Srpski lekari u Nemačkoj

Hteo bih da podnesem zahtev za BE u Regierung von Oberbayern i ako nemam Stellenzusage.

Jedan od stavki za podnošenje je:

gültige Aufenthaltsgenehmigung mit Berechtigung zur Aufnahme einer Erwerbstätigkeit in der
Bundesrepublik Deutschland in Form einer in Deutschland amtlich bzw. notariell beglaubigten Kopie.
Die Beglaubigung kann auch von einer in einem EU-Mitgliedstaat ermächtigten Beglaubigungsstelle
angefertigt werden, wenn der Beglaubigungsvermerk in Deutsch verfasst ist. Nur bei Drittstaatsangehö-
rigen erforderlich!

Može li mi neko objasniti da li je to prebivalište u Nemačkoj i šta tu da predam?

Pomoc, jel uzimao neko auto na kredit ili kupovao polovnjak za kes ili na kredit u De? Jel mozemo mi stranci da uzmemo kredit uopste? Jel mora da se ima nemacka vozacka dozvola pri osiguranju (za kasko i Haftpflicht osiguranje), jel traze osiguravajuce vozacku dozvolu na uvid ili kako (kad placas ne traze nista :) :) :) )? Svaka pomoc je dobrodosla, moze i pp, da ne smaramo clanove foruma.

- - - - - - - - - -

@ hektor...Izgleda da u Oberbayern ne moze BE bez Stellenzusage. Tu ti traze, po ovom sto pise, radnu i boravisnu dozvolu (vizu) za Nemacku.

Naravno da možemo da uzmemo kredit, samo neke banke vole da prave problem ako je Aufenthaltstitel befristet, ali i to može da se zaobiđe. Ja sam uspeo da uzmem kredit na 7 godina sa ograničenim AT na godinu dana :D. Za to su uvek bolje manje banke, tipa lokalnih Sparkasse ili Landesbank ako veće zakeraju... Manje kad čuju Arzt, sva vrata su otvorena...

@Zhuca

Ja sam ovo skinuo sa sajta Regierunga, to su verovatno neka standardna dokumenta. Ja sam već pitao Regierung da li je moguće dobiti BE bez Stellenzusage i oni su mi ovo odgovorili:

Eine Berufserlaubnis ohne Stellenzusage macht keinen Sinn. Die Berufserlaubnis ist auf 2 Jahre befristet und dient zum Kenntniserwerb für die spätere Approbation. Sie würden hierdurch wertvolle Zeit verlieren.

Ausserdem können Sie nur durch Vorlage einer Stellenzusage bestätigen, dass Sie beabsichtigen, in Ober-, Niederbayern, Schwaben oder der Oberpfalz zu arbeiten.

Ne znam da li da shvatim ovo kao da je to moguće?

Poslednja izmena:
Takva je praksa u poslednje vreme 100%! A oni na tom Zusicherung-u stave datum vazenja tj.do kada moras da polozis PKT, pa ako ne uspes, onda sve iz pocetka. Uostalom ako si vec zavrsio fakultet i polozio B2, pa i to je nekakva garancija njima.

Ovo sa datumom mi nije bas najjasnije. Meni su izdali zusicherung sa trajanjem od 2 godine. Podnela ga za vizu.Kad sam polozila FSP u Hannoveru,na BE pise novi datum,sto je super jer ne gubite vreme od BE dok ste cekali na ispit.

@Zhuca

Ja sam ovo skinuo sa sajta Regierunga, to su verovatno neka standardna dokumenta. Ja sam već pitao Regierung da li je moguće dobiti BE bez Stellenzusage i oni su mi ovo odgovorili:

Eine Berufserlaubnis ohne Stellenzusage macht keinen Sinn. Die Berufserlaubnis ist auf 2 Jahre befristet und dient zum Kenntniserwerb für die spätere Approbation. Sie würden hierdurch wertvolle Zeit verlieren.

Ausserdem können Sie nur durch Vorlage einer Stellenzusage bestätigen, dass Sie beabsichtigen, in Ober-, Niederbayern, Schwaben oder der Oberpfalz zu arbeiten.

Ne znam da li da shvatim ovo kao da je to moguće?
@ hektor...Nije moguce, oni ce da se ´´pomuce´´ i ´´potrude´´ da ti daju BE samo ako ces ti kod njih, tj. u Oberbayern da radis a ti mozes da to da dokazes SAMO ako imas radno mesto tj. Zusage negde u Oberbayern. Nazalost prvo moras naci radno mesto, ali na razgovoru za posao (ako do toga dodje) mozes uvek da kazes da procedura za BE traje oko 2-3 nedelje (istina). Ionako niko ne zaposljava danas za sutra vec obicno 3 meseca unapred, tako da imas vremena i za BE i za vizu, i sve da dobijes pre nego sto ti krene ugovor.

@nvukelic...hvala puno za odgovor. A kako je sa osiguranjem i vozackom koja nije izdata u Nemackoj? Jel traze to osiguravajuce kuce uopste?

Poslednja izmena:
Pozdrav kolege :D da li je neko upoznat sa novim pravilima za polaganje Kenntnisprüfung-a u BW? Frau Kuban mi je u telefonskom razgovoru navela da je poslije polozenog B2 ispita, potrebno da se posalje uvjerenje i da onda oni sve dokumente salju u ljekarsku komoru i zakazuju ispit, vise nije potrebno da se polaze C1 medizin ispit? Nije mi jasno, da li oni to sada posebno organizuju ili je to zajedno sa Kenntnisprüfung-om???? Da li neko ima malo vise informacija, i da li znate koliko se otprilike ceka na termin ispita? hvala vam puno :heart:

Pre svega hvala na puno korisnin informacija koje se ovde mogu pronaci..danas sam bio u landdesprüfsamst u Hamburgu da prikupim jos neke informacija,sta od dokumenata treba odmah a stamoze i kasnije da se dostavi....Znam da sam negde ovde procitao da u ministarstvu u Beogradu mizemo da trazimo tabelarni prikaz predmeta ili programa naseg staza....u svakom slucaju taj dokument mi treba....e sad ja mogu da prevedem dodatak diplome gde to stoji i imam prevod moje pripravnicke knjizice....Sad ako bi neko znao kako se dokument zove tj. Kako da glasi molba i da limoze neko sa mojom licnom kartom da trazi umesto mene? Ili da samo prevedem dodatak diplome i prilozim pripravnicku knjizicu pride...(naravno pricam za dokumenta za BE)

Osiguravajuce kuce ni u jednom trenutku ne traze vozacku dozvolu, ja sam isto, doduse zaista ne lako, uspela da dobijem kredit na 3 godine, a boravak mi je u tom trenutku bio jos duzi, niti su mi u auto kuci gde sam kupovala auto trazili nemacku ili bilo koju dozvolu. U tom trenutku sam bila u procesu pripreme za ispit, a auto je i stigao 2 nedelje pre nego sto sam polozila.

Osiguravajuce kuce ni u jednom trenutku ne traze vozacku dozvolu, ja sam isto, doduse zaista ne lako, uspela da dobijem kredit na 3 godine, a boravak mi je u tom trenutku bio jos duzi, niti su mi u auto kuci gde sam kupovala auto trazili nemacku ili bilo koju dozvolu. U tom trenutku sam bila u procesu pripreme za ispit, a auto je i stigao 2 nedelje pre nego sto sam polozila.

Hvala puno na odgovoru. Ta mi je informacija bila vazna, jer jos nemam nemacku vozacku. A to ´´ne lako´´ me i interesuje ako mozes malo da pojasnis sta traze itd. Ako ce da me cimaju i traze stotinu potvrda onda cu za kes da kupim neki krs i gotovo. Novi auto bih uzeo da se ne cimam stalno sa popravkama i sl.

Nisu potrebne nikakve potvrde osim Gehaltsabrechnung-a, eventualno ugovora. Kad dođeš u banku, provuku te kroz Schufa (nemački kreditni biro) da vide da li se "crveniš" tamo i to je to. A odluka da li će da ti daju kredit na duže od trajanja AT-a je isključivo dobra volja. Veće banke obično imaju striktnija pravila od kojih teško odstupaju (kredit može do 3 meseca pre isteka AT-a), manje banke su tu opuštenije i lako se može desiti da dobiješ kredit kao ja na 7 godina, a AT ističe za 8 meseci (tada) :). Zakaži termin u lokalnoj filijali, objasni situaciju (pre svega činjenicu da će po zakonu AT nakon 21 meseca automatski preći u unbefristet) i pregovaraj. Pogotovo ako si u drugoj banci, pa hoćeš vrlo rado da prebaciš platu kod njih ako ti odobre kredit... I tako... Srećno.

P.S. I ne zajebavaj se sa starudijama i kojekakvim polovnjacima od 2000€, to vreme je iza nas.

Drage kolege, evo i sam se pridruzila ovom forumu :) Pratim vas vec duze vreme, procitala sam sve od prve stranice, nesto i po par puta, jer sve su to novine za nas pocetnike. Hvala svima na divnim savetima! Puno ste mi pomogli, cak i psihicki kada sam padala u ocaj zbog jezika, tada sednem i citam forum i dobijem opet volju za ucenjem. Nakon polozenog B2 pocela sam da i ja da saljem intenzivno vec dva meseca i posle dosta odbijenica i odgovora da budem strpljiva, stize mi mejl od sekretarice da bi sef rado da me upozna i da im se javim da ugovorimo termin za razgovor. Htela sam da pitam sta da ocekujem od pitanja kada ih budem pozvala telefonom. Hvala puno jos jednom svima :D

Koliko ja znam, auto moze mozda bez problema da se kupi, ali ne moze da se registruje u Nemackoj bez nemacke vozacke dozvole. A sto se tice osiguranja - postoji opcija - sto vam je duzi staz kao vozaca, to vam je polisa jeftinija, tako da tu dozvola (srpska kopirana, posto vam na nemackpoj to ne pise), moze dobro da dodje. Isto tako je korisno znati da je porez na dizelase veci nego porez na benzince.

Pomoc, jel uzimao neko auto na kredit ili kupovao polovnjak za kes ili na kredit u De? Jel mozemo mi stranci da uzmemo kredit uopste? Jel mora da se ima nemacka vozacka dozvola pri osiguranju (za kasko i Haftpflicht osiguranje), jel traze osiguravajuce vozacku dozvolu na uvid ili kako (kad placas ne traze nista :) :) :) )? Svaka pomoc je dobrodosla, moze i pp, da ne smaramo clanove foruma.

- - - - - - - - - -

@ hektor...Izgleda da u Oberbayern ne moze BE bez Stellenzusage. Tu ti traze, po ovom sto pise, radnu i boravisnu dozvolu (vizu) za Nemacku.

Poslednja izmena:
Fachsprfachprüfung u Brandenburgu.

Navodno treba da dobijete pismeno obavestenje o datumu polaganja dve nedelje unapred, meni je pismo stiglo 7 dana ranije, ali sam se raspitala u Landesamtu prethodno.
Za ispit vam je potreban samo pasos i potvrda o uplati (275 EU).

Ispit se odrzava u Potsdamu, meni je poceo u 14h.
Ispit se sastoji od tri dela: uzimanja anamneze, pisanja iste sa eventualnim dodatkom o Dg. i DD i mogucim sledecim dijagnostickim koracima i na kraju sledi razgovor o pacijentu. Svaki deo traje po 20 minuta.
U komisiji su dva lekara (meni su bili spec. gerijatrije i hirurg sa traumatologije). Jedan od njih glumi pacijenta.
Ja sam od patologije imala hronican kasalj. Neke druge kolege koje znam - migrenu i bol u grudima.
Sto se tice anamneze, dovoljno je pratiti korake iz knjige Deutsch für Ärzte. Napomenuli su mi da pisani deo ne treba da bude predugacak, maksimum jedna strana. I tu je dovoljno pratiti tok vec pomenute knjige i koristiti konjuktiv I. Na kraju sledi razgovor o pacijentu - samo nesto o daljim koracima, mogucim dijagnozama i nalazima. Nisu zalazili u detalje.
Aufklärungsbogen nije deo ispita.

Mozda nije lose nauciti neke "narodske" nazive za pojedine bolesti: TBC, varicelu, pertusis i slicno.

Moj utisak je sledeci: ako ste to sve prosli barem nekoliko puta sa pravim pacijentom, necete imati nikakvih problema.

Pozdrav kolege,
polozio sam Gleichwertigkeitsprüfung i cekam da mi dodele aprobaciju i Berufserlaubnis. U medjuvremenu sam otisao u ambasadu da proverim sta mi treba od dokumenata za vizu i tu sam naisao na problem. U ambasadi mi traze ugovor o radu a na klinici su mi rekli da cu da dobijem Zusage jer je to na osnovu njihovog dosadasnjeg iskustva bilo dovoljno, a zaposlili su dosta non EU lekara.

Da li je neko probao samo sa Zusage a bez ugovora da dobije vizu?

Cestitam na polozenom ispitu!
Treba ugovor o radu i zusicherung ali ti imas Apribaciju tako da ti ne treba ni zusicherung ni Berufserlaubnis;-))
A sada koja si pitanja imao,kakav je bio ispit?ja isto sticajem okolnosti,moje Agencije,spremem Kentnissprufung unapred da bih dobila posao..Kako si se ti odlucio za takav korak?Ovde su mi kolege dosta njih preporucili literaturu i skriptu koja je odlicna,hvala @zhuca
Sada mi samo treba jedan cekic koji pripremam za agenta,hammerexam lepo su ga opisali :-)

Kolege kakva je procedura u Rheinland Pfalz-u? Da li se hospitira dok se ne polozi Deutschkenntnisseprüfung? Ili moze da se zapocne rad na klinici, pa za neki odredjeni rok da se polozi?
Dobila sam odgovor sa jedne klinike iz te pokrajine da ih pozovem da se dogovorimo oko termina za razgovor, pa me interesuje kako to obicno kod njih funkcionise.
Hvala unapred! :)

Jedno pitanje za kolege koje rade... Naime jednom se na ovoj temi polemisalo oko toga da li nama ostaje titula "dr.med." kad se zaposlimo u Njemackoj ili se za to mora uraditi neki rad slicno diplomskom. Kakva titula vama stoji, da li Assistenzarzt pa ime ili negdje stoji i ovo "dr.med."? Jednostavno me interesuje, iako bi mi to trebali biti na pisljednjem mjestu...

Back