Srpski lekari u Nemačkoj

Meni je 22.10.počela obrada. Da li si im dostavio Licencu i Potvrdu o obavljenom šestomesečnom stažu izdatu od strane Ministarstva zdravlja? Koliko čujem, kolegama koji su u skorije vreme dobili radnu dozvolu su to naknadno tražili. Pa ako nisi, bolje to zatraži od ministarstva, prevedi, pa pošalji za svaki slučaj. Potvrda se čeka oko 2 nedelje.

Kolege molim za pomoc. Od 1.dec. idem na hospitaciju u Bayern-u, ali mi je danas stigao mail od personala da mi je potrebna i viza, a samo na termin za predaju dokumenata se ceka nekoliko nedelja. Dakle, svakako ne pre mog odlaska. Sta da radim? Ako je neko bio u istoj situaciji ili zna , bio bih jako zahvalan. Poz

Meni je 22.10.počela obrada. Da li si im dostavio Licencu i Potvrdu o obavljenom šestomesečnom stažu izdatu od strane Ministarstva zdravlja? Koliko čujem, kolegama koji su u skorije vreme dobili radnu dozvolu su to naknadno tražili. Pa ako nisi, bolje to zatraži od ministarstva, prevedi, pa pošalji za svaki slučaj. Potvrda se čeka oko 2 nedelje.

Jako sam Vam zahvalan koleginice na ovoj informaciji. Potvrdu sam zatražio i poslaću im naknadno.
Ne razumem konkretno šta je licenca, tako da to nisam poslao.
Zamolio bih Vas da mi, ukoliko znate, kažete šta je licenca?

Osim potvrde o dobrom vladanju iz lekarske komore, koju si im pretpostavljam dostavio, kolegama su tražili i samu licencu, koju isto dobijaš iz komore u kojoj si prijavljen. Ja sam prijavljena u regionalnoj lekarskoj komori Vojvodine sa sedištem u Novom Sadu, tako da sam od njih dobila licencu. Nisi mogao ni u Srbiji bez licence da radiš?! Te dve potvrde overiš u konzulatu u Birčaninovoj i prevedeš i pošalješ im naknadno. Gde si prevodio svu dokumentaciju, u Nemačkoj? I da li si čuo da u Srbiji postoji prevodioc- sudski tumač, koji ima kancelariju i u Nemačkoj, te mu je pečat validan? Sorry, ja sada skontah da ne persiram :)

Postovane kolege, za sve one koji ce se mozda odluciti za pokrajinu Mecklenburg-Vorpommern, evo kako izgleda Fachsprachenprüfung u Lekarskoj Komori u Rostocku.

Ispit se sastoji iz tri dela : 1. Arzt-Patienten-Gespräch , 2. Arzt-Arzt-Gespräch i 3. Schriftliche Prüfung (Arztbrief). Prva 2 dela ispita traju 20min a treci traje 25min.

Pre pocetka samog ispita imate na raspolaganju 20ak minuta za citanje Aufklärungsbogena, gde mozete da hvatate beleske ili podvucete sta je vama najbitnije.

Prvi deo ispita je podeljen u 2 dela i sastoji se iz uzimanja Anamneze i Aufklärungsgesprächa. Oba ova dela MORATE da zavrsite za ukupno 20 minuta. Na vama je da sami raspodelite to vreme. Pacijent je glumac ili glumica (u obzir dolaze internisticki ili hirurski pacijenti a od oboljenja neka najfrekventnija koja se srecu u svakodnevnom radu), od koga uzimate anamnezu, i na kraju treba da postavite Dg ili DDg i da kazete pacijentu da je na osnovu anamneze/pregleda ustanovljeno da ce morati da se izvede neka dijagnosticka ili terapijska procedura (ona koja se nalazi na Bogenu). Zatim Aufklärungsgespräch.

Drugi deo ispita je razgovor sa Oberarzt-om. On se vraca sa odmora, nije bio tu neko vreme, tako da ne poznaje ni vas niti pacijenta naravno, tako da je tu najpre kratko upoznavanje sa vama a onda i Patientenvorstellung. Ukoliko malo negde zastanete, on uglavnom navodi i ubaci se naravno neko i medicinsko pitanje usput, na koje necete imati problem da odgovorite.

Treci i poslednji deo ispita je pisanje Arztbriefa, koje se kuca na laptopu. (po semi primera iz knjige Deutsch für Ärtztinen und Ärzte ili jos bolje ako ste vec imali prilike na nekom odeljenju da vidite kako izgledaju primeri iz kojih mozete da izvucete neke fraze i sl).

Rezultate ispita saznajete neposredno nakon ispita.

Nadam se da ce nekome biti od pomoci, a ukoliko imate neko dodatno pitanje, rado cu odgovoriti.

Postovane kolege, nov sam na forumu i unapred se izvinjavam zbog eventualnih gresaka ili nepostovanja procedure.
Trenutno sam u procesu dobijanja vize i BE u Bavarskoj. Na sajtu nemacke ambasade pise da mi, izmedju ostalog, treba i prevod radne knjizice. Da li je neko to prevodio? A iz Regierunga (von Oberbayern) nisam dobio nista osim papira da su primili dokumenta. Imam termin u ambasadi za par dana i nemam ideju sta ce od svega toga na kraju da ispadne. :dash:
Bio bih vam zahvalan na svakoj informaciji
Pozdrav

Drage moje kolege,za sve koji su na prethodnim stranicama pominjali agenciju MEDI FAIR;evo sta sam dobila od sluzbe za proveru legitimnosti...

"Dobili smo odgovor od Sektora trzisne inspekcije povodom provere legitimnosti rada privrednog drustva „Medifair Consalting“ d.o.o. Obavestili su nas da su izvrsili provere ovog privrednog drustva i da su ustanovili da ono ne poseduje dozvolu za rad koju agencijama za posredovanje u zaposljavanju izdaje Ministarstvo za rad, zaposljavanje boracka i socijalna pitanja.

Doneli su resenje kojim se privrednom drustvu privremeno zabranjuje da obavlja poslove posredovanja u zaposljavanju i nalaze im se da bez odlaganja pokrene postupak za upis u Registar privrednih subjekata koji se bave poslovima posredovanja u zaposljavanju koji vodi Ministarstvo za rad, zaposljavanje, boracka i socijalna pitanja."Eto..sad je bar jasnije sto se njih tice...:)Pozdrav!!!

Nego da pitam sve koji mi mozda mogu pomoci,da li neko sa foruma poznaje ikoga ko je mozda polagao PKT C1 u skorije vreme....posto imam ispit 20.novembra...Znam da se u vecini pokrajina ovaj ispit u okviru lekarske komore sprovodi,ali ima i nekih gde se jos uvek priznaje PKT!!!! Hvala Vam na svakoj pomoci...

Pozdrav postovane kolege. Imam jedno pitanje i dosta mi je hitno pa bih molio nekoga od vas da mi sto pre odgovori. Sta je "Aufenthaltsgenehmigung für Hospitationen in DE"...ustvari znam sta je to, ali gde se to nabavlja, sta bih trebao da radim da dodjem do toga? Hvala unapred

Drage kolege koji su polagali GWP, koju knjigu za internu ste koristili: ja imam dvije, i to Fallbuch sa 150 slucajeva i Innere Medizin od Harolda. Harold ima 1000 stranica i ne znam trebam li sve uciti, ne bih ako ne moram :-) Nemam neku orijentaciju sta da spremam, trenutno se vodim ovom Fallbuch pa te bolesti prelazim i po Haroldu. I sta biste mi preporucili za ostale predmete koji se polazu u okviru GWP, ja sam mislila uciti po Fallbücher i Last Minute (to su mi preporucili).. Izvinite sto svasta napisah odjednom..pozz

Kolege da li bi neko mogao da mi pomogne da razresim jednu dilemu???
Ja sam od avgusta iskoristila 70 dana pravo boravka u Nemackoj. Naravno sa pauzama od nedelju dve.... Nisam bila kontinuirano 70 dana u Nemackoj.
Sad me interesuje da li od N.godine dobijam novih 3 meseca ili moram da cekam da prodje januar ili da pravim pauzu od tri meseca???!!!!????

Zvala sam granicni prelaz i kazu da za 6 meseci mogu da boravim tri meseca u Nemackoj i da moram da cekam da prodje januar jer to je sesti mesec....
Ja ne razumem to ponajbolje...

Moze li pomoc?

E ovako:
Nekad u aprilu sam riješio B2 nivo jezika, kako sam ga učio u gimnaziji samo sam se prijavio i položio, misleći neka za svaki slučaj , bez ikakvih planova o odlasku. Tu nema bas specijalizacija i ono sto izadje konkursa vec je unaprijed popunjeno i odlucim da gledam za vani. Formulare za BE u Bayernu sam našao na njihovoj web stranici isprintao i počeo prikupljati. Obzirom da oni ne šalju poštu van Njemačke zamolio sam rodicu da na njenu adresu primam poštu. Popunio one izjave sto se mogu isprintati, izvadio internacionalni rodni list, ovjerena kopija pasoša, životopis, uvjerenje iz suda da se protiv mene ne vodi kazneni proces, uvjerenje iz ljekarske komore ( good standing certificate), diploma njemačkog, ljekarski pregled odradio u hrvatskoj kod specijaliste za medicinu rada, i dokumenti vezani za fakultet ( diploma, licenca, drzavni ispit, popis predmeta sa ocjenama ). Ono što je bilo na našem jeziku preveo u Njemačkoj isto preko neta. Našao agenciju lingua world, oni poslali svoju ponudu dosta povoljniju nego privatni prevodioci u Njemačkoj, ovjerili su također sve i isporučili za 10- tak dana.I prije bi ali njemačka pošta je bila u štrajku par dana u to vrijeme. To mi je rodica sve kopirala i ovjerila u općini da ne bih slao orginale. Oko polovice augusta su primili moje dokumente i dobio sam link za provjeru stanja. Znao sam da je rok oko 2 mj da obrade. Par dana prije isteka 2 mj stiže obavjest da je dokumentacija nepotpuna. U pismu koje sam dobio stoji da sam životopis morao potpisati plavom kemijskom a ne crnom pa da ga vratim takvog ; uvjerenje o stažu ( nije bilo na listi) i da ne prizanju ljekarski pregled jer BiH nije u Uniji. Potpisao sam zivotopis, izvadio potvrdu o stažu - preveo ju i napisao e mail kako su pogrijesili da ljekarski nije obavljen u BiH nego u Hrvatskoj koja je članica EU, još tome dodao link da je Hrvatska prizata članica. Odgovorili su naravno da onda priznaju samo neka se prevede doktorski pečat. To sam sve poslao. Nekih 15 dana nikakve promjene na onome linku do prije par dana da je dodjeljena BE. Na njoj pise da je za razdoblje 2 godine za Freistaat Bayern. Dobio sam ju u pismu i sada čekam račun koji ce stici

Nadam se da je nekome pomoglo, izvinjavam se na dugom postu.

Nisam imao nikakav ugovor o radu , nije stajalo u zahtjevima za BE. isto tako brinuo sam se jer nemam aufenhaltsgenehmigung, međutim nitko ga nije ni spomenuo da mi fali . Trebat ce mi ugovor kad budem za radnu vizu predavao. Sada trazim neke klinike . Ovde sam pod ugovorom do kraja godine

Poslednja izmena:
@naruto1

Čestitam i hvala na odgovoru! Samo me interesuje još jedna stvar. Jedna od stavki za dobijenje BE je i ova: gültige Aufenthaltsgenehmigung mit Berechtigung zur Aufnahme einer Erwerbstätigkeit in der
Bundesrepublik Deutschland

Šta si tu podneo?

Nista, to sam napisao na kraju posta. Brinulo me sto nemam , nisam imao sta priloziti , oni kasnije nisu trazili. Vidio sam u par ljudi da se slično desilo da nisu imali i isto dobili

Drage kolege koji su polagali GWP, koju knjigu za internu ste koristili: ja imam dvije, i to Fallbuch sa 150 slucajeva i Innere Medizin od Harolda. Harold ima 1000 stranica i ne znam trebam li sve uciti, ne bih ako ne moram :-) Nemam neku orijentaciju sta da spremam, trenutno se vodim ovom Fallbuch pa te bolesti prelazim i po Haroldu. I sta biste mi preporucili za ostale predmete koji se polazu u okviru GWP, ja sam mislila uciti po Fallbücher i Last Minute (to su mi preporucili).. Izvinite sto svasta napisah odjednom..pozz

Meni su preporucili Innere Medizin in 5 Tagen, Chirurgie in 5 Tagen Teil I i II i Neurologie in 5 Tagen. Ja radim iz toga, OK su knjige, znam ljude koji su koristili te knjige i polozili. Inace sluze za ponavljanje.

Back