Srpski lekari u Nemačkoj

ЗАХТЈЕВ У ВЛАДУ ГОРЊЕ БАВАРСКЕ МОЖЕТЕ ПОДНИЈЕТИ ИЛИ ЗА БЕ ИЛИ ЗА АПРОБАЦИЈУ. АКО СТЕ ПОДНИЈЕЛИ ЗА ЈЕДНО И ДРУГО, ЗАХТЈЕВ ЗА АПРОБАЦИЈУ СЕ РАЗМАТРА ДО ГОДИНУ ДАНА, ВЈЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ.У ТОМ СЛ. МОРАТЕ ПИСМЕНО ПОВУЋИ ЗАХТЈЕВ ЗА АПРОБАЦИЈУ. ДАКЛЕ, ИСКЉУЧИВО ПОДНОСИТИ ЗАХТЈЕВ САМО ЗА БЕ. АКО НЕКО МИСЛИ ДА МОЖЕ ДОБИТИ АПРОБАЦИЈУ МОЖЕ И ТИМ ПУТЕМ АЛИ АКО ГА ОДБИЈУ, ОНДА НЕМА ДРУГЕ НЕГО ПОЛАГАЊЕ, ШТО НИЈЕ УОПШТЕ ЛАКО И КОЛИКО ЗНАМ, ПОВРАТАК У ПРОЦЕДУРИ НИЈЕ МОГУЋ. ДОБРО ПАЗИТЕ ЈЕР ВИШЕ ПИШЕ ИЗМЕЂУ РЕДОВА. ПОСТОЈИ МОГУЋНОСТ ЛИЧНОГ РАЗГОВОРА СВАКЕ СРИЈЕДЕ ОД 12 ДО 15 САТИ. ИЗВЛАЧЕ СЕ БРОЈЕВИ И ЧЕКА ДУГО. У ПРАВИЛУ БУДЕШ КОД РЕФЕРЕНТА КОД КОГА НИЈЕ ТВОЈ ПРЕДМЕТ И ДОБИЈУ СЕ САМО УОПШТЕНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ. КОМУНИКАЦИЈА МЕЈЛОМ ЈЕ НАЈБОЉА.

КОЛЕГИЦЕ, ЗАХТЈЕВ ЗА АПРОБАЦИЈУ У РЕГ. ФОН ОБЕРБАЈЕРН СЕ РАЗМАТРА ДО ГОДИНУ ДАНА. САВЈЕТ: АКО НЕ ЖЕЛИШ ЧЕКАТИ У НЕДОГЛЕД, ПИСМЕНО ПОВУЦИ ЗАХТЈЕВ ЗА АПРОБАЦИЈУ И ПОШАЉИ ЗАХТЈЕВ ЗА БЕ. И АКО СИ СПРЕМНА ДА НА КРАЈУ ПРОЦЕДУРЕ ДОБИЈЕШ ОДБИЈЕНИЦУ ЗА АПРОБАЦИЈУ, ДА ЛИ ЗНАШ КОЛИКО СЕ ЧЕКА ТЕРМИН ЗА ПОЛАГАЊЕ КОМИСИЈСКОГ ИСПИТА. НЕ БАШ МАЛО. И ДОСТА ОБАРАЈУ И ПИТАЈУ СИТНИЦЕ. НАРАВНО ЗАВИСИ ОД КОМИСИЈЕ И СРЕЋЕ. МИСЛИМ ДА ЈЕ БОЉЕ РАДИДИ СА БЕ И СТИЦАТИ ИСКУСТВО

ГЛЕДА СЕ САМО ГДЈЕ СЕ ЗАВРШИО ФАКС. ДА ЛИ ИМАШ ПАСОШ ЕУ, ИРАНА ИЛИ АЗЕРБЕЈЏАНА, НЕМА ВЕЗЕ ЗА АПРОБАЦИЈУ. ТО САМО ИМА ВЕЗЕ КОД БОРАВКА И РАДНЕ ДОЗВОЛЕ

Drage kolege,

Prihvatiti ponudu za hospitaciju 2-3 mjeseca s hranom i stanom, a onda ugovor ukoliko budemo obostrano zadovoljni, a pri tome sanse su podjednake u svim klinikama njihove grupe. Obecati na prvu ne mogu nista. Opcija 2: placeno mjesto praktikanta, a pravi posao tek nakon fach C1 i aprobacije... I eto, i dal otici na jos par razgövora gdje sam pozvana. I znate li neku dobru grupu za stomatologe. Poziiiic

Zdravo koleginice,
pre svega cestitam na ponudama. Ja bih na Vasem mestu izabrala prvu opciju, osim ako su naglasili da Vam je nakon tih 2meseca potreban i FSP pre BE, a to je jos dodatnih 2-3meseca cekanja. Ne znam kakva je Vasa situacija sto se BE tice. Ako ga vec imate druga je to prica. Ako ne, izaberite sto pre da biste usli u sistem. Jer koliko sam shvatila od sredine 2015 svi moraju da poloze FSP pre nego sto im zapocne ugovor. Pozdrav

Drage kolege,

Prihvatiti ponudu za hospitaciju 2-3 mjeseca s hranom i stanom, a onda ugovor ukoliko budemo obostrano zadovoljni, a pri tome sanse su podjednake u svim klinikama njihove grupe. Obecati na prvu ne mogu nista. Opcija 2: placeno mjesto praktikanta, a pravi posao tek nakon fach C1 i aprobacije... I eto, i dal otici na jos par razgövora gdje sam pozvana. I znate li neku dobru grupu za stomatologe. Poziiiic

Zdravo koleginice,
pre svega cestitam na ponudama. Ja bih na Vasem mestu izabrala prvu opciju, osim ako su naglasili da Vam je nakon tih 2meseca potreban i FSP pre BE, a to je jos dodatnih 2-3meseca cekanja. Ne znam kakva je Vasa situacija sto se BE tice. Ako ga vec imate druga je to prica. Ako ne, izaberite sto pre da biste usli u sistem. Jer koliko sam shvatila od sredine 2015 svi moraju da poloze FSP pre nego sto im zapocne ugovor. Pozdrav
Hvala na odgovoru. Ne traze FSP, bayern je. Inace imam C1 i za jezik je chefarzt rekao da je super. BE nemam, tek sam krenula u proces trazenja, a ni fakultet nisam davno zavrsila. Lijep pozdrav

ГЛЕДА СЕ САМО ГДЈЕ СЕ ЗАВРШИО ФАКС. ДА ЛИ ИМАШ ПАСОШ ЕУ, ИРАНА ИЛИ АЗЕРБЕЈЏАНА, НЕМА ВЕЗЕ ЗА АПРОБАЦИЈУ. ТО САМО ИМА ВЕЗЕ КОД БОРАВКА И РАДНЕ ДОЗВОЛЕ

Od svih novih članova do sada koje sam video Vi ste kolega definitivno pobedili :D :D :D.

Par reči o pravilima foruma i nekoliko saveta Vama i svim novim članovima foruma (nadam se da će neko bar ovde pročitati, pošto pravila i način rada foruma očgledno retko ko čita....).
Dakle, bespotrebno pisanje sve velikim slovima tzv. Caps Lock ne samo da je ružno i iritantno nego označava da neko viče, svađa se i sl. Ovde smo da normalno razgovaramo i verujem da svi odlično čujemo :) (argumenti "ja tako pišem uvek" i sl. ako nekom padnu na pamet ne pale :D ).

Radi preglednosti i povezanosti razgovora bilo bi lepo da citirate člana kome odgovarate klikom na dugme "odgovori sa citatom" (nije poželjno da kopirate sami ručno tekst ili brišete komande "quote" pre i posle citiranog teksta) naročito ako odgovarate par poruka kasnije. Ili barem napišite @ pa iza spojeno ime forumaša kome je namenjena poruka.

Ovo je posebno korisno kada ste skroz novi i vaše poruke mora da odobri moderator. To znači da će vaše prve tri poruke biti objavljene sa kašnjenjem ponekad i od nekoliko sati i bez navoda kome pišete poruke će, priznaćete, biti prilično konfuzne.Zbog ovog kašnjenja nema potrebe da pišete gomilu poruka zaredom, naročito ako su sa par reči tipa "Ćao" pa onda "ja sam novi/a na forumu" itd. Preporučujem da na početku pišete bilo gde na Krstarici, ima stotine tema, jer se sve poruke računaju. Ili barem budite strpljivi i čekajte da se vaša poruka objavi i da, u neko dogledno vreme, dobijete i vi odgovor na vaše pitanje.

Na forumu nemamo dežurnu službu (mada deluje da su neki od nas non-stop tu :D :kafa:), tako da nemojte da se ljutite ako ne dobijete odmah odgovor. Verovatno vašu poruku nije video niko ko zna odgovor, ili nije imao vremena da odgovori, ili je to možda znak da treba da preilstate malo forum jer je o toj temi već dosta pisano. :rtfm::D

Ne znam zašto sam ovo napisao, ali ne škodi. A čim ne škodi znači da koristi :).
Hvala na pažnji! :)

КОЛЕГИЦЕ, ЗАХТЈЕВ ЗА АПРОБАЦИЈУ У РЕГ. ФОН ОБЕРБАЈЕРН СЕ РАЗМАТРА ДО ГОДИНУ ДАНА. САВЈЕТ: АКО НЕ ЖЕЛИШ ЧЕКАТИ У НЕДОГЛЕД, ПИСМЕНО ПОВУЦИ ЗАХТЈЕВ ЗА АПРОБАЦИЈУ И ПОШАЉИ ЗАХТЈЕВ ЗА БЕ. И АКО СИ СПРЕМНА ДА НА КРАЈУ ПРОЦЕДУРЕ ДОБИЈЕШ ОДБИЈЕНИЦУ ЗА АПРОБАЦИЈУ, ДА ЛИ ЗНАШ КОЛИКО СЕ ЧЕКА ТЕРМИН ЗА ПОЛАГАЊЕ КОМИСИЈСКОГ ИСПИТА. НЕ БАШ МАЛО. И ДОСТА ОБАРАЈУ И ПИТАЈУ СИТНИЦЕ. НАРАВНО ЗАВИСИ ОД КОМИСИЈЕ И СРЕЋЕ. МИСЛИМ ДА ЈЕ БОЉЕ РАДИДИ СА БЕ И СТИЦАТИ ИСКУСТВО

Ne znam, nekako mi djeluje da je ova poruka upucena meni. Ja bih najsretnija bila da uzmem samo BE, da nadjem posao u Minhenu (gdje zivim) i dobijem Aprobaciju automatski. Ali u Minhenu to tako ne ide, iskljucivo pitaju imam li aprobaciju. Mojoj koleginici je obrada zahtjeva za aprobaciju trajala 2 mjeseca i odbijena je, mora polagati i okvirno su joj rekli termin. I ja sam predala sa namjerom da polazem i ne mislim da je ispit nemoguce poloziti.
Nekako pisete kao da ovdje u vladi radi ko sta hoce i da se ne zna ko pije, a ko placa, a ja se sa tim ne mogu sloziti. Ako obrada zahtjeva traje toliko dugo, onda postoji razlog za to, a ne zato sto je nekom palo na pamet da odugovlaci. Tacno je da zavisi i ko vam zahtjev obradjuje, i ko ce vam doci u komisiji, ali neko ko nauci nema razloga da ne polozi.
Usput, znate li nekoga da je polagao ispit u Bayernu?

МЕНИ СУ У БЕЦИРКСРЕГИРУНГУ У КЕЛНУ ТРАЖИЛИ ДА ПОТПИШЕМ ИЗЈАВУ О ПРЕУЗИМАЊУ ТРОШКОВА МИШЉЕЊА ВЈЕШТАКА, У КОЈОЈ УОПШТЕ НЕ ПИШЕ КОЛИКО. НА МОЈЕ ПИТАЊЕ КАКО ДА ПОТПИШЕМ А НЕ ПИШЕ КОЛИКО, РЕКЛА МИ ЈЕ ДОТИЧНА ОД 700 ДО 1000 ЕУРА И ДА СЕ ЧЕКА ОКО 6 МЈЕСЕЦИ. ТО ЈЕ БИЛО ПРИЈЕ ГОДИНУ ДАНА

Kolega bez ljutnje,unosite nekako nemir u celu atmosferu.....Što se tiče Kelna ,napisala sam info od pre 4 meseca...zakonski rok za dobijanje odgovora je 3 meseca,ako su stvari jasne i naravno u zavisnosti od broja zahteva koji se obradjuje dobija se i ranije,napisah da sam dobila odgovor za mesec dana,što se tiče troškova kod mene je bilo 700 e za Gutachtera posle dobijanja odgovora trazili su mi jos 300 e za sam Bezirksregierung Köln,za njihove usluge ...

Slazem se za Caps Lock, da vam pitam nesta, jel moze mi nekoga da kaze ili ima netko iskustva sa kursevima u DE, kao primer b2-c1, ili b1-b2 tako nesto. Ono da ni su najskape :) Neka par meseca 2 ili 3 da su onako pojeftini,i kako i koliko se placa za smestaj i odprilike koliko ce mi trebaju za hranu i prezuvanja te 3 meseca :)

Slazem se za Caps Lock, da vam pitam nesta, jel moze mi nekoga da kaze ili ima netko iskustva sa kursevima u DE, kao primer b2-c1, ili b1-b2 tako nesto. Ono da ni su najskape :) Neka par meseca 2 ili 3 da su onako pojeftini,i kako i koliko se placa za smestaj i odprilike koliko ce mi trebaju za hranu i prezuvanja te 3 meseca :)

Bio sam dva meseca u Kelnu,u skoli Tandem Sprachschule,kurs B2\1 i B2\2,ukupno dva meseca(svaki podnivo po mesec dana)i to me je kostalo 980 evra.Iznajmljivao sam i sobu u Kelnu po ceni od 400 evra mesecno.Bio sam jako zadovoljan nastavnim osobljem,svi su mladi i jako dobro rade svoj posao.Casovi su bili svaki dan osim vikendom od 10h-13.30h,pauza pola sata.Ima i superintezivni kursevi,ali su bili suvise skupi za mene.Sto se ostalog tice,cena hrane je otprilike kao u Bg,a mozes i jeftinije proci(Neto,Lidl)

Poštovane kolege,

kratko pitanje. Nakon dopune dokumentacije u sredu prošle nedelje, još uvek mi stoji "unvollständige Dokumente". Da li neko ima iskustvo oko menjanja statusa, odnosno koliko brzo i kako je promenjen status nakon dopunjavanja papira? Radi se o BE u Bayernu. Hvala unapred !

Valjda se ovo ne smatra za reklamiranje... :) U Štutgartu znam jednu ženu prevodioca, jako je pouzdana i fina. Zove se Gabi Jochmus. Ovo je njen sajt http://www.uebersetzungsbuero-jochmus.de pa je kontaktirajte. Imate na sajtu i cenovnik.
Da li ce vaziti prevedena dokumenta u svim pokrajinama ili samo u Stutgartu? Da li je neophodno uzeti i overenu kopiju prevoda ili samo je prevod dovoljan?
Mozda su pitanja vec postavljena ali planiram da posaljem na prevodjenje neka dokumenta koja ce mi svakako biti potrebna ( tipa diploma, dodatak diplome, uverenje o drzavnom i sl ) a ostala dokumenta cu prevesti po pronalasku posla jer neka ne smeju biti starija od mesec dana.. Pozdrav i hvala unapred na odgovoru :-)

Da li ce vaziti prevedena dokumenta u svim pokrajinama ili samo u Stutgartu? Da li je neophodno uzeti i overenu kopiju prevoda ili samo je prevod dovoljan?
Mozda su pitanja vec postavljena ali planiram da posaljem na prevodjenje neka dokumenta koja ce mi svakako biti potrebna ( tipa diploma, dodatak diplome, uverenje o drzavnom i sl ) a ostala dokumenta cu prevesti po pronalasku posla jer neka ne smeju biti starija od mesec dana.. Pozdrav i hvala unapred na odgovoru :-)

Ovo i mene zanima :rumenko:

Poštovane kolege,

kratko pitanje. Nakon dopune dokumentacije u sredu prošle nedelje, još uvek mi stoji "unvollständige Dokumente". Da li neko ima iskustvo oko menjanja statusa, odnosno koliko brzo i kako je promenjen status nakon dopunjavanja papira? Radi se o BE u Bayernu. Hvala unapred !

Poštovani kolega,
iz mog iskustva traje nekih nedelju do 10 dana.

- - - - - - - - - -

Drage kolege,
da li neko ima iskustva sa vizom za trazenje posla?

Bio sam dva meseca u Kelnu,u skoli Tandem Sprachschule,kurs B2\1 i B2\2,ukupno dva meseca(svaki podnivo po mesec dana)i to me je kostalo 980 evra.Iznajmljivao sam i sobu u Kelnu po ceni od 400 evra mesecno.Bio sam jako zadovoljan nastavnim osobljem,svi su mladi i jako dobro rade svoj posao.Casovi su bili svaki dan osim vikendom od 10h-13.30h,pauza pola sata.Ima i superintezivni kursevi,ali su bili suvise skupi za mene.Sto se ostalog tice,cena hrane je otprilike kao u Bg,a mozes i jeftinije proci(Neto,Lidl)
Hvala vam puno za brza replika, samo recite mi 980 su samo kursevi jel tako, za 2 meseca, plus 400 eur mesecno za smestaj i plus hrana, uf nije bas najeftino ali moram da naucim dobro jezik to je.

Naravno da će prevedena dokumenta važiti u celoj Nemačkoj :). Overenu kopiju uzeti od koga? Od prevodioca? Žena može da Vam odštampa više primeraka ako Vam je potrebno bez dodatnih troškova, a kopije overavate u opštini, kod notara i sl. ako Vam je negde ta overena kopija potrebna. Dalja pitanja na PP :)

Poštovani kolega,
iz mog iskustva traje nekih nedelju do 10 dana.

- - - - - - - - - -

Drage kolege,
da li neko ima iskustva sa vizom za trazenje posla?

Imam ja :D. To je super stvar, pod uslovom da za 6 meseci, na koliko se izdaje ta viza, nađete posao. Na vizu se čeka kao i za sve ostale, mada su mene negde zaturili pa sam čekao 13 nedelja....:roll: Da bi ste dobili vizu potrebno je da imate ili garantno pismo(Verpflichtungserklärung) od nekog ko živi i radi u Nemačkoj ili minimum 8000 e na računu. Predaje se sve isto kao za radnu vizu, sem što umesto BE i radnog ugovora ide ovo garantno pismo ili potvrda iz banke da imate dovoljno novca. Ranije na sajtu ambasade nije ništa pisalo detaljnije o temo ali mislim da sada ima.

Kolege,
da li je "Internatur- und/oder Ordinaturzeugnis mit Apostille" potvrda iz Ministarstva o duzini i sadrzaju pripravnickog staza?

Na sajtu Ministarstva sam pronasla da ne mora da se ide licno, da moze molba postom da se posalje uz dokaz o uplati. Znam da je i ranije pisano o tome na forumu. sada je taksa 590 din.
Samo ne znam da li je ovo to? To mi trazi agencija da posaljem.

Poslednja izmena:
Kolege,

zamolila bih vas da mi hitno odgovorite. Da li je neko predavao za Berufserlaubnis u Sachsenu? Koliko se ceka na izdavanje BE i da li priznaju srpske prevodioce?

Neko je pitao za potvrdu o obavljenom stazu. Potvrda kosta 590 dinara i ceka se otprilike nedelju dana. To je jedan papiric sa nekoliko recenica gde si bila i koliko na stazu. Nista posebno.

Back