Srpski lekari u Nemačkoj

Pozdrav kolege,
polozio sam Gleichwertigkeitsprüfung i cekam da mi dodele aprobaciju i Berufserlaubnis. U medjuvremenu sam otisao u ambasadu da proverim sta mi treba od dokumenata za vizu i tu sam naisao na problem. U ambasadi mi traze ugovor o radu a na klinici su mi rekli da cu da dobijem Zusage jer je to na osnovu njihovog dosadasnjeg iskustva bilo dovoljno, a zaposlili su dosta non EU lekara.

Da li je neko probao samo sa Zusage a bez ugovora da dobije vizu?

Da li neko zna da mi objasni sledece: Predala sam zahtjev za Aprobaciju u BW da bih prvo dobila termin za FSP ,ali hocu da odustanem jer ne zelim dolje da polazem ( jer samo komplikacije ) ,pa je li sada problem da samo obavijestim Frau Kuban da povlacim dokumenta i da hocu u drugu pokrajnu da predam ?

Drage kolege,

pozdrav svima...Molim Vas ako neko polaze PKT C1 31.oktobra ili 06.novembra ako nije problem da me obavesti samo koja je pitanja imao posto ja treba da polazem 14.novembra..Moze i pp ,cisto da ne gledam svaki cas na forumu...Hvala mnogo na pomoci...i svako dobro..Inace pposto je vecina pokrajina uvela svoj ispit u lekarskim komorama znam sigurno da ga priznaju jos uvek Thueringen,Saarland,i naravno Sachsen,Bayern..koje ga u principu ne zahtevaju ali i kod njih moze sa ovim ispitom...Pozdrav!!!

Postovane kolege, da li mi neko moze napisati sta je sve potrebno od dokumentacije predati u ambasadi za spajanje porodice u Nemackoj, Imam plavu kartu i supruga i dete trebaju za koji dan da predaju zahtev u konzulatu,pa da znam sta da im od dokumetana posaljem odavde.Na sajtu konzulata je poprilicno sturo objasnjeno.

Odgovor iz Regierung von Oberbayern na pitanje da li se može izdati BE bez Stellenzusage:

Eine Berufserlaubnis ohne Stellenzusage macht keinen Sinn. Die Berufserlaubnis ist auf 2 Jahre befristet und dient zum Kenntniserwerb für die spätere Approbation. Sie würden hierdurch wertvolle Zeit verlieren.

Ausserdem können Sie nur durch Vorlage einer Stellenzusage bestätigen, dass Sie beabsichtigen, in Ober-, Niederbayern, Schwaben oder der Oberpfalz zu arbeiten.

Ja mogu da govorim samo za Bayern, ja sam nezaposlena i predala sam dokumenta za Aprobaciju. U Münchenu vas, pri Bewerbungu, uopste ne razmatraju ako nemate Aprobaciju, to su mi napisali na nekoliko odbijenica, a poslala sam Bewerbung svim klinikama u gradu i okolini od 50 km. To moze da znaci samo jedno, a to je da se i bez Stellenzusage u Bayernu moze polagati GWP, sto na kraju krajeva i pise na Antragu i za BE i za Aprobaciju. Mojoj prijateljici su ponudili BE na godinu dana kao pripremu za ispit, takodjer bez Stellenzusage. Eto nadam se da je sada jasnije, kad je Bayern u pitanju.
Koleginice, da li biste mogli da napisete sta je sve potrebno od dokumenata za podnosenje zahteva za aprobaciju u Bayernu? Ja planiram da podnesem zahtev takodje, pa cisto da ne propustim nesto...

Za Aprobaciju potrebno sljedece:
1. Erklärung da se protiv vas ne vodi kazneni postupak u zadnjih 6 mjeseci
2. Erklärung da ste za aprobaciju predali samo u Regierung von Oberbayern i vise nigdje
3. Lebenslauf
4. Identitätsnachweis (pasos ili Personalausweis)
5. Aufenthaltsgenehmigung für die Bundesrepublik Deutschland
6. Geburtsurkunde
7. Vjencani list ko je promijenio prezime
8. Nachweis der Straffreiheit, uvjerenje o nekaznjavanju u maticnoj zemlji ne starije od 3 mjeseca
9. Za one koji zive u Njemackoj potreban Fürungszeugnis ne stariji od 1 mjesec
10. Ärztliches Attest, ne stariji od 1 mjesec
11. Erklärung o mjestu gdje namjeravate raditi
12. Nachweis ausreichender deutscher Sprachkenntnisse, nivo B2
13. Nachweis Ihrer abgeschlossenen ärztlichen Ausbildung
14. Bescheinigung über die Berechtigung zur Berufsausübung im Herkunftsstaat
15. Unbedenklichkeitsbescheinigung, Certifikate of good standing
16. Preporuke od bivsih poslodavaca, ako imate radnog staza...

Napomene:
*prevodi moraju biti od sudskog tumaca u Njemackoj, ne priznaju se iz Bosne, Srbije itd
**ovi Erklärung se nalaze na stranici Regierunga, njih samo download i potpis
***antrag za aprobaciju takodjer skinuti na stranici, link sam vec ranije stavila na forumu
****rodni list i vjencani, uzmite medjunarodni u svojoj zemlji, da ne prevodite
*****saljete samo kopije ovjerene u opstini, ambasadi i sl...meni su zaheftali sve kopije i ovjerili jednim pecatom koji kosta 5€

Eto toliko, ako neko ima pitanja, ich stehe Ihnen zur Verfügung :-)

Za Aprobaciju potrebno sljedece:
1. Erklärung da se protiv vas ne vodi kazneni postupak u zadnjih 6 mjeseci
2. Erklärung da ste za aprobaciju predali samo u Regierung von Oberbayern i vise nigdje
3. Lebenslauf
4. Identitätsnachweis (pasos ili Personalausweis)
5. Aufenthaltsgenehmigung für die Bundesrepublik Deutschland
6. Geburtsurkunde
7. Vjencani list ko je promijenio prezime
8. Nachweis der Straffreiheit, uvjerenje o nekaznjavanju u maticnoj zemlji ne starije od 3 mjeseca
9. Za one koji zive u Njemackoj potreban Fürungszeugnis ne stariji od 1 mjesec
10. Ärztliches Attest, ne stariji od 1 mjesec
11. Erklärung o mjestu gdje namjeravate raditi
12. Nachweis ausreichender deutscher Sprachkenntnisse, nivo B2
13. Nachweis Ihrer abgeschlossenen ärztlichen Ausbildung
14. Bescheinigung über die Berechtigung zur Berufsausübung im Herkunftsstaat
15. Unbedenklichkeitsbescheinigung, Certifikate of good standing
16. Preporuke od bivsih poslodavaca, ako imate radnog staza...

Napomene:
*prevodi moraju biti od sudskog tumaca u Njemackoj, ne priznaju se iz Bosne, Srbije itd
**ovi Erklärung se nalaze na stranici Regierunga, njih samo download i potpis
***antrag za aprobaciju takodjer skinuti na stranici, link sam vec ranije stavila na forumu
****rodni list i vjencani, uzmite medjunarodni u svojoj zemlji, da ne prevodite
*****saljete samo kopije ovjerene u opstini, ambasadi i sl...meni su zaheftali sve kopije i ovjerili jednim pecatom koji kosta 5€

Eto toliko, ako neko ima pitanja, ich stehe Ihnen zur Verfügung :-)
Hvala puno! Ono sto mi nije jasno je br.5, tj. kako da ga dobijem? Puno srece, nadam se da nece biti mnogo zahtevni :)

Ja imam Aufenthaltsgenehmigung na osnovu muza i vize za spajanje porodice. Sad vecina kolega ga dobije tako sto se prvo zaposli, pa onda preda za aprobaciju. Vi biste mogli da posaljete E-mail Regierungu von Oberbayern i da pitate da li mozete predati za Aprobaciju bez boravka u Njemackoj. Ako se ne varam, jednom je na forumu pisao jedan kolega da je polagao GWP, a da nije imao posao i da je jos u Srbiji...no u to nisam sigurna

Dobio sam vizu ali nije mi jos stigao dokument Berufserlaubnis.Pitanje je dali BE stize kod mene ili kod poslodavca,meni je stigao mail iz komore da su dokumenti primljeni i odma sledeceg dana dobio sam vizu.Molim za savet da znam sta se dogadja poslao sam mail i u klinici ali samo sam pitao kad da se pojavim na posao.

Da se nadovežem na pitanje, jer sam u sličnoj situaciji, a ujedno i da odgovorim. Meni je rečeno da sam dobio vizu, ali moram da donesem i Berufserlaubnis jer bez toga nema viziranja.

Regierung von Oberbayern je u pitanju.

Da li da racunam 8 nedelja od datuma kada sam poslao ili kada im je stigla dokumentacija za Berufserlaubnis? Kakva su vasa iskustva?

Da li dozvola stiže mejlom ili poštom?

Poslednja izmena:
Cao svima,

Jel zna neko provereno iz svog ili necijeg tudjeg iskustva da li je za dobijanje Zusicherung-a od strane Aerztekammer-a u regiji Niedersachsen dovoljna samo potvrda o nekaznjavanju iz sup-a ili je potrebno plus i potvrda iz suda. Pitam jer sam vec poslao dokumentaciju na obradu samo sa potvrdom iz sup-a, a vreme cekanja je 6-8 nedelja, pa da bih eventualno poslao sad samoinicijativno i drugu iz suda, pre nego li mi oni to budu trazili u 6.nedelji :)

Hvala unapred.

Zusicherung za dobijanje radne dozvole, tako sam i mislio.

A kako misliš da ti Komora garantuje (a Zusicherung jeste upravo to) da ćeš dobiti BE, bez da zna hoćeš li položiti Fachsprachenprüfung? Nekad to nije bio problem, ali nisam siguran da li komora sad izdaje takve Zusicherung-e pre polaganja tog ispita. Mislim, ne znam, zvuči mi nelogično, pa pitam. Ima li neko ko je dobio Zusicherung pre polaganja ispita?

Back