E ovako:
Nekad u aprilu sam riješio B2 nivo jezika, kako sam ga učio u gimnaziji samo sam se prijavio i položio, misleći neka za svaki slučaj , bez ikakvih planova o odlasku. Tu nema bas specijalizacija i ono sto izadje konkursa vec je unaprijed popunjeno i odlucim da gledam za vani. Formulare za BE u Bayernu sam našao na njihovoj web stranici isprintao i počeo prikupljati. Obzirom da oni ne šalju poštu van Njemačke zamolio sam rodicu da na njenu adresu primam poštu. Popunio one izjave sto se mogu isprintati, izvadio internacionalni rodni list, ovjerena kopija pasoša, životopis, uvjerenje iz suda da se protiv mene ne vodi kazneni proces, uvjerenje iz ljekarske komore ( good standing certificate), diploma njemačkog, ljekarski pregled odradio u hrvatskoj kod specijaliste za medicinu rada, i dokumenti vezani za fakultet ( diploma, licenca, drzavni ispit, popis predmeta sa ocjenama ). Ono što je bilo na našem jeziku preveo u Njemačkoj isto preko neta. Našao agenciju lingua world, oni poslali svoju ponudu dosta povoljniju nego privatni prevodioci u Njemačkoj, ovjerili su također sve i isporučili za 10- tak dana.I prije bi ali njemačka pošta je bila u štrajku par dana u to vrijeme. To mi je rodica sve kopirala i ovjerila u općini da ne bih slao orginale. Oko polovice augusta su primili moje dokumente i dobio sam link za provjeru stanja. Znao sam da je rok oko 2 mj da obrade. Par dana prije isteka 2 mj stiže obavjest da je dokumentacija nepotpuna. U pismu koje sam dobio stoji da sam životopis morao potpisati plavom kemijskom a ne crnom pa da ga vratim takvog ; uvjerenje o stažu ( nije bilo na listi) i da ne prizanju ljekarski pregled jer BiH nije u Uniji. Potpisao sam zivotopis, izvadio potvrdu o stažu - preveo ju i napisao e mail kako su pogrijesili da ljekarski nije obavljen u BiH nego u Hrvatskoj koja je članica EU, još tome dodao link da je Hrvatska prizata članica. Odgovorili su naravno da onda priznaju samo neka se prevede doktorski pečat. To sam sve poslao. Nekih 15 dana nikakve promjene na onome linku do prije par dana da je dodjeljena BE. Na njoj pise da je za razdoblje 2 godine za Freistaat Bayern. Dobio sam ju u pismu i sada čekam račun koji ce stici
Nadam se da je nekome pomoglo, izvinjavam se na dugom postu.
Nisam imao nikakav ugovor o radu , nije stajalo u zahtjevima za BE. isto tako brinuo sam se jer nemam aufenhaltsgenehmigung, međutim nitko ga nije ni spomenuo da mi fali . Trebat ce mi ugovor kad budem za radnu vizu predavao. Sada trazim neke klinike . Ovde sam pod ugovorom do kraja godine