Srpski lekari u Nemačkoj

Drage kolege, posto mi je ovaj forum pruzio brdo informacija dok sam ja trazila posao, odlucila sam da sa vama podelim svoja iskustva.
Pre deset dana sam poslozila Approbationsprüfung u pokrajini Brandenburg (koju vam preporucujem da u najsirem krugu zaobilazite!!!).
Pismo od ministarstva sam dobila samo 4 dana pred ispit, iako sam danima i mesecima zvala i molila da mi bar okvirno kazu datum, jer i ja moram da organizujem i svoj zivot i posao. Samo mi je rekla nemojte vise da zovete, odustanite i okvirno vam je krajem februara ili pocetkom marta. Ok, ja se opustim, bar znam okvirno. Sasvim slucajno pogledam mail na poslu u petak popodne, i sokiram se kad procitam da mi je ispit prakticni 4. februara, a usmeni 8 ( tri dana pre toga kaze ona krajem meseca!!). toliko o ljubaznosti i usluznosti za 650e. ( i naravno kasnije uplate i takse za papir koji cete dobiti, nisam sigurna mislim da to staje jos oko 200e)
Prakticni je kod predsedavajuceg komisije ( moj je bio spec. kardiologije, angiologije i infektivnih bolesti) : dobijes pacijenta, sledi sve: pregled , anamneza kao i na kraju razgovor sa profesorom. Mene profa nije tu mnogo cimao, cak nije ni sedeo pored mene dok sam radila, stalno je ulazio i izlazio, tako da sam ja nekako sve u miru, onako knjiski obavila. Mada, moja koleginica koja je isto polagala u Brandenburgu, profa je sedeo pored nje i slusao i zahtevao par stvari, tipa: izvedi ovaj ili onaj reflex, kako bi radila rektalni pregled i sl. Zaista, taj prakticni nije nista strasno. Sve vi to mozete i sve smo mi to lepo naucili.
Usmeni je bio 8. februara. Clanovi komisije: vec pomenuti profa, zatim hirurg koji je i opsti i vaskularni i uvek je u komisiji lekar opste prakse.
Prvo sam morala da izlozim slucaj. Pacijentkinja je imala akutni bronhitis. tu sam morala da objasnim zasto je neko sa akutnim bronhitisom u bolnici kad je to ugl. za kucno lecenje kao i da dovedem u vezi jednu pozitivnu hemokulturu koju je ona imala gde je ustanovljena E.coli i bronhitis.
Zatim, pneumonije kao i sve razlike u klinickom pregledu i dijagnostici izmedju pneumonija i bronhitisa. Lecenje Pneumonija i to i CAP i HAP. lecenje pneumonija kod pacijenata koji su intubirani i uzrocnici. Pitao me je jedno pitanje za koje sam ja rekla da nemam iskustva sa tom terapijom , a to je: sta mislim o profilaktickoj primeni tobramicina ( inhalativnoj ) kod intubiranih pacijenata. kasnije sam saznala da neki to rade , ali da nije dokazan nikakva prednost i to vam se koristi zbog Pseudomonasa, cisto ko ne zna.
Onda me je pitao plucne funkcije. Bukvalno sve. Sta se desava kod astme, sta kod copd sta kod restriktivnih bolesti. kako se menjaju odnosi, sta se smanjuje, sta povecava, da definisem od FEV1 pa sve na dalje. Metaholinski test, sta je metaholin .COPD kad odlucujem da hospitalizujem pacijenta, kad odlucujem to kod astme, a kad kod Pneumonija-- sve te kriterijume. Pitao me je na kom mestu je copd po smrtnosti- na trecem. pitao me je th astme i copd, bukvalno sve, obavezno ucite dosta o terapiji , narocito nezeljena dejstva, tesko da ce vas to zaobici.
Priseticu se jos nekih pitanja koje sam imala.
Hirurg me je pitao verovali ili ne samo karcinom rektuma, kako nastaje, faktori rizika, simptomi, dg, lecenje!!!,prevencija,metastaziranje, slojeve zida debelog creva, i ileus me pitao u okviru polipoznog rasta tumora ( nije ni imao vremena koliko me je ispitivao prvi!!)
opsti me je pitao: kalendar vakcinacije, PAZNJA- STIKO je izdao 2015 novi kalendar vakcinacije, imate na netu-- znala sam novi, doktor se smejao, nije ocekivao., pitao me je skrining kod karcinoma debelog creva, okluzivne bolesti arterija, gde palpiramo pulseve,aritmije, lecenje, torsade de pointes i jos nesto ne mogu da se setim vise. Znam da je tipa pre mene pitao terapiju bola. to je ovde krucijalno. ako ne znas podelu onako kao iz farme, nece da mrdne dalje s pitanjem. eto, to je to onako otprilike.
Kolege bez panike, sve je to izvodljivo, sve smo mi to ucili i sve znamo, ali mora zaista da se radi ozbiljno. ispit je bio jako prijatan i trajao je oko 75 min. Ipak svima preporucujem da ne dolazite u Brandenburg. Recimo u pokrajiji Sachsen i Bayern dobijate Approbaciju. Puno uspeha.

Pozdrav svima. U Njemackoj sam vec 3 mjeseca na Hospitaciji na jednoj reha klinici u NRW. Obzirom da sam prijavljen u BZ Detmold, receno mi je da moram polagati Fachsprachenpruifung u Münster, nakon toga dobijam Aprobaciju i BE. Termin sam imao prosle subote, spremao se intezivno cak imao i kurs u Klinici kao pripremu za sve to. Dodjoh tamo odradih anamnezu i bericht, bio mi je pacijent sa Halsschmerzen i Husten. U 3. dijelu ispita kao razgovor sa Oberarztom, pitao me prvo u vezi pacijentkinje itd to je bilo ok.A onda me je pitao kako na rendgenskom snimku da prepoznam Pneumoniju, reko sam to sto sam znao, scharf begrenzte Verschaftung usw. I onda mi je on rekao koji je spezifican znak za Pneumoniju, nijesam znao..rekao mije da je to Infiltrat? Ugavnom da skratim, rekli su mi da sacekam ispred i pozvali me i rekli zao nam je kolega al niste prosli..eto tako :) Uglavnom da znaju oni koji izlaze na taj ispit da mora dobro da se uci, i naravno 300e da se uplati..:dash:

srs86 # Hvala puno na informacijama!Ja cekam termin za ispit isto u NRW ali Duesseldorf.Da,cula sam da mnogo pitaju,da se obajsni na pr: CT,MRT,,Angiografija,Appedektomie,Lumbalna punkcija,Gastroskopija kako se izvodi .... Dosta medizinu pitaju,nije tacno da samo slusaju kako pricas jezik kao sto pise na sajtu ali dobro..Je li mozes da mi napises samo sta ti je bilo od strucnih rijeci da prevedes?

Cao aschenputtel..Od Fachbegriffa bilo mi je Bluttransfusion, laparoskopie, Ct,Mrt, lygamentum, superior, nekrose, i jos nekoliko ali se nemogu sjetiti. Za Fachbegriffe imao sam samo 3 Min vremena da napisem. Sto se tice Dizeldorfa jedna koelginica je imala pitanje na ispitu da opise kako izgleda Nierenstein na Ultraschall.

Drage kolege, posto mi je ovaj forum pruzio brdo informacija dok sam ja trazila posao, odlucila sam da sa vama podelim svoja iskustva.
Pre deset dana sam poslozila Approbationsprüfung u pokrajini Brandenburg (koju vam preporucujem da u najsirem krugu zaobilazite!!!).
Pismo od ministarstva sam dobila samo 4 dana pred ispit, iako sam danima i mesecima zvala i molila da mi bar okvirno kazu datum, jer i ja moram da organizujem i svoj zivot i posao. Samo mi je rekla nemojte vise da zovete, odustanite i okvirno vam je krajem februara ili pocetkom marta. Ok, ja se opustim, bar znam okvirno. Sasvim slucajno pogledam mail na poslu u petak popodne, i sokiram se kad procitam da mi je ispit prakticni 4. februara, a usmeni 8 ( tri dana pre toga kaze ona krajem meseca!!). toliko o ljubaznosti i usluznosti za 650e. ( i naravno kasnije uplate i takse za papir koji cete dobiti, nisam sigurna mislim da to staje jos oko 200e)
Prakticni je kod predsedavajuceg komisije ( moj je bio spec. kardiologije, angiologije i infektivnih bolesti) : dobijes pacijenta, sledi sve: pregled , anamneza kao i na kraju razgovor sa profesorom. Mene profa nije tu mnogo cimao, cak nije ni sedeo pored mene dok sam radila, stalno je ulazio i izlazio, tako da sam ja nekako sve u miru, onako knjiski obavila. Mada, moja koleginica koja je isto polagala u Brandenburgu, profa je sedeo pored nje i slusao i zahtevao par stvari, tipa: izvedi ovaj ili onaj reflex, kako bi radila rektalni pregled i sl. Zaista, taj prakticni nije nista strasno. Sve vi to mozete i sve smo mi to lepo naucili.
Usmeni je bio 8. februara. Clanovi komisije: vec pomenuti profa, zatim hirurg koji je i opsti i vaskularni i uvek je u komisiji lekar opste prakse.
Prvo sam morala da izlozim slucaj. Pacijentkinja je imala akutni bronhitis. tu sam morala da objasnim zasto je neko sa akutnim bronhitisom u bolnici kad je to ugl. za kucno lecenje kao i da dovedem u vezi jednu pozitivnu hemokulturu koju je ona imala gde je ustanovljena E.coli i bronhitis.
Zatim, pneumonije kao i sve razlike u klinickom pregledu i dijagnostici izmedju pneumonija i bronhitisa. Lecenje Pneumonija i to i CAP i HAP. lecenje pneumonija kod pacijenata koji su intubirani i uzrocnici. Pitao me je jedno pitanje za koje sam ja rekla da nemam iskustva sa tom terapijom , a to je: sta mislim o profilaktickoj primeni tobramicina ( inhalativnoj ) kod intubiranih pacijenata. kasnije sam saznala da neki to rade , ali da nije dokazan nikakva prednost i to vam se koristi zbog Pseudomonasa, cisto ko ne zna.
Onda me je pitao plucne funkcije. Bukvalno sve. Sta se desava kod astme, sta kod copd sta kod restriktivnih bolesti. kako se menjaju odnosi, sta se smanjuje, sta povecava, da definisem od FEV1 pa sve na dalje. Metaholinski test, sta je metaholin .COPD kad odlucujem da hospitalizujem pacijenta, kad odlucujem to kod astme, a kad kod Pneumonija-- sve te kriterijume. Pitao me je na kom mestu je copd po smrtnosti- na trecem. pitao me je th astme i copd, bukvalno sve, obavezno ucite dosta o terapiji , narocito nezeljena dejstva, tesko da ce vas to zaobici.
Hirurg me je pitao verovali ili ne samo karcinom rektuma, kako nastaje, faktori rizika, simptomi, dg, lecenje!!!,prevencija,metastaziranje, slojeve zida debelog creva, i ileus me pitao u okviru polipoznog rasta tumora ( nije ni imao vremena koliko me je ispitivao prvi!!)
opsti me je pitao: kalendar vakcinacije, PAZNJA- STIKO je izdao 2015 novi kalendar vakcinacije, imate na netu-- znala sam novi, doktor se smejao, nije ocekivao., pitao me je skrining kod karcinoma debelog creva, okluzivne bolesti arterija, gde palpiramo pulseve,aritmije, lecenje, torsade de pointes i jos nesto ne mogu da se setim vise. Znam da je tipa pre mene pitao terapiju bola. to je ovde krucijalno. ako ne znas podelu onako kao iz farme, nece da mrdne dalje s pitanjem. eto, to je to onako otprilike.
Kolege bez panike, sve je to izvodljivo, sve smo mi to ucili i sve znamo, ali mora zaista da se radi ozbiljno. ispit je bio jako prijatan i trajao je oko 75 min. Ipak svima preporucujem da ne dolazite u Brandenburg. Recimo u pokrajiji Sachsen i Bayern dobijate Approbaciju. Puno uspeha.

DrMay,
Hvala na detaljnom opisu tvog ispita, vjerujem da ce i meni i drugim kolegama koristiti :). Posto sam iz privatnih razloga ogranicena na Berlin i Brandenburg, mozes li molim te napisati kako je izgledao tvoj put do aprobacije u Brandenburgu? Akutna ili reha klinika? Prvo hospitacija ili sta, koliko mjeseci? Imas li radnog iskustva prije Njemacke ili "svjeza" sa fakulteta? Nadam se da ne pitam previse, u fazi sam skupljanja informacija pa svako iskustvo je dobrodoslo :).
Lijep pozdrav

Drage kolege, hvala puno na nesebicnim informacijama! Konacno sam i ja dobila ugovor posle duge potrage za poslom i odlaskom u obecanu zemlju.

Interesuje me Reg. von Oberbayern za dobijanje BE:

Gde ste radili lekarski? Traze da se odradi u EU.
Takodje me interesuje potvrda iz ministarstva o obavljenom stazu, na koji nacin ste dobili?
Nisam radila u Srbiji, nisam upisana u lekarsku komoru pa me interesuje da li ima iko da je bio u slicnoj situaciji i da li se upisivao i sta je predao za Certificate of good standing?

I ako ima neko dobru preporuku za prevodioce iz EU ( Nemacka, Austrija)

Hvala puno unapred!

Drage kolege, hvala puno na nesebicnim informacijama! Konacno sam i ja dobila ugovor posle duge potrage za poslom i odlaskom u obecanu zemlju.

Interesuje me Reg. von Oberbayern za dobijanje BE:

Gde ste radili lekarski? Traze da se odradi u EU.
Takodje me interesuje potvrda iz ministarstva o obavljenom stazu, na koji nacin ste dobili?
Nisam radila u Srbiji, nisam upisana u lekarsku komoru pa me interesuje da li ima iko da je bio u slicnoj situaciji i da li se upisivao i sta je predao za Certificate of good standing?

I ako ima neko dobru preporuku za prevodioce iz EU ( Nemacka, Austrija)

Hvala puno unapred!

Draga koleginice,

Što se tiče upisa u Lekarsku komoru, ako do sada već nisi, možeš vrlo jednostavno obaviti, uplaćuje se, naravno, ne sećam se koliko, ali ti sigurno piše na sajtu regionalne komore kojoj pripadaš (u Srbiji) i znam da su na sajtu i imali pdf verzije zahteva za izdavanje svih dokumenata, pa sigurno stoji i detaljnije pojašnjenje.Čim budeš bila upisana, mislim da možeš da zatražiš Certificate of good Standing, to je 200din. dodatno.

Lekarski se može odraditi u bilo kojoj ordinaciji ili možda i u bolnici u kojoj si dobila ugovor za rad (ako postoji mogućnost, a često postoji), takvo je iskustvo više kolega koji su ranije ovde o tome pisali.

A za preporuku prevodioca u EU već ne mogu da budem od koristi, nemam iskustva :) I naravno, čestitke za posao :)

Evo moje iskustvo sa Vorstellungsgespr. : Chefarzt i ja sami pricamo , On se pripremio zna sve sto sam napisao. Pitao me ova pitanja koje je kolegica maloprije napisala s tim da me jos o sportu i vjezbanju pitao jer izgledam kao da treniram pa je oko toga bilo price. Pozvao je Facharzta da me provede klinikom , Kad smo se vratili ponudio mi je posao. Pitao je za Aprobaciju rekao sam mu da mi Oberbayern Regierung trenutno dozvoljava samo BE. Personal mi je izdao Stellezusage gdje pise datum pocinjanja i plata 4111 po tarifi iz 2016. Ugovor glasi na 3 godine. Sada imam problem jer mi nasa ambasada u Sarajevu govori kako nema slobodnih termina da dodjem .. trebam poceti raditi 15.3

- - - - - - - - - -

I gospodja iz personala me uputila na lijecnicku komoru da im se obratim o priznavanju 3 godine rada u Bih (razlika u plati bruto skoro 500 e). Da li se sam moram prijaviti u komoru ili me bolnica prijavljuje. Zna li netko sta dalje da radim .. U ambasadu , boravak, plava karta, ? gdje i kako ?

U komoru se prijavljujete sami, bolnica nema ništa sa tim, sem što treba da im se dostavi potvrda o članstvu u komori. U komoru se takođe prijavljujete tek po dobijanju BE, a izdavanje BE u Bavarskoj traje oko 8 nedelja. Što se tiče priznavanja rada to takođe morate sami da se raspitate u komori ili u Regierung Obernayern, ne znam ko je tačno tamo za to nadležan. Razgovarajte sa klinikom o tome koliko mogu da Vas čekaju jer procedura za vizu može da potraje. O boravku, plavoj karti i sl. treba da brinete tek kad dobijete vizu i o tome možete da pročitate u ranijim porukama na forumu.

Draga koleginice,

Što se tiče upisa u Lekarsku komoru, ako do sada već nisi, možeš vrlo jednostavno obaviti, uplaćuje se, naravno, ne sećam se koliko, ali ti sigurno piše na sajtu regionalne komore kojoj pripadaš (u Srbiji) i znam da su na sajtu i imali pdf verzije zahteva za izdavanje svih dokumenata, pa sigurno stoji i detaljnije pojašnjenje.Čim budeš bila upisana, mislim da možeš da zatražiš Certificate of good Standing, to je 200din. dodatno.

Lekarski se može odraditi u bilo kojoj ordinaciji ili možda i u bolnici u kojoj si dobila ugovor za rad (ako postoji mogućnost, a često postoji), takvo je iskustvo više kolega koji su ranije ovde o tome pisali.

A za preporuku prevodioca u EU već ne mogu da budem od koristi, nemam iskustva :) I naravno, čestitke za posao :)

Hvala puno kolega na odgovoru i cestitkama :) Zvala sam danas komoru i potvrdili su mi da za izdavanje Certificate of good Standing moram biti upisana. Upis se placa 6000 din. Takodje su mi rekli da mi mogu za 200 din izdati potvrdu da nisam bila upisana u komoru te da nisam mogla napraviti strucnu gresku. Rekli su mi da su iskustva razlicita, da su nekome priznali tu potvrdu bez upisa, a opet su se neki vracali da se upisu. Posto mi oberbayern trazi Certificate of good Standing upisacu se jer ce se i ovako oduziti sa BE.

Da li je iko prevodio u Austriji (Becu) dokumenta i lekarski pregled, da li ima neko preporuku. Mislim da sam procitala da je neko prevodio, ali ne mogu da pronadjem. Trebalo bi svakako da idem u Austriju pa bi bilo zgodno da i prevedem dokumenta i odradim pregled. O jednom trosku :)

Cestitam i hvala na izvestaju! Pino srece i uspeha dalje!

Pozdrav kolege,

da li je neko u skorije vreme predavao dokumenta za BE i Aprobaciju u pokrajini Sachsen?
Da li priznaju prevode iz Srbije?

- - - - - - - - - -

Meni su ovo poslali

der Übersetzter muss beeidigt sein. Dazu bräuchte ich in Ihrem Fall eine Bestätigung der deutschen Botschaft, dass der Übersetzer beeidigt ist. Sollte das nicht der Fall sein, müssen Sie von einen beeidigten Übersetzer aus Deutschlande bestätigen lassen, dass die Übersetzungen richtig sind.

Drage Kolege Forumasi, vec 3 godine sam u Nemackoj (Hessen), dobila aprobaciju, polozila vozacki i dobila trajni boravak. Sad kad sam sve to obavila setila sam se da treba da vratim studentski kredit. Trazila na netu i dosla do informacije da je Universalbank bankrotirala. Znate li nesto o tome ili je dezinformacija? Da li se moze novac uplatiti iz Nemacke - Überweiseung ili se mora otici za Srbiju? Dobija li se kazna ako se ne vrati kredit? Imam rok jos 3 meseca.....molim na savete... ako vam treba bilo koja informacija tu sam pisite ;)

Drage kolege,

Prihvatiti ponudu za hospitaciju 2-3 mjeseca s hranom i stanom, a onda ugovor ukoliko budemo obostrano zadovoljni, a pri tome sanse su podjednake u svim klinikama njihove grupe. Obecati na prvu ne mogu nista. Opcija 2: placeno mjesto praktikanta, a pravi posao tek nakon fach C1 i aprobacije... I eto, i dal otici na jos par razgövora gdje sam pozvana. I znate li neku dobru grupu za stomatologe. Poziiiic

АКО СЕ НЕКОМЕ ЖУРИ, У ОСД ЦЕНТРУ У БАЊАЛУЦИ, РЕЗУЛТАТИ СЕ ДОБИЈУ ОДМАХ СУТРА ЈЕР ИСПИТУЈУ АУСТРИЈАНЦИ. ПОТВРДА О ПОЛОЖЕНОМ ИСПИТУ СЕ МОЖЕ ОДМАХ ДОБИТИ И ВРИЈЕДИ ДО ИЗДАВАЊА ДИПЛОМЕ. ОВО ВАЖИ ЗА ОСД ЦЕНТАР У УГОСТИТЕЉКО-ТУРИСТИЧКОЈ ШКОЛИ У БУЛЕВАРУ ВОЈВОДЕ СТЕПЕ СТЕПАНОВИЋА. ДРУГИ ОСД ЦЕНТАР ЈЕ У ДРУГОМ ДИЈЕЛУ ГРАДА И НИСАМ ТАМО БИО.

ОД 01.06.2015. ЈЕ ПРОМЈЕЊЕН ЗАКОН О СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈАМА. ЗА ИСТЕ ЈЕ ПОТРЕБНО ИМАТИ АПРОБАЦИЈУ И РАДНИ СТАЖ КОЈИ ИМАТЕ ДО АПРОБАЦИЈЕ КОРИСТИ САМО ЗА ДОБИЈАЊЕ ИСТЕ.

МЕНИ СУ У БЕЦИРКСРЕГИРУНГУ У КЕЛНУ ТРАЖИЛИ ДА ПОТПИШЕМ ИЗЈАВУ О ПРЕУЗИМАЊУ ТРОШКОВА МИШЉЕЊА ВЈЕШТАКА, У КОЈОЈ УОПШТЕ НЕ ПИШЕ КОЛИКО. НА МОЈЕ ПИТАЊЕ КАКО ДА ПОТПИШЕМ А НЕ ПИШЕ КОЛИКО, РЕКЛА МИ ЈЕ ДОТИЧНА ОД 700 ДО 1000 ЕУРА И ДА СЕ ЧЕКА ОКО 6 МЈЕСЕЦИ. ТО ЈЕ БИЛО ПРИЈЕ ГОДИНУ ДАНА

МНОГИ СУ СКЛОНИ УОПШТАВАТИ СТВАРИ, ПОПУТ ПРЕДАЛА САМ У НРВ. ИМАТЕ У САМОЈ НРВ ВИШЕ ОКРУЖНИХ ВЛАДА, НЕ САМО ЈЕДНА. СВАКА ИМА НЕШТО СВОЈЕ ПОСЕБНО, ДА НЕ ГОВОРИМ ДА ВАМ ЗАВИСИ И НА КОЈА ВРАТА УЂЕТЕ И КАКО ЈЕ НЕКО РАСПОЛОЖЕН. У КЕЛНУ МИЈЕ ТРАЖИЛА ЗА ПОВЛАЧЕЊЕ ДОКУМЕНАТА И ЗАХТЈЕВА 450 ЕУРА, ИТД. ДА БИ НАРЕДНИ ПУТ РЕКЛА ОКО 120 ЕУРА. РЕКАО САМ ЈОЈ ДА МОЖЕ ДА СЛОБОДНО ЗАДРЖИ СВЕ ЈЕР СУ КОПИЈЕ И ДАО ЈОЈ ИЗЈАВУ У КОЈЕМ ПОВЛАЧИМ СВОЈ ЗАХТЈЕВ.

ПРАКТИКУМ МОЖЕШ РАДИТИ ТЕК КАД ДОБИЈЕШ ДОЗВОЛУ ЗА ИСТИ. ПРИЈЕ ТОГА НЕ. НИШТА НЕ МОЖЕШ ПРЕДЛАГАТИ. СВЕ ЗАВИСИ ОД ПРОЦЕДУРЕ ОКРУЖНЕ ВЛАДЕ КОЈОЈ ПРИПАДАШ. АКО ВЈЕШТАК НПР. ОДРЕДИ ДА МОРАШ ОДРАДИТИ 6 МЈЕСЕЦИ НА ИНТЕРНОМ, ОНДА ТАКО РАДИШ. НИКО ВАС НИШТА НЕ ПИТА. БИРОКРАТИЈА ЈЕ ОГРОМНА И СУРОВА И НЕПРЕДВИДИВА.

Back