Srpski lekari u Nemačkoj

Ja kad to vidim (često recimo kod kolega iz Afrike stoji Doc. Medic) tumačim to kao bespotrebno isticanje titule koja nikakvu veću vrednost od mog Herr nema, samo titule radi. Kontam da se nemačke kolege ježe kad to vide, no dobro. Jednostavno, da biste u Nemačkoj bili prepoznati kao dr.med. morate da imate Doktorarbeit, sve ostalo je bullshit. Takav je sistem u zemlji u kojoj trenutno radite i živite, ja to bez ikakvih problema prihvatam.

No hard feelings ;).

Pozdrav :)
8 nedelja se računa od datuma kada im je stigla dokumentacija. Naime nakon nedelju dana bi trebao (ako već nisi) da dobiješ potvrdu sa ID brojem od Regierunga, pa ti u toj potvrdi stoji od kog datuma se računa da su dokumenti ušli u proces. Dozvola stize poštom, a obaveštenje mejlom. E sada, ja bih imala pitanje- meni je isto rečeno da sam dobila vizu, ali da moram da donesem i Zulassung, odnosno Berufserlaubnis.... Da li ćeš ponovo zakazivati termin u ambasadi (jer se zakazuje unapred mesec dana) ili kako već, da bi im dostavio Berufserlaubnis? Hvala na odgovoru.

Meni npr.pise Dr.med.(SRB). Naravno, to ne pisem... Nemacka dozvola ne treba za registraciju, kao sto rekoh prosla sam sama celu proceduru, a osiguranje sam radila preko interneta, jer mi je jednostavnije, a i nadjes bolje ponude, i naravno da sam upisala datum od kada imam vozacku dozvolu, jer, iako mi polazemo i testove i voznju, ceo proces se i zvanicno vodi kao prepisivanje dozvole, a ne dobijanje po prvi put. Nikakvu kopiju dozvole nisam prilagala. Moje iskustvo ovde je da ti se na rec dosta veruje, narocito napisanu, sto nikako ne znaci da preporucujem laganje, jer bi to u ovom slucaju verovatno u slucaju potrebe polisu ucinilo nevazecom.
A sto se kredita tice-odbijali su me dosta zbog Schufe, zato sto nemam stalni boravak, iako nikakva druga zaduzenja nisam imala u tom trenutku. Uz malo strpljenja i savete kolege nvukelica sve se to da prevazici.

Ne bih se baš složio s tim. Podneseš zahtev, prilikom prijavljivanja komori, da ti se dozvoli korišćenje akademske titule i onda dobijes Dr.med/Univ. (onaj u kome si završio faks ). Meni je tako izdata lekarska legitimacija.

Kako saljes molbu? Meni nisu to spominjali kad sam se upisivala a hocu da mi pise. Toliko sam se mucila i radila i ucila i taj doktorarbeit nije nista bolji od nasih mastera.

Pozdrav :)
8 nedelja se računa od datuma kada im je stigla dokumentacija. Naime nakon nedelju dana bi trebao (ako već nisi) da dobiješ potvrdu sa ID brojem od Regierunga, pa ti u toj potvrdi stoji od kog datuma se računa da su dokumenti ušli u proces. Dozvola stize poštom, a obaveštenje mejlom. E sada, ja bih imala pitanje- meni je isto rečeno da sam dobila vizu, ali da moram da donesem i Zulassung, odnosno Berufserlaubnis.... Da li ćeš ponovo zakazivati termin u ambasadi (jer se zakazuje unapred mesec dana) ili kako već, da bi im dostavio Berufserlaubnis? Hvala na odgovoru.

Da stigao mi je ID. :-) Neću dodatno zakazivati, već ću samo odneti kada bude stiglo. Ja sam se nadao da može samo Zulassung, koji koliko sam razumeo dobijamo e-mailom, ali ako su ti rekli da mora i Berufserlaubnis koji dobijamo poštom, još jedna nedelja prolazi. :-) Samo me plaši to da ne upadnem u praznike njihove sa administracijom tamo, jer 12.10 mi je počela obrada. Da li možeš radi poređenja da i ti kažeš kog si datum ušla u proceduru?

Poslednja izmena:
Ja kad to vidim (često recimo kod kolega iz Afrike stoji Doc. Medic) tumačim to kao bespotrebno isticanje titule koja nikakvu veću vrednost od mog Herr nema, samo titule radi. Kontam da se nemačke kolege ježe kad to vide, no dobro. Jednostavno, da biste u Nemačkoj bili prepoznati kao dr.med. morate da imate Doktorarbeit, sve ostalo je bullshit. Takav je sistem u zemlji u kojoj trenutno radite i živite, ja to bez ikakvih problema prihvatam.

No hard feelings ;).

Haha..ma da, meni to oni sami priznali cim su videli prevod diplome. Ja recimo to uopste nisam zahtevao niti mi stoji u bolnici na mantilu..samo na Ausweis-u. I taj Doktorarbeit je generalno bullshit u nemackoj i znacajan je samo ako se cilja na uni ili neke vece pozicije.

He, he, sad bih ti rekao da ne može nešto što je potrebno za rad na najboljim nemačkim klinikama ili na "većim" pozicijama da bude bullshit, ali znam na šta misliš... :D

Ruku na srce, mi smo poslednji koji bi smeli da proglašavaju tuđe doktorske disertacije za bullshit, imajući u vidu kako se one stiču u majčici Srbijici... ili se to već zaboravilo...?

He, he, sad bih ti rekao da ne može nešto što je potrebno za rad na najboljim nemačkim klinikama ili na "većim" pozicijama da bude bullshit, ali znam na šta misliš... :D

Ruku na srce, mi smo poslednji koji bi smeli da proglašavaju tuđe doktorske disertacije za bullshit, imajući u vidu kako se one stiču u majčici Srbijici... ili se to već zaboravilo...?

Postoji zabuna u terminologiji, doktorarbeit je zavrsni rad-kao master kod nas, a pravi "doktorski" se zove habilitacija tj u drugim strukama PhD i po obimu i ozbiljnosti istrazivanja mnogo veci. A titula ti postaje deo imena i pise se svuda, otprilike i na avionske karte.
U kojoj pokrajini pisu titulu?

Jest, i ja mislim da je zabuna u terminologiji, jer ovdje u Münchenu prakticno svim doktorima s kojima sam bila u doticaju pise "dr.med.", a sumnjam da bas svi imaju doktorat ili PhD. Tako da bi Doktorarbeit trebalo da bude taj neki zavrsni rad, kao kod nas diplomski (ili master po Bolonji). A mojoj drugarici koja radi u Ingolstadtu pise titula na mantilu (to sam desifrovala na slici na facebook-u).. Ne znam da li je nesto posebno "zahtijevala" u Ljekarskoj komori..

Pozdrav kolege posle malo duzeg vremena. Nisam bio u mogucnosti da posecujem forum u poslednjih mesec i po dana, pa da se ovako odmah javno izvinim kolegama i koleginicama, kojima nisam odgovorio na privatne poruke. Pokusacu sada a uskoro cu da se javim i sa svojim dosadasnjim iskustvom.
Da li neko od kolega zna mozda, da li je jos uvek moguce otici u konzulat i cekati za predavanje zahteva za vizu, pre zakazanog termina?

- - - - - - - - - -

Koleginice Ärztin,

termin za FSP se ceka otprilike mesec dana od prijavljivanja, s tim sto morate istovremeno da posaljete zahtev za Izdavanje BE. Nakon polozenog ispita, dobijate BE u periodu od nedelju do desetak dana.

Hvala na odgovoru! ja sam u RLP pa ne znam ima li neko iskustva sa priznavanjem u ovoj oblasti. Danas su mi rekli da predam sve sto imam a pripravnicku necu prevoditi jer mi je ministarstvo zdravstva izdalo pripravnicki plan i program na 6 stranica. Takodje, trebam predati i ako sam prisustvovala strucnim predavanjima.Jesi li prilozio Arbeitszeugnis? meni to nema ko izdati. LP

Caos, jesi predala za Begutachtung u rlp?

Pozdrav kolegama! :) Volela bih da podelim iskustvo sa nekim koje ovo prosao ili prolazi. Trenutno cekam BE (Regierung Oberbayern je u pitanju). Hospitiram na anesteziji u jednoj maloj klinici i prilicno sam zadovoljna. Meni su trazili sledeca dokumenta:
-potvrdu iz MUPa ,posto sam samo poslala onu iz suda,
-dokaz o obavljenom stazu-sto je nadam se taj papir iz Ministarstva u beogradu kao sto je vec neko napisao.
-uverenje o polozenom strucnom ispitu,kao i
- Licencu,za koju ne znam sta da mislim,valjda bi trebalo da bude dovoljan Upis u lekarsku komoru na kojoj pise identifikacioni broj
A takodje su trazili:
-gültige Aufenthaltgenehmigung
-Führungszeugnis der Belegart O
Ova poslednja dva pretpostavljam da ne moram da prilozim,posto nemam prijavu boravka u Nemackoj a ni vizu. Da li neko ima sveza isustva sa ovim problemom? Da napomenem da me tek ceka predavanje zahteva u ambasadi za vizu. Sta se na kraju desava sa vizom za koju treba BE i sa BE za koju treba prijava boravka a samim tim i viza?
Unapred zahvalna koleginica :)

P.S. Jos jedno pitnje za kraj, da li adresa na zahtevu za BE mora biti nemacka,i da li je neko naknadno menjao adresu na koju treba da se usmerava posta podnosiocu zahteva?

Joj koleginice, i ja sam im poslala samo potvrdu iz suda... Gdje se vadi ta iz MUP-a, je li u mjestu prebivalista ili mjestu rodjenja? Ja sam rodjena u Srbiji, ali nemam nijedan dokument osim drzavljanstva.. Nelogicno mi onda da se vadi u mjestu rodjenja

Inace,danas sam pricala sa gospodjom iz personala,i ona kaze da je najbolje da dobijem vizu pa da zajedno posaljem sva dokumenta koja su trazili da prilozim za BE,i da ce kao ambasadi biti dovoljno sto me razmatraju tj,da ce mi biti dovoljno ovo pismo koje sam dobila iz Regierunga. Mene zapravo brine sta se desava ako to sa vizom potraje ( a sve su prilike da hoce) a ja ovima u Regierung Oberbayern nista ne saljem od zatrazenih dokumenata? Da li uopste mogu da dobijem vizu a da od BE mogu samo da prilozim doticno pismo?

Poštovanje,
danas sam zvao Lekarsku komoru i saznao da Licencu može dobiti lekar koji je zaposlen i učlanjen u lekarskoj Komori.

Isto tako sam pozvao i Ministarstvo zdravlja i dobio informaciju da se taj dokument kod njih zavodi kao ,,Plan i program'', a za izdavanje je potrebno:

,,Приликом издавања Плана и програма,или преписа уверења обавезно навести у молби колико трају студије и колика је дужина трајања стажа, адреса, број мобилног телефона и плаћена административна такса 590 дин. на буџет Републике број 840-742-221-843-57 позив на број 97 50-016 . ''

Nisam siguran, ali potvrda o nekažnjavanju se uzima u mestu stanovanja i kako su mi rekli važi za celu teritoriju Srbije.

Nadam se da će Vam uspeti taj pokušaj sa vizom na osnovu e-maila, jer nisam siguran koliko se čeka ova dokumentacija.

Mene isnteresuje u kojoj su Vam nedelji javili da Vam je ova dokumentacija dodatno potrebna, kako biste dobili BE.

Pozdrav

Poslednja izmena:

Back