След идеологија које сте навели, управо су нас и довеле овде где смо сад, а Запада претворио светску аждаху која прождире све око себе.
Николај је био свестан која је идеја одржала Србе, упозоравао је да би напуштањем тог сигурног пристаништа српски народни брод тешко страдао – што се на крају и догодило. Православље, за разлику од римо-католицизма или протестантизма, је уско везано за сам народ и одражава његов дух. Сетите се само српске народне епске поезије и онога што она поручује.
Secamo se, ucili smo to u skoli , nego znas u cemu je problem sa tim epovima?
Oni su jednostrani ( uostalom, svi su epovi takvi), nisu vise primerni danasnjem vremenu, u njima se ne pronalaze ljudi koji nisu pravoslavci ( Svetosavlje),a
gradjani su drzave Srbije i zive u njoj ( sa sve svojim precima i praprecima) isto toliko dugo kao i ti i ja. I sada ti zagovaras da mi njima naturamo nase
( iskljucivo Svetosavske epove), nase srpske junake, da su se u Kosvskom Boju na strani Srba borili samo Svetosavci, a na strani OSmanlija samo
neke izdajice? Pa ne moze to tako jer kako i sam znas , jednostavno to nije istina.
Nikolaj Velimirovic je jako pametan covek, po meni mnogo veci knjizevnik,putopisac , nego duhovnik. Poc, Patrijarh Pavle dugo se protivio njegovom
proglasenju za sveca, jer su se njegova dela cudotvorca sastojala u tome da pusi fine cigare, pije najskuplji konjak i meditira o Indusima,
crni Jevreje, objasnjava nam sta je za nas, a sta nije, a sve iz te Amerike, sotone.