koja nisu vredna toga da ti odes sa foruma.Ovde kad bi se svi tangirali na takve stvari polovina bi otisla.

Jevdjo:
Nekazem ja da ne lici ali definitivno ispada iz standarda :kao prvo ima previse usko postavljene i prednje i zadnje noge stim sto su zadnje noge previsoke,a ni grudni kos nije bas najbolji o psu sudim po slici jer ovoga psa nisam video uzivo.

Znas kako, o stavovima i uglovanosti je jako tesko suditi na osnovu fotografije, vidis da se sav nesto iskrivio. Sad kad bolje zagledam ni shape mu nisu lepo prikupljene. A pri komentarima o glavi ostajem.

Zoki, prelistaj malo ovu temu da vidis kako je po srpski letelo perje, pa opet svi zivi i zdravi... Steta je da ides, kad smo vec vapili za ucesnicima koji imaju SOPove da nas malo bolje upoznaju sa rasom. Ajde sad, mir mir mir...

OK,upravu ste.Vracam se zbog popularizacije ove rase.Zeleo bih da znate da ja ovde nisam zbog zarade,vec iz ciste ljubavi prema ovim psima.Svi oni koji zele da imaju SOP-a,mogu nabaviti u odgajivacnici "carski cuvar" u Sremskoj Mitrovici.Ja sam iz Nisa i nemam stenad za prodaju, tako da sam ovde ponavljam iz ljubavi prema ovim divnim zivotinjama.SOP ce vam pruziti veliko zadovoljstvo zato sto je prema vlasniku i ukucanima vrlo nezan,umiljat i beskrajno veran.Imacete licnog telohranitelja jer on nedozvoljava da iko povredi njegovog vlasnika.

A da,Jevdjo molio bih te da postavis sliku onog stenca sto sam ti poslao ovde na forumu.Ja zaista to neznam da uradim.Video sam da si postavio na ruskom sajtu i zaista radis veliki posao za popularizaciju ove rase.Zeleo bih da ovorimo emu oko usiju SOP-a.Mnogi su vidli razliku,da neki imaju nisko posavljene usi , dok drugui ope visoko.Ovo je vrlo bino i voleo bih da malo pricamo o tome.

Hvala Jevdjo. Ovo je Don sa 2 meseca i nadamo se svi da ce biti jedan odlican SOP. sada ima tri meseca i 3 dana i bas je napredovao.postavicemo nove slike sa tri ipo meseca i sa tezinom i visinom sto bi trebalo da budu neki parametri za razvoj steneta.

Back